201

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Door de koppeling van 82/83 aan 85 vanuit Ronquires werd uiteindelijk ook het onderzoek gekoppeld en weggehaald bij Delta waardoor waardevolle paden als 'de loods' kwamen stil te leggen. Daar zit ook een mogelijk motief in.

202

(412 replies, posted in Plaatsen)

De verwijzing in de inventaris van Aalst zal het dossier zijn waarvan de huiszoeking in de loods de andere kant is. Interessant dat daar Bultot genoemd wordt, altijd de meest verdachte schakel tussen onder- en bovenwereld.

203

(202 replies, posted in Andere Personen)

Op dit forum » Forum

204

(140 replies, posted in 1983)

In de bonte verzameling van Bende feiten is de overval in Anderlues 1 van de buitenbeentjes. Een aantal aspecten zijn afzonderlijk of in combinatie uniek in de totale reeks:

  • Geen maskers of vermomming bij een overval

  • Het gebruik van 4 of 5 wapens door 3 overvallers (was die 5e nou die van Szymusik zelf?)

  • Onduidelijk doel en lage buit

  • Uniek target (klokkenzaak/juwelier). Ter vergelijking: Temse en Waver waren ook unieke targets, maar het doel was daar specifiek en overduidelijk.

  • Het slachtoffer heeft even de overhand over de overvallers (gangster op de grond en onder schot)

  • Onbeholpen wapengebruik: op Szymusik worden 7/8 kogels afgevuurd van dichtbij en hij wordt maar 1 keer geraakt.

  • De bij het feit onbeschadigde vluchtwagen werd amper 15 minuten na de overval vlakbij uitgebrand teruggevonden op een plek waar eerder een wagen van de bende was gedumpt.

  • Het is het laatste feit uit de eerste golf en de bende laat bijna 22 maanden niet meer van zich horen.

De situatie van het onderzoek eind 1983 was dat 5 Borains in de gevangenis zaten. De 2e ring Borains (Becker, Nardella, Dramaix,.. ) werden diverse malen verhoord, zelfs op de dag van het feit. De WNP was in september in openbaarheid gekomen, diverse leden zaten vast en anderen werden in de gaten gehouden. In algemeenheid was het onderzoek vooral na Nijvel vol op stoom en werd er door de onderzoekers links en rechts flink gewroet. Er is niets dat meer motiveert dan beschoten en vermoorde collega's.

Een logische verklaring voor de Anderlues bijzonderheden in combinatie met de stand van het onderzoek op dat moment is dat het hoofddoel die avond niet de overval was, maar het droppen van de ‘hete’ Volkswagen van van Camp. Een paar wapens kan je verstoppen, maar een hele auto wordt lastig. En misschien zijn de wapens die avond ook wel gedumpt, wat het grote aantal dat gebuikt werd kan verklaren. In de 2e golf in 1985 zijn ze in ieder geval niet meer gebruikt.

De Rue de la Station in Anderlues is een redelijk doorgaande weg en een logische short-cut als je vanaf de N90 vanuit richting Bergen/Binche naar het Bois de Hourpes wil. De uitvoering kan (deels) zijn uitgevoerd door personen aan de rand van de bende en niet de harde kern. Mogelijke zij die de wagens leverden en prepareereden.

Dus niet: er wordt een overval gepleegd en men moest van de wagen af, maar men moest van de wagen af en heeft en passant een overval gepleegd. Wellicht om een handtekening achter te laten maar misschien ook alleen maar uit opportunistische redenen.

205

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

kenza wrote:

Daarom dat ik sireus twijfel of deze getuigen wel echt bestaan

Lees dit topic nog eens door, staat er met naam en toenaam, cv-nummeer etc in.

206

(412 replies, posted in Plaatsen)

LIO wrote:

Dat begrijp ik ook wel smile, sorry voor de verkeerde woordkeuze, ik weet hoe zo'n put er uit ziet, mijn buren hebben altijd serres gehad. Ik blijf het toch nog altijd vreemd vinden dat men die achterbank in z'n geheel heeft gedumpt en niet in stukken heeft gezaagd.

Het verhaal van die achterbank is mogelijk ook een 'waterput', het enige bewijs dat wij hier hebben is dat Nitelet het noemt in dat artikel. Ik heb overigens eerder in dit topic de trampoline onterecht aangeduid als waterput, maar ik beweer daar verder niets over of geloof daarin, gewoon een verkeerde lezing van Google-maps.

207

(202 replies, posted in Andere Personen)

Vuurgatstraat 92 is dus perceel Julien Desmet? (aka de oude man van de bekentenis)

Ga m nog afkijken, maar welk verhaal?

209

(202 replies, posted in Andere Personen)

Ah ok, Atelier en bekentenis oude man aan Vermassen is één verhaal. Dan zijn er nu 2 mogelijke locaties: de loods in Jesus-Eik, Eikenlaan en het adres aan de Duisburgsesteenweg. Thegiftdragon: kan u hier duidelijkheid over verschaffen?

210

(202 replies, posted in Andere Personen)

Reneke wrote:

Volgens het Franstalig forum zou de oude man uit Overijse, die van 'den Ateljee', de schoonvader geweest zijn van Nitelet.

Wat is het verhaal van 'den Atelier'? Vind er hier alleen verwijzingen naar, maar waar gaat het over?