31

(419 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Als het Hof van Cassatie het onderzoek effectief heeft afgesloten, dan kan het dossier onderzocht worden door externen (wetenschappers). Huidig minister van Justitie Van Tigchelt is daar voorstander van:

(...) “Voor het zover is, moeten wel nog enkele hindernissen uit de weg worden geruimd. Het strafdossier moet eerst officieel worden afgesloten. Uiteindelijk zal het Hof van Cassatie moeten beslissen over het einde van het onderzoek. Er is dus nog een lange weg te gaan. Bovendien moet de openstelling van het strafdossier voor historisch onderzoek ook wettelijk geregeld worden. Het beroepsgeheim en de privacyregels blijven wel nog gelden. Daar moet vanuit het parlement over worden nagedacht en moeten initiatieven over worden genomen”, zegt minister Van Tigchelt.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Staat haaks op » Nieuws

Graag ook een motie-Van Tigchelt over waarom de Staatsveiligheid of Smets zijn bek hield over zijn staatsondermijning en/of die van of namens Delhaize. Dank u wel (» p-magazine.com).

Graag alsnog woning, kluizen, computers, telefoon, e-mail, sociale media van wijlen Christian Smets en burelen van de Staatsveiligheid laten doorzoeken, stelletje idioten.

32

(223 replies, posted in Andere Personen)

Youssou N'Dour wrote:

De Belgische hogere politiefunctionaris, met wie ik in contact sta, meldde mij vandaag (14 januari 2024) ten aanzien van de persoon die zich op 7 oktober 1982 bij rijkswachter Demey had gemeld met de mededeling (aangifte) dat Xavier Sliman betrokken was bij de op 30 september 1982 gepleegde overval op wapenwinkel Dekaise als volgt:

"Wat de aangever bij gendarmerie van Hastière betreft, ben ik er zeker van dat het Belgische rechtssysteem nooit stappen heeft ondernomen om deze persoon te identificeren, hoewel dit wel mogelijk was. Ik heb veel namen die destijds om SLIMAN draaiden, ik ben er van overtuigd dat tussen al deze namen de naam van die aangever staat maar wat is zijn naam?"

postimg.cc)

Ik ging er altijd van uit dat de naam van die aangever wel bekend was bij de Belgische justitie, maar - inderdaad - dat staat nog geenszins vast.

Ik meen dat de naam van de rijkswachter die op 7 oktober 1982 de aangifte van die door de rijkswacht betrouwbaar geachte persoon (die toen aangifte deed tegen Xavier Sliman) heeft opgenomen L. Demey luidt. Ik weet niet of de heer Demey nog in leven is of dat via hem (alsnog) duidelijk kan worden wie toen die aangever was.

Uit » tueriesdubrabant.1fr1.net

pyrénéen wrote:

J' avoue avoir du mal à suivre. Le 4 janvier, le nom de cet informateur était connu. Aujourd' hui, la question est: quel est son nom?

Je comprends votre confusion. Je l'ai également supposé, mais c'est parce que le policier qui a signalé l'incident (l’ancien gendarme Demey) l'a interrogé. Cependant, cela ne signifie pas nécessairement - malheureusement - que la justice belge possède également le nom de ce déclarant, car le dossier a été classé très rapidement à l'époque et a été complètement oublié pendant de nombreuses années et le collègue immédiat de Demey à l'époque, Wilquin, ne connaît pas le nom du plaignant, tandis que le directeur immédiat de Demey et Wilquin à l'époque, l'adjudant Bernard, est décédé.

En tout cas, je me demande quel est le nom de ce témoin, qui pourrait très bien être issu du ‘milieu des années 80’ de Patrick Verdin. Ce dernier prétend sur sa page Facebook que lui et son équipe connaissent le nom du plaignant

Lien » postimg.cc ce qui amène à se demander si la justice belge connaît ce nom…

O ja, (wachtmeester) Demey heeft die aangever waarschijnlijk niet telefonisch gehoord.

Welke prostituee?

"Alles begon toen een prostituee bij de gendarmerie van Hastière aangifte ging doen: ze kende de daders van de overval bij Dekaise: de broers Sliman. De gendarmen van Hastière gaven het dossier door aan de onderzoekers maar hiermee werd nooit iets gedaan."

Bron: https://www.tscheldt.be/de-dappere-p-ra … ngestuurd/

33

(419 replies, posted in Onderzoeksdaden)

"Cold case: De moorden in Brabant of de definitief verloren eer van de Belgische justitie

Op 27 juni sloot de Belgische justitie de zaak van de gekke moordenaars van Brabant af. Dit is een reeks bloedige overvallen die in de jaren tachtig in België plaatsvonden, waarbij 28 doden en 22 gewonden vielen. Behoudens eventuele twists en bochten is de zaak nu gesloten en zal daarom voor altijd onopgelost blijven. Michel Leurquin, auteur van een onderzoeksboek over dit schandaal, woonde de bijeenkomst bij die door de rechtbank was georganiseerd om de slachtoffers te informeren. Hij is boos.

Op 27 juni 2024 wordt in het voormalige NAVO-gebouw een belangrijke bijeenkomst gehouden. Het gebouw werd door de staat gekocht om met name te worden gebruikt voor het houden van grote processen en andere evenementen georganiseerd door het Belgische rechtssysteem, dat erg krap was in het vervallen Brusselse gerechtsgebouw. De grote rechtszaal was onder meer het toneel voor het proces tegen de aanslagen in Brussel in het metrostation Maalbeek en de nationale luchthaven van Zaventem. Dit gebouw draagt nu de naam Justicia.

Incompetentie en corruptie?

De slachtoffers van de Brabantse Moorden werden door het federaal parket opgeroepen zonder opgave van de reden voor dit gesprek. Het gerucht gaat dat het onderzoek, begonnen in 1982, definitief zou kunnen worden afgesloten. Maar sommigen weigerden het te geloven. De afgelopen jaren heeft justitie inderdaad enkele sprankjes hoop geboden: een minister van Justitie die in 2018 verklaarde dat hij hoopte op een proces tegen de bende in de komende drie jaar, een wet die dergelijke daden onverbiddelijk maakt en een andere die het ouderlijk DNA toestaat monstername om het DNA van overleden verdachten te vergelijken met dat van hun directe mannelijke familie.

Ongeveer 80 mensen woonden deze bijeenkomst bij, waarbij werd gespecificeerd dat elke burgerlijke partij het recht heeft zich te laten vergezellen door een vertrouwenspersoon. Ik had de eer te worden uitgenodigd door Patricia Finné wiens vader op 27 september 1985 werd doodgeschoten op de parkeerplaats van de Delhaize-supermarkt in Overijse, met wie ik een boek schreef over de affaire (de gekke moordenaars van Brabant, het Boek Vervaardiging). We stellen een opmerkelijke afwezigheid vast: David Vandesteen die zag hoe zijn vader, zijn moeder en zijn zus Rebecca, slechts 14 jaar oud, vermoord werden met jachtgeweren tijdens de laatste aanval, op 9 november 1985 in het Vlaamse stadje 'Aalst'. ). Hijzelf, negen jaar oud, raakte ernstig gewond. Hij walgde van het disfunctioneren en de fouten van het onderzoek, beschuldigde het rechtssysteem van incompetentie en corruptie, en weigerde opnieuw de confrontatie aan te gaan met staatsvertegenwoordigers. Zijn advocaat vertegenwoordigt hem.

Alleen al de timing van deze bijeenkomst roept vragen op. Het komt na de parlementsverkiezingen en vlak voor de zomervakantie. De minister van Justitie is een technocraat die is aangesteld na het aftreden van de portefeuillehouder naar aanleiding van de aanval op Zweedse fans die een voetbalwedstrijd bijwoonden; hij voelt zich niet betrokken bij het onderwerp.

Nadat ze plaats hadden genomen in de grote zaal waar simultaanvertaling gepland staat, zagen de deelnemers vier mensen binnenkomen in een plechtige sfeer: de kersverse federale procureur Ann Fransen, de procureur-generaal Marianne Capelle en de onderzoeksrechter Martine Michel. De drie vrouwen met gesloten gezichten worden vergezeld door de voorzitter van de commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden.

Einde onderzoeksacties

De hoop, voor zover die nog bestond, werd onmiddellijk de grond in geboord door de federale magistraat die meteen verklaarde: ‘Ik had je liever in andere omstandigheden ontmoet. Omdat de boodschap die ik u vandaag moet bekendmaken noch prettig is om aan te kondigen, noch om te horen. We kunnen alleen vaststellen dat er in deze kwestie nog geen actieve onderzoeksactie kan worden ondernomen.” Daarmee verlaat ze de kamer om een persconferentie te geven en laat ze haar twee zussen over om preciezere uitleg te geven.

De twee magistraten uiten zich om de beurt op een koude en mechanische manier. Het federaal parket heeft, na alle mogelijkheden en onderzoeksmethoden te hebben uitgeput, besloten het onderzoek definitief stop te zetten, of op zijn minst niet langer de geringste onderzoeksplicht uit te voeren, tenzij de burgerlijke partijen daarom verzoeken.

Methodisch wordt alles beoordeeld. Sinds haar komst aan het hoofd van het onderzoek in 2018 zweert de procureur-generaal al het mogelijke te hebben gedaan om de daders van deze smerige misdaden te identificeren, waarbij 28 doden vielen, onder wie vrouwen en kinderen. , Marianne Capelle beweert hard te hebben gewerkt aan vier gebieden:

  1. Een nieuwe analyse van alle originele notulen.

  2. Nieuwe wetenschappelijke analyses uitgevoerd op het bewijsmateriaal, met name door deskundigen op het gebied van vingerafdrukken, DNA en zelfs ballistiek, uitgerust met de nieuwste technologieën die in de criminologie worden gebruikt.

  3. Analyse van oude aanwijzingen die min of meer gesloten zijn door andere onderzoekers.

  4. Diepgaand onderzoek naar alle ‘tips’ die in de loop der jaren zijn ontvangen en breed zijn uitgemeten in de pers.

Toch een titanenklus

Een titanenklus volgens haar en die uiteindelijk op niets uitliep. Sommige cijfers zijn duizelingwekkend: er werden 40 lijken opgegraven voor DNA-onderzoek (meer volgens sommige bronnen), 593 DNA-monsters genomen en 1.815 stukjes informatie geverifieerd. Voor de magistraten is er niets meer te doen. Ze zeggen spijt te hebben en tonen medeleven met de slachtoffers, zonder zich te verontschuldigen of het functioneren van de gerechtelijke instelling in twijfel te trekken. Uiteraard is het nog wel nodig dat de raadkamer voor het einde van het jaar het verzoek tot definitief ontslag, ingediend door de officier van justitie, bevestigt. Bovendien kunnen de burgerlijke partijen alsnog onderzoeksopdrachten vragen als zij over nieuwe elementen in het bezit komen. Maar wie gaat het onderzoeken? Niemand gelooft meer dat deze mogelijke verzoeken gevolgen kunnen hebben.

Voor de burgerlijke partijen waren deze aankondigingen een enorme klap. Tijdens de vraag-en-antwoordsessie die volgde werd gesproken over compensatie – met variabele geometrie – voor slachtoffers, maar de voorzitter van de schadevergoedingscommissie wilde er liever niets meer over zeggen, wat vragen oproept over het nut van zijn aanwezigheid. Een getuige die zonder succes contact probeerde op te nemen met de onderzoekseenheid, heeft verzocht door de onderzoeksrechter te worden gehoord om de als belangrijk omschreven informatie vertrouwelijk te kunnen verklaren. Martine Michel gaf hem een categorische weigering.

Een Franse advocaat, Maître Ramaël, stond erop dat zijn verzoek om aanvullende onderzoekstaken met betrekking tot het Franse spoor van de gebroeders Sliman, dat de dag ervoor was ingediend, werd aanvaard. Hij kreeg het ontwijkende antwoord: "We hebben dit document nog niet gelezen, maar we zullen u binnen de door de wet gestelde termijn op de hoogte stellen van onze beslissing." (Opmerking: begin augustus weigerde het federaal parket deze taken, omdat ze “niet nuttig waren voor de manifestatie van de waarheid”. De Fransman zal in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling. De beslissing van laatstgenoemde wordt in september verwacht).

Families van slachtoffers hebben geklaagd over de minachting van bepaalde onderzoekers en bepaalde rechters. Een Vlaamse advocaat van zijn kant betreurde het dat zijn verzoek om een onderzoek naar de kentekenplaten die bij de laatste aanval waren aangetroffen, niet was ingewilligd. Algemeen ongemak in de kamer.

De bijeenkomst zou een uur duren, maar het duurde vijf uur.

Verdriet en woede

Toen we weggingen was het verdriet voelbaar. Net als woede, maar dan koud, ingehouden woede. Geen uitbarstingen of huilbuien. De burgerlijke partijen konden ondanks hun bitterheid waardig blijven. Niemand accepteerde deze beslissing en ze vertrouwden het toe aan de camera's. Het onbegrip is absoluut. Een burgerlijke partij verklaarde de “begrafenis van Justitie” te hebben bijgewoond. Een ander, op de rand van tranen, vertrouwde toe: “We hebben een beetje vertrouwen in het onderzoek als er nog iemand aan werkt. Maar er is niemand meer. Dit betekent dat we nooit antwoorden zullen hebben, en ook nooit gerechtigheid. Er zijn niet veel feiten in België waar we dat kunnen zeggen... En het is voor veel gezinnen een groot probleem. »

Het is een schok voor iedereen, zowel de slachtoffers als hun dierbaren. De meeste mensen nemen deze aankondiging slecht op. “Het onrecht is groot! » Onrecht, het woord valt weg en het lijkt erg schamel om het falen van ruim veertig jaar onderzoek uit te drukken.

Het is waarschijnlijk de ernstigste ‘cold case’ in de Belgische gerechtelijke geschiedenis, om nog maar te zwijgen van de mondiale gerechtelijke geschiedenis.

De Belgische justitie heeft gefaald. Jammerlijk. Er zijn zeker verzachtende omstandigheden: een gebrek aan middelen en personeel, het onvermogen van linkse en rechtse regeringen om de fondsen te vergroten, politieke benoemingen, politieoorlog, daden begaan in verschillende gerechtelijke arrondissementen, vandaar de benoeming elke keer van een andere onderzoeksrechter, taalkundige rivaliteit ... Maar we weten ook dat niet alles is gedaan om dit onderzoek op te lossen, dat er sprake was van manipulatie en druk.

Een situatie die herhaaldelijk aan de kaak is gesteld, door de hoofdrolspelers van het onderzoek zelf, maar ook door twee parlementaire onderzoekscommissies. Tevergeefs. Dysfuncties was het woord dat werd gebruikt om deze reeks oorzaken te benoemen. Het was ook het enige politieke antwoord op het fiasco van de Dutroux-affaire. Disfuncties waarvoor niemand ooit verantwoordelijk of schuldig is en die niemand echt zal proberen op te lossen, behalve door een paar wetswijzigingen in de marge. Maar het is duidelijk dat de slachtoffers en hun families voortdurend vergeten zullen blijven door het gerechtelijk apparaat dat de procederende partijen letterlijk verplettert.

Een onverschrijfbaarheid die verbiedt het bestand openbaar te maken...

Op die noodlottige dag presenteerde Justitie zichzelf als een administratief en technocratisch monster dat zichzelf had verslonden en zijn koers had hervat alsof er nooit iets was gebeurd... Veel andere spraakmakende zaken werden nooit opgelost (de vilder van Bergen, de moord op de paddenstoel boerderij, de moord op de ingenieur van de wapenfabriek FN Juan Mendez, gevallen van verdwijningen van kinderen….). Jaarlijks blijven ongeveer veertig moordzaken onopgelost. Er was een kleine cold case-afdeling bij de Federale Politie in Brussel, maar die werd opgeheven. We kunnen hopen dat de volgende regering ermee instemt om met middelen een cold case-centrum zoals in Nanterre op te richten.

De gerechtigheid van het vlakke land bleef blind voor de pijn van de families en de terechte bezorgdheid van de publieke opinie door er niet in te slagen het mysterie op te lossen. Het heeft, naast de geloofwaardigheid die in de jaren zeventig al was aangetast, ook zijn eer en respectabiliteit verloren. Een verschrikkelijke afdaling in de hel waarvoor ieder lid van dit staatsapparaat min of meer verantwoordelijk is. Achtentwintig slachtoffers die nooit gerechtigheid zullen krijgen, zieke gezinnen, een bevolking die op het punt staat in handen te vallen van extremisten die ook geen oplossing zullen bieden.

Een absolute tragedie, zoals een land in verval waarvan de toekomst onzeker is. Niemand zal er nog iets aan veranderen, ondanks de inspanningen van een paar mensen die het bestand willen herstellen en het door historici of kunstmatige intelligentie willen laten analyseren. Maar, en dit is vreselijk tegenstrijdig, de nieuwe wet op de onverdraagbaarheid betekent dat het dossier nooit openbaar zal worden gemaakt uit naam van de bescherming van de vertrouwelijkheid van het onderzoek. De wetgever heeft aan alles gedacht, zeggen degenen die denken dat dit onderzoek van binnenuit gemanipuleerd is en/of dat er vanaf het begin een bewuste wens was om het niet op te lossen.

Zou de waarheid het openen van de doos van Pandora hebben mogelijk gemaakt, waaruit vele onuitsprekelijke geheimen zouden zijn voortgekomen die de staat, zijn soevereine functie en zijn instellingen in twijfel zouden trekken? Iets dat koste wat het kost vermeden moet worden? Niets en niemand zal iets veranderen.

Spijt is eeuwig.

Bron » www.actu-juridique.fr | Michel Leurquin | 21 Augustus 2024

34

(418 replies, posted in Andere Personen)

Uit de Nederlandse versie » ibb.co | ibb.co

35

(418 replies, posted in Andere Personen)

weetjewel wrote:

"19 décembre 1983, date approximative de sortie de prison après peine de 9 mois", zie ik niet staan. Ben ik nou gek?

Misschien een plaatje van alleen dat, Xenophon, waarvoor bij voorbaat dank!

Ik heb het inmiddels kunnen ontwaren!

36

(418 replies, posted in Andere Personen)

"19 décembre 1983, date approximative de sortie de prison après peine de 9 mois", zie ik niet staan. Ben ik nou gek?

Misschien een plaatje van alleen dat, Xenophon, waarvoor bij voorbaat dank!

37

(82 replies, posted in Magistraten)

Bendedossier: "Gangster aanwezig bij verwijderen kogel uit Aalst bij Sliman"

De Franse advocaat Patrick Ramaël heeft een interview gegeven aan Soir Magazine. Ramaël volgt de hypothese van ex-rijkswachter Adam en beschuldigt de Franse gangsters Sliman van deelname aan de Bende van Nijvel. Die piste wordt de laatste weken zwaar gepusht door de Franstalige media.

Ramaël heeft onderzoeksopdrachten gegeven aan de onderzoeksrechter. Hierbij vraagt Patrick Ramaël om DNA en vingerafdrukken te verzamelen van degenen die betrokken waren bij deze criminele bende-Sliman in Charleville-Mézières.

Martine Michel lanceerde het idee volgens Soir Mag zelf in 2020 en vroeg DNA-gegevens op bij de Franse autoriteiten. De Belgische onderzoeksrechter schreef: “Veel getuigen van onze gebeurtenissen herkennen de betrokken persoon (een van de broers Sliman, nvdr) als mogelijk een van de daders” van de moorden van de Bende van Nijvel.

Soir Mag: "De Fransen antwoordden dat de vingerafdrukken en het DNA van deze persoon niet in de geautomatiseerde bestanden van de Franse justitie zaten." Martine Michel ging volgens Soir Mag niet verder, wat Patrick Ramaël verbaasde: "Als mij dit als onderzoeksrechter was overkomen, had ik mijn collega opgeroepen om meer te doen dan het absolute minimum."

Volgens de Franse advocaat is het DNA van de broers Sliman - die vaak werden gearresteerd - te vinden in archieven, op papieren waar ze hun vingerafdrukken moeten hebben achtergelaten. Ze zouden dan vergeleken moeten worden met het bloedmonster van een kogelvrij vest dat gebruikt werd tijdens de laatste overval van de moordenaars, in Aalst op 9 november 1985.

Soir Mag: "Op die dag beweerde een politieagent een van de bandieten te hebben geraakt. Thierry Verdin, een naaste medewerker van de Slimans, zou eind 1985 ook getuige zijn geweest van het verwijderen van een kogel uit de schouder van een van de broers. In het geval van de Brabantse moordenaars is Thierry Verdin nooit gehoord door de onderzoekers. In zijn onderzoeksrapport vroeg Patrick Ramaël om hem te interviewen."

Volgens ons gaat het niet om Thierry Verdin, maar om Patrick Verdin. De hypothese dat Thierry of Xavier Sliman gewond werd in Aalst, is zeer speculatief. De informatie dat Verdin aanwezig was bij het verwijderen van de kogel uit de schouder van Sliman, is nieuwe en te verifiëren info.

Volgens ons is de piste-Sliman een dwaalspoor."

Bron » p-magazine.com | Thierry Debels | 17 Augustus 2024

Dat verhaal over het verwijderen van die kogel, in 1985, is vooralsnog uit de lucht gegrepen.

In zijn hoedanigheid van verdachte van de moord op Michel Piro, in 1997, verklaarde Thierry Sliman in 1998 aan psychiater Dufossez: 'dat hij in 1985 depressief was en toen twee zelfmoordpogingen - '(overdosis) barbituraten en doorsnijden aderen' - heeft ondernomen'.

DNA dat ziet op Thierry en Xavier Sliman, heeft onderzoeksrechter Martine Michel sedert augustus 2023 in haar bezit.

38

(82 replies, posted in Magistraten)

De media zijn waardeloos, zo weet ik uit eigen (werk)ervaring. Het staat helemaal niet vast dat Thierry Sliman gewond raakte in Aalst. Dat is een suggestie die waar zou kunnen zijn.

'Collega-gangster en leerkracht in het basisonderwijs Thierry Verdin'.

Er wordt wat afgezopen op die redacties.

39

(80 replies, posted in Bibliografie)

Ho, ho, het was toch echt Véronique Laurent die Thierry Sliman en Patrick Verdin aanwees als de door haar gecharterde huurmoordenaars van Michel Piro.

Echter, het Belgische politiële (sporen)onderzoek was beneden alle peil (» Nieuws), waardoor Sliman en Verdin in Frankrijk de dans konden ontspringen.

In wezen is de zaak-Laurent een kopie van de zaak-Sliman: ondermaats Belgisch politieel onderzoek, waardoor verdachten de strafrechtelijke dans konden ontspringen, zoals gememoreerd in het boek van Jean-Pierre Adam over de gebroeders Sliman en de tegen hen gerezen verdenking naar aanleiding van de overval op wapenwinkel Dekaise.

Politie en justitie deden dat ook in de zaak van de Bende van Nijvel: sporen verbranden.

"In april 2001 is het de beurt aan de Franse justitie. Verdin en Sliman verschijnen voor het assisenhof van Charleville-Mézières op beschuldiging van de moord op Piro. Het proces draait uit op een klucht. Buiten de bekentenis van Laurent is er niets. Het moordwapen is niet teruggevonden. Bandensporen van de Audi zijn niet onderzocht, vingerafdrukken op de bestelwagen evenmin. Van een betaling van Laurent aan Verdin en Sliman: geen spoor. Duidelijkheid over hun tijdsgebruik – was dit duo die nacht wel in België? – is er ook al niet."

40

(82 replies, posted in Magistraten)

Sur les traces des tueurs du Brabant

Patrick Ramaël, un avocat français qui représente quatre parties civiles, ne comprend pas la décision de la justice belge de mettre un terme à cette enquête gigantesque. Il relance la piste française !

» soirmag.lesoir.be