9,291

(213 replies, posted in Foto's)

Delhaize: Parklaan, voorkant

Een foto van de voorkant van het Delhaize-warenhuis. Rechts van mij ligt de Haring, een rotonde. Het gebouw aan de rechterkant van de foto is café The Fox, waar volgens een getuige op de avond van de feiten een man zat die deel uitmaakte van de bende rond Patrick Haemers. De man stapte in een zwarte Golf GTI. De voorkant van de Delhaize is sinds 1985 nogal hard veranderd. Zo zijn onder andere de grote ramen vervangen.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai13.jpg

Delhaize: parking

Dit is een foto van de parking van de Delhaize in Aalst, met zicht op ingang aan de achterkant van de Delhaize. Achter mij bevindt zich het Osbroekpark. Onder het Delhaize-logo is de ingang/uitgang.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai10.jpg

Delhaize: ingang parking

Een foto van de enigste ingang en uitgang voor wagens van de parking van de Delhaize. Een val, maar voor wie? Plaats één wagen voor de ingang en de Bende had te voet, via het Osbroekpark moeten vluchten. En zo kostbare tijd verloren.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/ingang10.jpg

Delhaize: ingang achterkant

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai12.jpg

Een foto van de ingang van het Delhaize-warenhuis aan de achterkant.

Delhaize: parking

De parking van de Delhaize gezien vanaf het pad naar het Osbroekpark. Langs dit pad is mogelijk de vierde man gevlucht naar het rusthuis van Erembodegem waar een wagen klaarstond. Het pad is vrij stijl. Beneden aan de Docusberg kom je aan een splitsing. Volg je het pad naar links dan kom je aan de Blanckaertdreef en de atletiekpiste. Ga je naar rechts dan kom je na ongeveer 1,5 tot 2 kilometer aan het rusthuis van Erembodegem. Ga je rechtdoor dan ga je dieper het Osbroekpark in en als je het gebied niet kent is er een kans om te verdwalen.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/delhai11.jpg

Delhaize: ingang parking (straatkant)

Een foto genomen vanop de Ninoofsesteenweg in de richting van de Haring, de rotonde nabij de Delhaize van Aalst. Net voor het grote blauwe verkeersbord - tegenover het grijze gebouw/restaurant -  ligt de ingang van de parking.

http://i22.servimg.com/u/f22/11/22/12/24/rotond10.jpg

De documentaire werd uitgezonden in 1995, het was toen tien jaar na de laatste Bende-aanslagen. Ze bestond uit twee delen van 40 minuten. Ik heb beide delen thuis op video (geleend in de bibliotheek van Antwerpen en ...). Misschien moet ik proberen ze nog eens te kopiëren. Laat me maar iets weten.

9,293

(179 replies, posted in Robotfoto's)

Lekeu kreeg in 1984 doodsbedreigingen, dus voor de aanslagen in Aalst, Eigenbrakel en Overijse. In hetzelfde jaar vlucht hij met de hulp van Frank Eaton naar Amerika.

9,294

(179 replies, posted in Robotfoto's)

http://www.bendevannijvel.com/gfx/4.jpg

Deze robotfoto kwam tot stand in 1996, tijdens 3 of 4 sessies onder leiding van neuropsychiater Vincent Martin. De getuige gaf details die de onderzoekers anders niet zouden hebben gekend. Toen de getuige deze foto tijdens een laatste hypnosesessie te zien kreeg, werd hij uitzonderlijk angstig. Later werden nog andere getuigen, al dan niet onder hypnose, gehoord en werden nieuwe robotfoto's getekend. De meest relevante zijn twee robotfoto's, 10 en 14, waarvan de gelijkenis sprekend is met robotfoto 4, niettegenstaande het gaat om verschillende getuigenissen over verschillende feiten.

Wie: Onbekend, de killer
Wanneer: September 1985
Beschrijving:

  • Leeftijd: 30/35 jaar

  • Lengte: 1.80 - 1.85 meter

  • zwaar gebouwd

  • Hij had een rol van leider, gijzelnemer en doder.

9,295

(61 replies, posted in Robotfoto's)

http://www.bendevannijvel.com/gfx/14.jpg

Foto 14 werd gemaakt op basis van een getuige van de overval op de wapenhandel Dekaise op 30 september 1982 in Waver.

9,296

(3 replies, posted in Robotfoto's)

http://www.bendevannijvel.com/gfx/montage.jpg

Dit is een fotomontage, die toelaat het silhouet weer te geven van de daders van de aanslagen te Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985.

9,297

(60 replies, posted in Robotfoto's)

http://www.bendevannijvel.com/gfx/robotfoto_aalst.jpg

Na de bloedige aanslag van de Bende van Nijvel op de Delhaize van Aalst slaan de rijkswacht van het versterkte district Aalst en de gerechtelijke politie van Aalst de handen in elkaar en zetten zich aan het opstellen van ellenlange getuigenverhoren. Iedereen wordt gevraagd naar een precieze beschrijving van de daders, maar ook naar hun gestalte en kleding, een opvallend of tekenend detail. Op basis van de hele reeks verhoren zullen de eerstvolgende dagen robotfoto's gemaakt worden. Maar aangezien de mannen gemaskerd waren, stelt men ook silhouttetekeningen samen, waarop elk detail wordt aangegeven.

Onderzoek » Robotfoto's

9,298

(23 replies, posted in Robotfoto's)

http://www.bendevannijvel.com/gfx/robotfoto_dekaise.jpg

De robotfoto werd opgesteld na de overval van de Bende van Nijvel in Waver op wapenhandel Dekaise. Zijn manier van bevelen, de wijze waarop hij zijn wapen vasthield en de manier waarop hij zich verplaatste zonder de controle over de omgeving te verliezen, wezen erop dat het om een getraind iemand ging.

Zijn medeplichtige was jonger en had een Zuiders uiterlijk. Bijna verwijfd. Vele maanden later geven Daniel Dekaise en eerste wachtmeester Bernard Sartillot aan, dat een van de daders nogal leek op Robert Becker, zij het wat kleiner en blond. Baloo Becker was een van de verdachten die eind 1983 werden ondervraagd in het kader van het onderzoek naar de 'filière boraine'.

De rechercheurs ontdekten ook merkwaardige overeenkomsten tussen de robotfoto van een persoon die betrokken was bij de gebeurtenissen in Waver en Michel Cocu, de voormalige politieagent uit Boussu die in oktober 1983 werd ondervraagd in het kader van dat deel van het onderzoek naar de slachtpartijen in Brabant dat in de Borinage werd uitgevoerd.

De bewuste robotfoto heeft andere merkwaardige gelijkenissen opgeroepen, onder andere met de gewezen rijkswachter Madani Bouhouche, de sleutelfiguur van de zaak Mendez, die Daniel Dekaise al elf jaar kende. Geen van de confrontaties die in aanwezigheid van de wapenhandelaar doorgevoerd werden, leverden evenwel iets op.

Beschrijving:

  • Leeftijd: 25/30 jaar

  • Lengte: 1.70 - 1.75 meter

  • middelmatig of zwaar gewicht

  • droeg een snor en een bril

9,299

(62 replies, posted in Roze Balletten)

20 September 1996, het begin

In het kantoor van onderzoeksrechter Connerotte, in Neufchâteau, rinkelt de telefoon. Een Vlaamse vrouw zegt dat ze diep onder de indruk is van de ontdekking van de lichamen van An, Eefje, Julie en Mélissa. De vrouw vertelt dat ze een vriendin is van een pedofilie-slachtoffer. Connerotte verstaat haar niet en hulpeloos geeft hij de telefoon door aan adjudant Patrick De Baets, een Brusselse rijkswachter. De Baets aanhoort haar verhaal. Het begint hem te dagen. Dit lijkt op het relaas van Nathalie W. De eenendertigjarige vrouw die in juli '96 haar beklag deed bij zijn Brusselse collega.

De adjudant nodigt de nieuwe getuige uit voor een gesprek. Noemt haar, omdat ze eerst is aangekomen en anoniem wil blijven, X1. Het is de geboorte van de X-dossiers. Het laatste wat De Baets haar die dag hoort zeggen, is iets wat hem in de maanden die volgen nog lang zal heugen: 'Ik hoop dat u beseft waar u aan begint.' De Baets grinnikt. Dat hebben ze hem al vaker gezegd. 'Goed', besluit Regina Louf. 'U zal in elk geval nooit kunnen zeggen dat ik u niet gewaarschuwd heb. Ze zullen u niet laten doen.' Velen zullen X1 haar voorbeeld volgen, maar op het einde zal niemand nog geloof hechten aan hun gruwelijke verhalen. Misschien waren hun getuigenissen te gruwelijk om geloofwaardig te zijn. Of misschien was België op dat moment niet klaar voor meer gruwel. Een ding staat vast, vanaf het moment dat X1 namen begon te noemen is het onderzoek gesaboteerd en gekelderd. De waarheid mocht niet aan het licht komen.

Andere » X-Dossiers

9,300

(52 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Het proces van de eeuw

In dezelfde zaal van het imposante Brusselse justitiepaleis waar maanden voordien de bende van wijlen Patrick Haemers is veroordeeld, staan de gewezen rijkswachters Madani Bouhouche, Robert Beijer, Christian Amory en de 'journalist' René Chang terecht voor het Hof van Assisen. Een beschuldigde ontbreekt op het appél, Jean-François Buslik, een vriend van Bouhouche.

Nadat de voorzitter Pierre Maffei op de eerste dag diens afwezigheid had opgemerkt, liet hij een bevelschrift aan de ingang van de rechtszaal ophangen. Buslik werd daarin met nadruk aangemaand om zich binnen de tien dagen bij het gerecht aan te bieden. Zo niet verliest hij gedurende de duur van het proces zijn rechten als Belgisch staatsburger. Buslik heeft geen rechten als Belgisch staatsburger. Hij is een Amerikaan. Bouhouche en Beijer zijn de hoofdbeklaagden.

Ze moeten zich verantwoorden voor een indrukwekkende reeks misdaden: de bomaanslag op een voertuig van de rijkswacht, de aanslag op rijkswachtkolonel Vernaillen, de diefstal van wapens van het Speciaal Interventie Esquadron, de moord op Francis Zwarts, de diefstal van een grote hoeveelheid wapens bij Juan Mendez, de moord op Mendez en de moord op een Libanees zakenman Suleiman in Antwerpen.

Tijdens het onderzoek is eveneens aan het licht gekomen dat het tweetal zijn diensten heeft aangeboden aan minister van Staat Paul Vanden Boeynants, wiens gerechtelijke dossiers ze op het justitiepaleis wilde stelen en aan de voormalige socialistische minister van Justitie Philippe Moureaux, aan wie ze geheime politieke fiches van de rijkswacht wilde verklappen. Ook bestonden er plannen om wapenexpert Claude Dery te vermoorden.

Daders » Bouhouche & Beijer