21

(643 replies, posted in 1983)

Maar als ze alles zo goed overdacht en georganiseerd hadden, waar waren ze dan in godsnaam mee bezig in Maubeuge, in Auberge du Chevalier en in Nijvel? Waarom dan Anderlues? Om een paar marginale criminelen waar zij niets mee te maken hadden een alibi te bezorgen? Anderlues heeft immers enkel enige zin gehad indien die moorden bedoeld waren om een alibi te verschaffen aan degenen die op dat moment vast zaten (wat ook algemeen gedacht werd), want de opbrengst was praktisch nihil.

22

(643 replies, posted in 1983)

pyrénéen wrote:

Wat als Nijvel een keerpunt was? Een ontmoeting tussen een team van gewelddadige gebroken armen die kwamen voor geld, en een ander team dat de eerste gebruikte om gewelddadige handelingen te plegen. Dit verklaart waarom de Riot-Guns pas in Temse in actie komen.

Extreem gewelddadig waren ze al vanaf het begin, zoals in Maubeuge en Waver, maar toen was het nog enkel om aan de politie te kunnen ontsnappen. Met de moord op Van den Eynde werd duidelijk dat ze er ook geen moeite mee hadden om weerloze, onschuldige slachtoffers af te maken, zodat deze niet meer tegen hen konden getuigen waarschijnlijk. Van daaruit is het geweld steeds verder geëscaleerd, maar het spreekt voor zich dat ze een supermarkt niet gaan overvallen met een .22 long riffle (het wapen dat tot die tijd veel door hen gebruikt werd).

Ik ben geen wapenkenner, maar heb ik het goed dat zo'n .22 LR toch best wel een groot wapen is dat niet zomaar in je zak stopt?

Ik denk in ieder geval dat ze gewoon van inbraken zijn overgestapt op overvallen en dáárom ook andere wapens zijn gaan gebruiken.

23

(643 replies, posted in 1983)

In het geval van Temse lijkt er inderdaad sprake te zijn van inside information, dat ontken ik niet. Ik vraag me alleen af wat daar dan achter heeft gezeten, omdat er vóór dit "professionele" delict zó veel amateuristische delicten zijn gepleegd waar geen enkele professionele organisatie zich aan zou willen wagen/branden. Je krijgt het gewoon niet verzonnen, bedoel ik er eigenlijk mee te zeggen.

24

(643 replies, posted in 1983)

Dus Madani Bouhouche was de tipgever volgens jou, die de Bende van Nijvel op pad heeft gestuurd om die kogelvrije vesten te stelen voor hem? Zou kunnen, maar sluit niet uit dat de Bende van Nijvel (voornamelijk) uit zigeuners bestond.

Of was Madani Bouhouche zelf lid van de Bende van Nijvel, samen met andere overheidsdienaren, en zijn die zelf op pad gegaan om de vesten te stelen? Ik heb je al eerder uitgelegd waarom dat (soort complotten) voor mij erg ongeloofwaardig is en toen reageerde je daarop met te zeggen dat dit de opvatting van professor Ponsaers is en niet (per se) van jou zelf. Uit dit bericht blijkt dan weer dat dit tóch ook jouw eigen opvatting is, of ga je me nu (weer) vertellen dat jij daar zelf geen mening of theorie over hebt?

25

(643 replies, posted in 1983)

Er zijn dus twee vesten teruggevonden en vijf zijn er spoorloos verdwenen? Verder zijn wel alle wapens en auto's die ze gebruikt en/of gestolen hebben teruggevonden toch? Dat houdt de mogelijkheid open dat ze deze vesten in opdracht van iemand gestolen hebben.

Now wrote:

Het is de start van de riotgun periode, voor Temse waren er al 4 doden te betreuren, Vanaf 10 sept 83 maken de daders nog minimum 24 dodelijke slachtoffers. Hoe de daders Linda beschoten hebben in haar slaapkamer is extreem gruwelijk! Het menselijk leed dat de daders zaaien is het meest opmerkelijke.

Opmerkelijk veel schieten en slachtoffers voor een geringe opbrengst ja, maar dat is een constante geweest, geen uitzondering op hun gebruikelijke modus operandi. Temse was dat wel in zekere zin.

26

(643 replies, posted in 1983)

Wat ik me vooral afvraag m.b.t. deze zaak is het volgende:

Is er ooit iets teruggevonden van deze vesten? Ik ben daar niets over tegengekomen maar heb dan ook nog lang niet alles gelezen op dit forum. Of ik ben het vergeten, dat kan ook. Nu ik het zeg meen ik me wel te herinneren dat er ooit een fragment van zo'n vest is teruggevonden, klopt dat?

Werden de vesten wellicht gestolen in opdracht van iemand en was dat dan ook de persoon hen getipt heeft over waar die vesten precies lagen? Temse ligt immers ver buiten het reguliere werkgebied van de bende, zo ver naar het noorden en alleen daarom al uitzonderlijk, maar ook erg uitzonderlijk omdat dit de enige keer is geweest dat zij ontegenzeggelijk moeten hebben beschikt over inside information.

Wie deze vesten echter laat stelen door de Bende van Nijvel heeft daar niets meer aan en kan ze maar beter meteen verbranden, alleen kreeg de bende haar naam en beruchtheid pas een week later natuurlijk, door de moorden in Nijvel, waardoor de opdrachtgever wellicht in de veronderstelling was dat het zo'n vaart niet zou lopen.

Al bij al vind ik de diefstal van deze vesten het meest opmerkelijke delict dat de Bende van Nijvel heeft gepleegd, juist vanwege het feit dat zij over inside information beschikt moeten hebben, maar wellicht zijn zij daar op vrij eenvoudige wijze aan gekomen, via een werknemer die wat al te loslippig tegen iemand is geweest of zo, waardoor het bij hen terecht is kunnen komen.

27

(146 replies, posted in Hypotheses)

https://www.bendevannijvel.com/forum/vi … hp?id=1214
Ook deze komt zeker in aanmerking voor deelname wat mij betreft. Alweer speelt de plaats 'Bergen' een rol en wellicht waren er meerdere chauffeurs actief bij de verschillende overvallen.

28

(146 replies, posted in Hypotheses)

amateurspecialist wrote:
P-51 wrote:

Hilde Geens : op een bepaald moment waren er ongeveer 4.000 verdachten. Heb je al - bij wijze van deductie - een hitlijstje klaar, AS ? Een top 30 volstaat, top 10 : nog beter.

Nee, ik heb me (nog) niet zo verdiept in wie daar nu precies voor in aanmerking komt. Ik denk alleen wel dat het in de zigeunergemeenschap gegonsd heeft van de geruchten en dat het daardoor bij velen wel min of meer bekend was wie de daders waren. Ook bij de De Staerke's bijvoorbeeld, maar die daarover wijselijk hun mond hielden.Ik zit nu dus op 2 concrete verdachten/daders, maar denk dat ik er in dit topic t.z.t. nog wel een paar ga vinden: https://www.bendevannijvel.com/forum/vi … .php?id=13

https://www.bendevannijvel.com/forum/vi … php?id=955
Deze komt wat mij betreft wel in aanmerking als chauffeur en monteur van de BvN. Woonde in Bergen (bij z'n moeder weliswaar), heeft bij Volkswagen gewerkt en gelijkt op één van de robotfoto's (als ik Aubanel mag geloven).

29

(151 replies, posted in Plaatsen)

Ja, en voor J&B is dat een reden om te veronderstellen dat alles verband houdt met elkaar en daarmee met de BvN, hetgeen uitmondt in oeverloos gezwets, zoals ook 'EricF' hierboven al constateerde.
Nu jij over dat kaarten begint herinner ik me dit bericht dat ik gisteren las:

Ben wrote:
Merovinger wrote:

Hector Riské, de buurman die de politie gebeld heeft na de raid op de fabriek Wittock-Van Landeghem in Temse, herkende eind 1983 op een foto in de krant het gezicht van Robert Becker als één van de moordenaars die hij gezien heeft.

Ook volgens Vittorio was Robert Becker één van de daders van de overval in Temse.

Bron: Onderzoek overval Colruyt Nijvel

Becker werd ook verdacht van de dubbele moord in Anderlues. Voor diedag bleek hij echter over een ijzersterk alibi te beschikken, want twee rijkswachters zagen hem op een kaartwedstrijd waaraan ze zelf deelnamen.

Een nichtje van Robert Becker - Anna - was kortstondiggetrouwd met Philippe De Staerke. Zijn bijnaam was Balou,wat in de zigeunertaal 'varken' betekent. Hij zou door diverse getuigen in Temse zijn opgemerkt in de Saab terwijl hij de fabriek in het oog hield. Maar ook dat spoor liep dood.

Guy Bouten ontmoette Becker tweemaal in zijn woonplaats Jemappes. Hijantwoordde heel spontaan op de vragen en ik [Guy Bouten] had nooit de indruk dat ik tegenover een moordenaar zat. Hoewel het nooit tot een proces kwam, kostte het Becker een fortuin om het honorarium van zijn dure Brusselse advocaat op te hoesten en zag hij zich verplicht zijn vrachtwagen en auto te verkopen. Op zijn rechterarm merkte ik een tattoo op met de naam Johnny.

De politie-informant Francis Van Binst zag Vincent Louvaert in Brussel in de gestolen Golf van Van Camp in het gezelschap van Becker. 

Bron: De Bende van Nijvel: Verraad, Manipulatie, Geheime Diensten| Guy Bouten

Dit alibi zou Robert Becker vrijpleiten van betrokkenheid bij de BvN, maar het kan ook zijn dat hij wist wat er te gebeuren stond en juist daarom het gezelschap van die rijkswachters heeft opgezocht die avond. Deze daad lijkt inderdaad immers maar één doel gehad te hebben en dat was om alibi's te verschaffen aan verschillende verdachten. Hij kan zijn uitgevoerd door enkele leden van de BvN zelf, of door vrienden die wisten waar zij hun wapens en auto's' verborgen, met de bedoeling om hen zo vrij te krijgen, wat ook is gelukt.

30

(146 replies, posted in Hypotheses)

P-51 wrote:
amateurspecialist wrote:

Ik heb het opgezocht en ook Farkas lijkt me inderdaad een goede kandidaat die er zeker bij betrokken kan zijn.

Hilde Geens : op een bepaald moment waren er ongeveer 4.000 verdachten. Heb je al - bij wijze van deductie - een hitlijstje klaar, AS ? Een top 30 volstaat, top 10 : nog beter.

Nee, ik heb me (nog) niet zo verdiept in wie daar nu precies voor in aanmerking komt. Ik denk alleen wel dat het in de zigeunergemeenschap gegonsd heeft van de geruchten en dat het daardoor bij velen wel min of meer bekend was wie de daders waren. Ook bij de De Staerke's bijvoorbeeld, maar die daarover wijselijk hun mond hielden.Ik zit nu dus op 2 concrete verdachten/daders, maar denk dat ik er in dit topic t.z.t. nog wel een paar ga vinden: https://www.bendevannijvel.com/forum/vi … .php?id=13