71

(27 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Er valt nog veel meer hier te vertellen…
Bv de duikhobby van Alain Weykamp.

Één van de hobby's van Madani Bouhouche was diepzeeduiken..."Alain Weykamp: "Samen met mijn vriendin Axelle en Anne Quittner, de vrouw van Dany, gingen we soms eten. En we zijn ook eens op vakantie geweest naar de Balearen en deden aan diepzeeduiken in le grand bassin van Molenbeek." Bron: De Bende van Nijvel door Guy Bouten, dit citaat kan je vinden op pagina 492

72

(41 replies, posted in Organisaties)

Sommige forumgebruikers hier insinueren dat Lekeu een fantast was.
Of “ze menen dat gelezen te hebben” waarmee deze stelling onderschreven wordt…

Vele anderen zoals Acke en Troch hadden een andere opinie…

HIPA wrote:

...
Waarom zou Lekeu indertijd gelogen hebben , hij belde zelf !

Dit artikel stond -naar ik meen- ook nog niet online hier.
Ik post het hier omdat het artikel vooral gaat over dr Groep G van Ali, Abdelkader en Jos…

Troch en Acke, die enkele jaren later uit het leven zou stappen, bleven altijd geloven dat ze aan de kant zijn gezet vanwege een move die Acke in het voorjaar van 1989 in alle stilte had gemaakt. Hij was geïntrigeerd geraakt door Martial Lekeu, een oud-rijkswachter die net als Bonkoffsky in 1972 was begonnen als rijkswachter, snel was doorgegroeid naar de Groep Diane, om in 1974 net als Bouhouche en Beijer bij de drugssectie van de Brusselse BOB aan te belanden.

Lekeu en Bonkoffsky hebben nog iets met elkaar gemeen. Bij elke Bende-aanslag in 1983 had hij verlof. Eind 1984 vluchtte hij met zijn gezin naar Florida, waar hij een valse identiteit aannam. En daar had Acke hem opgespoord. In alle stilte en discretie probeerde hij een rogatoire commissie op poten te krijgen om Lekeu daar te gaan ondervragen.

Wat ook lukte.

Ex-speurder team-Troch: "Daar zijn onze problemen begonnen. Zodra men hier binnen de rijkswachttop lucht van kreeg, moest het onderzoek naar Charleroi. Wij voelden dat heel goed. Kwam je aan de Groep G, dan kreeg je problemen."

Acke had ontdekt dat in 1976 binnen de rijkswacht het bestaan van een Groep G was gedetecteerd, een extreemrechtse private militie met onder anderen Martial Lekeu en Didier Miévis, een rijkswachter die inmiddels binnen de onderzoekscel naar de Bende in Nijvel was opgeklommen tot rechterhand van onderzoeksleider Jean-Luc Duterme. De speurderscel die tegen beter weten in de groep rond Cocu veroordeeld trachtte te krijgen. En blind bleef voor andere sporen.

Het rapport-Acke

Martial Lekeu is dood, Madani Bouhouche is dood, Christiaan Bonkoffsky is dood. En Willy Acke ook. Simpel wordt het niet.

Rapport van Willy Acke, april 1989:'Lekeu situeert de aanvangsfase in de periode 1975-1976. Hij verwijst naar het feit dat de Groep Diane op dat ogenblik fascistische en racistische trekken vertoonde. Hijzelf noemt zich fascist, verwijst o.a. naar het gebruik om met de hielen te klakken, de Hitlergroet te brengen, het systematisch in elkaar slaan van vreemdelingen waarover men zich bijzonder vrolijk maakte. In de Groep G zaten nog verschillende andere rijkswachters waarvan de identiteit door Lekeu niet gekend was.'

De Groep G was er volgens eigen teksten van overtuigd dat de Rus zou gaan komen. Dat leger en rijkswacht absoluut niet opgewassen waren tegen het dreigende rode gevaar. Dat wij, Belgjes, machteloos en kwetsbaar waren. Dat er iets moest gaan gebeuren om ons dat te doen beseffen. Dat 28 doden, het officiële bilan van de Bende van Nijvel, misschien maar een klein offer was, afgewogen tegen het grotere plaatje.

De rijkswacht kreeg na 1985 meer middelen. Snelle Golf GTI's, net als de Bende, meer personeel. P90-machinegeweren die door elk kogelvrij vest schieten. Wat toen Groep Diane heette, is vandaag de op en top performante speciale eenheid die Salah Abdeslam wist te neutraliseren.

Het rapport-Acke, 1989:'Lekeu citeert nog andere 'tests' die daadwerkelijk ten uitvoer zouden zijn gebracht. Het stelen van drie voertuigen van het SIE (latere benaming Groep Diane, DDC), om er een plezierritje mee te maken. Het ontvoeren van twee schildwachten van het Mobiel Legioen om deze nadien in hun blootje en na hun dienstwapens te hebben gestolen bij de kazerne terug af te zetten.'

Dat was het natuurlijk ook, Aalst 9 november 1985. De rijkswacht met dat ene R4'tje, en bij uitbreiding ons hele politiesysteem, in zijn blootje.

(bron:  De Morgen op 4 november 2017, kan je lezen op pagina 30)

73

(36 replies, posted in Speurders)

Op 14 oktober 1981, 5 dagen na de beruchte aanslag op de wagen van Goffinon krijgen zowel Goffinon, Vernaillen en een ambtenaar anonieme doodsbedreigingen. De ambtenaar was een drugstrafiek in bevroren vlees tussen Luxemburg en België op het spoor gekomen. Dezelfde trafiek die rijkswachter Van den Daele fataal is geworden.

74

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Hier nog een beknopte analyse van Prof. dr. emeritus Paul Ponsaers over de mogelijke betrokkenheid van Madani Bouhouche (en Robert Beijer) uit een interview in De Morgen -op 19 januari 2019, te vinden op pagina 72:

Ik zie in de Bende van Nijvel de hand van mensen met veel rancune.
Ze voelen zich misbruikt, te kort gedaan.
Na Westland New Post had je rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer, van wie je je achteraf toch afvraagt: hoe was dát mogelijk?"

Dat politiemensen gelijktijdig gangsters waren?

"Dat niet alleen.
De enorme logistieke infrastructuur die die twee hebben uitgebouwd tijdens hun lidmaatschap van de rijkswacht, en daarna: garageboxen, wapens, huurflats, zendmasten voor radioverbindingen...
Als je dat dan afweegt tegen die paar feiten waarvoor ze zijn veroordeeld, dan wordt de omvang van die infrastructuur op geen enkele manier verantwoord. Van tal van garageboxen die zij huurden, is nooit achterhaald waarvoor ze dienden.
Dat moet een fortuin hebben gekost.
Iemand moet dat toch hebben betaald?"
Bouhouche en Beijer bekenden na de verjaring de spectaculaire wapenroof bij de Groep Diane, en de moordpoging op hun eigen baas Herman Vernaillen.
Ze zeiden: 'Wij wilden de rijkswacht raken in haar hart.'
"Die twee passen perfect in het plaatje, maar zo zijn er nog.
Het politieke motief wordt een persoonlijk motief.
Als je dat met elkaar matcht, krijg je iets heel explosiefs."

75

(59 replies, posted in Journalisten)

De waarheid heeft zijn rechten.

Omdat sommige forumleden de Bende Van Nijvel-leden typeren door het eten van Merguez-worsten of door te pleiten dat ze hun plaats van delict in de Gouden Gids zochten, hier een integraal redelijk recent interview met een integer journalist, professor Rechtssocioloog Paul Ponsaers …

'De Bende is als een litteken. Het doet elke keer weer pijn' interview. Rechtssocioloog en oud-journalist Paul Ponsaers pleit voor een waarheidscommissie over de Bende van Nijvel » Nieuws

76

(3 replies, posted in Staatsveiligheid)

imazibraine wrote:

Goed dat er klokkenluiders als Dufrane en Damseaux zijn. Dat kan de Rechtsstaat alleen maar ten goede komen. Anders kunnen we al evengoed in Wit-Rusland gaan wonen.

Damseaux die dus goed bevriend was met Jean-François Buslik. Deze Buslik die op zijn beurt goed bevriend was met Madani Bouhouche en de peter is van zijn zoon D.

Dezelfde Buslik waarover voornaamgenoot Jean-François Godbille op 25 januari 1997 getuigde:

“De activiteiten van de heer Rossignol wekten mijn interesse in zoverre ze de nadruk legden op een fundamentele rol, namelijk de evacuatie van sommen geld, kostbaarheden of mensen door taxivliegtuigen die op kleine luchthavens landden. Hierdoor kon ik een link leggen met de ontdekking van bepaalde namen die verband houden met het management van bepaalde luchtvaartbedrijven. Ik denk in het bijzonder aan de heer Buslik Jean-François. Ik merkte - ik zal er later meer in detail over hebben - dat bepaalde provinciale luchthavens werden beheerd door mensen die niettemin zeer dicht bij de wereld van wapenhandelaars stonden. Het is misschien geen toeval dat de heer Bouhouche Madani een witte Mercedes 4 × 4 Jeep had, die sinds 16 november 1983 op naam van een luchtvaartmaatschappij werd geregistreerd.”

Jean-François Buslik, een gewezen kompaan van ex-rijkswachter Madani Bouhouche, is uitgeleverd door het Amerikaanse gerecht en opgesloten in de gevangenis van Vorst. Dat heeft woordvoerder Jacques De Lentdecker van het parket-generaal in Brussel bevestigd. Het Brabantse assisenhof veroordeelde de man in 1995 bij verstek tot de doodstraf voor de roofmoord op Francis Zwarts, een veiligheidsagent van Sabena. 

Later zou hij helaas maar simultaan aan andere protagonisten op deze website, vrij gesproken worden voor deze brute roofmoord » Nieuws

Jessy, ik weet dat je hier heel soms wel eens mee leest. Ik hoop echt ooit dat gerechtigheid eindelijk, na veel te lange tijd, mag gebeuren. Sterkte!

77

(3 replies, posted in Staatsveiligheid)

De bom in de wagen van Goffinon... Inderdaad. Met de - 'integere' volgens sommige hier - speurder François Achten aan boord van deze Peugeot 404, die Beijer & co in 1981 hebben doen ontploffen... De vermeende aanslag op Guy Goffinon.

78

(643 replies, posted in 1983)

Om jou dan toch maar van antwoord te dienen Pyrenéen, hoewel imazibraine hier wel gelijk heeft...  (jawel, als het terecht is kan ik dat echt wel.) En omdat ik het ook over iets anders kan hebben dan over een wonderbaarlijke vondst te Ronquières, hoewel ook weer deze post sommigen anders blijven beweren...

Al deze informatie staat reeds gedetailleerd online, maar ik zal het je gemakkelijk maken:

De moordenaars bleken alleen maar belangstelling te hebben voor zeven prototypes van een technisch hoogwaardige kogelvrije vest. Die zijn in het grootste geheim bij Wittock-Van Landeghem ontwikkeld. De moorddadige dieven moeten daarvan op de hoogte zijn geweest, daarover kan niet de minste twijfel bestaan. De hamvraag voor de rechercheurs is dan ook, wie de daders hierover inlichtte. Vijf van deze vesten waren blauw van kleur, twee groen. Het betrof een experimenteel model, slechts enkele testexemplaren werden geleverd aan het Nederlands leger. Het model werd ‘Balon 2A-14 A2M’ gedoopt.

De ingenieurs van Wittock-Van Landeghem duidden deze kogelvrije vesten gewoonlijk aan als het model ‘jurk met bretellen’.
De doders van Temse wisten waar in de onderneming ze zich bevonden, vermits ze slechts enkele kartonnen kisten hebben opgesneden om de hand te kunnen leggen op de zeven kogelvrije vesten.

Bron voor deze info is het boek 'De Bende', een documentaire door journalist Gilbert Dupont en professor Paul Ponsaers uit 1988.

79

(23 replies, posted in Bende Farcy)

Insp. Witse wrote:

Het was een dochteraanneming van Banque Copine dat de garageboxen verhuurde aan bouhouche & beijer, onder een pseudoniem niet te verstaan.
Na meer dan een mijard belgische frank schulden gaat banque copine onder metamorfose en komt zo terecht bij Kirschen.
Mijn onderzoek staat in kinderschoenen, maar het lukt mij kirschen aan nutribel / kintex te koppelen.
In haar gloriejaren stond zijn omvangrijke leningen toe aan van camp, leningen die elke bank met wat boerenverstand zou weigeren.
We gaan er op vooruit!

Laten we inderdaad even inhoudelijk verder gaan...

Het was inderdaad "Progime', een dochterbedrijf van Banque Copine -zoals jij vertelt Insp. Witse- dat garageboxen en appartementen verhuurde aan Madani Bouhouche en Robert Beijer.

Banque Copine... even terug hierop komen...
"Ze gingen undercoverdeals opzetten. Drugs kopen en uiteindelijk verkopen. Simpel was dat niet. Je had een deal over een levering van Cocaïne. De tegenpartij wou geld hebben. Dan moet je met een aktentasje vol geld komen. Dat was een probleem. De rijkswacht had daar geen budget voor. Dus belden wij Leon Finné, van de Banque Copine op de Louizalaan. Die kwam dan in zijn witte Cadillac met vlaggetjes (?) op zijn motorkap. Speciaal figuur. Altijd gewapend (!). Finné kwam aanzetten met zijn cash, ‘toongeld’ zoals wij dat noemen. Als het goed ging, kreeg hij achteraf zijn aktentasje terug. Zo niet hadden wij een probleem.” (!) Blijkbaar liep dit niet altijd goed!"

Habib Hamad Ben Stitut kan je ook ter sprake brengen in verband met Finné, maar misschien kan een bepaalde forumgebruiker je hier wel wat meer over vertellen, zoniet kom ik er later -als je er mij aan herinnert- wel eens op terug.

Finné was van een en ander op de hoogte in relatie tot de protagonisten hier op dit forum uitgebreid vernoemd.
Zijn goede vriend Herman Vernaillen ook.
Laatstgenoemde kreeg een zeer zware waarschuwing maar overleefde, de andere werd vermoord.
Vlak voor zijn dood had hij afspraak met rijkswachter Golenvaux.... en dat was niet om een kaartje te leggen.

Uiteraard was Finné een toevallig slachtoffer op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.
Bepaalde speurders hebben een andere notie van het begrip 'toeval'.


Dit is David Van de Steen zijn opa's definitie van hetzelfde woord 'toeval'.

Albert Van Den Abiel heeft altijd de stellige overtuiging gehad dat zijn dochter de daders kende.”  Tijdens zijn verhoor door de Bendecommissie-bis ging Van Den Abiel uitvoerig in op de 9 mm.-kogels die op de al halfdode lichamen van zijn dochter, schoonzoon en kleindochter werden afgevuurd. Dit was overduidelijk een geval van shoot to kill. Buiten de acht doden vielen er in Aalst ook nog eens zeven zwaargewonden. Zij mochten blijven leven. “Maar mijn familie blijkbaar niet”, aldus Van Den Abiel. “Ik heb altijd de stellige overtuiging gehad dat mijn dochter de daders kende.”  “Ik leid dat af uit de manier waarop ooggetuigen de raid beschreven. Nog voor het eerste schot moet mijn dochter iets hebben geroepen waaruit op te maken viel dat deze mannen waren gekomen voor háár, voor haar man en voor haar kinderen.”

80

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Bedankt voor je aanvulling Django68 en je constructieve opstelling.


Het is aan Ben om los van het forum nog eens een update te geven in de relevante lijstjes op de webpagina's zodat de informatie niet ondergesneeuwd raakt door de leugens, hypotheses, betichtingen en andere rotzooi van sommige forumgebruikers hier.


Het lijstje dat ik hier even terug gepost heb over Bouhouche en de vele elementen die naar hem verwijzen in en rond de Bende Van Nijvel (die sommige forumgebruikers bewust negeren) is verre van compleet.
Om een heel klein beetje overzichtelijk te blijven heb ik sommige zaken misschien te beknopt neergeschreven.
Hier bijvoorbeeld de getuigenis van de persoon die hem herkend heeft bij de Bende Van Nijvel-aanslag in Aalst:

24 februari 1988.
De dan 49-jarige marktkramer Pierre S. meldt zich bij de speurders in Dendermonde.
Hij vertelt hoe hij op 9 november 1985 om 19 uur een pintje ging drinken in zijn stamcafé ’t Christoffelken, op een paar honderd meter van de Delhaize.
Na een kwartier kwamen twee Franstalige -Franstalig, over Berbers is er 'niet gesproken'- mannen binnen.
Ze posteerden zich zo dat ze een perfect zicht hadden op de supermarkt.
“Ze bestelden een consumptie”, verklaart Pierre.
“De ene een trappist, de andere een watertje.
De aanwezigheid van deze twee mensen viel mij op, om reden dat het zeker geen habitués waren.”
In die tijd val je op als je als man, en zeker in Aalst, in een volks cafeetje water bestelt.
(Merk terloops op dat de getuige Pierre niets zegt over mergeuz-worsten...)

Later die avond bekijkt Pierre de weekendfilm op BRT1.
Daarna volgt een extra journaal.
Over het bloedbad in Aalst.
“Ik legde onmiddellijk het verband met de twee vreemden”, zegt S.
“Ik trok mijn kleren weer aan en ging terug naar de herberg.”
Daar smeken de uitbaters aan Pierre om de politie vooral níét te contacteren.
Uitbater Rony V.C. heeft “schrik voor represailles”.



In 1988, twee jaar later, merkt S. in de krant een foto op van een verdachte in het Bende-onderzoek, Michel Cocu.
Hij herkent er een van die twee mannen in en gaat daarom naar de politie.
Cocu was in 1985 al een Bende-verdachte.
Van zodra na Aalst het landelijke alarm afging, was de politie bij hem komen aanbellen.
Hij zat gewoon thuis en had dus een alibi.

De agenten laten Pierre foto’s van andere verdachten bekijken.
“Die daar”, zegt Pierre, met grote overtuiging.
“Dat was degene die water dronk.”
De foto die hij aanwijst, is er een van oud-rijkswachter Madani Bouhouche.

Hij is in 1983 met zijn kompaan Robert Beijer uit de rijkswacht gestapt.
Samen zijn ze daarna met een detectivebureau gestart.
Een dag na Pierre wordt ook Rony V.C. ondervraagd.
Hij beaamt het verhaal over de twee mannen.
Hij zegt: “Ze stonden op een plaats waar zicht is op de Leo de Bethunelaan.”
Met zicht op Delhaize, kortom.
Als Rony V.C. met foto’s van verdachten wordt geconfronteerd, haalt ook hij er Bouhouche uit.
(tweede bevestiging dus)


Wat er gebeurd is met deze getuigenis?
In een café wat verderop, ’t Christoffelken, werden in die ruige novembernacht ook Bende-verdachten gesignaleerd.
Maar de getuigen, een stel marktkramers die pas een paar jaar na de feiten met hun verhaal naar buiten kwamen, krabbelden terug toen ze in levenden lijve geconfronteerd werden met de verdachten die ze eerder op foto’s hadden aangewezen.

Van de pot gerukt?

Volgens de weduwe heeft haar man ooit negen kogelhulzen op de mat voor zijn bureau in Dendermonde gevonden.
De 23ste brigade van de Gerechtelijke Politie kwam in haar villa apparatuur plaatsen om dreigtelefoontje te traceren.
Eén keer, zegt Linda Acke, werd er geknoeid met de banden van zijn auto - daarom reisde hij liever per trein.

Misschien hadden deze getuigen wel een ...

imazibraine wrote:

Manische psychose?

...of waren ze...

imazibraine wrote:

... niet al te helder meer van geest ...