21

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De wetenschappelijke uitleg over het forensisch DNA-onderzoek en de steeds toenemende mogelijkheden hieraan verbonden zijn duidelijk niet altijd behapbaar.

Daarom… hier een stukje uit “Forensisch onderzoek voor dummies”, dat een duidelijke uitleg geeft over een van de recentste nieuwe ontwikkelingen die vanaf eind vorig jaar ook toegepast wordt op de DNA-stalen die samen gesteld zijn uit de forensische sporen van het onderzoek naar de zogenaamde ‘Bende van Nijvel’:

Grootmoedertje, wat heb je grote oren...
Mitochondriaal DNA
Mitochondriaal DNA is een extreem handige aanvulling voor de forensische greedschapskist. Het helpt bij de identificatie van daders en stoffelijke overschotten. Bovendien is het ook handig voor het vaststellen van afstamming.

Het DNA dat wordt gebruikt bij standaard-DNA-onderzoek is zogeheten nuclear DNA. Het kan uit elke cel worden gehaald die een celkern heeft.
Maar cellen bevatten ook niet-nuclear DNA. Dit DNA wordt aangetroffen in de mitochondriën. Mitochondriën zijn kleine zogenoemde organellen die zich ophouden in het cytoplasma van de cel en fungeren als de energiecentrale van de cel. In de mitochondriën zit maar een kleine hoeveelheid DNA, maar elke cel heeft veel mitochondrien. Mitochondriaal DNA is om meerdere redenen belangrijk.

Mitochondriaal DNA:
* gaat aan de moederskant van generatie op generatie over;
* muteert slechts zelden;
* wordt gevonden op plekken waar geen nucleair DNA voorkomt;
* Is buitengewoon duurzaam.

Je mitochondriaal DNA (mtDNA) wordt onveranderd van je moeder geërfd en alleen van je moeder. Zij kreeg haar mtDNA van haar moeder en haar moeder kreeg het weer van haar moeder enzovoort. Bij de bevruchting levert de eicel van de moeder de cel en de helft van het DNA, maar de zaadcel levert alleen de andere helft van het DNA. De zaadcel wordt afgebroken en verdwijnt zodra het genetisch material is doorgegeven aan de kern van de eicel. Zodoende komen alle onderdelen van de zich ontwikkelende zygote (bevruchte eicel) van de moeder vandaan, inclusief de mitochondriën. Bij de deling en vermenigvuldiging van de cel worden deze mitochondriën steeds weer gekopieerd en doorgegeven en dat betekent dat alle cellen van het lichaam identiek mtDNA bevatten.

Men denkt dat mutatie van mtDNA gemiddeld slechts eenmaal per ongeveer 6500 jaar optreedt. Het mtDNA is dus extreem stabiel en dat betekent dat jouw mtDNA zo goed als identiek is aan dat van je moeder, je overgrootmoeder en je voorouders aan moederskant van duizend jaar geleden. Je kunt dus aan moederskant nauwkeurig vele generaties lang je afstamming traceren.
Omdat mDNA zo duurzaam is, kunnen wetenschappers het vaak uit de beenderen en tanden van zeer oude skeletten halen en op die manier gebruiken om de afstamming van skeletresten te bepalen en die te identificeren.

Mitochondriaal DNA wordt ook aangetroffen in sommige weefsels waar geen DNA voorkomt. Haar bestaat bijvoorbeeld voornamelijk uit dood celmateriaal. Het enige levende deel van haar is het haarzakje.
De cellen van de haarzakjes bevatten nuclear DNA, dat kan worden gebruikt voor DNA-onderzoek. Haar dat uit de hoofdhuid is gerukt kan dus nuclair DNA opleveren.
Maar wat moet je als het haar is afgeknipt en er geen haarzakje aan vastzit? Geen paniek!
Bij het groeien van haar vermeerderen de cellen van het haarzakje zich, veranderen ze en worden ze opgenomen in het groeiende haar. Onderdeel van deze verandering is het verlies van de kern uit elke cel. Hoewel haar dus geen nuclear DNA heeft, kan het dode celmateriaal dat wordt opgenomen in de haarschacht wel mDNA bevatten. In dat geval kan dat worden geëxtraheerd en gebruikt voor de identificatie van de persoon van wie het haar afkomstig is.

22

(11 replies, posted in Organisaties)

Enkele dagen nadien, op 14 december (1983), is Wagener weerom van de partij bij de oprichting van het Luxemburgse wisselkantoor Luxcapital. Volgens de oprichtingsakte bezit Hilaire Beelen 300 aandelen van deze vennootschap. Hij laat zich bij de stichting vertegenwoordigen door Wagener. Beelen wordt diezelfde dag ook aangeduid als vice-voorzitter van de raad van beheer van Luxcapital. Er bestaan dus wel degelijk banden tussen Beelen en de Luxemburgse advocaat, die tevens de hoofdaandeelhouder van het Luxemburgse wisselkantoor vertegenwoordigt, de holding Montmedy.

Bij de oprichting van deze holding, zes dagen voordien, laat men de dienstdoende notaris volgende vreemde formulering in de stichtingsakte noteren:

'De zetel van de vennootschap is gevestigd in Luxemburg. Hij kan door een eenvoudige beslissing van de raad van beheer worden overgebracht naar een andere plaats in het Groothertogdom Luxemburg en zelfs in het buitenland als buitengewone gebeurtenissen van militaire, politieke, economische of sociale aard de normale activiteiten in zijn zetel verhinderen of zich  als dusdanig aankondigen, en dat totdat deze gebeurtenissen achter de rug zijn'.

Alleen de ingewijden weten waarom dit met nadruk moest vermeld worden.

Overigens is Hilaire Beelen ook de enige die uitleg kan verschaffen over zijn belangstelling voor het 'complot van 1973', waarover bij hem een uitgebreide documentatie werd aangetroffen maar gezien de verjaring niet in het gerechtelijk dossier kon worden opgenomen.

Midden 1973 verschenen in de pers een aantal artikelen, waarin gesteld werd dat de Staatsveiligheid een onderzoek verrichtte naar mogelijke plannen voor een 'staatsgreep' in België. Er bestond zelfs een technisch uitgewerkt plan. Met uitzondering van een Vlaming, die later zou verzeild raken in de pro-Apartheidslobby, waren het allemaal Franstaligen, waaronder enkele inwoners uit de provincie Luxemburg, nogal wat Luikenaars, gewezen kolonialen, rechtse extremisten en hogere legerofficieren (waaronder niet de minste). Tevens was er destijds sprake van een financiële instelling uit Namen met een filiaal in Brussel, een Antwerpse groep, een reisbureau, wapendiefstallen.

Bron: Kirschen en Co - Het blauwe netwerk | André Van Bosbeke en Jan Willems:

Ter herinnering:

Het was het franstalige Brusselse weekblad "SPECIAL", in het nummer van 15 augustus 1973, en het Vlaamse weekblad "KNACK", in het nummer van 5 september 1973, die de geruchten hadden verspreid dat elementen van verschillende extreemrechtse groeperingen, en in het bijzonder de NEM-Clubs (Nouvel Europe Magazine-Clubs), een staatsgreep aan het voorbereiden waren in België, in samenwerking met een aantal officieren.

Léon Finné runde het filiaal van de Banque Copine op de Louizalaan. Dat is de financiële instelling uit Namen met een filiaal in Brussel, waarvan hierboven sprake. Heel wat politiemensen, advocaten en magistraten waren er klant. Finné was zeer bevriend met de GP-commissarissen Reyniers en De Vroom. Na het failliet van de bank vond Finné werk in Luxemburg voor een bank. Finné vertelde in 1980 al tegenover rijkswachtofficier Vernaillen over de plannen voor een staatsgreep. Finné werd op 27 september 1985 vermoord aan het Delhaize-warenhuis van Overijse, dit topic.

23

(1,219 replies, posted in 1985)

Scaramouche wrote:

Ook Patricia Finné, dochter van Léon Finné, en ook Mevrouw Djuroski werden "bedreigd" of "geïntimideerd" met talrijke anonieme telefoonoproepen : "niemand spreekt aan de andere kant van de lijn, maar ik hoor heel duidelijk iemand ademen. Deze anonieme telefoonoproepen vonden plaats enige tijd NA DE FEITEN VAN AALST."
(Patricia Finné en mevrouw Djuroski waren nochtans slachtoffers n.a.v. de feiten in Braine-l'Alleud en Overijse op 27 09 1985).

Ik heb dit gelezen in "Les Tueurs fous du Brabant - Le cold case aux 28 victimes" - Michel Leurquin/Patricia Finné en heb het hier in het kort vertaald.

Ik kom er later op terug.

Mijn man en ik (Linda Van Huffelen) hebben er (Wittock-Van Landeghem) twee jaar hard gezwoegd. Niets was ons teveel. Na de overval heeft de firma echter niets meer van zich laten horen. Of misschien toch? Geregeld kreeg ik een anoniem telefoontje. Op de achtergrond hoorde ik dan machines draaien.

...hoe kwam het dat informatie uit eerdere gesprekken met Marie-Jeanne Callebaut telkens uitlekte en in de kranten verscheen?
Acke meldde het voorval aan de gerechtelijke politie in Brussel.
Die onderzocht de zaak en bevestigde dat haar telefoon werd afgeluisterd.

24

(1,219 replies, posted in 1985)

Maggiore wrote:

Die boeken werden niet geschreven door David Van De Steen maar door Annemie Bulté. Waar haalt Annemie Bulté dat gegeven vandaan? Een dichterlijke vrijheid of op aangeven van David Van De Steen?

Hoe anders was het zeven jaar geleden, toen ik -Annemie Bulté- David leerde kennen via onze huiscartoonist Jeroom, met wie hij bevriend is. David was toen 34. Toen ik hem in maart 2010 thuis ging bezoeken, ging de deur op een kier open. Spiedende blik, voet achter de deur, klaar om ze terug dicht te gooien. Eén seconde lang duurde dat wantrouwen, daarna ging de deur helemaal open en verscheen een charismatische jonge man met een warme lach. Bij elk bezoek ging het zo. Hij besefte zelf niet eens dat hij dat deed, vertelde hij, toen ik hem er weken later attent op durfde te maken. Hij was ermee opgegroeid, met die extreme waakzaamheid, de woorden van zijn grootouders indachtig: ‘Wees voorzichtig als je een deur opent. Je weet nooit wie ervoor staat.’ Het was maar één van de kleine trekjes die in zijn gedrag gesleten waren – een gevolg van opgroeien met constante angst.
David wilde zijn levensverhaal in een boek neerschrijven. Hoe hij na die fatale avond in november 1985 in het ziekenhuis wakker werd met een aan flarden geschoten heup en het nieuws dat zijn ouders en zijn zus het niet hadden overleefd. Hoe dat zijn leven verdeelde in een vóór en na. Een leven vol heftige, onderdrukte emoties: verdriet, machteloosheid, en veel kwaadheid. Omdat hem en alle andere Bendeslachtoffers onrecht is aangedaan, en omdat ze in de steek zijn gelaten door de overheid. Een leven vol fysieke pijn ook, met 34 operaties aan zijn been, dat er met de jaren almaar slechter aan toe is. Toch mocht het geen triest boek worden. Hij wilde een mooi eerbetoon aan zijn grootouders en zijn familie, zonder wie hij het niet had gered. En, belangrijk: het mocht géén boek worden over het onderzoek, met honderden complottheorieën waar hij gek van werd. Het onderzoek hield hem indertijd niet erg bezig. Hij had het te druk met zijn gevecht om te overleven. Het moest een boek voor de slachtoffers worden. ‘Zouden de mensen hierin geïnteresseerd zijn?’ vroeg hij een tikje onzeker.


Uiteraard heb je bovenstaande niet gelezen/of je negeert het volkomen want 'empathie' of 'EQ' staat dan ook niet in je woordenboek.

Maggiore wrote:

Mijn inziens kan dat belangrijk zijn voor het onderzoek aangaande de manipulatie van onderzoek. En aangezien dat onderzoek wordt bekostigd met belastinggeld mag elke belastingsplichtige deze vraag stellen.

En met deze kennen we direct ook het IQ-niveau. 

Maggiore wrote:

Iedereen weet ondertussen toch dat informatie vragen over het onderzoek naar de Bende van Nijvel zinloos is.

Wat vooral zinloos is, dat zijn jouw bijdragen.
Verkeerde woordkeuze, ze dragen niks bij.
Wat vooral zinloos is, dat zijn jouw posts.

Je doet maar, het is aan de anderen om daar ook hun eigen oordeel over te vellen.
Het mijne is voortaan definitief en onveranderlijk.

En het is aan Ben om jouw denigrerende posts naar de slachtoffers van de Bende van Nijvel hier te laten staan.

25

(122 replies, posted in Speurders)

Maggiore wrote:

(...) "De voormalige speurder Philippe V. is geen onbekende voor Van De Steen. Ik heb met hem gepraat en moest dat (de betrokkenheid van V., red.) zo zijn, zou dat heel straf zijn." (...)

Bron: Nieuws

Weet er iemand of David Van De Steen heden ten dage nog contact heeft met Philippe V. of met andere leden van de Delta-cel?

Maggiore wrote:

Iedereen weet ondertussen toch dat informatie vragen over het onderzoek naar de Bende van Nijvel zinloos is.

26

(1,219 replies, posted in 1985)

pyrénéen wrote:

Wat betreft P.Romeyer ?

Da's nog een voorbeeld inderdaad. Maar er zijn er velen. Er is bijvoorbeeld een getuigenis van een verkoopster uit Aalst - waarvan pv - die gedetailleerde informatie bezorgde over een van de mogelijke daders van de feiten in Aalst en die nadien ook geïntimideerd geweest is.

27

(31 replies, posted in Plaatsen)

HIPA wrote:

Waarschijnlijk waren het ook de Noord Franse bandietjes die ons jaren bedreigd hebben met brand, nummerplaten, en auto rammen op de autostrade. Dit deden ze tot 3 jaar na hun overval voor geld op Aalst! Alé kom zeg.

Als je eind 1987 naar het buitenland vlucht, is het nogal moeilijk om hiervoor - op de vlucht zijnde - telkens terug naar België te moeten komen.

28

(1,219 replies, posted in 1985)

ctrix wrote:
Maggiore wrote:

Dat is geen antwoord maar het omzeilen van de vraag. Waarschijnlijk gaat u ervan uit dat wij één of ander soort imbeciel zijn.
Mocht er een andere familie dan de familie Van De Steen zich in dezelfde situatie hebben bevonden zou er identiek hetzelfde gebeurd zijn. Zo simpel is dat.

En dan zou de grootvader achteraf ook nog gepest en bedreigd geweest zijn ?

HIPA wrote:

Waarschijnlijk waren het ook de Noord Franse bandietjes die ons jaren bedreigd hebben met brand , nummerplaten , en auto rammen op de autostrade . Dit deden ze tot 3 jaar na hun overval voor geld op Aalst … ! Alé kom zeg ….
En dan Lekeu die belde dat was toevallig . Alles wat we daar achteraf meegemaakt hebben toeval .
Alle gangsters die we zagen voor en na de overval , de rijkswacht  deR4  mijn bezoek in de kliniek .. maar dit is dan blijkbaar ook verzonnen .’’
Mijn uren gesprek met Delta Troch , Vernaillen , Eddy Vos .. allemaal fantasten
Ik zal eens iets zeggen dat niet mijn gewoonte is … jullie kennen er niks van NADA geen kloten geen dossierkennis en ook geen praktijkkennis  en degene die wel ongelooflijk werk verricht hebben op deze forum zijn weg , net als ik

Het is inderdaad opvallend hoeveel personen hier en elders allerlei zaken claimen, theorieën gaan vormen, vragen stellen om antwoorden te verwachten die onmogelijk te geven zijn of die elders al lang tijd reeds gegeven zijn én onderbouwd zijn met feiten...  Dezelfde personen die dan ook nog eens verzuchten dat het gerechtelijk onderzoek naar die Bende van Nijvel niks op schiet...  'de pot verwijt de ketel' dekt hier letterlijk 'de lading'.

Om het nog maar eens met de woorden van iemand anders -met uitgebreide expertise over 'de Bende van Nijvel'- dan professor Ponsaers of Hilde Geens te zeggen:

"Uit ervaring weten wij dat je makkelijker verleidt met machiavellistische intriges, doorspekt met grimmige leugens, catastrofale toekomstperspectieven en geldzaken... dan met de beschrijving van enkele feiten die té evident lijken om waar te zijn'."

Feiten
die te evident lijken
om waar te zijn.

David staat hier niet alleen in, heel veel getuigen en betrokken slachtoffers rond de misdaden toegeschreven aan de Bende van Nijvel kregen te maken met intimidatie.  Dus nog maar eens een herhaling omdat de herhalende vraag tot herhaling herhalend gesteld wordt, nog een stukje uit het boek 'Beetgenomen' van H.Geens.

Tegen Mohammed El Bourajradji was er een bezwarend element omdat de cafébazin van zijn opvallende ring had gesproken en hem in de loop van het onderzoek consequent bleef herkennen. (...) De ondernemer bevestigde dat zijn vroegere medewerker schreeuwerige kleren droeg, en opzichtige ringen met felle stenen. Kort nadien werd ze bedreigd. Door wie, dat is nooit onderzocht. Wat er in elk geval op wijst dat twee verdachten wisten dat ze misschien herkend waren. Dat kan alleen door contacten binnen de politie komen.

Dat kan alleen door contacten binnen de politie komen.

29

(1,219 replies, posted in 1985)

Ter herinnering in aansluiting met de getuigenis van David Van de Steen dat er 1/2 vreemde bezoekers waren in zijn ziekenhuiskamer, nadat hij door de Bende van Nijvel neergeschoten werd. Een citaat uit het boek Beetgenomen van Hilde Geens » Forum

Dus waarschijnlijk waren het inderdaad gewoon bezoekers die per abuis in David zijn ziekenhuiskamer terecht kwamen. Net zoals bovenstaande ook gewoon toeval is.

30

(1,219 replies, posted in 1985)

Ben wrote:

Als .....dan ...

Dat is dan A꜀ = U−A.

Als we Angèle dan even aan het woord laten:

Angèle Troch, de vroegere buurvrouw van het gezin Van de Steen:
"Zo'n brave mensen... zo'n fantastische kinderen... ik heb nog de geboorte mee gemaakt van beiden..."

"...dan..."
We wisten dat ze iedere zaterdag naar de Delhaize gingen. 
Trees werkte in een schoenenwinkel in het centrum van Aalst. 
Gilbert ging haar dan samen met de kinderen daar halen om samen boodschappen te doen."

Schrandere observatie.  Zouden enkel de buren daartoe in staat zijn?