31

(5 replies, posted in Algemeen)

Dat zijn potverdomme prachtige reacties. Perfect om u weer in die tijd te verplaatsen. Merovinger, dank voor het werk. Dit kan iedereen helpen zijn hypothesen aan te scherpen.

32

(8 replies, posted in Vragen)

Groot verschil tussen bende van nijvel en de RAF is dat de bende nooit gepakt is, niemand veroordeeld. Wapenexperts zijn altijd welkom, misschien kunt u bv. aangegeven met welk soort wapens u ervaring heeft. Verder goed idee van dim, ofschoon best veel werk, denk ik.

33

(8 replies, posted in Vragen)

xeNon7 wrote:

is er een welbepaald doel?
Heeft het uitwisselen van informatie dan nog wel zijn nut?

Ieder heeft zijn eigen reden om nog met de bende bezig te zijn. Het onderwerp levend houden is waarschijnlijk het maximaal haalbare. Opdat de daders nooit mogen rusten, de slachtoffers nooit worden vergeten.

34

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Finné, voor zover hij al onderdeel was van een schimmig netwerk, was een te onbelangrijke vis om er een groot theater van te maken. Al die voorbereiding, die manuren, plus het enorme risico om een overval te plegen en in een vuurgevecht met de politie te raken, het willekeurige moorden, waardoor je alles en iedereen achter je aan krijgt. Geen van allen wijst op een complexe afrekening. 

Ben, bedankt voor uw antwoord. De manier waarop Finné is vermoord, 2 x 9mm en 1 schot hagel, past geheel in hoe de bende die avond opereerde. Verder respect voor iedereen die zijn best doet de Bende van Nijvel op te lossen, Wie weet speelt Finné een rol, maar kom dan wel met iets concreets. De missing link tussen Finné en de zware criminaliteit.

35

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Voor alle duidelijkheid, Finné werd al eens gekoppeld aan Staatsveiligheid en aan wapenhandel, maar nog nooit eerder aan 'de videoband'. 

Nogmaals, met welk wapen is Finne nou beschoten? Staat deze info al op het forum? Of wordt het beschreven in het boek van de dochter? Betreft het een pistool, de riotgun? Die schiet toch loden bollen? Of met een semi-automaat? Hoeveel patronen passen in het magazijn?

36

(313 replies, posted in Slachtoffers)

speurder, dat zou een nieuw inzicht zijn, want Finne werd tot op heden alleen gekoppeld aan de piste "staatsveiligheid". 

Ik lees dat er eerst 2 keer gevuurd werd en dat diezelfde schutter toen op hem afliep en het afmaakte met nog eens negen kogels in zijn nierstreek. Klopt deze informatie? Gaat het om 1 wapen? Negen kogels of 9 loden bollen? Door welk wapen is Finne vermoord?

37

(36 replies, posted in Roze Balletten)

Als het echt om een tape zou gaan, dan zijn al die diefstallen niet logisch. Ook die confrontaties met politie passen niet in een video-piste. Vanden Eynde, en het koppel Fourez-Dewit zijn allen uit de feiten gebleken onschuldige slachtoffers. Net als Josef Broeders, Jacques van Camp etc. Die videoband is een keer geopperd door iemand, dat verhaal is een eigen leven gaan leiden, maar er bestaan wel 100 verschillende getuigenissen en verklaringen voor de Bende van Nijvel. Mocht het een complot zijn, dan is de videoband voor mij de meest onwaarschijnlijke. Als je iemand uit de weg wil ruimen of perse een tape wil bemachtigen, dan verwacht je niet de modus operandi zoals de Bende van Nijvel. Je verwacht dan ontvoeringen, bedreigingen, afpersingen, mishandeling, professionele executies. Zeker niet zoveel risico om met de politie in vuurgevechten te geraken.

38

(57 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In de VS sinds 1970, in Nederland sinds 1994, de vraag is wanneer volgt Belgie in het gebruik in het strafrecht van spijtoptanten?

Evident lijkt mij dat de Belgen dan eerst uitgebreid de geschiedenis gaan bestuderen van landen die het al wel gebruiken, want bv in Nederland zijn in de loop der jaren vele (beginners) fouten gemaakt. Maar na ruim 20 jaar staat er iets bij jullie noorderburen dat vrij algemeen geaccepteerd wordt. Met name de bescherming van de spijtoptant is enorm geprofessionaliseerd, ook voor directe familie. Bij zware zaken kan de prater een nieuwe identiteit krijgen en voldoende geld om elders een compleet nieuw leven te starten. Wel nog even de straf uitzitten, want het gaat om strafvermindering tot wel een derde van wat hij anders zou hebben gekregen. 

De laatste grote zaak in Nederland betrof een (assistent) huurmoordenaar. De spijtoptant bekende zelf betrokkenheid bij een paar moorden, maar lapte anderen erbij die nog grotere misdaden hadden gepleegd. Omdat de spijtoptant uiteraard een crimineel is, heeft de advocaat van de tegenpartij meestal voldoende voer om de kroongetuige als onbetrouwbaar te bestempelen. Het is daarom belangrijk dat de spijtoptant alles bekent wat hij op zijn kerfstok heeft. Dat hij zijn verhaal kan staven met hard bewijs. En dus dat het iemand hoger in de criminele pikorde betreft.

In het geval van de Bende van Nijvel zou dat dus kunnen als er duidelijk een verschil zou zijn in het aantal moorden. Als er een killer zou zijn is dit natuurlijk de man die je wil. Als ze allemaal ongeveer evenveel hebben gemoord, en eentje krijgt spijt, zelfs dan zou je je nog een deal kunnen voorstellen, alles voor de waarheid? maar ja waar dat de grens ligt, dat zou Belgie ook eens moeten gaan onderzoeken. Goeie spijtoptanten regeling, verankerd in het strafrecht, nieuwe identiteit, som geld en een levenslange uitkering. Voor je begint, leren van de fouten van andere landen.

39

(13 replies, posted in Bewijsstukken)

Die genoemde wapens wijken dus af van het schema.

Tegenwoordig is het algemeen geaccepteerd dat het 3 daders waren. Is die vierde later weer teruggedraaid? Hoe zit het nou precies met de wapens? Wie droeg het revolver?

40

(61 replies, posted in Nieuws)

kenza wrote:

Nog nooit had ik een verlies van zo kort mee gemaakt ! 
Ik weet nu hoe de familie van de nabestaanden moeten voelen..... Dus besef ik nu hoe machteloos de slachtoffers van de bende van Nijvel moeten zijn !! 

Destijds vond ik dit vreemde opmerkingen, zeker als je weet dat kenza ook schreef dat hij zijn overleden vriendin het 29ste Bende-slachtoffer noemde. Ik denk dat Ben deze opmerking iets te gortig vond en het heeft verwijderd. Kenza is wellicht door het grote verlies in de war was. Nu ik hoor dat er twijfels zijn bij de verhalen van kenza, wil ik dit toch even kwijt. Hopelijk zit ik mis.