61

(52 replies, posted in Wagens)

Merovinger wrote:

Op het ogenblik van de diefstal van de Santana in Lembeek waren 358 wagens type Santana in België ingevoerd. Bijna alle wagens waren donkerblauw of metaalkleurig.

Bron: Verslag eerste bendecommissie

Goede opmerking Merovinger. Ik ga zelfs nog meer zeggen. Volgens mij gaat het hier om minstens 2 verschillende Santana's die door elkaar gehaald bij de zogenaamde Bende van Nijvel-feiten.

De Austin Allegro dient om een Santana te stelen in Lembeek, bij een VW concessie houder. De Santana gebruikt bij Dekaise, en teruggevonden in de Tumulidreef is echter een Santana die gestolen blijkt bij een concessie houder in Zweden, en men vindt ook een onderhoudsticket uit Zweden.

Uit Ponsaers en Dupont:

Nog verrassender is het feit dat de Santana niet ergens in België werd ontvreemd, maar in Zweden werd aangekocht of gestolen.
Na een maanden durend onderzoek in Duitsland en Zweden weet de politie dat de in de wagen teruggevonden verkoolde resten van onderhoudsticketten, nummer B 29 187, afkomstig zijn van een Zweeds concessionaris van het VAG-net van de firma Volkswagen.

Als de oorsprong telkens een andere concessiehouder is van VW, dan kan het volgens mij niet om de zelfde Santana gaan. Een concessiehouder zou toch geen gestolen Santana helen? Al is het niet volledig onmogelijk.

62

(412 replies, posted in Plaatsen)

Bedankt om deze info met ons te delen finn. Zo zie je maar dat iemand met kennis over iets als druivenserres en die specifieke regio, via dit forum kan bijdragen aan het verhaal van de waterput binnen dit zeer complexe dossier.

63

(77 replies, posted in Onderzoeksdaden)

zeno wrote:
Ben wrote:

Laat ons liever focussen op deze uitermate interessante post van Floris.

Kan je verduidelijken wat je uitermate interessant vindt aan heat maps Ben want ik zie het niet ?

De info van heat maps zou interessant geweest zijn in de eerste jaren na de feiten en indien de fundering correct zou zijn.  Maar zoals Floris zelf al opmerkte; er zitten feiten tussen die wellicht niets met het dossier te maken hebben (bijv. bepaalde afrekeningen) en feiten die wellicht wel tot het dossier behoren (bijv. de roofmoord op W. Pans in Waver of de moord op J. Mendez in Rosières).  M.a.w. : buiten dat er wellicht rond Elsene een uitvalbasis was (vermoeden we al heel lang) zie ik hier geen nieuwe wending(en) uit voortvloeien ... Toch een dikke pluim voor Floris om de mooie voorstelling.

Als je enkel feiten voorstelt waarvan je weet dat ze zeer waarschijnlijk de zelfde bende zijn omdat ze wagengewijs en tijdsgewijs geclusterd zijn, kan je ook wel een paar dingen visualiseren. De eerste golf hold-ups overdag begin 1983: Genval, Ukkel, Halle... komt ook al knal in Sint-Genesius-Rode ui qua comfort zone.

Ik nam voor deze eerste feiten een "korte" straal van 10km. Ze waren nog aan het "beginnen" met hun bende feiten. Ver rijden was nog niet nodig.

Je kan zelf wat spelen » www.mapdevelopers.com | www.mapdevelopers.com/draw-circle-tool.php

64

(77 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bedankt voor deze toelichting Floris. Er waren 2 soorten bewaking na de feiten te Eigenbrakel/Overijse in 1985:

  • In de "directe gevarenzone rond Brussel en Waals Brabant" waren er snipers op het dak. Dat wou de Bende natuurlijk vermijden. Die kon men niet makkelijk uitschakelen. In omgekeerde richting was het wel een stuk makkelijker.

  • Bij andere Delhaizes was er "gewoon" rijkswacht bewaking in hun Renault R4. Er lag wel een machinegeweer in hun R4.
    Daar  was de Bende niet bang van. Integendeel. Daar zocht men zelfs de confrontatie mee soms.

Aalst was de Delhaize buiten de "directe gevarenzone", waar geen snipers waren. Het was eigenlijk een van de "meer geschikte" Delhaizes om te overvallen buiten de directe gevarenzone.

Nog iets belangrijks: Er wordt heel veel gesuggereerd dat de bende van 1985 een andere samenstelling en motief had dan die van 82-83. Er was tussenin immers 22 maanden niets gebeurd. En het moorden ging in 85 voor op het stelen. Dat men dan ook een andere uitvalsbasis had, zoals de loods in de buurt van Hoeilaart, zou wel passen als je enkel de feiten van 85 neemt, zonder Aalst. De Staerke zou daar ook vlakbij in een caravan gewoond hebben op dat moment.

Je zou de feiten kunnen opsplitsen in verschillende groepen waarvan je het centrum zou kunnen bepalen:

  • Nachtelijke inbraken

  • Hold-ups op warenhuizen overdag

  • Voorbereidende materialen stelen

  • Het dumpen van materialen.

65

(77 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Interessante analyse Floris. Als je nu De feiten in Temse en Aalst schrapt als "uitzonderlijk" (outliers). Dan ligt het "centrum" toch duidelijk eerder in de as Elsene - Hoeilaart - Terhulpen? Temse zou ik aanduiden als uitzonderlijk, omdat daar een "uniek product' beschikbaar was. Aalst, omdat men snipers van het SIE op het dak liggen had bij de meeste Delhaizes, behalve buiten de "beveiligde zone". Was Aalst niet de dichtste locatie zonder sniper op het dak na de aanvallen in Eigenbrakel en Overijse. Eigenbrakel en Overijse zijn dus volgens mij veel meer bepalend voor het geografisch profiel dan Aalst.

Kan je ook een gewicht toekennen aan een locatie bij je analyse, zodat uitzonderlijke locaties veel minder doorwegen in je analyse dan "typische feiten"?

Ik vond ook een artikel terug over de comfortzone, zoals je zelf al aangegeven had » Nieuws

Sint-Genesius-Rode is ook de plaats waar de toenmalige vriendin van Johnny De Staerke zelfmoord heeft proberen te plegen (pillen geslikt op een parking van een warenhuis). Qua "comfortzone" kan dat tellen natuurlijk.. Dat is de enige referentie naar Sint-Genesius-Rode die ik vind op dit forum ...

Door de ligging van het zonienwoud, als natuurlijke grens net onder Brussel, zou ik ook Hoeilaart als alternatief zien voor de comfortzone. Sint-Genesius-Rode ligt er net ten Westen van, Hoeilaart net ten Oosten van het Zoniënwoud. Rond Hoeilaart is wel wat te doen geweest de laatste tijd, en ook in die tijd toen. Letterlijk en figuurlijk.

66

(33 replies, posted in Bende De Staerke)

bertlagaisse wrote:

Popolino legt toch een interessante link tussen De Staerke, Salesse en Nitelet (en de bende van Farcy en dikke Marcel).

Ik vergeet noch de link met Bultot en de bende van Baasrode/De Staerke. Popolino heeft toch ook meerdere zaakjes van hem met Bultot beschreven in zijn boek.

Uit popolino's boek, over de link Bultot - Johnny De Staerke - Salesse - Bende van Baasrode, en over wat Johnny meegenomen heeft van de bende van Baasrode (GTI, munitieriem, etc) net voor de feiten in Eigenbrakel/Overijse:

Ik vermoed dus dat Bultot Johnny de Staerke en Salesse ook heeft voorgesteld om die zogenaamde schijnovervallen te plegen. En mijn vermoeden steunt op een paar vreemde dingen die ik heb meegemaakt met Salesse en De Staerke. Ergens tussen 7 en 19 september 1985,een paar weken vóór de Bende-overvallen in Eigenbrakel en Overijse, ontstond er een zeer zware ruzie binnen de groep-De Staerke in het appartement van Sotirios Papadopoulos- de broer van Apostolos Papadopoulos - in de Barastraat in Anderlecht. Daar vergaderde de Bende altijd en verdeelde ze de opbrengst van de overvallen. De ruzie ging tussen Johnny, Apostolos Papadopoulos en Dominique Salesse. Ze stonden bij wijze van spreken met getrokken wapens tegenover elkaar.

Ik was er niet bij. Dominique Salesse wel. Hij heeft me nooit verteld waarover die ruzie ging, en hij heeft hetook
nooit aan de Delta-cel verteld. Niemand heeft ooit een woord willen zeggen over die ruzie: Sotirios en Aposto-
los niet, Johnny niet en Salesse ook niet. Waarom niet? Er was toch geen enkele reden om erover te zwijgen als de reden van de ruzie banaal was geweest: vrouwen, geld, weet ik veel... Maar ze zwegen om dat de reden niet banaal was. De ruzie had te maken met de Bende van Nijvel.Ik denk dat de ruzie in de eerste plaats tussen Johnny en Salesse ging,omdat Salesse toen als nog weigerde om aan de Bende-overvallen deel te nemen. Hij was bang geworden.

Salesse heeft me later wel verteld dat Johnny er na de ruzie als een razende van door is gegaan met een Golf GTI en een pak wapens - riotguns, pistolen én een munitie-riem - die Salesse als grote organisator van de Bende-De Staerke stand-by had in de box die hij huurde in de Condorlaan. Johnny kon in die box om dat hij de sleutels had.

Ik denk dus dat Salesse zich eerst heeft laten rekruteren door Bultot,maar na dien als nog geweigerd heeft deel te
nemen aan de Bende-overvallen in 1985.


Popolino zegt wel dat hij er niets mee te maken heeft, maar hij zit toch precies midden in het web Bultot - De Staerke - Bende Baasrode - Salesse - Popolino - Nitelet (- Farcy - Dikke Marcel).

67

(202 replies, posted in Andere Personen)

Popolino (Van Esbroeck) vertelt in zijn boek daar iets zeer interessants over. Van Esbroeck beweert dat het grote ruzie was in de bende van Baasrode met De Staerke. De Staerke is het met de GTI afgebold toen. Ter vervanging zou Salesse Van Esbroeck erbij gehaald hebben. Van Esbroeck is goede maatjes met zowel Salesse als Nitelet. De Staerke zou daar in de buurt in een caravan verbleven hebben. Wat is daarvan de bron?

In Popolino's boek staat over de donkergroene GTI:

In de Machtenslaan hadden we een groene BMW staan die Dominique [Salesse] en ik in Knokke hadden gestolen. In de andere box stond een donkergroene metaalkleurige Golf GTI die Salesse en ik ergens in debuurtvan Antwerpen hadden gepikt, maar daarmee was Johnny de Staerke vandoor gegaan.

De auto's werden geprepareerd door Salesse en de bende GTI's hadden veel gelijkenissen: oa het kunnen openen van de koffer via de binnenkant. En het verwijderen van de achterbank.

De achterbank verwijderen gebeurde voor de overvallen. Niet na de overvallen tijdens het demonteren van de auto. Dus volgens mij is die GTI dan ook geprepareerd in de buurt van Nitelet. De achterbank verwijderen deed men immers vooraf.

Popolino legt toch een interessante link tussen De Staerke, Salesse en Nitelet (en de bende van Farcy en dikke Marcel).

68

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Moussa en Karafilis zouden de kompanen van Nitelet zijn die hem de zakken in het water zien gooien hebben volgens Haquin. 

Zie dit bericht onder Philippe Vermeersch topic » Forum

Deze namen vond ik niet terug onder dit topic. Vandaar deze verwijzing.

Gelieve ook volgende post van frecr te lezen: de getuigenissen over nitelet gingen niet over ronquieres maar over de zoekacties verderop in het zelfde kanaal » Forum

69

(33 replies, posted in Bende De Staerke)

In zijn boek beweert Popolino dat Bultot en Bouhouche hem de H&K's van het SIE propeerden te verkopen:

Bultot heeft me wel ooit wapens aangeboden. Bij hem thuis is hij ooit komen aanzetten met een pak mitraillettes. Ze zaten in een groene houten kist die in zijn kelder stond. Er lagen nog andere wapens in, maar vooral de mitraillettes wilde hij verkopen. Hij zei dat het zeer speciale wapens waren en vroeg er 40.000 frank per stuk voor, geloof ik.

'Jean, dat is een belachelijke prijs. Als ik er zelf ook wat aan wil verdienen, moet ik 60.000 frank vragen. Ze lachen mij vierkant uit als ik daarmee kom aanzetten.' Normaal vond je toen in het milieu al een mitraillette voor 25.000 à 30.000 frank. Maar hij bleef aandringen: 'Deze mitraillettes zijn heel zeldzaam, onvindbaar zelfs.'

Toen begreep ik dat het om de Heckler & Kochs ging die eind 1980 waren gestolen uit de kazerne van de Groep Diane van de rijkswacht in Brussel. Een diefstal waarvan ex-rijkswachter Madani Bouhouche nog altijd wordt verdacht. Bouhouche was een vriend van Bultot. Maar ik geloof niet dat ik hem ooit heb ontmoet. Ik ben in elk geval nooit officieel aan hem voorgesteld. Ik weet het. Aan de onderzoekers van Dendermonde die bezig waren met de Bende van Baasrode en de aanslag van de Bende van Nijvel op de Delhaize in Aalst heb ik verklaard dat Madani Bouhouche bij die op niets uitgelopen transactie met de HeekIer & Kochs betrokken was.

Hoe is dat gekomen? Er was inderdaad nog iemand anders in de kelder van het huis toen Bultot me de mitraillettes liet zien. In Dendermonde heeft men mij een aantal foto's van Bouhouche laten zien. De Bouhouche op een van die foto's heb
ik herkend als de man in de kelder. Bultot had me gezegd het een vriend van hem was, maar niet dat het Bouhouche was. Die man in de kelder zweeg de hele tijd. Meer dan 'goededag' en 'tot ziens' kwam er niet uit.

70

(122 replies, posted in Speurders)

coconut wrote:

Geachte Mevrouw XXX

Het was echt niet nodig de heer PV te arresteren. U had namelijk evengoed dit forum kunnen lezen. Het staat immers vermeld op 15/06/2015 te 18u03 in de post van Django68.

ik citeer

" Volgens Claude Nitelet is Karafilis diegene die de speurders naar de vondst in Ronq. leidde"

Het staat zelfs ergens vermeld in een pv. Jammer genoeg ben ik door geklungel, u ook niet vreemd denk ik, het pv nummer vorige week kwijtgespeeld.

Aangezien ik vernomen heb dat het dossier gedigitaliseerd is, is het mss mogelijk deze griekse naam gewoon met de zoekfunctie op te zoeken. Indien bij u deze zoekfunctie niet werkt zal ik onzen Bert sturen.

Tenslotte  een gouden raad van tante Kaat.

U bent al meer dan 30 jaar bezig met speuren naar de speurders,zonder resultaat,  zou u is niet dringend beginnen speuren naar de Bende van Nijvel?

coconut

Er zouden 2 kompanen van Nitelet getuigt hebben dat die zakken zouden gedumpt zijn in Ronquieres. 1 van die kompanen zou dan Karafilis zijn ? De andere kompaan... Van Esbroeck ? Zie hieronder.

Merovinger wrote:

10-04-2013 13:08 (edited by Merovinger 10-04-2013 13:11)

Er staan wel wat fouten in dit artikel dus is de vraag of onderstaande passage dan ook klopt:

Op aanwijzingen van Van Esbroek ging de politie in november 1986 echter duiken in het kanaal bij Ronquières, in Waals-Brabant. Daar vonden zij na lang zoeken de wapens, kogelvrije vesten en een deel van de buit van Aalst. (…) De wapenvondst in het kanaal van Ronquières had ook een jaar eerder gedaan kunnen worden toen duikers al driftig de bodem afzochten. Maar zij moesten daar mee stoppen op bevel van het parket van Nijvel.

Bron: Leidsch Dagblad | 15 januari 1988