31

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

» pnws.be

Iemand volledige artikel?

32

(175 replies, posted in Magistraten)

Artikel zit achter een betaalmuur. Toevallig volledig artikel?

33

(132 replies, posted in Bende Farcy)

Tiens wrote:

"Iedereen die in België iets met het proces François te maken heeft, weet met zekerheid dat Bruno Albert Farcy vriendelijk werd uitgenodigd de benen te nemen, na veelvuldige contacten tussen Brusselse Rijkswachtters, hun Nederlandse collega's en de bandiet zelve. Iedereen weet dat men hem heeft laten lopen omdat zijn verklaringen heel wat politieagenten in nog grotere moeilijkheden zouden brengen.

Farcy had in de gevangenis zijn sluwe werk als tegelijk tipgever en afperser van politieagenten gewoon voortgezet. In België ligt als gevolg van het proces-François de drugsbestrijding haast stil. Geen politieman die er zich nog durft aan de branden.

En op beide inspecteurs die het onderzoek naar de illegale praktijken van hun NDB- en BIC-collega's hebben geleid zijn gewapende aanslagen gepleegd."

Vervolg hierop: 'Bende van Nijvel'.

De drugshandel floreerde als nooit tevoren (zoals hierboven staat), geen enkele politieman durfde er zich nog aan te wagen (zoals te lezen) en gewapende aanslagen (op iedereen die een gevaar kan betekenen van de drugshandel, rechtstreeks (als betrokkene) of onrechtstreeks (als toevallige getuige of als alibi om een andere moord te maskeren) en met de hulp van de vele gechanteerde agenten (die niet aan bod kwam in het proces Francois) of met de hulp van ex-agenten die de misdaad lonender vonden dan hun staatsloontje (Bouhouche, Beijer, Godfroid,Van Mechelen, ...)

Het geciteerde krantenartikel vindt u hier » krantenbankzeeland.nl

Nou, dat is duidelijk.

34

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

Django68 wrote:

Bedankt voor de verheldering Tiens. Je bedoelt waarschijnlijk dat iemand de speuders naar het spoor Bonkoffsky heeft geleid, net zoals iemand hen naar een mogelijke manipulatie van de wapenvondst in Ronquières heeft gestuurd op het moment dat het onderzoek een veelbelovende wending nam. Volgens Hilde Geens is er toch een bepaalde persoon die keer op keer de speuders de mist in stuurt; Een persoon die nog geregeld op verschillende fora van zich laat horen en die toch op zijn minst van obstructie van het onderzoek zou mogen beschuldigd worden.

Lees: Beijer.

35

(117 replies, posted in 1980-1989)

De grootste gemene deler zat in of rond de Generale Staf van de Rijkswacht, Tiens?

36

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

Advocaat Geert Lenssens in de "Tafel van vier" (Play 4) vandaag:

  • Bonkoffsky verklaarde eerst dat de Groep Dyane betrokken was bij de Bende.

  • Later bekende hij deel uit te maken van De Bende, maar zei nooit dat hij de Reus was.

  • Er zijn verschillende elementen die dit verhaal staven.

  • Het Federaal Parket is bezig met een "mini-onderzoek", louter gebaseerd op eventuele schaarse wetenschappelijke bewijzen.

  • Het onderzoek moet stoppen, een rechtzaak is tevergeefs moeite (o.a. redelijke termijn geschonden).

37

(200 replies, posted in Bibliografie)

Het verhaal gaat inderdaad sterk over de Rijkswacht en de hiërarchie erbij, maar ook over ex-Rijkswachters/ARI/B&B... En met Herman Vernaillen in centrale rol in het verhaal. Ook de dubbelzinnige positie van "Goff" komt aan bod...

38

(200 replies, posted in Bibliografie)

Ik geef toe. Als leek in het Bende-verhaal is het aanvankelijk moeilijk volgen (althans, dat vond toch mijn partner die ook keek maar helemaal niks over het Bende-verhaal kent). Voor mijzelf was het herkenbaar en ik kon dus ook goed volgen.

Over de opportuniteit om dit nu al uit te zenden, kan je inderdaad discussiëren. Het is mij ook niet echt duidelijk vanwaar de info over "waargebeurde feiten" komt.

39

(200 replies, posted in Bibliografie)

Zondagavond ben ik naar de première van de televisieserie "1985" op Film Fest (Gent) gaan kijken. De eerste afleveringen (2) werden vertoond.

De serie is natuurlijk fictie, maar toont wel belangrijke gebeurtenissen met meestal ook non-fictieve namen (o.a. Léon François, Herman Vernaillen, Madani Bouhouche, Robert Beijer). Occasioneel worden fictieve namen gebruikt (o.a. voor Guy Goffinon en Jean Depretere).

Het viel mij ook op dat de verhaallijn heel sterk overeenkomt met het laatste boek van Hilde Geens en dus de vooropgestelde piste in haar nieuwe boek "Het Complot van de Stilte". Zo begon de eerste aflevering met een confrontatie tussen Léon François en Herman Vernaillen, nadat het schandaal rond Nationaal Drugs Bureau (NDB) al bekend was en dus Léon François al in de gevangenis zat.

In de twee afleveringen zien we ook: aanslag op Vernaillen, diefstal wapens in kazerne Etterbeek op oudejaarsnacht (1981), de "Roze Balletten", enz. Ook minister van Landsverdediging VDB maakt even zijn opwachting (zonde rhem bij naam te noemen).

Het verhaal focust dus heel hard op de Rijkswacht als militair orgaan en de beleving van nieuwe rekruten. Zo komen twee vrienden samen aan bij de Rijkswacht (= fictieve verhaallijn), maar wordt hun pad vrij snel uit elkaar gedreven door allerlei omstandigheden en gebeurtenissen.

40

(154 replies, posted in Hypotheses)

pyrénéen wrote:

Kort na de overval op Daniel Dekaise werd het Sliman-spoor verkend. Maar het antwoord behaagt J.P Adam niet die ervan overtuigd is dat zijn collega's hun werk slecht hebben gedaan ....

Ik heb de heer Adam zijn boek helemaal uitgelezen, meermaals zelfs... Ik wil graag worden overtuigd van het feit waarom deze piste geen kans van slagen had? Door wie werd dit dan tegengewerkt? Wie heeft dan fouten gemaakt? Overtuig mij a.u.b.