121

(753 replies, posted in 1985)

Er waren geen getuigen van de moord op Finné, vandaar dat deze moord reden blijft voor felle speculatie. Onderzoeksrechter Lacroix dacht dat hij als vierde slachtoffer viel. Patricia Finné dacht dat hij als tweede slachtoffer viel, na het doodschieten van de jonge fietser Stephane Notté. Dit wordt echter tegengesproken door drie van de CVP plakkers; zij hebben Finné en/of zijn wagen daar niet gezien voor zij daar toe kwamen.

Een plausibel scenario is het volgende:

  1. Finné komt pas toe vlak voor of na de heer Jean Paul Macau, die immers zich ook net parkeerde nabij de ingang van de Delhaize, op een ogenblik dat op de parking alles rustig leek.

  2. Vlak nadat hij het contact afzet ziet hij de daders buitenkomen waarop hij onmiddellijk onder vuur wordt genomen.

  3. Finné is (iets voordien) naar de “kleine parking” gereden, hij ziet de fiets van Stephane Notté en rijdt er langs. (Mogelijk volgens één van de foto's.) Dit kan de reden zijn dat hij parkeert op de parkeerplaats waar nog een winkelkarretje staat en dat zijn voorwielen lichtjes naar links gedraaid staan.

  4. Mogelijk heeft Finné niet onmiddellijk aan een overval gedacht en heeft zich daarom eerst geparkeerd. Het is zelfs niet uit te sluiten dat hij ook de zwaargewonde Stephaan aan de ingang heeft zien liggen, maar instinctief dacht aan een ongeval (met vluchtmisdrijf) dan aan een overval. Hij wist niet van de overval in Eigenbrakel, en er was de onderbreking van meer dan een jaar geweest in de Bende overvallen.

  5. Hij stapt dan uit zijn voertuig, en gaat ofwel naar de gewonde jongen, of gaat kijken naar de fiets.

  6. De daders komen dan buiten en vuren op de wagen van de heer Macau.

  7. Finné rent terug naar zijn wagen.

  8. Eén of meerdere daders komen dan “het hoekje om” op de kleine parking en zien plots Finné die bijna aan zijn wagen is, reeds met de sleutels in zijn hand. Er wordt een schot afgevuurd dat hem in de rug treft, en Finné valt naast zijn wagen. Hij ligt op zijn linkerzij met de rechtervoet over het linkerbeen.

  9. Een dader gaat naar hem toe, duwt of draait hem zodat hij op de rug komt te liggen en vuurt een tweede schot hagel waarvan 9 projectielen hem in de lies treffen. Dit zijn waarschijnlijk Cal 12/9 projectielen. De reden dat een tweede schot werd afgevuurd is mogelijk omdat de schutter totaal werd verrast door het zien van Finné toen hij “om het hoekje” kwam en plots Finné zag. Ik kan me voorstellen dat de dader een serieuze adrenaline stoot kreeg ! Men kan zich ook afvragen waarom het tweede schot in de lies was, en niet in het hoofd, wat zeker dodelijk zou zijn geweest. Dit schot kan dan eveneens wel eens het gevolg geweest zijn van de stress van de verrassing.

  10. Dan gaan de dader(s) met gijzelaar verder in de richting van Restaurant “Windekens”. Die heeft dan waarschijnlijk als enige gezien wie Finné vermoordde.

Niets bewijst dat dit scenario zich zo heeft afgespeeld, maar het is wel consistent met de beelden, de kogelhulzen, de getuigenissen van de CVP plakkers, het verhaal van de heer Macau en de hypothese van onderzoeksrechter Lacroix.

De hypothese van mevrouw Patricia Finné, als zou haar echtgenoot het tweede slachtoffer geweest zou mogelijk zijn als men alleen naar de positie van de gevonden jachthulzen kijkt. Het is dan theoretisch mogelijk dat een schutter vuurt op Stephane Notté, pivoteert naar rechts, en een tweede schot vuurt op Finné. Of omgekeerd. Of nog, dat één schutter vuurt op Finné en een andere op Notté.

Gezien echter minstens twee van de drie CVP plakkers, directe ooggetuigen dit categoriek ontkennen, moeten we zulk een scenario toch ook als twijfelachtig beschouwen. Heel dit gebeuren zou zich immers afgespeeld hebben, grofweg geschat, op een 7-tal meter achter de plakkers. Tijdens hun vlucht naar de carwash zouden zij zowel wagen als lijk duidelijk moeten gezien hebben.

De hypothese als zou Finné ergens anders vermoord zijn en opzettelijk op de "kleine parking" achter gelaten:

  • De plaatsing moet dan gebeurd zijn NADAT Stephaan Notté werd neergeschoten, Luc Bennekens werd meegenomen als gijzelaar en de overige CVP plakkers al weggevlucht waren naar de carwash, en de daders het warenhuis binnen gegaan waren (zodat langs daar niemand buiten kwam), en vooraleer de eerste klanten terug buiten konden vluchten. Het gaat hier dus over een erg krap "window of opportunity".

  • Het eerder grote corpulente lijk kan moeilijk door één man worden gedragen en zorgvuldig geënsceneerd neergelegd worden net op die plek, het zou dus eerder uit een auto moeten gehaald worden. Die wagen kon dan pas toekomen NA de vlucht van de plakkers en als de daders al in het warenhuis zijn. Finné's wagen parkeren en het lijk neerleggen op een gemakkelijker bereikbare plaats dan de “kleine parking” zou veel makkelijker geweest zijn.

  • Er zouden twee jachtpatroonhulzen moeten neergelegd worden, op een manier die consistent zou zijn ; één vlak naast het lijk en één iets verder, in de omgeving van de fiets van Stephaan Notté.

  • Voorgaande handelingen duiden op een stevig karwei dat toch wel wat tijd vraagt en waarbij men een enorm risico loopt.

  • De dader(s) zouden de wagen van Finné inderdaad hebben kunnen gebruiken, de witte Ford Sierra, om het lijk ter plaatse te krijgen, maar dan zouden er sporen teruggevonden zijn in de wagen. Dit lijkt echter niet het geval geweest te zijn, gezien de uitspraak van Onderzoeksrechter Lacroix voor de bendecommissie.

Dit kan natuurlijk weer niet uitgesloten worden, maar er zijn geen getuigen van ook maar iets wat hierop leek, noch aan de Delhaize, noch van een moord op een ander plaats. Het veronderstelt minstens één of zelfs twee man extra, waar nergens een aanduiding van is, zou een enorm risico betekenen gezien de krappe tijdsduur, verondersteld sporen in de wagen, waar geen aanduiding van is...

122

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

VTM, Faroek afl 4, 30/10/2018 - De "onbekende" Duik

Mijn onmiddellijke gedacht was ; daarom hebben ze indertijd dus die ex-speurders van Dendermonde zo brutaal naar Charleroi laten komen! (15 mei 2012, speurder Danny Collewaert zelfs met een bevel tot medebrenging als ik me niet vergis.)

Vandaar dat ik denk dat die “nieuwe getuigenis” zich eerder in die periode 2012 situeert. Het was blijkbaar voor het gerecht wel geloofwaardig genoeg om in eerste instantie zelfs ex-speurders van Dendermonde te verdenken van “manipulatie”.

Het wordt nu in de reportage, in samenwerking met alweer een nieuwe ploeg speurders, dit maal van het Federaal parket, opnieuw naar voor gebracht, en gezien de tijd die besteed wordt, als één van de belangrijkste elementen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de getuige JG zware straffen zou riskeren door een indianenverhaal op te dissen in ruil voor 5 minuten “mediaglorie”.

Het Federaal parket onderzocht in het verleden ook de aanslagen in Maalbeek/Zaventem. Los van de specifieke betrokken “nieuwe” speurders voor het Bende van Nijvel-onderzoek, zijn dit dus wel degelijk niet van de minsten. Mij viel ook op dat hier zeer duidelijk wordt verwezen naar betrokkenheid van Rijkswachters, ofwel toentertijd in actieve dienst, ofwel rotte ex-Rijkswachters “type Bouhouche”.

Op 26 februari 2013 raken de resultaten van het onderzoek van de NICC bekend en dit rapport werd hier omstreden maar ook door Gilbert Dupont van La Dernière Heure. Toch lijken de aangehaalde argumenten (cheques leesbaar, bloed/DNA nog aanwezig) me overtuigend. Dat dit rapport misschien ook elementen bevatte die geen uitsluitsel gaven is evident, zoals elk technisch rapport. Maar bovenal kunnen leken dit eigenlijk niet beoordelen. Ten slotte, zonder zulke expertises staan we helemaal nergens.

Blijkbaar waren er nog elementen die het parket overtuigden dat de zakken er pas zelfs pas 48/24 Hr eerder lagen.

Als de getuigenis van JG, de vriend van de duiker/kanaal verantwoordelijke, pas tot stand kwam omstreeks 2012 - en het feit dat de duiker zelf gestorven is en het verhaal moest gecheckt worden bij nog een andere vriend die het had horen vertellen lijkt te bevestigen dat dit dus jaaaaaaaaren na de feiten bovenkwam - is het helemaal niet uitgesloten dat de brave man zich van dag(en) vergist.

Niet uit te sluiten dat de man, zo’n 26 jaar na de feiten, zich een duik herinnert zoals hij beschrijft, maar dat die helemaal niet gebeurde de dag van 6 november, en er dus helemaal los van staat. Tenzij het parket alle mogelijke PV’s in die streek heeft nagegaan en er nooit één geweest is met een jutten zak, alhoewel de bewoordingen tijdens de reportage dit lijken uit te sluiten (er is er nooit één geweest waar een jutten zak werd gevonden).

De “onbekende duik” hoeft dan nog niet noodzakelijk in de voormiddag van de “duik Dendermonde” op 6 november 1986 gebeurd te zijn, wat de uitspraak “wij waren daar ’s morgens al” van de heer Troch in TV Oost zou kunnen verklaren.

Erg spijtig dat de duiker zelf overleden is. Ik kan me moeilijk voorstellen dat die gratis gaat duiken, hij moet toch wel ergens iets hebben genoteerd voor zijn facturatie achteraf? En zelfs dan, indien hij er niets meer over hoorde, zou hij dan de Rijkswacht niet hebben gecontacteerd waar zijn betaling bleef? We gaan dit waarschijnlijk echter nooit weten.

Ik vermoed zelfs dat het eerder dagen of een week voor de duik Dendermonde was, en dat de daders de jutten zak EN de twee plastieken zakken al in het water gesmeten hadden en dan pas nadien besloten er de jutten terug uit te halen, mogelijk omdat er te belastend bewijs in zat.

Als die mysterieuze Rijkswachters met hun R4-tje de manipulators waren, dan;

  • Wisten ze dat er gedoken zou worden door Dendermonde;

  • Ze hebben de speurders van Dendermonde zelf getipt OF ze hadden een mannetje in deze cel

  • EN/OF ze hebben vrij vroeg vernomen dat Dendermonde zou gaan duiken; de duik moet immers door Dendermonde toch op zijn minst een dag (of twee,) eerder zijn gepland. Waarschijnlijk zelfs nog veel eerder aangezien budgetten aanvragen en duikers aanvragen van Defensie nu ook niet op één dag geregeld is en bovendien de speciale Duitse apparatuur nog op een bootje moest gemonteerd worden.

  • Ze kenden de duiker die gedoken had in 1985, misschien hebben ze hem zelfs gezegd om in de hoek te beginnen duiken?

  • Wisten ze de andere zakken liggen, en hebben ze die er mogelijk zelf ingesmeten, OF de andere zakken werden nadien in het water geworpen,

  • Was het niet de bedoeling dat jutten zak later zou gevonden zouden worden ; “we hebben wat we vonden”, omdat de inhoud te belastend was. Ofwel gebeente, verzwaard met  ijzeren buizen, ofwel wapens met nog zichtbare nummers?

In een vroegere post 31-10-2017 schreef GG ook al;

Nu zijn er 4 mogelijke verklaringen. Alle leiden ze tot de conclusie dat de Rijkswacht/Diane/BOB … betrokken zijn.

  • Francois Achten had connecties met de Bende en zag een mogelijkheid om Delta te manipuleren en ze voor maanden op een verkeerd been te zetten.

  • Achten werd zelf gemanipuleerd en op een of andere manier aangezet om Vermeersch over het PV aan te spreken.

  • Iemand in de Rijkswacht/Diane/BOB … kreeg er lucht van dat Delta een budget/toestemming had aangevraagd om met grote middelen te gaan zoeken in het kanaal. (Dat kan een hoge officier zijn maar ook een simpele admin. bediende.) Die persoon heeft connecties met de Bende en zorgt ervoor dat een en ander "in orde komt".

  • Delta was geïnfiltreerd.

Een doel voor de manipulatie was misschien om dit op spectaculaire wijze in de media te krijgen met als boodschap “eender wie ooit meegewerkt heeft moet oppassen!”. Dit is hier op het forum al eens geopperd geweest dacht ik. De onderlinge verbanden waren immers al gekend bij het gerecht, enkel het verband met de FAUL was niet geweten.

Ofwel was de boodschap bedoeld voor één of meer opdrachtgevers/gechanteerden: “ok, in orde, we stoppen er nu mee!”.

Als het gebeurd is zoals hierboven verondersteld, dan hadden de manipulators met hun R4-tje fameuze kl**en ! Hoe konden ze immers weten dat het verhaal van de duiker niet veel eerder zou bovenkomen? De man heeft hen tenslotte gezien en ze hebben met beiden nog gepraat, ze konden dus goed beschreven worden.

Voorlopig is een kernvraag; zijn er hier andere bronnen die kunnen bevestigen dat Dendermonde om 08 uur al dan niet aanwezig was? Indien ja, dan is deze mysterieuze duik NIET op die dag gebeurd maar voordien.

123

(389 replies, posted in Mededelingen)

Dag allen, ik volg al meer dan een jaar enthousiast dit forum en heb de periode '85 bewust beleefd als jonge student. Ik herinner me nog scherp dat we bang waren om in het weekend naar de supermarkt te gaan.

Ik heb nog screenshots van het tweede deel van de reportage die niet op internet te vinden is, ik weet helaas totaal niet hoe je hier foto's moet invoegen. Kan iemand me raad geven?

Waarvoor dank.

124

(158 replies, posted in 1983)

Een anonieme getuige, destijds jobstudent vertelt:

“Als student werkte ik elke avond in de Delhaize van Beersel, ik kende de directeur Mr Vermaelen goed. Ik liep tussen de kassa 1 en de bakkerij, met bananendozen in mijn armen. Ik liep naar voren en ik zag Mr Vermaelen rechts van me. Ik ging achteruit en zei :”Na U”. Hij liep maar een meter of anderhalve meter voor me, toen hij oog in oog stond met de eerste schutter, die hem met een Riotgun in het hoofd schoot. Mr Vermaelen is neergevallen en er was geschreeuw en paniek in de winkel."

Bron: VTM Faroek, Aflevering 4, deel 2 31/10/2018

  • Op één van de foto’s in de rubriek foto’s-Beersel ligt het lijk van Mr Vermaelen ter hoogte van de kassas 1 en 2, met de voeten naar de ingang toe. Hij is was dus gekeerd naar de ingang toe. Bovenstaande passage kan dan ook maar op één manier geïnterpreteerd worden;

  • Toen de jobstudent Mr Vermaelen liet voorgaan stond hij aan kassa 1, aan de winkelszijde. Zijn zicht op de inkom wordt dan geblokkeerd door het paneel met de foto’s/mededelingen. (zie wederom rubriek foto’s Beersel) Vermaelen kwam dan van rechts, vermoedelijk vanuit zijn kantoor, en was net de doorgang tussen deze wand en kassa 1 gepasseerd, ongeveer 3 passen verder, toen er geschoten werd.

  • ]Hij heeft zich dus zeer waarschijnlijk naar de ingang gedraaid. Had hij iets gehoord? Het verhaal als zou hij tegen een dader geroepen hebben “Sortez” is mogelijk. Was hij dapper of dacht hij ook eerst dat het over “onnozele” mannen ging bij het zien van de carnavalsmaskers ? (Volgens dezelfde reportage dacht de getuige die in restaurant “Les 3 Canards” de daders zag binnenkomen met de twee diensters dacht eerst ook dat het om een grap van zijn baas ging.)

  • Hoe gruwelijk ook, de jobstudent, net zoals anderen, heeft waarschijnlijk eerst het eerste schot gehoord en het effect daarvan gezien, pas dan werd de eerste dader zichtbaar toen hij achter de wand uitkwam.
    "Er waren twee kassiersters geraakt, waarvan één onder de schouder geraakt was. Ze was in paniek, ze was hysterisch. Ik ben ernaartoe gegaan en heb haar op de grond getrokken. Ik ben bovenop haar gaan liggen zodat ze zou stil liggen en zwijgen."

  • ]Na dat eerste schot op Vermaelen werd er dus nog geschoten. Ponsaerts & Dupont vertellen over twee kassiersters waarvan één 20 jaar (AT), gekwetst aan de schouder en een 58-jarige klant (VDD). Ook Hilde Geens spreekt in haar boek over drie gekwetsten.

  • De foto’s getoond in de reportage laten twee verschillende kassa’s zien met bloedsporen. Helaas is niet te zien welke kassa’s dit zijn. Ik vermoed tussen kassa 1 en 2 en tussen 2 en 3.

  • Vermits alleen met Riotgun 1 geschoten werd, was dit dezelfde schutter als de moordenaar van Mr Vermaelen en dus alleszins de “triggerhappy-killer” dader van Beersel.

  • Dit doet me vermoeden (ALS het dezelfde daders waren EN ze dezelfde taakverdeling aanhielden) dat dit dezelfde man is die in Eigenbrakel met RG1 Mr Ghislain Platane, Mr Roger Engelbienne, Mr Djuroski senior doodde, junior zwaar kwetste en Dokter Jaques D. op het nippertje miste. Daar was hij degene die de gijzelnemer in bedwang hield en de kassa’s ledigde terwijl de twee anderen in de kofferzaal bezig waren. Die man was ook 1m90 en sprak Frans, zonder een bepaald accent. Dit was dus de “Killer” van Eigenbrakel.

  • De jobstudent gaf een beschrijving van de bewuste moedervlek, maar het was in de reportage niet expliciet duidelijk of het over de moordenaar van Vermaelen ging, de “eerste dader die binnenkwam”. Vermits hij zich meteen nadien echter bovenop een gekwetste kassierster wierp, was dit dan wel degelijk de eerste dader die hij zag binnenkomen, degene die op Vermalen schoot ; neerliggend, misschien tussen twee kassa’s, kan ik moeilijk geloven dat hij nog een geboortevlek links in de nek van een dader gezien kon hebben.

  • Dit is dus waarschijnlijk, volgens de website van de CWB deze man: 1m90 – Zeer mager, fijngebouwd lichaam. Met een moedervlek in de nek (2,5 cm breed en 3,5 tot 5 cm lang). Drager van een lange bleekbruine mantel, en een sigarettenbruine broek. Hij droeg een masker en een riem met jachtpatronen. Hij spreekt Frans.
    Als deze “Moedervlek-Reus” een riem met jachtpatronen droeg, was dat waarschijnlijk omdat hij een Riotgun als wapen bij had.

"Toen zijn ze naar binnen gegaan, naar de kluis."

Of de jobstudent hier veel van gezien heeft is twijfelachtig, misschien heeft hij het van horen vertellen van anderen, of zag een glimp toen de daders naar het kantoor gingen. Dit kantoor bevond zich dan waarschijnlijk rechts van hem.

Volgens andere getuigenissen is het alleszins “Bijlman-Reus”, ook “1m90 en drager van een identieke mantel als de eerste, doch van donkergrijze of zwarte kleur. Hij droeg een masker en was gewapend met een bijl met lange steel”, die naar het kantoor ging. Het telefoonsnoer werd daar immers met de bijl doorgehakt.

Of “Moedervlek-Reus” daar ook bij was, of daarentegen de gegijzelde jongen in bedwang hield en de kassa’s ledigde weten we niet.

"Dan zijn ze meteen weer vertrokken, ik weet niet meer ... maar het leek geen drie minuten te duren. Het ging erg snel. (...) De beelden staan me helder voor de geest."

Tijdsbeleving in een situatie van levensgevaar wordt zeer vervormd. De drie minuten kunnen we dus niet gebruiken. Nog volgens de jobstudent waren de daders allemaal gemaskerd met oude mannen maskers, geen siliconenmaskers maar maskers met een elastiekje.