51

(2 replies, posted in Bende Farcy)

Zwaardere straffen voor Brusselse wapendieven

Het Hof van Beroep te Brussel veroordeelde vier jeugdige wapendieven: Jean-Paul Boeckmans, zonder gekende woonplaats, Erik Ciprandi van Schaarbeek, Claude Mertens van Brussel en Francis Lus van Jette tot respectievelijk 15 maanden, 6 maanden, 16 maanden en 18 maanden gevangenisstraf.

De straffen tegen het viertal werden verzwaard in vergelijking met het vonnis van de correctionele rechtbank, die kleine gevangenisstraffen telkens met uitstel uitsprak.

In de nacht van 8 op 9 november 1974 ontvreemdden de kerels voor ruim 1 miljoen vuurwapens en munitie uit de winkel van een wapenhandelaar te Brussel. Toen Lus en Mertens enkele tijd nadien in het bezit van andere gestolen voorwerpen door de Brusselse stadspolitie werden betrapt, kon in de bagagekoffer van hun voertuig de buit aan gestolen wapens integraal worden teruggevonden.

Door Boeckmans en Lus werden ook nog enkele antieke standbeeldjes weggenomen uit een kapel aan de Stallestraat te Ukkel en een kerk te Boussu bij Bergen. Ook maakten Boeckmans en Ciprandi zich schuldig aan een overval op een nachtwaker om hem te bestelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 November 1975

52

(72 replies, posted in Gladio)

In vergelijking met sommige weet ik niet wie er achter de bende van Nijvel zit en wat hun motief was. Iedere piste is dus interessant om te bekijken en André Moyen heeft in dit dossier een dubieuze rol gespeeld en was / is voor de onderzoekers een interessante persoon.

53

(1,154 replies, posted in 1983)

pyrénéen wrote:

Inbrekers die vonden dat ze kogelvrije vesten nodig hadden, dit is niet triviaal.

De Bende van Nijvel waren niet de enige bende die kogelvrije vesten droegen tijdens hun feiten. Dat is dus minder uitzonderlijk dan je zou denken.

fenix wrote:

En waren dat dan volgens jou overal dezelfde dieven Ben?

Dat weet ik niet, hoogstwaarschijnlijk niet.

54

(504 replies, posted in Algemeen)

Bossi wrote:

Ik kan het niet voldoende benadrukken maar met journalistiek is het zeker en vast opletten.

Nogmaals, ik kan bevestigen dat er in december nog belangrijke onderzoeksdaden zijn gebeurd. En nee, dat heb ik niet uit de pers. Waarover ik het heb, is (nog) niet in de pers verschenen.

55

(1,154 replies, posted in 1983)

Spectator Of Life wrote:

Blijft dan ook vreemd dat ze twee mensen onverwacht moeten vermoorden en nadien rustig beginnen met hun inbraak. Volgens die tijdlijn waren ze nog niet begonnen op het moment van de moorden, als dief zou ik dan gewoon gaan lopen en eens terug komen op het moment dat er geen twee lijken op de parking liggen. Onbevreesd waren ze wel.

Dat zegt de tijdlijn niet: om 1u23 treedt het stil alarm in werking. Op dat moment is de deur dus open en kunnen ze het warenhuis betreden. Hoogstwaarschijnlijk waren ze al voor de aankomst van het koppel Fourez-Dewit bezig met het openbreken van de deur en zijn het dus wel degelijk inbrekers die door getuigen werden gestoord.

56

(504 replies, posted in Algemeen)

Bossi wrote:

Welke?

Daar kan ik niet op antwoorden maar ik kan wel bevestigen wat de journalist schrijft: in december zijn er belangrijke onderzoeksdaden gebeurd.

57

(72 replies, posted in Gladio)

Hop, allemaal naar het Rijksarchief:

De archieven van Staatsveiligheid zijn sinds begin dit jaar (gedeeltelijk) toegankelijk voor het publiek. Een aantal oude dossiers zijn gedeclassificeerd. Deze openheid is het gevolg van een wetsvoorstel van Stefaan Van Hecke (Groen) dat nu concreet wordt uitgevoerd. Het Rijksarchief ontving de eerste 400.000 stukken.

(...) Erg interessant is ook het archief van André Moyen. Moyen was een Belgisch verzetsman die ook een Belgische private inlichtingendienst met een sterke anticommunistische inslag leidde. Deze was ook in Congo actief. Moyen wordt in historisch onderzoek gelinkt aan de moord op Julien Lahaut, het communistische parlementslid dat de eedaflegging van Koning Boudewijn verstoorde.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

58

(1,154 replies, posted in 1983)

Je moet je niet te veel vastpinnen op de tijden want de klok of het tijdssysteem bij Colruyt kan lichtjes voorop of achterop lopen op de klok van de rijkswacht. Dat kan een vertekend beeld geven aan de tijdlijn.

P-51 wrote:

En Lacroix, doodsbang allicht, slaagt erin de meldkamer te verwittigen terwijl de daders daar nog rond liepen? Vreemd ...

Maar zelfs als de kloppen perfect gelijk lopen, kan dit kloppen en lijkt het me niet onlogisch. Na de schietpartij lopen de daders nog rap de winkel binnen om hun laatste spullen op te pikken. Terwijl de daders in de winkel, en dus uit het zicht zijn, ziet Lacroix zijn kans om de radio te nemen om versterkingen op te roepen.

59

(504 replies, posted in Algemeen)

Django68 wrote:

er worden geen onderzoeksdaden meer uitgevoerd.

Er worden nog steeds onderzoeksdaden uitgevoerd:

(...) Le dossier des Tueries du Brabant reste ouvert, mais jusque quand ?

Le parquet fédéral a encore réalisé des devoirs d’enquête très récemment, en décembre dernier. L’annonce de la fin de la prescription suscite une double réaction chez Eric Van Duyse, directeur de la communication : "Avec la prescription, on pourrait imaginer que quelqu’un se réveillera un jour et fera des déclarations qui pourraient même l’incriminer en sachant qu’il ne risque plus rien. Cette possibilité disparaît".

D’autre autre côté, Eric Van Duyse précise : "Si le dossier est fermé, mais qu’un élément significatif apparaît dans quelques années, on pourra le rouvrir si l’élément est suffisamment important et ça, sans limite de temps. Cela veut dire que, dans 40 ans, on pourrait avoir une explication pour autant qu’il y ait encore des éléments disponibles à ce moment-là".

Et sur ce point, rien n’est moins sûr. Eric Van Duyse : "D’excellents enquêteurs travaillent depuis de nombreuses années. Tout ce qu’on pouvait faire a été fait. À un moment, il faudra peut-être constater que toutes les pistes ont été explorées, tous les moyens humains et techniques ont été mis en œuvre, mais sans qu’on trouve la solution. Un jour, il faudra envisager la possibilité de refermer ce dossier".

Lees hier het hele artikel » Nieuws

60

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Eeneiige tweeling Frans en Paul (89) werkt mee aan forensisch DNA-onderzoek om cold cases op te lossen: “Alles voor de wetenschap”

Honderd tweelingen hebben forensische onderzoekers Sofie Claerhout (30) en Heleen Coreelman (28) nodig. Ze proberen via het Y-chromosoom te achterhalen of ze zo cold cases kunnen oplossen. Frans en Paul Mispelaere, een 89-jarige eeneiige tweeling uit Wevelgem, waren bij de eersten die intekenden als vrijwilligers voor hun nieuwe studie.

“En staan jullie nu op het punt om het mysterie van de Bende van Nijvel op te lossen?”, vraagt Frans Mispelaere voor de neus weg aan de twee jonge wetenschappers. “Sorry, maar dat is gevoelige informatie waar we niet op mogen antwoorden”, antwoordt Sofie. “Dat geldt ook voor de resultaten van jullie staalverzameling, die kunnen ook niet zomaar gebruikt worden voor een gerechtelijk onderzoek in jullie gemeente. Dat zou ethisch niet correct zijn.” (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws