41

(1,153 replies, posted in 1983)

the end wrote:

Het is niet alleen die positie van de daderwagens maar ook de deuren van de combi; Morue is beschoten toen hij buiten de combi was, maar zijn deur moet dicht geweest zijn. Er zitten geen bloedvlekken op.

Met die positie van de wagens kan ik U helpen, alleen weet ik niet hoe ik U een schets kan sturen. Met zo een fantastisch model en al die moeite die U daarvoor gedaan hebt zou het de moeite lonen "mijn" oplossing es te proberen.

Morues deur was open. Hij stond erachter, daarom zit er geen bloed op aan de buitenzijde en wel op de rechter voorkant van de motorkap. Dat bloed is afkomstig van het schot in zijn rechterzijde toen hij probeerde rechtkrabbelen. Hij lag dus net voorbij en ietsjes achter die deur. Daarom zit er ook geen bloed op de schuifdeur.

De Mercedes stond ongeveer waar jij hem plaatst, doch anders gedraaid (neus meer naar Colruyt en koffer dus meer naar rechts) en iets meer naar de Colruyt toe. De schutter zat initieel dan gehurkt ongeveer naast het linkerachterportier, alzo onzichtbaar voor de rijkswachters. De Saab stond aan de andere kant van de deur, er iets voorbij! (Zeer duidelijk beschreven in de nota Wezel) neus richting (Fond des Routes) en koffer richting deur, ook ietwat schuin geparkeerd.

Plaats die wagens eens zo, je kan er wat mee schuiven en draaien tot je zal zien dat alle schootshoeken en bloedspatten kloppen, alsook de bloedvlekken gevonden op Saab en zichtbaar op de Combi.

Voor je model: de combi was het type Ford Transt Mk II (Kastenwagen FT80), technische data
(had je misschien al) » www.motomobil.com

Django 68 wrote:

dat tenminste een van de daders gevechtservaring had.

Ik heb alle "gunfights" tussen Bende en politie geanalyseerd. Telkens weer hetzelfde beeld; minstens één van hen had gevechtservaring, en volgens mij nog geen klein beetje. Ik vond voorlopig nog geen overtuigend bewijs dat dat telkens dezelfde kerel, maar mijn analyse is nog niet ten einde, nog ene paar zaken die ik alsnog in kaart moet brengen.

Ik denk dus aan OF iemand met huurlingenverleden (Stijl Schramme, Denard, Tavernier en anderen) OF een Belgisch ex-militair die deelnam aan één van de (weinige) gevechtsoperaties in de Congo. Kan ook een ex-deelnemer aan bijvoorbeeld "vuile " Franse oorlogen geweest zijn (stijl Calmette, Elnikoff).

Over opdrachtgevers of motieven zegt dat voorlopig niets. Ik weet echter wel dat mensen die zo een "avontuurlijk" leven leden, op een bepaald ogenblik in een compleet gat vallen, dat hoeft zelfs niet "pensioen" te zijn. Dus de piste van een klein groepje waarvan minstens één het deed voor de kick valt helemaal niet uit te sluiten.

42

(1,153 replies, posted in 1983)

Okéééééééééééééé

the end, vooraleer we mekaar verkeerd mochten begrijpen, wil ik U meegeven dat U mij meer motiveert en inspireert dan U misschien beseft en ja, telkens weer met vragen en bemerkingen afkomt die mij alweer doen denken en opzoeken. Waarvoor dank. Ik vind dit zeker een heel vruchtbare discussie.

Maar nu valt mijn frank. Uw model is één van de eerste zaken die ik indertijd onder ogen kreeg en zette me heeel lang ook op dat een gelijkaardig spoor, omdat er weinig anders beschikbaar was. Ik heb dat uuuuuuuuren zitten vergelijken met Colruyt foto's (uw indertijd gepost beeld van het Colruyt-model bedoel ik) en ik weet wel zeker dat dat erg nauwkeurig is. Het was trouwens de basis voor de schetsen "reconstructie" die ikzelf maakte.

Maar mag ik U vragen, waarop baseert U zich voor de positie van de Saab en de Mercedes? Ze staan hier blijkbaar nog steeds min of meer op dezelfde plaats als uw model van 2014. En voor mij stonden die anders. Vandaar dat ik Uw bemerkingen nu begrijp. De Combi staat me dunkt wel juist in vergelijking met de foto's, "de mijne" staat op dezelfde plaats.

Uw testen zijn afhankelijk van de al of niet juiste positie van de Saab en de Mercedes, en die kan je enkel en alleen uit de verklaringen van Lacroix,de nota en de bloedsporen en balettes impacten afleiden.

Filmke gezien, dat is Cal 12 maar 00 Buckshot. Niet #2 birdshot of "Plomb0". In filmke daarachter wordt met #4 geschoten dat komt er al dichterbij. Voor mij is er van veel korter door die koffer geschoten, waarbij ik wel moet toegeven dat daderke dan wel es allerlei schroot in zijn smoelwerk zou hebben kunnen gekregen.

Ik zal later een uitgebreider "comment" sturen.

Thanks

43

(1,153 replies, posted in 1983)

De "hinderlaag" aan de Colruyt van Nijvel

Even op pauze drukken en terugspoelen.

Het geïnteresseerde forumlid heeft vast alle beschikbare foto’s van die combi. Neemt U die even. We hebben meer dan voldoende foto's van de combi. Alleen een minuscuul gedeelte links en de onderkant is niet zichtbaar (achterlichten links). Die foto's werden genomen dezelfde nacht en de meeste 's ochtends. Er is te zien dat de net getakelde Combi staat waar hij stond tijdens de schietpartij.

We hebben de verklaring van Lacroix tijdens het proces. We houden zelfs rekening dat hij volgorde door elkaar haalt en misschien sommige zaken anders interpreteerde dan wat hij echt zag. Om niet te moeten zoeken geef ik dat hier weer, zoals René Haquin het in '88 weergaf.

J'avais mes grands phares pour tourner derrière le Colruyt. J'ai vu deux voitures écartées de quelques mètres et le bas de la porte découpée. Je n'avais remarqué personne. Je m'apprêtais à sortir. Marcel aussi. J'ai entendu un coup de feu. J'ai senti un pincement au pouce. Sans plus. Je me suis protégé derrière la portière. J'ai dégainé. Je voyais par la fente des charnières un individu qui tirait dans ma direction. J'ai tiré. Deux fois, me semble-t-il. Comme il avançait, j'ai encore tiré deux fois. Il avançait toujours. J'ai contourné le combi. Marcel était debout, derrière la portière droite, avec la mitraillette. J'ai vu l'homme contourner le combi. Barbe, imper plutôt clair jusqu'en dessous des genoux. Taille... 1 m 80 peut-être. Marcel m'a dit "Appelle du renfort". Puis il est tombé en avant, la mitraillette plus loin. L'homme arrivait par l'arrière. Ça tirait toujours. Je me suis laissé tomber entre le tableau de bord et le siège passager, jambes pendant à terre, mon 7,65 mm dans la main droite posée sur le siège. Faire le mort...

Jean-Marie Lacroix avait ajouté, en essuyant les larmes qui lui inondaient les joues, que la fusillade s'était ensuite calmée et qu'un des tueurs avait dit, en se penchant sur le corps de son collègue Marcel Moreau, tué: Ah! Le salaud, il avait une Uzi. Il y eut encore une déflagration. La balle qui devait l'achever fut miraculeusement déviée. Un des tueurs lui ôta l'arme de la main, prit les clés de contact, l'empoigna par le ceinturon pour faire tourner le corps, déboucla et prit la gaine. Puis les tueurs sont partis, sans se presser, précisa-t-il encore.

We hebben ook de nota Wezel, met daarin de neerslag van de ballistische verslagen. Dat alles is voldoende om heel wat te weten te komen, met relatief grote mate van zekerheid. Onderzoeksrechter Lacroix deed nog een reconstructie samen met die als enige overlevende naamgenoot van de feiten. We hebben we dan nog niet de gegevens waarover sommigen wel beschikken.

Op die foto’s zien we:

Riotgun impacten vooraan in de combi en op portier links.

Dat portier stond open, en dus kwam die impact van een schutter aan de Mercedes ongeveer. Niet van een schutter die ergens links van de combi zou gestaan hebben. Volgens nota Wezel: Riotgun impact balettes op deur, impact met "plomb o" op koplamp en impact balettes net boven radiatorrooster.

Lacroix zag één (1) dader vuren en op hem afkomen. Geen anderhalve, twee of drie. Eén. Ja maar, hij zag er misschien één niet. Ok, maar dan zijn er te weinig impacten. Bij de Diable werden 10 schoten afgevuurd op de Golf van de politie, op ongeveer dezelfde tijd door twee schutters.

Ja maar, die tweede schoot met een ander wapen! Ah ja? Ik zie nergens, maar dan ook nergens een impact die doet vermoeden dat er een ander wapen meeschoot. De twee opvallend kleine gaatjes midden in de impact net onder de motorkap zijn geen kogelgaten .22, maar de twee gaten van een moer van een logo of zo dat daar ooit had gezeten.

Maar Lacroix werd gewond aan zijn duim! En de vooruit was niet beschadigd! Dan moet dat schot toch van links gekomen zijn? Neen. Stukje glas dat wegvloog na impact, stukje metaal, balette die afketste en naar binnen vloog.

Na het schot op de koplamp met "plomb 0" was er nog steeds niet geschoten op Morue. Dus werd niet van alle kanten, maar van één kant geschoten. En Morue heeft nooit geschoten. Wat ik niet denk is dat Morue de grootste angsthaas of all times was. Dus zag hij geen daders. Om dezelfde reden als Lacroix er maar één zag: hij was direct achter zijn portier gedoken en kon dus links niks meer zien (motorkoffer van combi/binnenkant). Rechts ook niet, gezien de positie van de combi. De plaats waar hij even later lag, naast zijn portier is immens duidelijk te zien op de foto’s.

Buiten de impact op het linkervoorportier zijn er links GEEN impacten te zien.

Koplamp vooraan kant Morue geen impacten te zien. Die koplamp was dus geen probleem voor de daders, of ze konden er niet op schieten omdat de openstaande koffer van de Mercedes die afblokte.

Achteraan?

1 mogelijke, redelijk grote impact rechts van de achterlichten, op heuphoogte. Kan best de uiterst linkse balette zijn van een schot balette dat vanachter de Combi door RG2 naar de neerliggende Morue (wie anders?) werd geschoten. Lacroix zegt immers “J'ai vu l'homme contourner le combi“. Dus weinig waarschijnlijk dat het afkomstig was van een schot langs achter "tegelijk" met de schoten van voren en die van opzij. Lacroix lag toen al "dood" te spelen in de combi. Anders had hij bijna point blank die schutter neer kunnen leggen.

Rechterkant

Impacten van groot kaliber handvuurwapen op portier en 1 impact op schuifdeur vooraan en laag, 1 impact net rechts van bovendeel wielkast achteraan en misschien, maar niet zeker, eentje net links van en bovenaan naast de achterste ruit. Twee van de schoten op het portier gingen er doorheen en veroorzaakten de impacten in schuifdeur en wielkast. De onzekere impact kan van een schot op Lacroix geweest zijn toen die om het hoekje van de combi kwam.

Op dat portier werd geschoten omdat er iemand achter zat. Ofwel Morue, ofwel Lacroix. Geen van beiden werd echter geraakt door .45 ter hoogte van middel of borst. Wat het geval zou moeten geweest zijn als ze achter dat portier zaten op het ogenblik van de schoten. Dus werden die schoten vermoedelijk gevuurd als Lacroix al in de camionette lag “dood” te spelen. De enige mogelijkheid dat er werd geschoten op het portier en toch niemand werd geraakt.

Morue

Ondanks de gruwelijkheid moet helaas beschreven worden wat men in Morue's lichaam vond. Wat in de literatuur staat varieert, de nota Wezel is het betrouwbaarts hierin.

Le gendarme Morue Marcel [a été touchée] par deux balles de .45 [dans sa cheville droite], trois cartouches au moins tirées par le Riot Gun 2.

Daarvan is er één schot (kleine hagel plomb 0) in zijn rechterzijde, toen hij al was gevallen en zich mogelijk trachtte weer op te richten afkomstig vanuit een positie aan de Mercedes, en één balette (Legia 9 of 12 balettes) van een schot vanop de zelfde positie raakt hem in de keel. Een schot kleine hagel plomb 0 wordt hem van vlakbij in het hoofd geschoten.

Deux autres projectiles de22LR sont retrouvés dans l’avant bras gauche, le moment de ce tir ne peut être déterminé

De.22 projectielen in de linkervoorarm kunnen onmogelijk afkomstig zijn van schoten toen hij nog achter het portier verscholen zat. Ook niet later want hij had zijn rechterkant naar de schutter toen hij daar geraakt werd door diens riotgun. Volgens mij trachtte hij zijn hoofd te beschermen met zijn arm voor de laatste 2 schoten in het wapen van een dader,vooraleer hij alsnog met een schot RG werd afgemaakt. De balette in de keel was niet meteen dodelijk, de kleine hagel in zijn rechterzijde ook niet.

Tactieken

Belangrijk om beseffen: de daders konden niet weten welke van de twee rijkswachters eventueel een Uzi vast had. Er moest dus meteen offensief geschoten worden vooraleer die rijkswachters in staat zouden zijn efficiënt hun wapen te gebruiken.

Schot 1: portier zijde lacroix. Reden: Lacroix in dekking doen gaan, alleszins "kop" intrekken zodat hij niet terug zou vuren. Wat hij ook deed gezien hij tussen de scharnieren van zijn deur de dader zag. Dit schot kwetste Lacroix aan de duim, en als hij die nog op zijn stuur had was dat mogelijk een wegvliegend stuk glas, metaal, of zelfs een balette die naar binnen afketste. De wonde aan de duim van Lacroix was het eerste dat hij besefte,dit suggereert sterk dat dat alleen van het schot op het portier kan zijn. Noch het schot op de lamp, noch het schot op de radiator kan daar de oorzaak van geweest zijn.

Schot 2: koplamp uitschieten: Reden: verblinde de schutter misschien en maakte hem alleszins te goed zichtbaar. Die schoten hierboven kunnen in omgekeerde volgorde geweest zijn. De wonde aan de duim van Lacroix, het eerste dat hij voelde na het eerste schot, kon noch van het schot op de koplamp, noch van het schot op de radiator geweest zijn. Dus eerste schot op portier.

Schot 3: radiator en net onder motorkap. Reden: voertuig trachten immobiliseren. Als de schutter RG2 niet één van zijn ogen dicht had gehouden voor het schieten begon, was hij nagenoeg blind toen de koplamp was stuk geschoten en dat licht uitging. Die scheen nagenoeg recht in zijn gezicht. Toch slaagt hij erin met zijn daarop volgende schoten steeds erg precies te schieten. Hij had dus één oog dicht gehouden.

ddd wrote:

Zou jij uit dekking durven komen als er vol licht op jou komt te staan? Ik weet wel beter.

Ja. Vooral als die nog niet eens fatsoenlijk uitgestapt zijn, en dat al zeker niet meteen verwachten. Het is trouwens niet noodzakelijk wat er is gebeurd. Als de Mercedes lichtjes schuin stond, en de schutter deels gebukt achter de koffer, kan die plots uit dekking komen en vrij veilig dat eerste schot afvuren. Zelfs als de koplamp verblindt weet je zo ongeveer waar je moet schieten. Temeer omdat de binnenverlichting van de combi aan floepte het ogenblik dat een rijkswachter zijn portier opende.

Dit is tevens een zeer sterke aanduiding dat de schutter RG2 niet alleen "maar" een practical shooter was met ervaring op schietschijven die niet terugschieten, maar heel wat anders. Mij zegt dit dat hij een "combat proven" schutter was. Op wie in het verleden nogal werd geschoten. Of een complete gek. Maar dan zou hij niet lang geleefd hebben moest dat het geval geweest zijn. Vroeg of laat is uw geluk ten einde.

ddd wrote:

Je zou verwachten dat ze eerst de lampen van de combi uitschieten. Zeker als het ervaren lui zou betreffen

Neen, integendeel. Eerst schieten op wat meest gevaarlijk is; uitstappende rijkswachters en liefst vooraleer die een positie hebben ingenomen van waaruit ze U eventueel met Uzi kunnen neerleggen. Eens dat bereikt is er tijd om op koplampen te schieten. Linkerkoplamp (kant Morue) werd niet beschoten. Dat kon de RG2 schutter dus niet van waar hij op dat ogenblik stond, of die koplamp vormde geen probleem.

Morue werd niet beschoten omdat RG2 hem (nog) niet kon zien. En in het dubbele gat zat toen nog geen schutter. Zo niet is dit totaal onverklaarbaar. Dat Morue niet schoot was omdat hij geen doel zag. Of hij was de grootste angsthaas of all Times. Wat ik niet denk.

the end wrote:

Eerst is de vermoorde rijkswachter uitgestapt

En daar werd dus niet onmiddellijk op geschoten. Pas na minstens twee schoten RG2 op Lacroix en nadat die de combi had omschreden en Morue nog recht zag staan. Wat was het probleem om meteen op Morue te vuren, met zogezegd daders aan drie kanten? Geen goesting? Eerst een beetje spelen met de gendarmen? Me dunkt dat niemand dat doet als het eigen leven op het spel staat. In tegenstelling tot schietschijven op de schietstand van Bouhouche of Bultot schieten levende rijkswachters immers terug.

the end wrote:

De voorkant van de combi is enkel beschoten waar de lichten zijn en op de motor. Het zijn de linker en rechter zijkanten die het meest verklaren... alles heel vlug verlopen bijna gelijktijdig van 3 zijden is de combi onder vuur genomen

Zie ook boven. Koplamp zijde Morue geen impacten te zien. Ik zie dan alvast die verklaringen anders. Ik heb mijn fototheekje ter hand genomen; die impacten bewijzen niet dat er van drie kanten nagenoeg gelijktijdig werd geschoten. Ook niet dat er twee schutters aan de Mercedes stonden. Het zou geweldig zijn moest een kogel bij impact, zoals een fototoestel, een automatische timestamp in de carrosserie nalaten. Helaas.

Alle impacten kunnen verklaard worden met slechts 2 schutters.

Duimwonde van Lacroix met hand aan het stuur: stuk glas dat wegsprong van het raampje dat in stukken vloog? Balette die afketste en naar binnen vloog? Stuk metaal van portier?

Initieel werd alleen geschoten van de voorkant, van aan de Mercedes. Alleszins met slechts één type wapen gezien de impacten.

Het mysterie van het schot in de Mercedes koffer

De koffer stond open, vermits Lacroix zich de in de koplampen oplichtende gevarendriehoek zou herinnerd hebben. (Hilde Geens pag. 73-74).

Kees BK: de metingen van de zichtbare ballen binnen de opening aan de rechterzijde bleken bij reële meting toch kleiner dan een standaard chevrotines (We meten in AutoCad eerder een hagelgrootte rond de 3mm) » Forum

Aan de Diable was de koffer absoluut zeker dicht. En om daar dan zo een impact in te schieten is onmogelijk tenzij de dader zo’n vier meter hoog was. Het gebeurde dus in Nijvel.

Het schot door de koffer was dus met loodjes rond 3mm, en dus kan dat alleen maar een schot Winchester X Super 3" magnum 1 7/8 -2 geweest zijn. "plomb 0", is een FN maat, ofwel een loodje 3,8 mm. In de Amerikaanse tabel is dat Birdshot #2. Die winchester munitie was #2 (zie laatste cijfer 1 7/8-2). Zo een patroon bevat 163 loodjes van 3,8 mm.

Volgens Wezel, was het tweede schot dat werd afgevuurd in Nijvel het schot op de koplamp, met projectielen Plomb 0. Vind U ook niet dat er nogal weinig impacten te zien zijn op die koplamp voor een hagelpatroon met 163 loodjes vanop zo’n korte afstand? Hier ziet U veel schotbeelden, waaronder die van # 2 birdshot vanop 7,6 meter » www.wideners.com

Als die koffer open stond, en de dader stond er schuin achter, klopt de plaats van dat gat in de koffer precies. Dat hij in de koffer schoot? Verblind door de koplamp.

Wie wil kan op basis van de spreiding van de impacten op het portier van Lacroix, weliswaar met Legia 12 baletten, ongeveer de afstand berekenen. Hou daarbij eventueel rekening met gebruik van chokes of stuk afgezaagd van loop.

Besluiten

Het is niet de bedoeling tot in detail na te gaan wat er is gebeurd. Wel wat we kunnen besluiten met betrekking tot de feiten en de daders.

Wat niet is gebeurd: een in hinderlaag liggende Bende van Nijvel, klaar om rijkswachters af te maken. En dus al zeker niet een “naar daar gelokte” Morue. Morue was dus geen moord met voorbedachten rade, gecamoufleerd door een inbraak. Dewit en Fourez ook niet, maar dat is een ander topic. Schrap die drie namen alvast maar van uw lijstje en trek daar uw conclusies dan uit.

Er hoeven niet meer dan twee daders deelgenomen te hebben aan dat vuurgevecht, waarvan één pas nadat Lacroix aan Morue’s kant was aangekomen.

De combi werd niet van drie kanten tegelijk onder vuur genomen. De Combi werd opeenvolgend van drie kanten onder vuur genomen, en hoogstens op een bepaald ogenblik van twee kanten tegelijk (voor en schuin voor) nadat de schutter in de Colruyt begon mee te doen.

Het lijkt er sterk op dat RG2 dader “combat proven” is, en bij wisselende lichtomstandigheden nog steeds erg accuraat vuurt.

Kofferschot is geen mysterie, gebeurde in Nijvel en perfect verklaarbaar.

Als er meer daders en wapens waren, daders die bovendien klaar lagen, zijn er of teveel impacten in de combi of veel te weinig.

Als ze met meer klaar lagen: of slechts twee schoten en meteen twee dode gendarmes of het combieke letterlijk doorzeefd aan alle kanten. Vergelijk met VW politie aan de Diable. Of de wagen waarin Bonny & Clyde de dood vonden.

http://i.pinimg.com/originals/ca/de/00/cade00534a10c66c450a398e94b67c58.jpg

De mythe van de hinderlaag met meer dan 2 schutters

We zijn met laat ons zeggen drie man buiten, twee met een riotgun. Eén met een Ruger blackhawk 357Magnum. We hebben binnen een vierde tiep klaarliggen met zijn Colt M1911. En we zijn er klaar voor. We hebben goed geoefend met onze wapens in de club en in het bos van Hourpes. Cocu, op uitkijk heeft ons gemeld dat ze toekomen aan de voorkant van de Colruyt via zijn radio. We weten het zelfs al langer want Vittorio heeft het combieke gevolgd van aan de rijkswachtpost. Dus zolang weten we al dat ze afkomen. En we zijn er klaar voor.

Resultaat van het verhaal: ze zijn zelfs niet alle twee meteen dood. Zelfs een schot van point blanck afstand op die tweede die mogelijk nog niet dood is, mislukt.

Verontschuldiging

Dit postje is langer geworden dan ik wilde, en niet persoonlijk bedoeld tegenover eender wie, maar ik ben het lichtjes beu aan het worden allerlei beweringen te lezen zonder dat dit nog maar beargumenteerd laat staan gestaafd wordt.

De beheerder mag gerust deze post desgevallend verwijderen, mocht hij oordelen dat het te lang en/of zever is.

Tot slot: ik was er niet bij, dus ik weet het niet.

44

(1,153 replies, posted in 1983)

ddd wrote:

Heeft iemand een foto van de rechterkoplamp?

  • Ja. Zie reportage Faroek Okt 2018 die foto toont van labo » vtm.be/ (ongeveer 15.07s)

  • Er waren mogelijk meer lichtbronnen dan alleen die koplampen van de combi

  • Er rekening mee houden dat de schutters aan beide kanten last hadden van donkeradaptatie.

  • Is zekerheid over de koplampen “interessant” of “essentieel” ? Het zegt iets over de tactische evolutie van het vuurgevecht.

45

(1,153 replies, posted in 1983)

Bedankt The End, dat moet een machtig werk geweets zijn. Moet ik mijn onderzoekje en vooral besluiten in de vuilmand werpen?

46

(35 replies, posted in Hypotheses)

Philippe, kan je ook de politieke ontwikkelingen en plaatsing raketten in de Sovjet Unie beschouwen? Ik heb redelijk wat documentatie daarover maar absoluut geen tijd om dat ook nog eens in kaart te brengen. En als jij daar nu toch mee bezig bent. smile

Vriendelijke groet.

47

(1 replies, posted in Hypotheses)

Als je de samenvatting van overheidsmaatregelen 82-86 (Gol) beschouwt Klik hier zal je waarschijnlijk tegen het plafond springen en roepen “zie je wel! Gol! De Rijkswacht!” .

Dat was ook mijn eerste reaktie nadat ik dat lijstje had samengesteld. Maar dat is een foute redenering. Er zijn immers nog andere plausibele verklaringen. Dat is hetzelfde als zeggen dat het NVA de tereuraanslagen in Frankrijk en België heeft bekokstoofd om veiligheidsmaatregelen door te drukken. En nu weet ik toch wel dat dat absolute larie en appekool is.

Natuurlijk schrijft Gysels bovenstaande om zijn stelling “Strategie van de spanning” te onderbouwen.

“De Strategie van de spanning” dook op in de pers na de aanval te Aalst. Het was het partijblad van de PVDA die blijkbaar als eerste het had over de “Strategie van de spanning” (zie hun website waar zij zich er vandaag nog op beroemen).

Het allereerste boek over de moord op Julien Lahaut werd in Aalst op een boekenbeurs voorgesteld op 16 Dec 85. Eén van de hypotheses in dat boek was ook de “Strategie van de spanning”. Dat boek wekte nogal wat opschudding want de namen van de moordenaars waren gekend, weliswaar enkel onder een fiktieve naam voorkomend in het boek. Ik heb sterk het vermoeden dat de media daar hun inspiratie uithaalden voor wat betreft de verklaring voor de Bende.

De stelling dat dit een typische strategie van uiterst rechts is , klopt niet !Het IRA was zowat de kampioen om allerlei variaties uit de Strategie van de Spanning te gebruiken. Het IRA was marxistisch van inslag. Che Guevara deed dit ook, de Viet Minh en later de Viet Cong gebruikten er ook elementen uit. De basiselementen van de Strategie werden al eind jaren 60 beschreven door de Braziliaanse terrorist Carlos Marighella in zijn “Mini Manual of the Urban Guerilla”.

Met andere woorden : Als er een Strategie van de Spanning gaande was, waarom dan alleen denken vanuit extreem rechts ? Waarom niet eens denken aan de letterlijke keerzijde van de medaille, en gaan zoeken naar aanduidingen dat dat niet het geval kan geweest zijn? Met “extreem links” bedoel ik dus niet  “Links”. Waarom eens niet overwegen of bijvoorbeeld de toenmalige Sovjet Unie er eventueel belang bij had om in België zulke moeilijkheden te creeëren, eventueel als False Flag operatie?

Ik moet toegeven dat op het eerste zicht de rechtse variant van de Strategie van de Spanning zeer aanlokkelijk lijkt. Maar dat komt misschien omdat het gros van de Bende literatuur uit de linkse hoek komt (en ik bedoel dit absoluut niet negatief!). Haquin hoorde daar niet bij, Bouten kan ik niet echt kaderen. Ponsaers, Gysels, Geens, De Bock wel. Dat wil niet zeggen dat zij onwaarheden schreven. Wel dat  hun schrijfsels mogelijk werden beinvloed door hun maatschappelijke visie. En de rijkswacht was voor hen wel degelijk een autoritaire, ondemocratisch en gevaarlijke instellling. Misschien hadden zij gelijk, dat weten we nu dus nog steeds niet. Maar zij hoeven niet noodzakelijk gelijk gehad te hebben.

Philippe DS wrote:

Banditisme is voor mij al lang van de kaart verdwenen.

Ik houdt alle hypotheses open, (ook die van Insider, Leo, Kuros, Insane Killers, Charlie Hedo,...) er is voor mij tot nu toe nog geen totaal van de kaart verdwenen.

85 lijkt heel erg op terrorisme, maar ook daar zijn geen sluitende bewijzen van. Nog steeds kan de stelling van een relatief klein gesloten clubje gangsters kloppen (de stelling van de FR,CA en BE profilers). Het is in dat verband nog altijd niet uit te sluiten dat in 85 dit kleine clubje gangsters “de prijs probeerde op te drijven” (de beloning uitgeloofd door de supermarkten), om die dan nadien op één of andere manier binnen te rijven, al dan niet met enkele "rotte" rijkswachters binnen hun clubje.

Of dit zo gebeurd is weet ik niet. Het materiële verband tussen 83 en 85 berust enkel op de hulzen van 2 riotguns. En daar heeft oa The End al wel interessante problemen over beschreven. Al de rest kan Copy-Cat geweest zijn.

Met kennis van de bestaande literatuur kan iedereen een boek schrijven in die zin, en U gaat jaren werk hebben om te bewijzen dat het niet klopt. Tenzij U inzage hebt in het echte dossier.

Om te eindigen, even de journalistieke stijl van sommigen imiteren;

Jules Lahaye werd tijdens de repressie na WOII omwille van zijn lidmaatschap van het VNV veroordeeld tot levenslange ontzetting uit zijn burgerrechten. Bouhouche woonde in de Jules Lahaystraat nr 129 in Jette. Toeval?

48

(35 replies, posted in Hypotheses)

Philippe DS wrote:

Welke belangrijke politieke veranderingen / beslissingen zijn er tijdens de pauze of net voor de laatste aanslag (1e golf van de bende) gebeurd? Banditisme is voor mij al lang van de kaart verdwenen.

Philippe, ziehier een tijdslijn met relevante beslissingen/gebeurtenissen. De Bende en CCC feiten heb ik er uitgehaald om het geheel niet te overladen. De bron is bijna uitsluitend het boek van Hugo Gysels. Hier en daar heb ik een verificatie gedaan. Wel goed beseffen dat Hugo Gysels in het kamp van de politieke tegenstanders van Gol & al zat.

  • 17 December 1981: Jean Gol (PRL) wordt minister van Justieite in de Regering Martens V . In de regering zaten de CVP/PSC en de PVV/PRL. Ze blijft regeren tot 28 november 1985 (Wikipedia)

  • 21 September 1982: Mininster van Justitie Gol oppert in Le Soir wenselijkheid van nieuwe antiterreur eenheid. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 186)

  • 10 Oktober 1982: Gemeenteraadsverkiezingen; PSC krijgt zwaar klop. De uitslagen dragen ertoe bij dat Deprez de CEPIC buiten spel zet. (CRISP hebdomadaire). VdB blijft bij de PSC , de meeste ex CEPIC stichten eerst een nieuw partijtje maar de kaderleden gaan later nagenoeg allemaal over naar de PRL van Gol. (CRISP hebdomadaire, Wikipedia, andere bronnen) Billy&: uitgezonderd o.a. Mercier en de Bonvoisin kunnen ze allemaal hun mandaten en politieke carriere verder zetten.

  • 27 Jun 1983: Mininister van Justitie Gol richt zonder wettelijke basis het Anti Terreur College op; doel is coördineren van de akties van politie en veiligheidsdiensten inzake antiterrorisme, het informeren van de regering over mogelijke terroristische akties en uitwerken van preventieve maatregelen (Billy&: voorloper van OCAD). Het college heeft geen uitvoerende bevoegdheden. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 187)

  • 17 September 1984: Gol sticht de Anti Terroristische Gemengde Groep (AGG); Groep van 18 leden van Gd, GPP, rijkspolitie VSSE en SGR, onder bevel van een hoge Gd Officier worden ondergebracht in kazerne Gd en bijgestaan door Gp Dyane. Moet alle info centraliseren en zowel het Anti Terreur College als de regering informeren en adviseren. Gd richt echter ook een parallelle speciale Anti Terreur eenheid op die rechtstreeks onder de Staf Gd ressorteert en supervisie heeft over de anti terreur aktiviteiten van de BOB. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 187)

  • Als enkele weken later de bommencampagne van CCC begint, (Billy&: 2- 16 Oktober 1984) beslist Gol dat de AGG het onderzoek naar de CCC zal coördineren. Over de Bende wordt met geen woord gerept. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 187)

  • 28 November 1985: Jean Gol (PRL) wordt vice premier en Justitie in de nieuwe regering Martens VI (de CVP/PSC en de PVV/PRL), Francois Xavier De Donnea wordt Minister van Defensie en Charles Fedinand Nothomb krijgt Binnenlandse zaken.

  • 5 Maart 1985: Regering kondigt nieuw pakket maatregelen aan; uitbreiding personeel gerechtelijke politie en modernisering uitrusting (Hugo Gijsels, Bende & Co)

  • 14 Maart 1985: Ministerraad beslist tot bijkomend krediet van 55 Milj BFr voor Ministerie van Justitie voor bestrijding Terrorisme. (Hugo Gijsels, Bende & Co)

  • 3 Mei 1985: Concrete invulling van maatregelen van beslissing 5 Maart; Gd en gemeentepolitie krijgen beschikking over 400 Militairen en 1000 werklozen. De AGG wordt aangevuld met 28 man en de Brusselse Gd wordt versterkt met manschappen van buiten de hoofdstad. (Hugo Gijsels, Bende & Co)

  • 29 Mei 1985: Heizeldrama

  • Juni 1985: Minister van Binnenlandse zaken Charles Fedinand Nothomb kondigt aan dat Gd 1700 nieuwe manschappen mag aanwerven en dat bijkomend materieel wordt aangekocht. (Hugo Gijsels, Bende & Co)

  • Minister van Justitie Gol komt met een omstreden wetsontwerp dat afluisteren van telefoongesprekken moet mogelijk maken.(Hugo Gijsels, Bende & Co)

  • 29 Mei 1985(tbc!!): Ministerraad bekrachtigd de door Nothomb voorgestelde maatregelen, er worden 290 Militairen ter beschikking van de Gd gesteld en 60 Mil Bfr aan uitrustingskredieten worden vrijgemaakt. Er wordt gesleuteld aan een betere samenwerking GPP-Gd en gemeentepolitie. Politiediensten zullen worden doorgelicht door een ‘audit’ van omstredenTeam Consult. (Hugo Gijsels, Bende & Co)

  • 4 Oktober 1985: Na bende aanslagen Overijse-Eigenbrakel wordt veiligheidsdispositief in Waals Brabant vanaf 4 Okt versterkt. (Hugo Gijsels, Bende & Co)

  • 3 November 1985: Belangrijke vergadering in Luik: de Procureur des Konings uit beide arrondissementen, vertegenwoordigers Staf Gd en hoofdcommissarissen van GPP Brussel, Leuven en Nijvel besluiten een gemengde infocel Waals Brabant op te richten. Er komt een Task Force GPP en een Task Force Gd. Infocel moet alle info Bende van Nijvel centraliseren, op PC zetten en analyseren, die geacht wordt doorgezonden te worden naar de Procureur van Nijvel. De cel moet 24/24 beschikbaar zijn. De TF Gd groepeert de bij het onderzoek betrokken BOB ers uit Brussel, Nijvel, Leuven, Waver en Halle. (zie verder voor details) (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 195)

  • 6 November 1985: Na de bomaanslagen CCC de eerste week van Nov onderbreekt Martens het formatieberaad in Stuyvenberg en organiseert spoedvergadering met Min Binnenlandse zaken (Nothomb) en Justitie (Gol), Gd Comd Bernaert, Proc Poelman en terrorisme sibstituut Vandoren. Het bevel over de AGG wordt de Gd ontnomen en toevertrouwd aan substituut Vandoren. Vertwijfelde oproep tot bevolking om samen te werken met politiediensten. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 165)

  • 10 November 1985: De dag na bloedige aanslag in Aalst crisisbijeenkomst Min Just Gol, Binnenlandse zaken Nothomb, Minister van Defensie Vreven, Minister van Financien Grootjans, PTT Minister De Croo en Gd CO Bernaerts beslissen om twee nieuwe Task Force op te richten. (Details zie pag. 197). Blijkbaar gaat de overheid er nog steeds van uit dat Bende van Nijvel niets met terrorisme te maken heeft. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 197)

  • 15 November 1985: vergadering Min Gol, beslissingen; scherpschutters op daken warenhuizen onder bevel Gd. Helikoptervluchten en bijkomende kredieten van 500 Milj voor ordehandhaving worden vrijgemaakt. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 197)

  • Eind 1985: Luc Vanden Bossche en Roger Lallemand vragen parlementaire onderzoekscommissie. Martens en Gol verzetten zich ertegen. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 198)

  • 16 December 1985: De vier leden van CCC worden opgepakt in Namen. De roep voor een onderzoekscommissie lijkt ermee van de baan. Gol stelt voor om een 23 ‘super’ Bde bij de GPP op te richten naar analogie van de FBI. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 198)
    7 Februari 1986: Door de onopgeloste misdaden die de publieke opinie blijven beroeren (Bende van Nijvel, Wapenroof Dyane, Moord Mendez, dood Latinus, vlucht Bultot). Regering beseft dit en beslist bijkomend krediet van 7,6 Miljard BFr vrij te maken gespreid over twee jaar, vooral om uitrusting Rijkswacht te verbeteren; Golf GTI, nieuwe Tr systemen, kogelvrije vesten, betere bewapening. (Hugo Gijsels, Bende & Co, pag. 198)

Bemerkingen: heb ik bij ‘hypotheses’ geplaatst. Klik hier » Forum

49

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Django68 wrote:

Wordt ook aangehaald in Insane Killers als een cruciaal element tegen Bouhouche.

Django, bedankt voor de opmerking. Ik zou mezelf tien keer tegen de oren moeten lappen want nu besef ik dat ik deels verkeerd heb verwoord, en deels de belangrijkste zaak vergeten ben.

Met verbanden niet wegsmijten bedoelde ik dat het niet zeker is dat dat verband op die "fout" berust.

Bovendien , ik heb cijfers gevonden bij FEBIAC: in 1980 waren er zo'n 350.000 auto's in het Brussels gewest. Als L'Autac de enige duplicaatperser was dan kom je aan hallucinante aantallen auto's die allemaal met die "fout" in hun plaat rondreden. Zelfs al zouden er 10 duplicaatpersers geweest zijn. Met andere woorden: die fout bewijst niets. Iets wat Beijer ook al min of meer suggereerde ooit.

Wat de Insane Killers betreft is er nog iets. Hij argumenteert ook dat het aantal boxen dat Bouhouche & Co in gebruik hadden niet volstond om altijd hun wagen te stallen. Reden waarom volgens hem o.a. de Santana een tijdje op straat stond. Nu blijkt uit de verzamelde literatuur dat er mogelijk meer boxen geweest zijn dan diegene waar Insane mee rekent. Hij vergeet trouwens dat er ooit iemand Beijer aan een Taunus (dacht ik) zag werken in de garage bij zijn vader in Evere. Men dacht toen dat dat de Taunus was die voor de Zwarts moord was gebruikt. Ik vind trouwens dat hij de piste WNP en PIO nogal vlotjes opzij veegt. Ik ben dus echt niet echt overtuigd van zijn thesis dat Bouhouche & Co de Bende was. Ik sluit het ook helemaal weer niet uit, maar 'Insane' zijn 'bewijsvoering' is toch mager aan het worden.

50

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Overzicht nummerplaten met zogezegde fout. Als ik de round up doe van de gegevens in de literatuur kom ik op volgende voertuigen met “dezelfde fout” in het duplicaat van de nummerplaat:

  • DSN237/VW Santana: overval Dekaise Waver - in beslagname 30 september en 16 oktober 1982, resp Drève de Tumuli/Drève du Caporal te Ukkel en drève du sanatorium/sainte-corneille te Waterloo. Opvallend: beide vondsten liggen pal op de gemeentegrens.

  • SX676/Saab 900T: “feiten Nijvel” - in beslagname 17 september 1983 aan Alsembergsesteenweg nr 404 Eigenbrakel

  • APS944/Honda Quintet: Overval Walibi – in beslagname 15 augustus 1985 aan de UCL in Louvain La Neuve

  • Nr plaat ?/R4: Overval Walibi – in beslagname 15 augustus 1985 aan de oprit toegang parking Walibi

  • Nr Plaat?/Mercedes 4X4: door Bouhouche en Buslik bedrieglijk gestolen van verhuurbedrijf in Mechelen, in beslagname openbare plaats bij ziekenhuis Brugmann Jette of Erasmus Anderlecht op 28/29 januari 1986

  • Nr plaat?/Volvo 245: wagen Bouhouche door hem aangegeven als gestolen, in beslag name parking gebouw “Assomption”, Veldkapelgaarde Nr 25 te Sint-Lambrechts-Woluwe. Waarschijnlijk de parking onder het gebouw.

  • Nr plaat?/Toyota HiAce: in beslagname in Box 179 ‘Louise’ van garagecomplex “Beau Site” waarschijnlijk op 7 november 1987

  • Nr plaat?/Renault 25: in beslagname in box ‘Martine’ , mogelijk nr 88 (of 89?) waarschijnlijk op 9 november 1987.

Te noteren valt dat er nog wel wat voertuigen in/op die locaties stonden, maar daar schrijft men niet over dat er een fout in de duplicaten zou gezeten hebben.

Belangrijk om te beseffen: het zit hem in de details (Cfr The End), maar dan wel de details in het dossier (cfr Beijer). Wat hier boven staat is misschien wel een startpunt, maar NIET zeker. Zonder de nota’s van de Veiligheid van de staat “weten” we de details dus niet. En daar waren die verbanden in uitgelegd.

Het heeft weinig zin om verder te zoeken op L'Autac en wie daarvan de beheerders waren. Wie dat wel wenst te doen, Autac heeft twee ondernemingsnummers gehad 460.993.884 en 402.587.216. Dit laatste nummer gaat terug tot 1986. Het bedrijf bestond al in 1933 en is ondertussen failliet.

De plaat was zeker niet het grote probleem van de daders. Dat was iets anders. Dat probleem verkleinden ze al een beetje door wagens te stelen die jonger waren dan vier jaar.

De verbanden tussen de voertuigen mogen we echter inderdaad niet "wegsmijten". Of dit nu werd ontdekt door een zogezegde fout in het duplicaat of niet.

Tip : kijk eens naar de voorste nummerplaten op straat (er zijn er nog oude bij van type ABC 123). Bij alle nieuwe EU platen staat linksboven een heel klein nummer, bij sommige oude platen staat dat ook, bij andere oude platen niet. Op de achterkant van de plaat staat ook een nummer, van de leverancier van de blanco platen. Vroeger was dat niet verplicht , maar vele leveranciers en duplicaten persers deden dat wel.