1

(61 replies, posted in Bende Haemers)

swansongunsung wrote:

Smars wilde explosieven gebruiken. Waarom? De invloed van Ciolini?

Ik ben niet uptodate met alle posts op het forum, maar van waar komt de info dat het Smars was die de explosieven wilde gebruiken en dat hij en Lacroix de link zijn met Ciolini? Het boek van Denise Tyack vermeld dat het Haemers zijn idee was om explosieven te gebruiken en dat hij de link was met Darville. Quote blz 76:

"Je hebt toch gehoord dat de Post heeft aangekondigd dat ze al haar wagens heeft laten pantseren" zei ik [=Tyack]. "Ik heb er al iets op gevonden" zei hij. "Ik heb morgen afspraak met Darville. [...] Ik zie hem alleen, hij hoeft niet te weten wie er deel uitmaakt van onze bende".

Nog volgens het boek was het Haemers die in Verviers de bom plakte; Smars bracht ze tot ontploffing. Haemers pakte de zakken met geld mee omdat Smars ging lopen van de aanblik van de binnenkant van de ontplofte wagen.

swansongunsung wrote:

Is het geloofwaardig dat het louter toeval is dat Ciolini (italiaans, extreem rechts, lid P2, geen familie in België) duikt, in het geheim, in Brussel op? En een hechte relatie had met Smars en Lacroix? Volgens mij niet.

Verder komt Ciolini pas ter sprake nà de overval in Verviers en was het vooral Smars die er hoog mee opliep.

2

(102 replies, posted in 1985)

Ben wrote:

Staan de wagens op de parking bij D'Ieteren met de sleutels op de deur of in de wagen?

In de jaren 90 staken ze alvast in de wagen, in het contact. Alle deuren gewoon los. Ik vermoed dat dat altijd zo geweest is.

3

(389 replies, posted in Mededelingen)

Raf wrote:

Ik heb vandaag alle BRT-beelmateriaal besteld. Inclusief journaals. Dit gaat me een aardige duit kosten, maar heb het er voor over. Tijdens vergaderingen zal ik het vertonen, mag dit niet op site's en dergelijke zetten, want voor dergelijke toelating betaal je een hoop extra.

Heb je de beelden inmiddels ontvangen? En mag ik weten wat het gekost heeft? Was het de moeite?

4

(760 replies, posted in 1985)

club_le-happy-few wrote:

Betreft Hofstade: Kan men niet nagaan, wie er destijds loodsen bezat, verlaten panden, afgelegen leegstaande huizen, mensen die al criminele feiten gepleegd hadden, die gekend stonden als agressief, psychiatrie, zelfmoorden, ... Mensen uit Hofstade die zelfs jaren na de feiten in cel zijn beland kunnen interessant zijn. Eens in het criminele milieu blijf je er meestal ook inzitten. Misschien zijn ze later voor andere feiten veroordeelt.

Men kan dat waarschijnlijk wel nagaan, maar dat zal niet noodzakelijk helderheid brengen. Je gaat er dan immers vanuit dat de medeplichtigen al een gerechtelijk verleden hebben of later veroordeeld zijn, terwijl dat helemaal geen zekerheid is. Idem voor die panden: wie zegt dat het om een loods gaat? Een verlaten pand? een afgelegen huis? Ik ken Hofstade niet, maar als daar boulevards zijn met woningen omgeven door hagen voor de privacy, dan kan het even goed zijn dat zo'n standaardhuis als safe house gebruikt wordt. Het wordt dan gewoon weer zoeken naar een speld in de hooiberg.

5

(211 replies, posted in 1985)

K& wrote:

En nog een laatste vraag: waarom doet men een weder-samenstelling van Aalst en niet van Braine of Overijse

De overval in Aalst wordt gewoon als belangrijker beschouwd denk ik omdat:

  • Het de laatste overval was van de Bende van Nijvel.

  • Het erop lijkt dat er meer tastbare dingen zijn terug gevonden die kunnen helpen om die overval in detail uit te spitten: de golf in het bos, de wapens in het kanaal, ... Na Eigenbrakel en Overijse zijn toch zo geen "spectaculaire" vondsten gedaan, of wel?

6

(389 replies, posted in Mededelingen)

Hallo allemaal, volg al een tijdje dit forum, en heb me nu ook maar even geregistreerd. Ik heb nog heel wat te lezen eer ik volledig bij ben. Wat ik me afvraag: is er hier ergens een alfabetische lijst met hoofdbetrokkenen van de Bende van Nijvel? Gewoon naam en of ze nog in leven zijn bv., en als ze dood zijn hoe ze zijn omgekomen datum. Ik wil wel eens weten of er nog veel mensen in leven zijn die er toen mogelijks bij betrokken waren. Kwestie van te weten of er nog spectaculaire bekentenissen/onthullingen zouden kunnen komen.

Raf wrote:

Is er een mogelijkheid om ook de originele berichtgeving van de BRT tv- en radio-journaals te bekomen? Kan men dit aanvragen?


Ik weet dat je programma's kan aanvragen en die leveren ze dan, tegen een kostprijs uiteraard. Maar ik denk dat je dan wel een minimum aan informatie moet geven van wat je wil (maand/jaar van uitzending, naam programma) enz van het programma (jaar of zo is al voldoende) moet hebben. Voor nieuwsberichten zal dit moeilijker zijn, maar afleveringen van panorama of andere documentaires zou wel moeten lukken.

Dit staat op de FAQ van één.be hierover:

Kopie van een programma? De VRT is een publieke omroep en werkt in de eerste plaats voor het grote publiek. Op specifieke vragen van individuele kijkers kan slechts in beperkte mate worden ingegaan.

U kunt een kopie van een programma aanvragen bij het beeldarchief van de VRT. Het beeldarchief kan echter alleen kopieën leveren van programma's die de VRT zelf heeft gerealiseerd en dus niet van aangekochte programma's zoals speelfilms, feuilletons en documentaires. Dat kan niet omdat we daartoe de rechten niet hebben gekregen van de producent van deze programma's.

Een kopie op dvd van stukje uit Het journaal kost €24 en een stuk uit een ander programma (langer dan vijf minuten) of een volledig programma kost €49. Omdat zovele kijkers om een kopie vragen, leveren wij maar één kopie per aanvrager. De leveringstermijn bedraagt ongeveer drie weken. Stel uw vraag steeds zo precies mogelijk, bij voorkeur per brief of fax: Godfried Jonkers, VRT-Omroepcentrum, Auguste Reyerslaan 52, kamer 2 F23, B-1043 Brussel. Fax: 02-733 58 15 t.a.v. Godfried Jonkers.

U kunt ook per e-mail bestellen, maar dan moet u wel een postadres vermelden, zodat we u een bestelbon kunnen toesturen, die u getekend moet terugsturen. E-mail adres: beeldarchief@vrt.be. Ingeval u de beelden wilt gebruiken voor andere dan privé-doeleinden, moet u uw aanvraag schriftelijk sturen via faxnummer 02-733 58 15 naar het beeldarchief, t.a.v. Linda De Leeuw, VRT-Omroepcentrum, kamer 2F23, Auguste Reyerslaan 52, 1043 Brussel.

Als je alles van de Bende van Nijvel uit het nieuws wil kan je misschien wel negotiëren over een prijs?