71

(80 replies, posted in Algemeen)

Het voeren van een strafproces tegen een of meer personen, tegen wie uit feiten en omstandigheden (net) voldoende verdenking bestaat dat zij betrokken waren bij een of meer Bende-feiten, zal de nodige dynamiek veroorzaken. Daarmee bedoel ik ook te zeggen dat het voeren van zo’n strafproces en daarbij behorende openbaarmaking van tot dan toe voor het publiek tot toe onbekend gebleven informatie, nieuwe inzichten zal geven over wat er in de jaren 82-86 precies is gebeurd en welke personen daarbij een al dan niet kwalijke rol hebben gespeeld.

In wezen kijken we al sinds 1986 aan tegen een zo goed als gesloten dossier over de zaak van de Bende van Nijvel, alias een vicieuze cirkel, wat mij, mede met het oog op het publieke belang, dat wat mij betreft staat voor (1)waarheidsvinding, (2)genoegdoening voor de slachtoffers en (3)bestraffing van de daders, voorkomt als een ongewenste zaak.

Het voeren van een strafproces tegen een of meer verdachten, biedt ook de historici onder ons de mogelijkheid om, net als in de zaak-Lahaut (https://nl.wikipedia.org/wiki/Julien_Lahaut), tot beter gefundeerde conclusies te komen dan die wie nu aantreffen in de boeken, waaronder het laatste boek van Hilde Geens en de parlementaire verslagen, die over de Bende van Nijvel zijn verschenen.

72

(80 replies, posted in Algemeen)

“Het dossier van de Bende van Nijvel mag niet gesloten worden”
https://www.apache.be/2022/08/31/dossie … ten-worden

73

(80 replies, posted in Algemeen)

Hamvraag is ook: durft het federaal parket het aan een Bende-verdachte - het hoeft er maar een te zijn! - op basis van (net) voldoende feiten en omstandigheden als verdachte in het strafproces te dagen, waarna het Bendedossier open(!) zal komen te liggen en er over die boeg - ook met behulp van ‘the power of the crowd’ - aan waarheidsvinding zal kunnen worden gedaan. Als ik federaal procureur zou zijn, zou ik uit alle macht daarop aansturen, maar gelukkig ben ik geen federaal procureur, want dan zou ik al heel lang geen oog meer dicht doen. Ieder zijn vak!

https://www.hln.be/binnenland/federaal- … ~aa62d58b/

74

(80 replies, posted in Algemeen)

Ik doelde op de hieronder staande melding, die ik zonder uitdrukkelijke bevestiging door of namens Cappelle en Van Duyse, in twijfel trek, althans zo onprofessioneel zullen Cappelle en Van Duyse niet zijn geweest.

““De tijd gaat snel, de verjaring nadert en Covid-19 heeft dit onderzoek ook nog eens twee jaar gekost. Indien er tegen het einde van dit jaar - ik bedoel 2022 - geen nieuwe elementen opduiken, zullen we het onderzoek moeten stoppen en het dossier sluiten. De bevoegde magistrate (Marianne Cappelle, DDC) is van mening dat de termijnen om het dossier nog voor de verjaring voor de rechtbank te kunnen brengen te kort zijn’, gaat Van Duyse verder.“

Bron: https://www.hln.be/binnenland/40-jaar-b … ogle.nl%2F

75

(80 replies, posted in Algemeen)

Het federaal parket heeft tot op heden nimmer naar buiten toe uitgedragen dat sprake van een verdenking van het (mede)plegen van een of meer Bendefeiten, tegen een of meerdere personen. Met andere woorden: het gedrag van het federaal parket lijkt nog steeds te duiden op het feit dat de minimale ondergrens, op basis waarvan iemand op grond van de wet (en de jurisprudentie) als (Bende-)verdachte kan worden aangemerkt (en strafrechtelijk kan worden vervolgd), niet is bereikt.

In het geval die ondergrens wel zou zijn bereikt, had het federaal parket het spel op de wagen kunnen zetten, mét een openbaar strafproces, de daarbij komende openlegging van het strafdossier en publieke aandacht, dat bij elkaar opgeteld als een katalysator had kunnen werken, met onder andere tal van (schokkende) revelaties als gevolg. Tot nu toe nog niets van dat, helaas, wat weinig goeds voorspelt.

Maar goed, een dag voor de verjaringstermijn kan het federaal parket strafrechtelijke vervolging van een of meer personen bevelen, waarmee de verjaring zal zijn gestuit.

Overigens vind ik het bizar - haast ongeloofwaardig - dat zowel het federaal parket als de onderzoeksrechter zich ten overstaan van de pers inderdaad negatief of somber zou hebben uitgelaten over het welslagen van het strafrechtelijk onderzoek naar de Bende-verdachten. Ik vraag mij nog steeds af of er van die zijde daadwerkelijk - officieel - is bevestigd dat daarvan sprake is.

Ik stel mij nu voor dat het federaal parket de buitenwacht op het verkeerde been heeft gezet en komt met een perscommuniqué, dat op zijn minst België op haar grondvesten doet schudden…

76

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

luk paard wrote:

Of de daders waren Franse criminelen annex psychopaten (zij konden iemand doden zoals een ander een appeltje schilt ... dàt gemak) die dus geen DNA te hier hebben afgestaan en dat ook niet meer kunnen wegens overleden? Zou zoiets ook niet mogelijk zijn? Kortom de piste Adam.

DNA van naaste familieleden of van een horloge (o.i.d.) van de overleden verdachte, kan ‘wonderen’ doen.

77

(29 replies, posted in Bibliografie)

“Beluister hier het uitgebreide gesprek van Lennart Segers met Hilde Geens over haar nieuwe boek Het complot van de stilte.“

» www.vrt.be/vrtnws/

78

(80 replies, posted in Algemeen)

Wil de laatste die hier vertrekt het licht uitdoen? Dank u wel.

79

(80 replies, posted in Algemeen)

Verder geen commentaar » www.moviemeter.nl

Of verhoog de beloning van € 250.000,- naar € 2.500.000,-, voor de 'gouden tip', om met meester Vermassen te spreken.

80

(169 replies, posted in Bibliografie)

“De bevoegde magistrate (Marianne Cappelle, DDC) is van mening dat de termijnen om het dossier nog voor de verjaring voor de rechtbank te kunnen brengen te kort zijn.

Deze vérstrekkende mededeling (in commissie) van Douglas De Coninck, kan en mag als volgt worden opgevat: er komt geen strafproces meer in de zaak van de Bende van Nijvel.

Nou, dat is dan duidelijk.