Schoot agent Eddy N. dan toch raak? 'Heel erg raak zelfs.'

Achttien jaar na de feiten is een getuige opgedoken die zegt te hebben gezien hoe de leider van de Bende van Nijvel vier uur na de aanslag in Aalst lag te sterven. Schoot de Aalsterse agent N. dan toch raak? De speurders gaan voluit voor hun 'nieuwe hypothese' en beginnen over enkele weken met graafwerken. Ze hopen het lijk van de killer te vinden en hem zo een naam te kunnen geven. Zo sceptisch als sommige nabestaanden gisteren op een vergadering in Jumet reageerden, zo sterk geloven de speurders van de cel-Waals-Brabant in hun zaak. 'De aanslag op de Delhaize in Aalst was de laatste in de hele reeks', zegt onderzoeksleider Eddy Vos. 'Na Aalst stopte het. Men heeft daar nadien allerlei theorieën over ontwikkeld, maar misschien is de simpelste wel de beste: de Bende-leider was dood. Amen en uit. In de 48 uur na die aanslag is een uitgebrande Golf GTI teruggevonden in het Bois de la Houssière. Wij denken dat dat ook het tijdstip is waarop de later teruggevonden Bende-wapens in Ronquières in het kanaal gegooid werden. De Bende ontbond zich.' De CBW baseert haar hypothese onder meer op het werk van een Franse profiler, die aangaf dat de Bende uit drie mensen bestond: de killer, de reus en de oude.

'De killer was de leider, een psychopaat die kickte op bloed', aldus Vos. 'Wij denken dat hij twintig en wellicht 23 van de 28 moorden pleegde. Die anderen zien we eerder als zijn assistenten.' Nadat het trio in Aalst op zaterdag 9 november 1985 rond 19.30 uur acht mensen doodde, reed het weg met een Golf GTI met open achterdeur. Van daaruit vuurde de killer op alles wat bewoog, ook de combi van de stadspolitie van Aalst die de achtervolging inzette. Agent Eddy N. schoot drie keer terug met zijn Smith & Wesson .38. Achteraf beweerde N. dat hij raak geschoten had, en dat hij de killer minstens moest hebben verwond. Toen twee dagen later de uitgebrande GTI terug werd gevonden was echter nergens een spoor van bloed, laat staan een kogelinslag, te bespeuren. Bluf van N., luidde de conclusie, zeventien jaar lang.

'Wij denken nu dat die agent wél raak heeft geschoten', zegt Vos. 'Heel erg raak zelfs. We zijn de zaak anders gaan bekijken na analyse van alle getuigenissen over die GTI.' Die was al gebruikt bij de aanslagen in Eigenbrakel en Overijse. Alle getuigen, ook in Aalst, spraken van een GTI met vijf deuren. De GTI in 's Gravenbrakel had er drie. Ook de kleur stemde niet overeen. Dan denk je: stel dat die uitgebrande GTI door de twee anderen is achtergelaten om een dwaalspoor te creëren?' Nadat de speurders eerder dit jaar een collectie bewijsstukken uit het Bende-dossier lieten zien op televisie kwamen er weer wat tips, waaronder één van iemand die beweert dat hij op 9 november 1985 rond 23.30 uur twee mannen naast een GTI langs een wegberm in de buurt van een bos opmerkte. 'De plek kan ik niet verklappen', zegt Vos.

Onderzoek » Cel Waals Brabant

9,302

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Wist de politiek en de onderzoekers dan niet op voorhand dat het onmogelijk was met de huidige wetgeving om tot een identificatie over te gaan? Heeft het DNA-onderzoek dan eigenlijk nut? Of diende het alleen om de mensen te laten zien dat het onderzoek nog steeds aan de gang was?

Ook de politiek heeft in dit dossier een immense verantwoordelijkheid. Zij moeten ook stappen durven ondernemen zodat de speurders een goed onderzoek kunnen doen. Ik denk dat het op dit moment nog weinig uitmaakt of we iemand voor de rechtbank krijgen, het gaat er vooral om de waarheid te vinden.

9,303

(32 replies, posted in Bende Haemers)

Renne wrote:

Ik denk dat men ook wapens die de bende gebruikte bij haemers teruggevonden heeft.

Dit klopt niet, ze hebben wel riot guns gevonden waarvan ze even dachten dat ze misschien gebruikt waren bij Bende-aanslagen. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Ze hebben wel wapens van de privé-verzameling van Juan Mendez gevonden.

Renne wrote:

Men heeft vermommingsmiddelen gevonden, zoals bril en snor en een boek om er anders uit te zien.

Dat klopt, en bij Bouhouche hebben ze ook een boek gevonden om je te vermommen.

Renne wrote:

Kende hij eigenlijk De Staerke vraag ik mij af?

Ja, zoals ik in een andere post op dit forum reeds vermelde, heeft Patrick Haemers een tijdlang drugs gekocht van De Staerke!

Renne wrote:

en andere zag hem in een café (The Fox)naast de hoofdingang van de Delhaize. En hij vertrok daar in een GTI.

Een man die tijdens de aanslag café The Fox binnenliep zag in het café een lid van de bende rond Patrick Haemers zitten, maar niet Patrick Haemers zelf. De man vertrok inderdaad in een zwarte Golf GTI.

9,304

(32 replies, posted in Bende Haemers)

Op 7 februari 1989 deed de politie een huiszoeking in een garagebox die toebehoorde aan de bende rond Patrick Haemers en Philippe Lacroix. Wat ze daar vinden is indrukwekkend, ze vinden er bewijzen die zowat alle grote zaken van de jaren '80 aan elkaar verbinden. Buiten wapens liggen er ook - in een zak - een paar carnavalsmaskers. Raar, tijdens hun overvallen op geldtransporten gebruikten de bende Haemers steeds bivakmutsen. Een tweede verdacht punt : de carnavalsmaskers lijken op de maskers gebruikt door de Bende van Nijvel bij hun laatste overvallen.

Was er iemand die de schuld van de aanslagen van de Bende in de schoenen van Patrick Haemers wilde schuiven of was Patrick Haemers echt de reus? Of was het toeval dat er maskers lagen die de bende rond Haemers nooit gebruikte?

9,305

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het antwoord op die vraag stond in het artikel eronder :

Justitie is in het bezit van een volledig DNA-profiel van de 'hoofddader' van de Bende van Nijvel, maar de Belgische wetgeving laat niet toe om dit genetische visitekaartje verder te onderzoeken.

Ik vermoed dat er intussen niets veranderd is aan die wetgeving. Zolang ze DNA-onderzoeken kunnen doen, profilers kunnen huren, putten kunnen graven, ... zullen we het antwoord nooit weten. Zelfs als ze de daders ooit voor een rechtbank kunnen krijgen, kan zelfs de meest onervaren advocaat ze terug vrijkrijgen dankzij al de procedurefouten.

9,306

(100 replies, posted in Roze Balletten)

Roze Balletten zou een rode draad doorheen het dossier kunnen zijn. Maar ik denk eerder dat er verschillende rode draden zijn. Een beetje wapenhandel, een beetje chantage, een beetje de bevolking angst aanjagen, ... Ik denk niet dat je de Bende moet bekijken als een bende die één motief had. Er zouden best wel eens meer mogelijkheden kunnen zijn.

9,307

(21 replies, posted in 1980-1989)

Renne wrote:

Stel in Aalst stopt het begrip "Bende van Nijvel" maar in feite gaat het gewoon door met de bende Haemers die het roer over pakt.

Ik sluit niet uit dat Haemers een lid was van de Bende van Nijvel, maar ik denk niet dat de Bende Haemers nadien een voortzetting was van de Bende van Nijvel. Het achterlaten van de zakken in het Kanaal Brussel-Charleroi was een duidelijk bewijs dat de Bende ermee ophield en die twee zakken moesten duidelijk maken welke feiten allemaal door de Bende waren gepleegd. Ik weet niet juist wanneer de zakken in het kanaal zijn geworpen, maar ik vermoed dat ze al gemaakt waren voor 9/11/1985 en dat het al op voorhand vast stond dat Aalst de laatste aanslag ging zijn.

Renne wrote:

Ik herinner mij dat een kleine jongen later beweerde dat hij bijna zeker is dat Haemers in Aalst er bij betrokken was.

Dat is correct. De jongen was/is er 100% zeker van dat de reus die in Aalst aanwezig was Patrick Haemers was. Toen hij op de jongen schoot zakte zijn sjaal af en na al die jaren is hij er zeker van dat het 'de grote blonde' was. Enkele jaren na de aanslag zag de jongen het gezicht van Patrick Haemers op de cover van een tijdschrift staan en zei hij 'dat is de man die mij heeft beschoten'. Hij herkende hem aan de ogen (Haemers heeft heel blauwe ogen), de puist op zijn gezicht (zie robotfoto nr. 21) en zijn neus.

Misschien die boodschap aan Wathelet omdat Haemers zijn gevangenisregime niet meer aankom en dat op de minister van Justitie stak. Vergeet ook niet dat hij op dat moment aan het afkicken was. En weet je trouwens dat Haemers zijn drugs een tijdlang bij Philippe De Staerke heeft gekocht? En er zijn wel meer verbanden tussen die twee, meer daarover binnekort op de website!

9,309

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Renne wrote:

Als je weet dat Weynkamp daar huizen verhuurd in die buurt,en dat ze met elkaar nog contact hadden, denk ik dat hij nog een andere woonst had.

Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat Bouhouche met nog meer mensen uit zijn turbulent verleden contact had. Helaas heb ik hier geen extra informatie over. En waarom is Weykamp hem eigenlijk gevolgd tot in Zuid-Frankrijk? Zijn het zo'n goede vrienden? En waar haalde Bouhouche het geld vandaan om in Zuid-Frankrijk te gaan leven en nogal dure hobby's te doen?

Renne wrote:

in Aalst ook, dat hij de wapens zou geleverd hebben.

Ik heb onlangs in een oud artikel van Humo gelezen dat Bouhouche door getuigen in café in de buurt van de Delhaize is opgemerkt tijdens de aanslag.

freelance1603 wrote:

De Franse politie heeft geen tekenen van een misdrijf gevonden en heeft het lichaam ter crematie vrijgegeven. Het lijkt mij uitgesloten dat speurders de hand hebben gehad in zijn overlijden.

De Franse politie wist natuurlijk niet wie Bouhouche was, anders hadden ze misschien een iets uitgebreider onderzoek gedaan. Toen Eddy Vos in Frankrijk was zei hij: 'Bouhouche is niet vermoord, ik heb de foto's gezien.' En het spijtige is natuurlijk dat zijn lichaam gecremeerd is en boven de bergen uitgestooid. Pech gehad, zeker!

Renne wrote:

Maar misschien moet hij met de pers dan maar praten.

Heeft Beijer dat enkele maanden geleden al niet gedaan? Hij heeft toen een interview gegeven aan La Libre Match en P-magazine. Het resultaat? Verkeerde informatie die wordt gelekt enkele dagen voor het interview in de pers verschijnt. Op VTM zeiden ze dat Beijer zogezegd zou willen terugkeren naar België, wat absoluut niet waar is! Beijer wil enkel zijn originele naam terug in ruil voor informatie die het onderzoek naar bende van Nijvel wat 'lichter' zou kunnen maken. Tot op vandaag blijft de Belgische justitie het verzoek weigeren. Waarom? Bestaan die duistere krachten uit het verslag van de Eerste Bendecommissie nog steeds?

Renne wrote:

Wat Beijer betreft is het helemaal niet zeker dat er een boek komt en als een boek komt gaat het niet over de bende van Nijvel, maar over historische sociohoofdstukken van België, 1970-89.

Inderdaad een nogal vage omschrijving. En tussen 1970 en 1989 is in België nogal veel gebeurd, dus het is enkel Beijer die weet wat hij ermee bedoelt.

9,310

(21 replies, posted in Westland New Post)

Het proces Herderliedstraat | 28 Mei 1987

Op 28 mei 1987 word Eric Lammers vrijgesproken voor de dubbele WNP-moord van 18 februari 1982 in de Herderliedstraat te Brussel. Zijn kompaan Marcel Barbier wordt veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Lammers had zich nochtans tijdens de zitting versproken tegenover zijn advocaat Jean-Paul Dumont terwijl de advocaat van de slachtoffers erbij stond. Hij had het geluid nagebootst dat het slachtoffer maakte terwijl zijn keel overgesneden werd. De rechtbank maande de jury aan hiermee geen rekening te houden, omdat dit onder het beroepsgeheim van een cliënt met zijn advocaat valt. Zo kreeg Lammers toch nog een vrijspraak. De ex-vrouw van Madani Bouhouche, Anne Quittner, verklaarde 'bij de familie Lammers, samen met Weykamp van het Front de la Jeunesse, het avondmaal te hebben gebruikt om de vrijspraak van Eric Lammers in de zaak van de Herderliedstraat te vieren'.

Daders » Westland New Post

Het proces WNP | 25 Januari 1988

Justitie zal de zaak van de privé-militie Westland New Post, die voor de rechtbank eindigde wegens de ophef die ze verwekte in de media, niet volledig kunnen ophelderen. Toen de zaak op 25 januari 1988 onderzocht werd door de 56ste correctionele kamer bij de rechtbank van eerste aanleg, vroeg het openbaar ministerie dat de rechtbank zich onbevoegd zou verklaren omdat de beschuldigingen betrekking hebben op politieke misdrijven die door een assisenhof berecht moeten worden en ook omdat de beschuldigden onder het militaire strafrecht vallen. Het openbaar ministerie heeft dus drie jaar nodig gehad, de duur van het onderzoek, om tot deze slotsom te komen.

Daders » Westland New Post

Het proces telexendiefstal | 1 Oktober 1990

Toen de daders van de telexendiefstal na een juridische processie van Echternach die zeven jaar aansleepte op 1 oktober 1990 voor een militaire rechtbank verschenen, was niemand nog in de waarheid geïnteresseerd. Latinus had steeds beweerd dat de diefstal op bevel van een buitenlandse geheime dienst was georganiseerd. De rechtbank wilde niet eens weten over welke geheime dienst het dan wel ging. Sterker nog, de zeven WNP-militairen die een daad van hoogverraad hebben gepleegd werden afgeschilderd als brave idealisten. Niemand, ook de beschuldigden en hun advocaten niet, kon zijn oren geloven toen auditeur Van Winsen in zijn vordering vergoelijkte dat de feiten al lang geleden plaatshadden, dat de inhoud van de telexen vrijwel zonder belang was en dat er in 1983 nog een grotere dreiging van de Sovjetunie uitging.

Daders » Westland New Post