1

(200 replies, posted in Bibliografie)

In aflevering drie wordt André De Vuyst binnen het PIO als "luitenant voor majoor Boucheron" genoemd.

2

(200 replies, posted in Bibliografie)

Even een persoonlijk verhaal met betrekking tot de serie. Ik interesseer me al sinds lange tijd voor het enigmatische vraagstuk van de Bende en de loden jaren 80. Toen ik zag dat er scènes van de reeks in Haacht, niet zo heel ver van waar ik woon werden gedraaid, heb ik me uit interesse en nieuwsgierigheid (hoe en welke gebeurtenissen brengen ze in beeld?) opgegeven als figurant met de titel "running shoppers". Die avond had men een leegstaande supermarkt aan de rand van het centrum omgebouwd tot een Colruyt-supermarkt, vlak ernaast was een DATS-benzinepomp opgetrokken voor een andere scène die later die nacht zou worden gedraaid. Halle en Nijvel dus.

Het is maar een filmopname, maar ik ben tot op de dag van vandaag enorm onder de indruk van de schoten, de angst, het bloed en de chaos. Ik kan niet meer dan mijn diepste respect uitdrukken voor zij die deze verschrikkelijke momenten in de realiteit hebben moeten doorstaan, en voel ik tegelijkertijd ook een lichte schaamte dat ik er "voor de ervaring" aan heb meegewerkt.

De dag nadien ben ik nog even terug gaan kijken naar de plaats van de opnames. Kennelijk was de opruimploeg nog niet langsgekomen; de DATS-benzinepomp was al verdwenen (al waren er nog sporen van bitumen en verankeringsschroeven te zien), maar op het terrein lagen nog drie gigantische (nep)bloedplassen en een sleepspoor, waren de krijtcirkels die men rond de kogelhulzen had getrokken nog te zien en had men niet alle kogelhulzen opgeraapt. Ook het hek dat normaal deze plek afsluit van de rest van het parkeerterrein was nog niet teruggeplaatst. Ik had het gevoel een plaats delict op te lopen waar in de nacht een verschrikkelijke moord was gepleegd.

Ik betrap mezelf er soms op dat ik anderhalf jaar na datum nog wel eens terug ga kijken. De gebeurtenissen van die avond, hoewel in scène gezet, hebben toch een enorme impact nagelaten.

Ik denk dat de serie de jeugd kan helpen een handvat te bieden van de Bende en de daarmee verband houdende gebeurtenissen tijdens de loden jaren, maar het zou geen eindpunt mogen zijn. Enkel door verder te graven kunnen de beweringen in de reeks ontkracht dan wel bevestigd worden. Factchecken (voor zover dit bij de Bende mogelijk is), het is zo belangrijk in deze tijden van desinformatie.

Helaas is het grootste deel van de doorsnee jeugd vandaag de dag te lui om een boek te openen of door deze website en forum (laat staan de Franstalige variant) te grasduinen, waardoor je inderdaad het gevaar loopt dat de reeks ondanks de disclaimer als het "definitieve" verhaal van dit tijdvak wordt gezien. Jammer, maar zeer waarschijnlijk.

3

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Als klap op de surrealistische vuurpijl vertelde de Nederlandse vinder van de Uzi in een interview met VTM Nieuws dat hij de hulpdiensten had gebeld toen hij het wapen uit het kanaal had gevist. Na een kwartier wachten (hij werd doorverbonden met Knokke maar daar nam blijkbaar niemand op) hield de man het voor bekeken en hing op. Hij heeft de Uzi en de laders dan maar aan een museum gegeven. Welk museum zegt hij niet, en hij bleef ook erg vaag over de contactpersonen. Hij ging ze proberen contacteren om het wapen terug te krijgen, maar of dat lukt is nog de vraag.

Ligt het aan mij of is dit weer "erg toevallig" allemaal? En dan vraag je af waarom men achter de feiten blijft aanhollen...

4

(129 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Magneetvissers halen wapen uit Damse Vaart, gerecht onderzoekt mogelijke link met Bende Van Nijvel

Het gerecht onderzoekt of het wapen dat magneetvissers afgelopen weekend uit de Damse Vaart haalden, gelinkt is aan de Bende van Nijvel. Dat bevestigt het federaal parket.

Lees het volledige artikel hier » Nieuws

5

(200 replies, posted in Bibliografie)

De "officiële" trailer van de serie kan via deze link op VRTMAX worden bekeken (inloggen niet vereist). De reeks zou volgens de trailer in het voorjaar op de televisie komen, volgens de regisseur en scenarist (interview op Film Fest Gent) zou dit eind januari 2023 zijn » www.vrt.be

6

(200 replies, posted in Bibliografie)

Nieuwe fictiereeks 1985 in première op Film Fest Gent

De nieuwe fictiereeks 1985 beleeft op zondag 16 oktober haar Belgische première op Film Fest Gent. Dat werd bekendgemaakt door het filmfestival. 1985 is een unieke en ambitieuze fictiereeks over de Bende van Nijvel, geproduceerd door Eyeworks voor Eén (VRT) en La Une (RTBF).

Lees het volledige artikel » Nieuws

Het grote publiek kan op zondag 16 oktober om 20:00 reeds de eerste twee afleveringen op groot scherm gaan bekijken in Kinepolis Gent, mits aankoop van een ticket via de website van het filmfestival. De reeks zelf zal in de loop van 2023 worden uitgezonden, wanneer precies is nog niet bekend.

7

(1,200 replies, posted in 1983)

Is dit document nog ergens te vinden?

8

(200 replies, posted in Bibliografie)

De trailer van de serie kan via deze link worden bekeken » YouTube

9

(200 replies, posted in Bibliografie)

"1985", coproductie voor VRT & RTBF over de bende van Nijvel, geselecteerd voor officiële competitie Canneséries

De fictieserie "1985" over de bende van Nijvel is geselecteerd voor de officiële competitie op Canneséries, het internationale seriefestival in de Franse badplaats. De eerste twee afleveringen van de achtdelige reeks gaat er in wereldpremière op 3 april. Opvallend: het is de eerste serie voor volwassenen waarvoor de VRT en de RTBF samenwerken.

Lees hier het volledige artikel hier

10

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Om de naam een gezicht te kunnen geven: een foto van slachtoffer Leon Finné.
https://i.servimg.com/u/f58/19/65/03/58/screen12.jpg

Met dank aan gebruiker dcmetro op het Franstalige forum, die de foto opdiepte uit het programma "Crimes & Faits divers la quotidienne" uitgezonden op de Franse zender NRJ12.