121

(22 replies, posted in Organisaties)

Dat er in wezen wel sprake was van een geslaagde (para-)militaire staatsgreep in België, onder andere de tot op heden onopgeloste Bendefeiten als gevolg hebbend, is naar mijn mening een stelling die vrij gemakkelijk stand kan houden.

Het PIO was een gevolg van een zonder al te veel gedoe doorvoerde staatsgreep binnen een op het oog democratisch bestel, zonder daaebij het gros van de zogenaamde hoeders daarvan - parlement, rechterlijke macht - al te zeer tegen de schenen te schoppen.

In dat kader maakte het helemaal niet uit of majoor Bougerol een rijkswachter of een militair was, aangezien de Rijkswacht en de vroegere Landmacht ook in de jaren 80 onder het ministerie van Defensie vielen. Aldus kon binnen de kolom Defensie naar hartelust geschakeld worden van Rijkswacht naar PIO als er een risico bestond dat de Rijkswacht in een bij haar onderhanden zujnde zaak buiten haar wettelijke bevoegdheden zou treden in het kader van haar opsporings- en ordehandhavingsactiviteiten. Als voorvechter van democratische normen en waarden was je in de aap gelogeerd, wetende dat de mannen van het PIO, in tegenstelling tot de Rijkswacht, geen processen-verbaal hoefden te schrijven, die later door zowel de staande als zittebnde rechterlijke macht tegen het liicht gehouden jonden worden. Dit was de dood in de pot, waardoor de Belgische rechtsstaat in de loden jaren 80 op tilt stond.

De grootste drugsbaronnen in de jaren 80 kon je aantreffen binnen de kolom Defensie. Dát was écht wel een schoolvoorbeeld van een met succes doorgevoerde staatsgreep, met als voordeel dat die voor de uitvoerders daarvan een veel geringer afbreukrisico kende dan in het geval van een klassieke (geweldadige) staatsgreep.

Onder anderen VDB en luitenant-generaal Beaurir (van de Rijkswacht) wisteb echt wel wat zij deden en hoe zij het deden. Deze boeven hebben op een grensoverschrijdende wijze de illusie van België als democratische staat hoog willen houden.

122

(22 replies, posted in Organisaties)

Ik denk dat PIO wel degelijk een clandestiene organisatie was.

Immers, het kon zeker niet zo zijn dat je in jouw hoedanigheid van rijkswachter uitdrukkelijk gebonden was aan de wet als het ging om de uitoefening van jouw politietaak, inhoudende opsporing van strafbare feiten en ordehandhaving, terwijl je in diezelfde hoedanigheid - jouw hoedanigheid van rijkswachter - als onderdeel van een kennelijke ad hoc-organisatie als PIO binnen de gelederen van de rijkswacht, diezelfde wet aan je laars kon lappen in - nog steeds! - het kader van de opsporing van strafbare feiten en ordehandhaving, wat anders als een ontsporing van de rechtsstaat kon worden gekwalificeerd.

Dat er van een dergelijke ontsporing sprake was, behoeft verder geen betoog, me dunkt.

In reactie op coconut: kijk, je mocht als rijkswacht allerlei afdelingen opzetten, een PIO bijvoorbeeld, daar hoefde niemand een wet voor te schrijven en te laten goedkeuren, maar die afdelingen, althans de rijkswachter die daar deel van uitmaakten, hadden zich wel aan de wet te houden als het aankwam op de uitvoering van de (wettelijke) taken van de rijkswacht. Bij die uitvoering is de wet met voeten getreden. Dat is de crux als je het mij vraagt.

Even voor de goede orde, de clandestiniteit van het PIO zat hem dus in de door de rijkswachters van dat bureau gepleegde onwetmatige of onrechtmatige daden en niet in het feit dat dat bureau in het leven was geroepen.

123

(22 replies, posted in Organisaties)

Ik heb me nog niet rot gezocht naar het antwoord op de hier door mij te stellen volgende vraag: had het PIO, mede gelet op de kennelijke aard van zijn werkzaamheden, een wettelijke legitimatie? Zo neen, waarom niet?

Ik stel hier deze vragen, mede indachtig de ongetwijfeld vele boven- of buiten(grond)wettelijke escapades, die zich (in)direct onder de vlag van de rijkswacht hebben voorgedaan. Daarbij permitteer ik het mij om te stellen dat een aantal van die escapades een gebleken effectieve garantie vormt voor het bestaan van het geheim van de Bende van Nijvel, overigens zonder te willen beweren dat ik hier iets nieuws vertel.

124

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

the end wrote:

Wel ik zal ge navragen, nog een beetje geduld je andere vragen zal ik ook nog beantwoorden.

Beste the end, is het nog gelukt? Ben benieuwd.

125

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Uit de omgeving van De Staerke, oké en heeft Apostolos Papadopoulos als onderdeel van die omgeving, ook DNA afgestaan?

Vide » Nieuws vandaar mijn vraag.

126

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Het verhaal Apostolos Papadopoulos, inclusief zijn aanhouding in verband met een overval(?) of moord(?) op een prostituée(?), voor(?), op(?) of na(?) 09-11-1985, in het raam van het zonder meer koopwaardige boek ‘Het land van de onbestrafte misdaden’, van oud-rechter Walter De Smedt, zonder hier en nu te willen beweren dat er in het geval Apostolos Papadopoulos sprake was van een parallelle politiële en/of justitiële operatie (‘gedegenereerde’ politiemensen/rijkswachters/magistraten, om met Hugo Coveliers te spreken), waarin onder anderen een onderwereldfiguur als Papadopoulos een rol speelde, onder zowel de paraplu als radar van de zogenaamde Belgische rechtsstaat. Hoe ziek zou dat zijn?

Uit het boek ‘Het land van de onbestrafte misdaden’ (2020):

“In het verslag van het vast Comité P (Comité van Toezicht op de politiediensten; Darty) werd gesteld dat de operaties Othello en Décimes geen parallelle operaties waren en dat onderzoeksrechter Doutrèwe zowel schriftelijk als mondeling van alles in kennis was gesteld. Het verslag van de parlementaire onderzoekscommissie stelde echter dat het wél parallelle, geheime Rijkswacht-operaties betrof waarover niet aan onderzoeksrechter Doutrèwe werd gerapporteerd.Meer nog, dat zij in een ander arrondissement en bij een andere onderzoeksrechter waren aangevraagd onder het voorwendsel van diefstallen; dat alle informatie via fax of interne dienstnota’s plaats vond, en nooit via een proces-verbaal; en dat over deze werkwijze overleg werd gepleegd met de hiërarchische chefs.”

Ik zal er verder niet meer uit citeren - mag eigenlijk ook niet -, koop het maar.

Beschrijft De Smedt hier ook de modus operandi van (het brein of de breinen achter) de Bende van Nijvel? Ik ben geneigd die vraag bevestigend te beantwoorden. Met andere woorden: je kunt niet verwachten dat het Belgische justitiële apparaat met vrucht een onderzoek zal doen naar haar (eigen) uitwassen, waaronder die van de Bende van Nijvel.

Voor zover ik weet is Apostolos Papadopoulos op een gegeven moment vertrokken, met onbekende onbestemming. Waar is hij nu en wat is zijn (eigenlijke) verhaal? Was hij bijvoorbeeld in 1985 deelgenoot van een of meer parallelle operaties (onder de radar) en zo ja, welke?

127

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Dit trok ik van » Forum

Un second Papadopoulos arrêté à Anderlecht

A la demande du parquet de Termonde, des membres du groupe Delta se sont rendus, mercredi soir, à Anderlecht, aux fins d'y procéder à l'arrestation de Sotirio, frère d'Apostolos Papadopoulos.

Le parquet de Nivelles a créé une cellule info pour arrêter les tueurs du Brabant. Le parquet de Termonde a mis sur pied, lui, une unité qu’il a appelée le groupe Delta. Ce sont des gendarmes de ce groupe Delta qui ont arrêté le jeune homme. Sotirio Papadopoulos a été immédiatement conduit à Termonde. Au palais de justice, il a été interrogé à partir de 20h jusqu’à très tard dans la nuit par le juge Freddy Troch. On ignore tout des résultats de cet interrogatoire.

Une démarche de géant

Papadopoulos doit comparaître ce matin devant la chambre du conseil de Termonde. On ne sait pas encore si l'Anderlechtois rejoindra ensuite son géant de frère à la prison d'Audenaerde, où les conditions de détention, qui relevaient déjà de la haute sécurité, ont encore été renforcées après la découverte, par des plongeurs du parquet de Termonde, de cinq armes abandonnées par les tueurs du Brabant dans le Canal de Charleroi.

Apostolos Papadopoulos est en prison depuis plus d'un an. Suspecté dans l'affaire des tueries, il fut montré aux printemps aux témoins les plus fiables des massacres au riot gun d'Overijse et d'Alost. Les témoins en eurent froid dans le dos tant la démarche de ce malabar d’ 1m92 leur rappelait celle du colosse aperçu aux portes et près des caisses dans les Delhaize. Dans le milieu, Apostolos Papadopoulos, collectionne les surnoms: on lui connaît ceux de 'Stéreo' et de 'Serge le Grec'.

Si le mutisme est de rigueur, on conserve à Termonde le même sourire que celui qu'affichaient les responsables du groupe Delta quand ils apprirent qu’ils avaient eu mille fois raison d’envoyer des plongeurs de l'armée remuer la vase du canal de Ronquières.

Bron: La Dernière Heure | 21 november 1986

Hieruit komt naar voren dat Apostolos Papadopoulos langer dan een jaar in de gevangenis zit. De aanvangsdatum van zijn detentie - voor, op of na 9 november 1985 -, is mij nog steeds niet duidelijk.

Indien wordt uitgegaan van de premisse dat Apostolos Papadopoulos op 4 of 6 november 1985 is opgepakt in Rijsel, wat is er dan nadien met hem gebeurd? Is hij gerepatrieerd (naar België) en zo ja, wanneer? Welke (politie)dienst heeft zich daarmee bezig gehouden? In welke inrichting(en) verbleef hij en onder wiens toezicht stond hij daar? Is hij na zijn aanhouding continu boven de radar gebleven? Is er ooit dna van hem afgenomen of heeft de politie op andere wijze aan zijn DNA kunnen komen? Ik draaf door, ik weet het, maar ook dit zou ik graag willen weten.

128

(52 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

» Forum

Heb hier verder geen vervolg meer aan gegeven, vanwege de voor mij opgeworpen barrière. Ik denk er wel het mijne van.

129

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Ik ben gewoon benieuwd naar die notulen. Wat heeft opsporingsambtenaar Sack verklaard als je die notulen mag geloven en hoe verhoudt de verklaring van Sack zich met de verklaring van André Rogge - "Apostolos Papadopoulos was in de dagen na Aalst voortvluchtig" -, die hij in commissie met opsporingsambtenaar Daniel Cirlande zou hebben afgelegd? Ik denk dat het niks is, maar zou het wel graag willen weten.

130

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Dank u!