531

(731 replies, posted in 1982)

Hilde Geens legde reeds de nadruk op de mogelijke betrokkenheid van Bruno Vandeuren bij de wapendiestal en moord op de politieagent bij Dekaise.

Het hele verhaal kwam via -tot pedofilie veroordeelde - advocaat Delhuvenne (en vriend van Patrick Haemers) tot bij haar. Maar niet alleen tot bij haar. Ook via Francis Dossogne (Front de la Jeunesse) nog op dezelfde dag als deze info tot bij Delhuvenne kwam, kwam deze info bij commissaris Yves Zimmer. Dossogne was een informant van Yves Zimmer.

Dezelfde Yves Zimmer die het dossier Pinon heropende:

“Pinon stelde in zijn verklaring van 24 februari 1992, dat hij in 1984 werd gecontacteerd door Yves Zimmer en Bruno Famenne van de gerechtelijke politie te Brussel, die hem informeel wensten te spreken. Zij ontmoetten elkaar in aanwezigheid van twee getuigen, waaronder Hiernaux. De genoemde leden van de gerechtelijke politie deelden hem toen mee dat het onderzoek naar de sexfuiven werd heropend en dat het ging om discreet onderzoek dat discreet verricht werd opdat hun initiatieven niet gedwarsboomd zouden worden. Ze hebben niet gepreciseerd welke magistraat met het dossier belast was. Pinon ontmoette nadien nog herhaaldelijk Famenne.”

Overigens voor alle duidelijkheid:

“Dokter Pinon ontkende volgens procureur Defourny van Charleroi eveneens elke band met de Bende van Nijvel. Defourny rapporteerde hierover op 25 januari 1989 aan de Bergense procureur-generaal Demanet: 'Het monster van Loch Ness uit het dossier Pinon lijkt voorgoed uitgeschakeld na het verhoor van dokter Pinon door de Gerechtelijke Politie van Charleroi op 29 november 1988. Tijdens dat verhoor heeft hij verklaard dat die zaak geen verband kon houden met de aanslagen van de Bende van Nijvel. Dat is ook onze overtuiging.”

Dit heeft heel het onderzoek naar de rechtstreekse schuldigen aan ‘de Bende van Nijvel’ en deze macabere feiten in Waver (in topic) vertroebeld en verziekt. Wat dan ook de bedoeling was. En met succes.

Is het dan ook toeval dat bij de allereerste feiten (brandstichting bij Pour zogezegd omwille van dossier Pinon en de Roze Baletten) de naam van Zimmer opduikt, dat nog steeds deze feiten gekoppeld werden aan oa de dood van Latinus zogezegd omwille van dat dossier (Marnette, Zimmer en Reyniers), dat Elise Dewit en Jacques Fourez ook zogezegd omwille van nooit bestaande videocassettes uit de weg geruimd werden? Oh en bij uitbreiding dan ook maar gelijk José Vanden Eynde die dan toch eigenlijk ook wel toevallig een kopietje van deze cassettes had?

Uiteraard is het ook volstrekt toeval dat net deze heren Finné naar voren schoven als bedenker van nog een ander complot. Na de echtscheidingsperikelen van Pinon en de daaruit in confituur overvloeide Roze balletten kregen we er ook nog een staatsgreep bovenop.

Is er omgekeerd iemand die gelooft dat je een foute beweging kan stoppen met een gerechtelijke veroordeling? Zoals het hieraan relevante VMO, het Front de la Jeunesse, Westland New Post, …? Let op de laatste paragraaf in deze post!

Het hele Bende-verhaal moet herschreven worden, schreef Walter De Bock, dankzij hem werd overigens de zaak tegen Reyniers opgestart.

Ik zal deze -helaas reeds overleden- maar top-journalist nog even letterlijk citeren als een stukje van het antwoord op de vraag die Hilde Geens stelde: “Ik blijf me afvragen wat Walter bedoelde met dat ene zinnetje “Het hele Bende-verhaal moet herschreven worden…”

“Wat je kunt vaststellen, is dat justitie de omvang en de aard van de georganiseerde criminaliteit vokomen heeft miskend en onderschat. Zij hebben in het algemeen nog het criminele milieu voor ogen zoals het honderd jaar geleden bestond, ze schieten met pijl en boog op een supersonische tank.

Ze houden geen rekening met een crimineel netwerk dat als het wordt bedreigd overgaat tot offensieve acties, zoals het corrumperen van politie, justitie en politiek.

532

(731 replies, posted in 1982)

Misschien even dit ter herinnering brengen, te lezen in het goede boek van Ponsaers:

“Bruno Vandeuren had banden met Madani Bouhouche & Robert Beijer en leverde hen soms diensten... Vandeuren werd betrapt in parking Beau Site de avond na de overval bij wapenhandelaar Dekaise, samen met de voormalige tipgever van Robert Beijer, de Vietnamees Ton Quang Loc. In datzelfde garagecomplex huurde Bouhouche verschillende boxen. Vandeuren verklaarde dat hij in dat complex de auto met de gestolen wapens bij Dekaise had geparkeerd.“

533

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Boemerang wrote:

Parkhotel Kortrijk, 5 oktober 2010. Philippe Vermeersch maakte als lid van de BOB van Aalst deel uit van de Delta-cel van Dendermonde. Het grijze haar in een staartje, om de hals een gouden ketting, eerder tenger gebouwd, rokershoest. Hij benadrukt voor de zoveelste keer dat dankzij hem in november 1986, één jaar na de bloedige overval op de Delhaize van Aalst, twee zakken met bendevoorwerpen uit het kanaal Brussel-Charleroi werden opgevist. Hij was maandenlang de persoonlijke ondervrager van Johnny de Staerke (*Philippe), die verdacht werd van deelname aan de slachtpartij in de Delhaize van Aalst. Vermeersch is er honderd procent van overtuigd dat de gangster betrokken was bij de bende. Pas na een grondige herlezing van het dossier - en niet dankzij een tip van het milieu zoals hier en daar werd beweerd - besloot de Delta-cel opnieuw te dreggen in de kanaalkom van Ronquiéres waar toen toevallig een Duits schip met speciale dregapparatuur in de buurt lag.

Bron: Guy Bouten, De Bende van Nijvel en de CIA (p. 243)

Dessalniettemin: Vermeersch deelde een informant (of kreeg een informant toegespeeld?) met Yves Zimmer van de GP-Brussel. Deze informant zat in de omgeving van De Staerke. Valt dit in verband te brengen met de Brusselse GP'er Marnette (de "buddy" van Zimmer) van wie wordt gezegd dat hij een tip kreeg dat er wat in Aalst ging gebeuren en die vlak na de overval in een burger-Golfje met zwaailicht in Denderwindekke (of Denderleeuw?) is gezien? Hij zou zich, op weg naar Aalst, omgedraaid hebben toen hij over de politieradio hoorde dat er een aanslag op de Delhaize was geweest.

Overigens waren ook Francis Dossogne en Georges Vandycke informanten van Zimmer, ze waren ook bevriend en deelden hun politieke opvattingen. De hele bups, inclusief Marnette en Reyniers, kwam dan weer bij club Jonathan over de vloer. De 100% zekerheid die Vermeersch geeft over dat er iets in het kanaal lag doet, ondanks zijn ontkenning, vermoeden dat er idd via een informant (al dan niet via Zimmer) heeft aangegeven dat er bewijsmateriaal gedumpt was.

En niet veel later is het bonje tussen Delta en de GP-Brussel, Delta-speurder kolonel Eric Sack had het in de tweede bendecommissie over de 'etterbuil die moest worden weggesneden', en hij noemde de toenmalige commissarissen Yves Zimmer, Georges Marnette en Reyniers.

Er is eind 1985 wél iets gevonden in het Kanaal van Charleroi.
Een exclusief handboek, voorbehouden aan een strenge selectie specialisten bij rijkswacht en het leger.
Dit dankzij de getuigenis van een handelaar, die iemand iets zag weg gooien vanuit een auto. Nee, niet de eerder hier genoemde Frank Olivier.


Het parket zal allicht wel redenen hebben om dit tot vandaag te verzwijgen.
Idem dito voor de plotselinge publieke bevraging van die foto van de man met het wapen en waarom Bonkoffsky voor 100% zeker niet “de reus” (van de Bende van Nijvel) was…



Ter herinnering en in relevantie hierop:
https://m.gva.be/cnt/dmf20190506_04379617

Hoop op gerechtigheid.

534

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

https://gfycat.com/hotorganickitfox

535

(1,141 replies, posted in 1985)

Je hebt gelijk gloacoster. Inderdaad hebben ze wel op een de tankdop van hun eerste overvalwagen (de Saab Turbo) geschoten, dit stond blijkbaar al eerder op het forum hier...

https://lh5.googleusercontent.com/-5MNiB0S9FcU/T1gPjTwHpDI/AAAAAAAACqI/dCyRGZHy_UU/s310/Saab%2520tank%25202.jpg

  • "Je kan het schieten op de Saab ook opvatten als een vorm van frustratie, niet om hem in brand te schieten. Het voertuig had hen in de steek gelaten door de platte band. Opgepepte moordenaars kunnen zo reageren. Gewelddadig!"

  • "Dat zou een plausibele uitleg kunnen zijn LEO, frustratie omdat de auto hen in de steek liet."

  • "Nu wat dat schieten door die tank betreft, het is niet professioneel, niet uit poging tot saboteren een zeker al niet uit frustratie. Bovendien is het levensgevaarlijk, iemand die met wapens omgaat, weet dat, levensgevaarlijk is om op harde oppervlakken van kortbij te schieten. De kogel kan immers terug botsen."

Bovenstaande deed me dan weer erg aan deze denken:

"Salesse vertelde me een keer hoe ze een postwagen wilden overvallen. Ze reden met de overvalwagen naast de postauto en Johnny mikte op een van de banden. Maar de kogel raakte de velg en ketste terug in hun richting. Voor Johnny was het meteen gedaan. Razend als een kind dat niet krijgt wat het wil, blies hij de hele zaak af en ging terug naar huis."

536

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De vondst in Ronquières is 1 grote valstrik.

Citaat:
"Er zijn dankzij de stukken uit Ronquières ook geen nieuwe dingen aan het licht gekomen, hè? Die vondst heeft NIETS opgeleverd, behalve extra spanningen. Je krijgt dus de indruk dat de onderzoekers in een bepaalde richting werden geduwd."

Duiding: In april 1986 werd al de link gemaakt tussen de feiten in Eigenbrakel, Overijse en Aalst en in november 1986 werd ook de link gemaakt met de wapendiefstal in Dinant.


Ander citaat:
"Je moet de realiteit proberen te lezen: men wil het doen voorkomen dat het gaat om één bende met één en hetzelfde objectief."

En dit met de hulp van de vele experten:
"De commissie plaatst vraagtekens bij de rol van de experten in ballistiek die in het dossier van de Bende van Nijvel zijn opgetreden. Ze verwijst onder meer naar de houding van de expert Tombeur en zijn verslag over de aanslag op de heer Vernaillen. In een eerste verslag schrijft de expert dat het wapen van Bouhouche zeker werd gebruikt, om vervolgens in de volgende verslagen op deze stelling terug te komen. Geconfronteerd met deze vaststelling rijst de vraag welke waarde er aan een expertiseverslag gehecht kan worden. Ook de deskundigheid, de antecedenten en de dubieuze relaties van de heer Dery werden meermaals in vraag gesteld. De ADIV heeft de commissie het persoonlijk dossier van Claude Dery (ref. V/83035) bezorgd. Dat dossier omvat 64 kopieën en in total 23 stukken.

Geen enkel document uit het ADIV-dossier van Claude Dery verwijst van ver of dichtbij naar de capaciteiten en de opleiding van de heer Dery als deskundige in de ballistiek.

Het dossier bestaat vooral uit voorgedrukte formulieren inzake de veiligheidscertificaten, alsook een aantal persknipsels. Meerdere getuigen hebben an de commissie verklaard dat de deskundige Dery door het criminele milieu onder druk werd gezet.'

537

(1,141 replies, posted in 1985)

gloacaster: Alles aan de ‘Bende van Nijvel’ is onvoorstelbaar. In de eerste plaats het onwerkelijke onvatbare menselijk leed, erger dan een beest: “De hevig bloedende Stefaan Noté is pas gestorven is toen de daders ongeveer vertrokken waren…”

En als je het dan over de technische kant van hun wandaden hebt 3 voorbeelden:

  1. Bij de overval in Aalst is de Bende achteruit van de parking gereden met een open vijfde deur. Ook dat is zeer ongewoon. Achteruit kun je nooit dezelfde snelheid halen als vooruit. Een gewone bandiet zal dat nooit doen. Waarom reden ze dan achteruit? Omdat je op die manier een zo groot mogelijk schietveld hebt, en dus een maximale dodende kracht. Je moet militair denken om dat te weten.

  2. Ook de manier waarop de auto's in brand worden gestoken is typisch militair. Normaal doe je dat door benzine over de auto te gieten, een lucifer in de tank te gooien of door brandende vodden in de auto te leggen, maar de Bende van Nijvel schiet de auto's in brand, ze lossen kogels ter hoogte van de benzinetank en zo vliegt de boel in brand. Dat is een methode die bepaalde legereenheden gebruiken om vijandige tanks en wagens in brand te schieten. Op zichzelf is die methode voor de Bende van Nijvel totaal zinloos, maar ze gebruikt ze toch maar…

  3. Net zoals een riotgun eigenlijk zinloos is bij bankovervallen. Je loopt namelijk enorme risico's met een riotgun. Het is een zeer slecht verdedigingswapen. De maximaal dodende kracht van de loodjes bedraagt ongeveer vijftig meter, wat zeer weinig is. De dodelijke reikwijdte van de UZI-mitraillette waarmee de rijkswacht is uitgerust gaat tot driehonderd meter en meer. Iemand met een riotgun moet het dus afleggen tegen de rijkswacht.

538

(122 replies, posted in Speurders)

Kenniz05 wrote:

Vrij bizar ook dat men nooit heeft kunnen/willen achterhalen van wie de tip nu uiteindelijk effectief kwam. En ik bedoel daarmee de oorspronkelijke bron die voor de 'vondst' zorgde. Achten heeft uiteindelijk (wel ruim na de feiten doordat de confrontatie zo lang op zich liet wachten maar soit) toegegeven dat hij aan de basis lag van de vondst (m.a.w. dat hij de info doorspeelde aan Philippe Vermeersch). Dan moet hij ook kunnen verklaren waar hijzelf die informatie vandaan haalde, toch?


De meeste antwoorden zullen uiteindelijk na veel te lange tijd nog volgen.
Hier heb je er nog eentje:

Coveliers: "Als ik het goed begrepen heb, heeft Commissaris Zimmer documenten die belangrijk waren voor het onderzoek aan U gegeven."
Vermeersch: "Jawel."

539

(1,141 replies, posted in 1985)

K& wrote:

Er is hier een zaak nog niet aan de praat gekomen:

Op 9 november, de dag van de overval, hadden wandelaars in de loop van de middag gehoord dat er geschoten werd op een afgelegen stortplaats in Sint-Stevens-Woluwe. Ze hadden aangifte gedaan bij de BOB in Vilvoorde, en die stelde een onderzoek in. Onbekenden hadden er wapens afgevuurd van hetzelfde zware kaliber dat de Bende later in Aalst zou gebruiken, één en dezelfde kogel had de voorste en achterste muren van de terreinkeet doorboord.

De schutters, zo hadden de passanten opgemerkt, verplaatsten zich met twee auto's, een witte Ford Escort met rode en geelachtige lijnen opzij, en een lichtgrijze Ford Taunus. Ongeveer een week voor de overval had men in Aalst een beige - het verschil tussen bleekgrijs en beige is op een sombere herfstdag niet altijd even duidelijk - Ford Taunus gesignaleerd in het Osbroekpark achter de Delhaize. Volgens getuigen waren er drie mensen aan boord, een magere man met een gebroken neus, een struise kerel, en een zigeunertype. De Taunus bevond zich in de buurt van de plek waar kinderen wat later de wapens vonden

….

Uit het boek van ‘Popolino’ Léopold Van Esbroeck:

“Zijn broer Johnny is geen eliteschutter, maar hij kan wel met een wapen omgaan. Ik weet dat Dominique Salesse, mijn vriend die na 1981 bij de Bende-De Staerke zat en samen met Johnny overvallen pleegde, me vertelde dat ze nu en dan in bossen in de buurt van Halle en Sint-Pieters-Leeuw gingen oefenen. In de buurt van Vilvoorde gebruikten ze een groot braakliggend terrein waar men afval kwam storten. Salesse kende dat terrein heel goed. Daar amuseerden ze zich door met riotguns op de bomen en op lege colablikken te mikken. Dat doen mensen die geregeld zware gewapende overvallen plegen allemaal; die moeten nu en dan een keer gaan trainen. Heb je nooit die verkeersborden gezien waarin kogelgaten zitten? Vooral in de buurt van Halle en Sint-Pieters-Leeuw.”

540

(969 replies, posted in Bende De Staerke)

Wel, daaraan kan je ook dit koppelen:

P-51 wrote:

@Fenix : zie "Beetgenomen" pagina 424 : HG citeert Walter De Bock : "Het verhaal van de bende van Nijvel moet helemaal herschreven worden". Ze snapte het toen niet, misschien nu wel.

Wat Walter De Bock hiermee bedoelde?
Het hele "Bende"-verhaal hangt met natte pap van het ballistiek onderzoek aan elkaar.
Daartoe was ook die 'vondst' in Ronquières nodig.


Manipulatie? 
Het was Delta zelf die dit woord in de mond nam:

Kapitein Schot, de coordinator van de Bendecel in Charleroi, situeerde tijdens zijn getuigenis de pressies op Dery om expertises te vervalsen in de periode rond 1987-'88 en vulde dit aan. Hij sprak hierbij expliciet over manipulaties van Dery in het Bendeonderzoek. Dery stelde valse pv's en expertiseverslagen op, en lanceerde zo een valse onderzoekspiste naar kubieke kogelhulzen: `Een ander voorbeeld van valse pistes is dat van de kubusvormige kogelhulzen. In februari 1991 herlas een onderzoeker aandachtig de proces-verbalen en de ballistische onderzoeksresultaten over de feiten in Hoeilaart, waarbij twee rijkswachters werden neergeschoten. Hij ontdekte een fout wat betreft de hulzen die als kubusvormig werden omschreven. Vervolgens ontdekte hij een hele reeks dwalingen. Hij wendde zich tot FN in Herstal voor verdere inlichtingen omtrent dit soort hulzen. Wat hem daar werd verteld, klopte helemaal niet met het rapport, dat was opgesteld door een college van drie ballistische experts. Een magistraat gaf hem de toelating deze experts te ondervragen. De twee eerste die hij ging opzoeken vertelden dat ze de hulzen in kwestie nooit hadden gezien. Ze hadden het rapport dat door de derde expert werd opgesteld, trouwens niet ondertekend. Uiteindelijk belandde de onderzoeker bij die derde expert, díe een meer dan wazige uitleg gaf over de kogelhulzen die weinig kubusvormig bleken te zijn. Dit betekent dat men van meet af van een vals gegeven was vertrokken, vermits we in het begin zochten naar kubusvormige hulzen. Op de vraag wie deze expert was, antwoordde Schot: "Het gaat hier om Claude Dery, die reeds overleden is."


Taxichauffeur Giannakis, iemand?