51

(753 replies, posted in 1985)

bertlagaisse wrote:
the end wrote:

De daders komen uit een heel gesloten gewelddadig milieu. Gesloten milieu, de muur waar Bouhouche het over heeft (zijn ervaring), wat zou er zich achter die muur bevinden?

Erbij hoe overleef je een gewelddadig milieu vol geheimen?

Aangezien het weer een quiz aan het worden is, zal ik hier alvast de meerkeuze antwoorden geven:

Er zijn veel gewelddadige gesloten milieus:
- Wapenhandel
- Drugshandel (cocaine in de 80s)
- Mensen- en vrouwenhandel
- Maffia en georganiseerde misdaad in het algemeen
- Black ops en inlichtingendiensten
- Terrorisme
- etc.

Los van het feit dat the end vrij geheimzinnig doet, vind ik het wel interessant om zijn piste te volgen. Naar mijn weet is er nog niets opgehelderd naar zoveel jaar.

Ik begrijp dat er hier mensen zijn die gek worden van de nieuwsgierigheid over wat the end allemaal al dan niet weet. Ik heb echter niet de nodige dossierkennis, bronnen en deskundigheid over wapens om mij hier over uit te spreken of nog dieper in te graven.

Oproep naar mijn Medeforumgangers. Het is makkelijk om iemand weg te lachen of op de man te spelen. Maar misschien moet er iemand proberen om the end zijn pistes te ontkrachten of te bekrachtigen.

@The end. Een gesloten zeer geweldadig milieu. Je kan al heel snel denken aan de wapenhandel en/of drugshandel. Maar gezien le congolais overal wel opduikt tussen de regeltjes door de laatste dagen, zou ik eerder denken aan ofwel huurlingen of huurmoordenaars. Beide groepen zijn volgens mij gedisciplineerd en zeer bedreven met wapens. Ga ik in de juiste richting?

52

(753 replies, posted in 1985)

P-51 wrote:
the end wrote:

De wapens van Eigenbrakel Overijse zijn natuurlijk hergebruikt in Aalst.
In Aalst worden de riotguns doorgegeven aan elkaar tijdens de aanslag. plus dat de speurders vermoeden dat de daders hun vermomming aanpassen. Er is in Aalst zeker door 2 daders met de RG1 gevuurd plus ook 2 met de RG2. Het is niet zomaar iets dat makkelijk op te lossen is.

De wapens dat ze in de 85 periode gebruiken en de manier hoe ze met hun munitie omgaan maakt dat er veel ruimte is om speurders op het verkeerde been te zetten. Het is niet omdat er hulzen liggen, (zie ook hulzen in Houssiere bij de Golf) dat die daar zijn afgevuurd. Projectielen afgevuurd uit een riotgun vertellen "niets" over het wapen, dat er hulzen liggen is "geen" bewijs dat het wapen er ook was. Met riotguns valt er makkelijk te manipuleren ook met de oude herladen 9mm munitie (uit 54 en 56 in Overijse Eigenbrakel), hoeveel keer is die al afgevuurd ook kogels kan men zo bewerken op voorhand om het te laten lijken dat het uit hetzelfde wapen komt.

Interessant gegeven, the end, maar denk je dat de bende zich met dergelijke zaken bezig gehouden heeft ? Heb je daar concrete aanwijzingen voor ?

Volgens mij had the end eerder opgemerkt dat dit bevestigd(?) kon worden door een aantal niet-gepubliceerde getuigenissen en/of PV's. Daarnaast zou je inderdaad kunnen twijfelen of ze al dan niet wapens doorgegeven zouden hebben. Maar ze hielden zich ook bezig met wat langer op de parking te blijven. In die zin lijkt het alsof ze alle tijd van de wereld hadden en dus rustig wapens konden doorgeven. Maar ik ben nu wel benieuwd hoe men dit zou kunnen afleiden adhv pv's en/of getuigenissen. Want voorlopig heb ik hier nog geen enkele indicatie voor gevonden. Misschien heb ik er wel overgekeken?

Ik ben absoluut geen wapenkenner, eerder een complete leek. Maar the end, als ik het goed begrijp bedoel jij dat ze met hulzen "rondgestrooid" hebben om doen te schijnen dat er met een aantal wapens is schoten die niet eens aanwezig waren. Maar had dit niet eenvoudig doorzien kunnen worden door het bekijken van de kogelinslagen en schotwondes? Ik neem aan dat hagel een net iets andere afdruk achterlaat als een 9mm smile

53

(970 replies, posted in Bende De Staerke)

Dus wanneer je vanuit Pepingen richting Halle rijdt bedoel je? Ik kan mij niet meteen aan de linkerkant een veldweg voor de geest halen die Langeweg zou heten.

Bedoel je dit stukje? 50°45'45.6"N 4°11'16.2"E » Google Maps
Of eerder dit stukje? 50°45'22.8"N 4°11'49.7"E » Google Maps

Of ben ik volledig fout aan het kijken nu? smile

54

(1,141 replies, posted in 1985)

bertlagaisse wrote:

Als het telefoontje live op de radio was, dan zou dat idd mogelijk zijn. Als het gewoon een telefoontje was naar "de redactie" die niet live op de ether was, hoort enkel de DJ het... Maar dan is het risico: wat is de kans dat je met je telefoontje binnenraakt live op de radio?

Good point! Of het telefoontje al dan niet op de ether te horen was, weet ik niet. Misschien weet iemand hier iets meer over? Wat de kans is... Persoonlijk ken ik niet genoeg over de (lokale) radio's in de jaren 80. Hoewel bepaalde lokale radios nog steeds alle of zoveel mogelijk oproepen beantwoorden.

Mocht de oproep op de ether beantwoord zijn, dan hecht ik toch iets meer belang aan de boodschap zelf dan aan het liedje. Aangezien ik niet weet hoe gemakkelijk men kon "binnen geraken" bij een lokale omroep om iets aan te kondigen, valt mijn hypothese voorlopig een beetje uit de mand.

55

(1,141 replies, posted in 1985)

bertlagaisse wrote:

In zo een complexe operatie als de overval in aalst ga je de timing,   communicatie en synchronisatie tussen de overvallers niet laten afhangen van een verzoekliedje op de radio

de kans dat het niet gespeeld wordt of te laat is zeer waarschijnlijk.

Zoals door Hilde Geens gesuggereerd: dit was pure provocatie naar politie en maatschappij. het was donkere macabere sarkastische humor tussen de overvallers. Als het niet zou gespeeld worden, maakte het niets uit. Alles was al lang in gang gezet en afgesproken.

In wat ik hiernet zei, had ik het ook niet over het afspelen van het liedje. Eerder over de aanvraag als boodschap. Van de aanvraag ben je zeker, het al dan niet afspelen ben je niet zeker.

56

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

Merkwaardig dat ze eerst zo goed als zeker zijn van de piste Bonkoffsky om daarna te zeggen dat er 0% match was met enig feit. Deze piste is dus volledig van de baan geveegd volgens onze minister?

57

(970 replies, posted in Bende De Staerke)

Ik blijk hier toch een beetje in de knoei te zitten met mijzelf omdat ik enkele zaken niet 100% goed kan plaatsen.

Vanwaar komt de informatie dat de toenmalige vriendin in Scherpenheuvel werkte en dat haar dochter op internaat of op school in Aalst zat?
Uit mijn informatie kloppen een aantal zaken mbt de toenmalige vriendin en haar dochter, maar bovenstaande heb ik tot noch toe niet kunnen verifiëren.

Daarnaast ben ik nog een beetje in de war mbt wanneer Philippe De Staerke gaan winkelen was in Delhaize Aalst. Was dit de dag ervoor of de dag zelf?

58

(1,141 replies, posted in 1985)

Stel dat:

We zijn er toch min of meer over eens dat de aanslag in Aalst redelijk goed voorbereid/georganiseerd was.

  1. Er zijn mogelijks voorverkenningen geweest: Osbroek, Philippe De Staerke in de Delhaize, het bezoek aan het café en er zullen misschien nog dingen niet geweten zijn.

  2. Er is een konvooi opgemerkt aan de markt voor de aanslag.

  3. Er is een konvooi opgemerkt aan het tankstation in Groot-Bijgaarden én even later E40 richting Aalst voor de aanslag.

Dat wil zeggen dat er meerdere groepen tegelijk begonnen te bewegen en dat er een degelijke voorverkenning is geweest. Bij zo'n voorverkenning moet het toch niet zo moeilijk zijn om jouw radio op de lokale stadszender te zetten. Dan weet je automatisch wanneer jouw bereik etc. wegvalt.

Team Groot-Bijgaarden (A) wilt signaleren aan de mensen reeds ter plaatste (B) dat ze gaan vertrekken voor 19:15 en geen seconde later. Dan klinkt het wel logischer Bende van Nijvel (A) doet de groeten aan Bende van Hofstade (B) met het liedje "Te voet naar Scherpenheuvel".

Daarmee zeg je tegen iedereen: Het gaat beginnen, we vertrekken om of iets voor 19:15 & geef je meteen een mooie steek naar een potentiële zondebok.

Of ben ik met dit ideetje volledig de mist in aan het gaan?

59

(102 replies, posted in Speurders)

Wim wrote:

Zelfs al zou hij betrokken zijn (direct of zelfs maar indirect) bij één feit, ... wat hopen de speurders in godsnaam nog te vinden nu?

Dat is voor ons een vraag en voor de speurders een weet. Er zijn bijvoorbeeld tal van wapens nooit teruggevonden in verband met de Bende van Nijvel. Wie weet heeft Lhost een privécollectie met wapens en zit daar toevallig nog een mooi exemplaar dat ooit gestolen is geweest bij feiten die gelinkt zijn aan de Bende van Nijvel. Dan hebben we toch al een mooi begin. smile

Wat ik hierboven zeg ik trouwens louter een voorbeeld en geen feit! De speurders zullen wel een goede reden hebben waarom ze na zoveel jaar toch nog binnenvallen bij Lhost. Wij kunnen enkel hopen dat er iets interessants gevonden wordt.

60

(115 replies, posted in Speurders)

Klopt. Maar wat als er 6 getuigen Haemers herkenen in Aalst? Zie » Forum