1

(34 replies, posted in Overzicht Bendes)

Merovinger wrote:

De Bende van Baasrode gebruikte meestal BMW's, terwijl de Bende van Nijvel bijna altijd met een Golf GTI reed.

Uit Beetgenomen van mevr. Geens; het viel substituut Acke op dat Domique Salesse zweeg in alle talen over de Volkswagen GTI’s. Toch had de De Staerke-clan die. In september 1984 hadden Popolino en Salesse in Hoboken een lichtgroene Golf van een oud model gestolen. De vrienden beweerden bij Delta dat ze hem begin 1985 verkocht hadden, maar hij was onvindbaar en volgens een tekst die Popolino ons gaf, was die verkoop een fabeltje. Op de fatale dag van 9 november 1985 gaf Dominique Salesse volgens Popolino de GTI namelijk een onderhoudsbeurt.

2

(42 replies, posted in 1983)

Geneviève van Lidth de Jeude was de uitbater van de drukkerij Boreux in Elsene, waar toevallig ook het agentschap waar Madani Bouhouche als detective werkte klant was.


Boreux bevond zich in de Livornostraat 65 in Elsene.

3

(272 replies, posted in 1985)

Tiens wrote:

Uit het verslag van de Bendecommissies:
https://i.postimg.cc/K8Yk6RZB/foto-no-exif.jpg

Koekelberg?  Waarom of all places Koekelberg?  Vermits de gangsters toch de andere kant uit vluchtten na Aalst?


En waarom moest zoiets getest worden?

GPS was er toen nog niet, maar wegenkaarten wel en rekenkunde bestond ook al.
24,2km tussen Delhaize Aalst en basiliek van Koekelberg.
Als je dat in omtrent 9 minuten wil klaar spelen dan moet je minstens 161,33 km/u gemiddeld rijden.
Best pittig maar inderdaad niet onmogelijk blijkbaar.

Xenophon wrote:

Het betrof hier niet een test om exclusief te zien hoe snel je naar de gemeente Koekelberg kon raken, maar hoe snel je aan de verkeerswisselaar tussen de E40, de E19 (Ring) en de R20 aan Groot-Bijgaarden/Koekelberg kon raken.  Van daaruit sta je heel snel in centrum Brussel/Anderlecht of rij je richting Halle, Tubize en nog wat verder Braine.

Waarom men wilde zien hoe snel dat 'vol gas' mogelijk was, geen idee.  Zeker in die tijd viel blijven doorsjezen aan 180 enorm op, mensen herinneren zich dat (cf. getuigenis schepenzoon).

Dat is een uitleg.
Maar -zoals bij elk topic- nog steeds heel wat vraagtekens.

Waarom enkel exclusief deze richting?  Als ze nog testen hadden gedaan in de andere richtingen, dan zou dit wel bekend geweest zijn.  Vele getuigen melden immers dat het crapuul naar het zuiden gevlucht was, richting Erembodegem/Denderleeuw en verder... en dus NIET de E40 richting Brussel op.

Dat had de Delta-cel dan nadien wel beter op:
"Het maakt weinig uit, zo luidt de conclusie als de Delta-cel in 1987 alle mogelijke trajecten met de chronometer overdoet in een zware Volvo. Die nacht is een klein detail over het hoofd gezien: de N45, pas enkele weken daarvoor in gebruik genomen. Die verbindt, iets westelijker, Aalst eveneens met Ninove. Een fonkelnieuwe autoweg. Vier rijvakken. Prima verlicht. Aantal verkeerslichten, in die tijd: nul. De N45 mondt in Ninove uit vlak bij De Doorn, zo vermeldt het proces-verbaal 100.673 van de Delta-cel. Maar: ‘Vanop de plaats waar het dispositief staat opgesteld, is er geen controle mogelijk op de nieuwe autoweg.’ Latere verificaties laten zien dat de Bende inderdaad de N45 heeft gebruikt."

Erg vreemd, het kan nochalance om slechts 1 traject te willen testen, ook al wisten ze toen al dat het crapuul niet richting Koekelberg gevlucht was.  Of ?

Ik mag hopen dat de CWB genoeg de mogelijke verbanden tot de 'Bende van Nijvel' onderzocht heeft, je zou denken van wel, maar als je las over het nooit geverifieerde spoor van advocaat Kristiaan Vandenbussche en het nooit geverifeerde spoor naar de firma F., dan kan je veronderstellen van niet.

Zo ook te lezen in het boek van Henri Van Nieuwenborgh:

Op 3 november 1989 was het geen loos alarm. Omstreeks 2u00 ontplofte in de Binnenstraat immers een auto. Door de hevige knal werd de auto volledig vernield, vlogen ruiten in de straat aan diggelen en werd ook schade aan enkele gevels aangericht. Enkele maanden voor deze gebeurtenis kwam een rogatoire commissie uit Valkenswaard naar Aalst in verband met een drugsaffaire. Toen de BOB van Aalst in het kader van dit onderzoek een huiszoeking verrichtte in een pand gelegen aan de Albrechtlaan vonden ze geen drugs maar, tot hun verwondering, wel een heel wapenarsenaal zoals granaten, ammunitie en eigenhandig vervaardigde springtuigen werden er aangetroffen. De verdachte verhandelde deze wapens blijkbaar in een snackbar die hij uitbaatte aan de Moorselbaan, een straat waar de Binnenstraat op uitgeeft. Of de aanslag in de Binnenstraat daarmee verband hield kon wel niet achterhaald worden.

Affaires zoals bovenstaande beginnen nooit zomaar uit het niets, meestal kennen deze een -soms vrije lange- voorgeschiedenis én meestal kent 'ons ons'.  In 1989 was er ook nog een internet, dus moest je je via via tot deze illegale oorlogswapens wenden.  En op bepaalde plekken waar 'ons ons' ook elkaar kon treffen.  Het is zo goed als onmogelijk dat de politiediensten -vermits bovenstaande ook overlapte met onderzoeken in het buitenland- niet meer verificaties hebben dan hetgeen ervan openbaar gemaakt is.  Je hoort me niet zeggen dat bovenstaande iets met de 'Bende van Nijvel' te maken had, maar bepaalde personen en/of bepaalde locaties zouden wel een verband kunnen hebben want allicht ook al voor eind 1985 te maken met zware misdaad.

4

(1 replies, posted in 1980-1989)

patrick111 wrote:

Ter vergelijking nog enkele andere auto's. Tussen 23 en 26 februari 1982 wordt op de luchthaven van Zaventem de Ford Taunus gestolen die op 26 oktober 1982 zal gebruikt worden bij de roofmoord op koerier Francis Zwarts. Dat is dus meer dan 240 dagen tussen diefstal en gebruik. Tussendoor werd de auto gezien in de garage van het appartementsgebouw van Beijers schoonvader, voor wie zich afvraagt waar zo'n auto dan in de tussentijd vertoeft. De auto zal pas op 6 juni 1984 teruggevonden worden, nog eens 590 (!) dagen later.

Nog een voorbeeld: de diefstal van de Honda Quintet die nadien gebruikt zal worden bij de roofmoord op Walibi-koerier Willy Pans werd gestolen in februari 1983, of dus minstens 900 dagen voor de overval (15 augustus 1985). Op de teller stond slechts 4.000 km toen de auto teruggevonden werd. Nabij Walibi vonden de speurders vervolgens ook nog een gedumpte Renault 4, die op 21 november 1984 (of dus 268 dagen voor de overval) gestolen werd.

Bouhouche en Beijer bleven wel vaker lange tijd met gestolen auto's zitten. De witte bestelwagen Toyota HiAce werd op 7 oktober 1981 gestolen, vermoedelijk begin maart 1985 gebruikt voor een diefstal en bijgehouden tot de ontdekking van box Louise in november 1987. Meer dan zes jaar dus.

De Mazda 626 die gebruikt werd voor de aanslag op majoor Vernaillen, op 26 oktober 1981, werd dan weer 'slechts' 41 dagen op voorhand gestolen.

En dan nog helemaal naar Knokke moeten gaan om daar een rubberboot te gaan stelen.
Voor wie het graag gelooft.

5

(42 replies, posted in 1983)

Geneviève van Lidth de Jeude was de uitbater van de drukkerij Boreux in Elsene, waar toevallig ook het agentschap waar Madani Bouhouche als detective werkte klant was.
Toeval natuurlijk...


Michel Cocu zou de auto samen met een medeplichtige gevolgd hebben tot bij de eigenaar in Lasne, een medeplichtige die nooit geïdentificeerd werd. In zijn bekentenis vermeldde Michel Cocu een ongehoord detail dat als bewijs gebruikt kon worden omdat de eigenaar van de auto dit niet aan de onderzoekers had verteld: ze stopte voor een parfumerie in Waterloo om een cadeautje te kopen, omdat de dag van de diefstal ook Valentijnsdag was, zo zei Eddy Vos in een interview met journalist Dupont.

Alain Moussa begon over de Bende van Nijvel, ook al had hij in de gevangenis Madani Bouhouche leren kennen, die hem de raad had gegeven om "zijn muil te houden". "Zwijgen is voor ons allebei het beste.”

Die raad heeft Michel Cocu duidelijk ook gekregen.

6

(19 replies, posted in Algemeen)

ctrix wrote:
Tiens wrote:

Uit het verslag van de Bendecommissies:
https://i.postimg.cc/K8Yk6RZB/foto-no-exif.jpg

Koekelberg?  Waarom of all places Koekelberg?  Vermits de gangsters toch de andere kant uit vluchtten na Aalst?


En waarom moest zoiets getest worden?

GPS was er toen nog niet, maar wegenkaarten wel en rekenkunde bestond ook al.
24,2km tussen Delhaize Aalst en basiliek van Koekelberg.
Als je dat in omtrent 9 minuten wil klaar spelen dan moet je minstens 161,33 km/u gemiddeld rijden.
Best pittig maar inderdaad niet onmogelijk blijkbaar.

Absoluut niet onmogelijk, je hebt maar 2 hindernissen te passeren in het begin van het traject (rond punt haring en de oprit naar de E40) en de rest is gewoon rechtdoor.  De golf gti haalde af-fabriek een top van 182 km/u, maar we weten dat ze er aan sleutelden dus kan het ook tegen de 200 geweest zijn.

Geloof ik best.
Maar als dat dan toch moest getest worden, waarom dan iene miene mutte Koekelberg?

Waarom niet een test zuidwaarts van Aalst, zoals verschillende getuigen toen reeds aangaven dat ze gevlucht waren?
En als ze dan ook wilden testen op hoeveel tijd ze de andere kant uit konden...
Waarom dan enkel Koekelberg of all places?
Waarom geen vermelding van Gent (andere vluchtrichting), geen vermelding van de reistijd Temse of Maubeuge (twee Bende-van-Nijvel'feiten die ver van alle andere feiten liggen toegeschreven aan deze 'bende')?

De schietaffaire (oa in Koekelberg) op een mogelijke tipgever over de Bende van Nijvel is nieuw voor mij, het was de eerste keer dat ik hier iets over las.


De snelheidstest was blijkbaar in opdracht van de Saeger.
Dezelfde de Saeger die op weer een zoveelste zogezegd spoor van Beijer:
“Om terug te komen op deze zaak, het betreft een privé-onderzoek dat mij (Robert Beijer) op 11 mei 1984 werd toevertrouwd door advocaat Sainlez. De cliënt, een zekere PETIT C, wilde meer weten over de relatie tussen een andere PETIT M en een zekere De MEURICHY Anne. Deze laatste werkte als secretaresse bij de EEG. Niets heel interessants voor ons vandaag”.
...dit reageerde:
"Een andere zaak waarin mogelijks bindingen bestaan met de overval in Temse is de verdwijning van en de moord op de zoon van De Meurichi. Verdachten in die zaak werden door mededaders aangewezen als de schuldigen van de overval in Temse. Deze zaak is nog in onderzoek."
De zaak Meurichy bleek uiteindelijk geen uitstaans te hebben met de zaak van de 'Bende van Nijvel'.

('Petit' is ook iets bijzonders in dit dossier, maar dat is voor een ander topic.)


Misschien is Koekelberg dus ook 'kul' in hetzelfde rijtje als de relevantie tot de Meurichy.

Uit het verslag van de Bendecommissies:
https://i.postimg.cc/K8Yk6RZB/foto-no-exif.jpg

Koekelberg?  Waarom of all places Koekelberg?  Vermits de gangsters toch de andere kant uit vluchtten na Aalst?


En waarom moest zoiets getest worden?

GPS was er toen nog niet, maar wegenkaarten wel en rekenkunde bestond ook al.
24,2km tussen Delhaize Aalst en basiliek van Koekelberg.
Als je dat in omtrent 9 minuten wil klaar spelen dan moet je minstens 161,33 km/u gemiddeld rijden.
Best pittig maar inderdaad niet onmogelijk blijkbaar.

8

(46 replies, posted in 1983)

Stond hier nog niet eerder vermeld…

Het onderzoek naar de zaak van Genval werd pas geopend na een anoniem telefoontje waardoor verdenking ging rijzen tegen verdachten uit het arrondissement. (Getuigenverhoren, Bendecommissie)

Eerder schreef ik ook al over de vele anonieme telefoontjes in de zaak van de zogeheten ‘Bende van Nijvel’:

Scaramouche wrote:

Ook Patricia Finné, dochter van Léon Finné, en ook Mevrouw Djuroski werden "bedreigd" of "geïntimideerd" met talrijke anonieme telefoonoproepen : "niemand spreekt aan de andere kant van de lijn, maar ik hoor heel duidelijk iemand ademen. Deze anonieme telefoonoproepen vonden plaats enige tijd NA DE FEITEN VAN AALST."
(Patricia Finné en mevrouw Djuroski waren nochtans slachtoffers n.a.v. de feiten in Braine-l'Alleud en Overijse op 27 09 1985).

Ik heb dit gelezen in "Les Tueurs fous du Brabant - Le cold case aux 28 victimes" - Michel Leurquin/Patricia Finné en heb het hier in het kort vertaald.

Ik kom er later op terug.

Mijn man en ik (Linda Van Huffelen) hebben er (Wittock-Van Landeghem) twee jaar hard gezwoegd. Niets was ons teveel. Na de overval heeft de firma echter niets meer van zich laten horen. Of misschien toch? Geregeld kreeg ik een anoniem telefoontje. Op de achtergrond hoorde ik dan machines draaien.

...hoe kwam het dat informatie uit eerdere gesprekken met Marie-Jeanne Callebaut telkens uitlekte en in de kranten verscheen?
Acke meldde het voorval aan de gerechtelijke politie in Brussel.
Die onderzocht de zaak en bevestigde dat haar telefoon werd afgeluisterd.

Anonieme telefoontjes door of voor de ‘Bende van Nijvel’ gebeuren weleens meer, enkele voorbeelden:

Ben wrote:

Het is 9 oktober 1981, 23u00, wanneer de rijkswacht van Brussel een anoniem telefoontje binnenkrijgt. Het ging, volgens de beller, om een drugszaak 'die waarschijnlijk adjudant Goffinon zal interesseren'. Goffinon is er niet en andere rijkswachter stappen in een wagen om zich naar de plaats te begeven waar ze volgens de tip moesten zijn.

Enkele ogenblikken later ontploft de Peugeot. Speurders hebben altijd vermoed dat Goffinon het eigenlijke doelwit van de aanslag was.

Ben wrote:

(...) Van camp was in levensgevaar en werd naar het ziekenhuis van Ottignies gereden. Één kogel was dwars door zijn hoofd gegaan. Kort daarna, nog voor twee uur in die nacht, kreeg een bediende in de kliniek een anoniem telefoontje van een man die Frans sprak met een Waals-Brabants accent. Zijn stem was niet jong, wel autoritair. "Er is daar bij u iemand met een kogel in zijn lijf." De man zei nog iets onbegrijpelijks, in de zin van: "Het is de wagen van Eigenbrakel." "Nee," zei de bediende. De beller wond zich op en schakelde over op het Waals: "Dan komen we hem afmaken." Hij hing op.

Er was niemand gekomen. Om 4u50 overleed de restauranthouder.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

the end wrote:

Transport van drugs in bevroren vlees: Deze zaak kan in verband gebracht worden met de bomaanslag op Goffinon op 11 oktober 1979, rond 14 oktober 1979 kreeg substituut Marchal een anoniem telefoontje waarin vier personen met de dood werden bedreigd: rechter Bisau d'Hautville, kolonel Vernaillen, adjudant Goffinon en de man van het controlecomité die enkel door zijn ondervragers gekend kon zijn. Dat telefoontje moest dus wel van de rijkswacht afkomstig zijn. Op 24 oktober werd een aanslag gepleegd op kolonel Vernaillen. Toen werd er beslist dat die bedreigde persoon rijkswacht bescherming moesten krijgen. Op 10 november werd aan die bescherming plots een einde gesteld en werd het gerechtelijk onderzoek stopgezet. Later heeft de getuige vernomen dat Bouhouche met adjudant Goffinon samenwerkte. Hij kon dus de naam van de man van het controlecomité gekend hebben.

Bouchouche was overigens ook een van de weinige die op de hoogte was van Luc Vandendaele zijn laatste onderzoeksdaden tijdens de nacht dat hij vermoord werd. Dat was overigens geen onderzoek naar Congel.

CBO, het Centraal Bureau voor Opsporing.

Herhaaldelijk werd erop gewezen dat de onderlinge tegenwerking van de drie Belgische politiediensten — de rijkswacht, de gerechtelijke politie en de gemeentepolitie - een van de belangrijkste factoren was voor het falende opsporingsbeleid. De rijkswacht die de beschikking had over het Centraal Bureau voor Opsporing (CBO) had een grote kennisvoorsprong op deze andere diensten.

De rijkswacht bepaalde voor een groot deel zelf de beleidsprioriteiten voor opsporing en niet alle verworven informatie bereikte magistraten of andere opsporingsdiensten. Indien een van de politiediensten een onderzoek kreeg toegewezen, deden de andere diensten vaak een parallelonderzoek, soms om interessante informatie voor eigen gebruik achter te houden maar ook om het onderzoek van de concurrenten 'bij te sturen'.

Het informatiemonopolie van de politie was een van de oorzaken voor het gebrekkige functioneren van de Belgische justitie. In België, zo ging het gezegde, was er meer geld voor postbedeling dan voor rechtsbedeling. In de verouderde justitiepaleizen was geen plaats voor goed uitgeruste documentatiecentra. Veel rechters kochten zelf een pc en werkten thuis. Een andere moeilijkheid was de verkaveling en versnippering van bevoegdheden, waardoor een coherent beleid werd bemoeilijkt.

En om hierbij te relateren aan mijn vorige post, parlementair onderzoek wees uit dat het CBO sinds 1985 een dossier over Marc Dutroux bijhield onder de codenaam ‘Othello’. Al in juli 1995, ten tijde van de ontvoering van Julie en Melissa, beschikte het CBO over meer dan genoeg informatie om Dutroux als hoofdverdachte te laten aanhouden. Majoor Decraene was op dat moment de nummer 1 van het CBO. Men hield de levensreddende informatie echter zo lang mogelijk achter omdat Marc Dutroux een rijkswachtinformant was.

‘Er was in België een praktijk gegroeid van informantenbescherming waarbij de grens tussen politie en misdadiger wel heel wazig werd’, schreef de journalist Fred Vandenbussche in zijn analyse van de affaire, Meisjes verdwijnen niet zomaar (1996): ‘De rijkswacht wilde de affaire zelf oplossen.’ En zelfs dat is de vraag.

Chorentie tot de 'Bende van Nijvel'?
"Bijna een jaar na de eerste reeks van bloedige aanslagen die al aan twaalf mensen het leven had gekost, verspreidde de rijkswacht in een nog niet vertoond staaltje van onderschattingsvermogen nog altijd een ‘niet dringend bericht van opsporing’ aan alle rijkswachtkazernes in verband met de Bende van Nijvel. En in dat bericht stond een verkeerd aantal doden. De rijkswacht had maar elf doden geteld. Een slordigheidje, de Bende van Nijvel had op dat moment al 12 mensen vermoord!"

En pas op 20 november 1985 verspreidde het Centraal Bureau voor Opsporingen van de rijkswacht het niet-dringend opsporingsbericht CBO/8181 A/M/7. Het zeventien pagina’s lange ‘vertrouwelijke’ document is een synthese van alles, werkelijk alles, van wat elf dagen na Aalst over de Bende van Nijvel bekend is. Er staan robotfoto’s in, een foto van het door de reus in Aalst verloren hoedje en ook foto’s van andere voorwerpen waarvoor nu opnieuw om onze aandacht wordt verzocht.

De rijkswacht had een reputatie in het belemmeren van onderzoeken die de belangen van haar politieke beschermheren schaden. En natuurlijk het belemmeren van onderzoeken die de eigen -illegale- operaties schaden.

10

(1,010 replies, posted in Bende De Staerke)

Philippe De Staerke was 13 toen hij in aanraking kwam met het gerecht, dat staat in het boek Beetgenomen.
Wat daar niet bij staat is dat dit in 1970 was, na een overval in ... Overijse.