1

(1,141 replies, posted in 1985)

Renne wrote:

Wat ook eigenaardig is, is de Nederlandse nummerplaat van de Mercedes. Was dit om verwarring te zaaien? Een kind zou de dag van de overval in Aalst de nummerplaat onthouden van de Mercedes en die nummerplaat kwam overéén met de nummerplaat van het huis van Oranje. Volgens de speurders zou het kind zich vergist hebben.

Volgens mij zou het best kunnen kloppen hebben dat die nummerplaat tot het Huis van Oranje behoorde, maar als een nagemaakte nummerplaat. Een zet van de bende want er is nooit een spoor die leidde tot Nederlanders. Bij dit onderzoek zijn er zoveel dingen waarbij men getwijfeld heeft of het nu is om een dekmantel op te zetten of het nu echt allemaal toeval zou zijn.

Maar de bende wist perfect hoe men dekmantels moest opzetten en ze konden de ordediensten goed voor schut zetten. Al zullen ze wel hulp gehad hebben van zogezegde 'mollen', mensen die mee in het onderzoek betrokken waren of er toch vanop de hoogte waren.

Beste schrijver. Als voormalig nl politieman kan ik zeggen dat het Nederlandse koningshuis kentekenplaten gebruikt waarin altijd de letters AA staan. In de tijd van de overvallen was dat op zeker altijd aan het begin, dus bv AA-00-13. Soms ook AA-13 (bv. prins Bernhard had altijd een 13 in zijn kentekens). In die tijd waren de nieuwere platen geel met zwarte letters. Iedere auto-onderdelenfirma had een machine om kentekens te maken. Het was weliswaar verboden om AA te gebruiken, maar het was nooit aan de plaat te herleiden welke firma dat had gedaan.

Ik lees dit gegeven, van de auto met het (te herleiden) koninklijke kenteken nu voor het eerst, terwijl ik toch al veel heb gelezen. Maakt verder niet uit, maar ik weet uit eigen ervaring dat Nederlandse koninklijke kentekens vaak naar een persoon te herleiden waren. De hogere nummers waren vaak poolauto's van hofpersoneel.

2

(491 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik heb nog niet alle posts gelezen, maar ook ik was verrast dat ze na 34 jaar deze foto publiceren en vragen wie het kan zijn. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die deze persoon herkennen. Dat kan bijna niet anders. Zelf ben ik al 40 jaar werkzaam bij de politie, niet in België, en begrijp werkelijk niet wat hier nu achter zit. Waarom is deze foto achter gehouden? Wie heeft dat gedaan? Heel veel vragen hoe dit in vredesnaam mogelijk is, en dan ook nog helemaal niets daarover zeggen "om het onderzoek niet te frustreren". Hoezo? Dat doet men al vanaf den beginne!

Ik heb het al die jaren gevolgd, heb vele boeken erover gelezen, vanaf het begin heb ik nog heel veel krantenknipsels. Dit moet gefrustreerd zijn door mensen in de toplaag in België. Maar niemand durft kennelijk te praten. Gisteravond maakte het journaal bekend dat er 120 tips waren binnen gekomen. Nou, uiteraard heel benieuwd, maar bereid me voor op de volgende deceptie.

3

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik volg al sinds 1983 alles wat met de "Bende" te maken heeft. Op dit forum heb ik nooit iets gezet bij mijn weten, maar wel altijd zoveel mogelijk gevolgd. Vandaag zaken in de pers, over Ronquières. De "zoekopdracht" van drie onbekende BOB'ers aan leden van een duikteam (van de rijkswacht?), voorafgaande aan een daadwerkelijke zoeking in opdracht van de onderzoeksrechter van Dendermonde. Ongelooflijk dat dit kennelijk door de getuige, de duikassistent, nu pas wordt gemeld (?). Wist helemaal niemand hier van af?

De duiker die de zware jutezak bovenhaalde, moet op grond van zijn ervaring bijna zeker hebben geweten dat er wapens in zaten. Je kunt dat voelen, en het gewicht kan bijna ook niets anders zijn. Ik neem niet aan dat de 3 BOB'ers tevreden waren met een partij auto-onderdelen! Bovendien is het vreemd te noemen dat de duiker en zijn assistent niet in de zak mochten kijken. Hoe vreemd is dat? En ook vreemd dat de 3 de zak meenamen, en niet bleven wachten op de officiële zoekactie. Ze wisten dus wat ze bovenhaalden, hebben de duiker mogelijk ook de juiste plaats van deze zak aangewezen, en bewust hem op dat moment weg gehouden van de plaats waar de andere spullen zijn gevonden. Die zij daar mogelijk tevoren hebben gedumpt, en anoniem een tip gedaan naar Dendermonde ...

Ik ken uiteraard het dossier niet, maar vaak kun je, op basis van gewoon logisch nadenken en analyseren, tot deze conclusies komen. Er zijn dus losse eindjes waardoor ik het niet goed kan beoordelen. Maar ik neem aan dat die 20 extra rechercheurs én de 5 extra misdaadanalisten ook niet zitten te slapen... Er zijn in het verleden al vele theorieën gepubliceerd, in boeken, tijdschriften en televisie-programma's. Als je nu al die theorieën eens bekijkt, denk ik dat velen een kern van waarheid in zich dragen. Er zijn namelijk wat teveel toevalligheden. Het wordt hoog tijd dat de nabestaanden nu eindelijk een keer te horen krijgen wat er werkelijk achter zat! Daar hebben ze meer dan recht op!

4

(7 replies, posted in Onderzoekspistes)

Naar aanleiding van de recente uitzending van Terzake is mijn latente interesse in dit dossier weer opgewekt. De zoekacties in de putten in Adinkerke zullen zeer arbeidsintensief zijn, mede omdat het uitgangspunt zal moeten zijn om eventuele wapens zodanig te kunnen bergen dat geen enkel, zo nog aanwezig natuurlijk, spoor wordt vernietigd. Dit vereist zeer zorgvuldig werk. Ik heb enige kennis op het gebied van forensische technieken, en weet dat er altijd een mogelijkheid is dat er nog sporen aanwezig kunnen zijn. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld sporen van de PD's, waaronder hulzen van patronen, vergeleken kunnen worden met eventueel gevonden wapens. Tenzij teveel ge-oxydeerd, is dat nog mogelijk. Ik ben dus heel benieuwd wat er wordt gevonden en of dat dan ook bekend wordt gemaakt... In het kader van het onderzoek kan besloten worden om hier niets over te melden.

Ik lees hieronder ook een paar posts over Anacrim. Zeer goed programma. Vergt heel erg veel handwerk, maar alles zou in zo'n programma moeten worden ingevoerd en eens bekijken wat daar uitkomt. Ben het wel eens met één van de posters hieronder dat je het risico loopt dat er valse of fake info wordt ingevoerd. Dat kan dan wel essentieel zijn voor de uikomst, maar nogmaals, ik denk dat men dit niet gaat doen want het vergt enorm veel werk, bijna onoverzichtelijk denk ik dan.