31

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

We zijn hier wel offtopic aan het gaan, maar correctie op mijn vorige post:

De P7 was onder een valse naam gekocht door Beijer in Waver. En die P7 is mogelijks in Walibi gebruikt. De P7 was dus niet gestolen bij het SIE/Dyane. Daar werden 2 andere types H&K gestolen:

  • MP5

  • M8SP2

Doch, ik vind geen verdere info over die M8, behalve dat M8 een aanduiding is bij een P7 (als P7M8). Is de P7 en M8 dan toch hetzelfde wapen?

Details over wat gestolen was bij het SIE » Forum

32

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Kees BK wrote:

De P7 is wel een zeldzaam ding in België omwille van zijn kostprijs t.o.v. andere 9mm pistolen.

Volgens mij waren zowel de MP5 als compactere P7 gestolen bij het SIE. Beijer zegt in zijn boek dat hij een H&K 7 9mm heeft en het een van zijn favoriete wapens is:

Voor dit alles moet je wapens hebben, dat is evident. Alle deelnemers beschikken over hun eigen, vaak indrukwekkende arsenaal. De leden zijn meestal echte wapenfreaks. Ook op dit vlak wordt de relatieve bescheidenheid van mijn uitrusting door de andere schutters met een scheef oog bekeken. Maar ik heb alleen de wapens bij die me het beste liggen: een AR15 kaliber 223, die lekker licht in de hand ligt, een Heckler & Koch 07 9mm-pistool dat erg functioneel is, een geweer voor het precisieschieten, in feite een eenschotskarabijn met grendel Number One, eveneens kaliber 223, en een riotgun FN omdat we er nu eenmaal een moeten hebben.

33

(1,147 replies, posted in 1983)

FreCR wrote:

Ik weet dus niet of het er zo ongeveer in staat als "verklaring" (bevestiging van iemand?)... indien dit zo is, dan moet dat zowat de meest ongeloofwaardige verklaring zijn die ik ooit heb gelezen.

Die verklaring die in het boek staat is idd dedeze FreCR net vernoemde. Alles wordt in het boek uitgelegd vanuit de "racketeering" motieven van de "Bouhouche bende".

Ik geloof er ook niet in in die verklaring. De meerwaarde van het boek is wel dat het de details van vele feiten zoals beschreven in publieke documenten samenbrengt per feit. Qua motief en daders ga ik niet mee in de visie van de auteur Charles Maurice.

Een betrouwbaar iemand vertelde mij dat het boek geschreven is door iemand die al jaren op dit forum en het Franse forum zeer actief is. Tegenwoordig zien we hem/haar niet meer.

De persoon deed een poging om een mogelijke piste te geven, en door die poging is duidelijk dat die piste zeer onwaarschijnlijk is, zowel voor de feiten te Nijvel als de feiten te Aalst. Zijn verklaring is een "overshoot" voor Nijvel, en een undershoot voor Aalst... denk ik.

34

(1,219 replies, posted in 1985)

FreCR wrote:

PS: Colruyt Halle: donderdag 3 maart 1983. wink

D'OH. Foutje. Daarom is FreCR er gelukkig nog altijd. wink Nu ja, als je niets denkt en niets zegt kan je ook geen fouten maken. wink

Ik denk dat Aalst wel dezelfde opdrachtgevers heeft als Overijse. De breuk in de bendestructuur zit volgens mij tussen golf 1 en golf 2. En er is mogelijks ook een structuurbreuk pre-Nijvel en post-Nijvel. wink Denk ik.

35

(1,147 replies, posted in 1983)

Ik denk dat Nijvel idd het kruispunt was van meerdere bendes. 2 bendes hebben daar samengewerkt, en een derde "bende" is later met de naam gaan lopen en die gaan herbruiken als merknaam. wink

  1. Een bende uit het zuiden (Borinage) die vooral uit was op alcohol om in de horeca goedkoop door te verkopen. Genaamde Vittorio had daar al ervaring mee toen hij zijn goedkoop alcoholwinkeltje had begin de Jaren 80. Hij kende ook Piot in Maubeuge als grote concurrent van hem in die tijd, en was vertrouwd met de regio Maubeuge - Mons.

  2. Een bende uit de zuidrand van Brussel die eerder uit was op de sigaretten, en daar later ook nog veel inbraken heeft voor gepland. Zij zijn ook zeer vertrouwd met hold-ups overdag. Denk aan Genval, Ukkel, etc. Idd de bende van Baasrode avant la lettre. De roots van de bende van Baasrode misschien zelfs. Of Johnny er al bij was op dat moment betwijfel ik.

Ook geografisch is die Colruyt goed gelegen. net aan de afrit van de E19, in het midden tussen de 2 kernregios van de 2 bendes.
Afritten van de E19 zijn populair trouwens bij die bendes. Moordlocatie Angelou, moordlocatie Vande Eynde, Colruyt Nijvel ...

36

(72 replies, posted in Foto's)

Is dat gat nu niet net op maat van een boodschappenwagentje? En via de plaat die neergeplooid is kan je naar buiten rijden. Naar verluid stonden ook binnen een aantal boodschapwagentjes klaar met sigaretten en drank? Die had men niet meer kunnen meenemen.

37

(1,219 replies, posted in 1985)

Kees BK wrote:

Dan moet het nog afgesloten worden op een manier die nooit tot de vinden van de echte daders leidt. De beste oplossing is, schuif het in de schoenen van iemand anders, in casu De Staerke. Het domme telefoontje aan Mi Amigo krijgt plots terug een wrange bijsmaak. En De Staerke heeft zo veel uitgestoken die jaren dat zijn geloofwaardigheid en mogelijks schuld door iedereen zal worden aanvaard. Geniaal en simpel. De manipulators hadden niet voorzien dat het onderzoek terug zou weg gehaald worden uit Aalst. Als dat niet zo had geweest, ben ik er vrij zeker van dat De Staerke uiteindelijk door de gedrevenheid van de speurders, die toch meer aandacht zouden besteden (compleet menselijk) aan bewijzen à charge dan à décharge, en de juiste manipulatie, De Staerke veroordeeld had geweest voor de feiten van de Bende.

Maar zoals ik als zei, om De Staerke echt goed en gedreven aan te pakken, moest het onderzoek in Dendermonde komen te liggen, de thuishaven van de Bende van Baasrode.

Vergeet ook niet de geplante sporen naar Bultot in het Bos van Houssieres. Bultot was sterk geconnecteerd met de bende van Baasrode via Van Esbroeck en De Staerke. Bultot was ook aanwezig op het process van de bende van Baasrode. Bultot was dikwijls de opdrachtgever en heler van gestolen goederen van Van Esbroeck en de De Staerkes. Het doel van de (dwaal)sporen was mogelijks om Bultot aan te duiden als de opdrachtgever, en de bende van De Staerke als uitvoerders. Gezien de hoeveelheid (dwaal)sporen

Merkwaardig is wel dat Van Esbroeck in 1999 in zijn boek Bultot aanduidt als heler van de H&K wapens gestolen in het SIE toen Bultot deze wapens via Van Esbroeck probeerde te verkopen. Van Esbroeck meent ook dat Bouhouche op die meeting aanwezig was. Dat was natuurlijk voor Beijer deze feiten bekend heeft in zijn boek in 2009.

Wou Van Esbroeck hier een dwaalspoor naar Bultot leggen ivm de H&K's? Van Esbroeck schuift ook Aalst in De Staerke zijn schoenen in zijn boek.

Tot zover de (dwaal)sporen van en naar de bende van Baasrode. wink

38

(77 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bedankt Ben, ik mis nog een paar locaties idd. Mijn bedoeling is van aan te vullen met extra layers met de feiten van Baasrode en de feiten van Bouhouche en co. En de Borains. wink

Ik vind mijn kleurpallet wel duidelijker. tongue

39

(77 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik heb es alle feiten van de eerste golf en tweede golf op een google map gezet per type feit » Google Maps

Voor wat het waard is...

Ik zou eerder zeggen: de bende van Elsene, met de bende van Sint-Genesius-Rode, met een bende van de Borinage. De bende van Elsene is duidelijk gepositioneerd boven de uitvoerende bendes van Sint-Genesius-Rode en de Borinage. wink De Audi 100 en de Santana vinden we terug gedumpt in het Brusselse, toch twee grotere sedans, en typische "leasing wagens" met een grotere koffer voor het management. Net zoals VW Passats. wink De twee Golfjes van de eerste "golf" van Bende van Nijvel feiten eindigen in het Bois de Hourpes…

40

(1,219 replies, posted in 1985)

Kees BK wrote:

Ik zet deze post even op de juiste plaats.

Wat als de grootste manipulatie in heel het dossier het bewust plaatsen van de laatste overval is in Aalst (met ook de bedoeling de laatste overval te zijn). De laatste overval en bloedigste, maar ook vrij nutteloze, buiten de comfortzone. (En naar mijn mening op veel vlakken afwijkend t.o.v. de andere diefstallen en overvallen, maar dat is natuurlijk maar een mening.)

Aalst is idd op veel vlakken afwijkend. Alle andere hold-ups op warenhuizen (overvallen overdag terwijl er klanten zijn) door "de bendes van Nijvel" gebeuren op een vrijdagavond. Aalst op een zaterdagavond.

Voor zij die zich afvragen of Aalst als hold-up op een warenhuis geografisch zo sterk afwijkt van de rest: alle feiten en locaties die ik gevonden heb ivm de bends van Nijvel heb ik in een interactieve google map gegoten, per type feit en per golf (82/83 vs 85). Iedereen kan er aan via deze link » Google Maps