21

(970 replies, posted in Bende De Staerke)

Fenix, waar ik het mee eens ben - zonder er iets te kunnen van bewijzen uiteraard - is dat de clan De Staerke/Becker er vermoedelijk op één of andere manier bij betrokken is.

Hoe het exact zit, geen idee. Soms denk ik dat Becker/en één of meerdere De Staerkes betrokken waren bij de feiten uit de 'eerste golf' samen met een paar borains. Dat kan alvast niet uitgesloten worden op basis van gekende elementen (niet dat dat veel wil zeggen). En dat ze nadien met of tegen hun zin ingelijfd werden om 'mee te draaien' in de tweede. Mogelijk omdat iemand de eerste daders geïdentificeerd had en bezwarend materiaal had dat hen voor de rest van hun leven achter tralies ging laten belanden als ze niet - tegen betaling - meedraaiden.

Degenen wie het te heet onder de voeten werd of die vast zaten werden bij herhaling 'vrijgespeeld' want ja, nieuwe feiten, zelfde wapens = zelfde daders. Of dat was de redenering.

Philippe De Staerke werd de namiddag van de feiten gezien te Aalst, zijn ex en haar dochter verklaarden dat ook. Hij ontkent maar als wat ik heb gelezen klopt, vooral dan de verklaring van dat kind, dan lijkt dat me min of meer vast te staan. Wat hij ook is, hij is geen totale idioot. En kwam ook niet routinematig naar Aalst. Als hij op verkenning moest, waarom niet een week of 2 eerder en alleen? Dan daarna het gezeul met die koffer, zelfde verhaal. Dat er wapens in gezeten hadden, staat vast. Of het die van Aalst waren is iets anders. Waarom zijn vriendin meenemen op die kofferexcursie? Hoe je het ook bekijkt en zelfs als de inhoud niets met de Bende te maken zou hebben, dat is gewoon dom en hij is niet dom.

22

(970 replies, posted in Bende De Staerke)

Die excuses dat bleek achteraf geen formele eis van de onderzoeksrechter te zijn maar iets dat een onderzoeker aan Moussa had gezegd te doen uit eigen initiatief.

Het probleem is altijd een variatie op hetzelfde thema: gangster (dus per definitie niet volledig betrouwbaar) zegt dat X dit of dat gedaan heeft. Maar levert geen bewijs. X ontkent verontwaardigd en wijst erop dat gangster onbetrouwbaar / verslaafd / zo zot als een achterdeur is / zoals algemeen bekend ruzie heeft met hem / en zegt 'bewijs het'. Game, set, match. Zeker na 39 jaar.

Na al wat hij al overleefd heeft denk ik niet dat De Staerke plots zijn hart gaat openen, met een (hopelijk ongeladen) riotgun een politiebureau binnenstappen en zeggen 'voilà, deze is het zie, stuur maar naar het NICC en verlies hem niet onderweg, er hangen herinneringen aan'.

23

(6 replies, posted in 1980-1989)

Dat is inderdaad iets dat tegenwoordig vaak vergeten wordt: er waren indertijd ENORM veel overvallen op postkantoren, banken, winkels, later ook op waardentransporten. Veel meer dan nu, dat 'segment' is eigenlijk platgevallen na Haemers en de veel betere beveiliging + de enorme afname van circulerende cash. Elke postbode was toen 2 keer per maand onderweg met een enorm (voor die tijd) bedrag aan pensioenen en uitkeringen. De dagen waren gekend, het risico voor de overvallers minimaal.

Als je die periode niet meegemaakt hebt en je leest hier over 'de Bende' dan begin je makkelijk te denken dat wat die deden exceptioneel was. Maar dat was het niet. Het geweld was (in 1985) exceptioneel, de feiten op zich banaal. En soms vielen er ook doden bij die 'banale' overvallen.

24

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

fenix wrote:

Wat betreft het verband tussen Angelou en VDE, er bestaat zelfs een bepaald topic over: "Verband Vanden Eynde en Angelou". (Ik dacht ook het wapen maar ken daar niets van.)

Ik dacht dat je doelde op banden tussen de persoon Vanden Eynde en Angelou, niet op de misdaad. Maar inderdaad, hetzelfde wapen werd gebruikt (pistool FN in .22). Die werd enkel in de 'eerste golf' gebruikt.

De gebruikte wapens zijn een link tussen de feiten. Maar ik ben er quasi van overtuigd dat behalve de wapens en degenen die die wapens onder controle hadden er weinig 'link' is tussen de eerste en tweede golf.

Over De Staerke en zijn aanwezigheid in de Delhaize de namiddag voor de aanslag en daarna de zaken met die valies: stel (hypothetisch) dat hij geen keuze had? Rest antwoord ik nog op maar ik ga zien waar, vooraleer Ben zijn hamer op m'n hoofd laat neerkomen.

25

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

fenix wrote:

Het had zo eenvoudig kunnen zijn zoals jij het nu voorstelde. Maar dat was het helaas niet. Zal een simpel voorbeeld nemen. Was er volgens jou een link tussen Vanden Eynde en Angelou?

Of was Bouhouche een bekende voor Dekaise en een bekende voor mensen uit Aalst? Of waren al die linken puur toeval? En kwam Bouhouche bijvoorbeeld "beroepshalve" op beide plaatsen of gewoon voor zijn hobby te beoefenen? Ik zou dat nog willen geloven mocht Bouhouche niet aanwezig geweest zijn in Aalst de dag van de overval.

Voor zover ik het me nu voor de geest kan halen was de enige harde link tussen Vanden Eynde (Vanden Eynde senior, het slachtoffer, voor alle duidelijkheid) en Angelou dat beiden op een bepaald moment voor dezelfde taxicoöperatieve gewerkt hadden.

Voor Bouhouche, je moet daar opletten met de redenering. Als je begint met een vooronderstelling te maken van zijn betrokkenheid dan kleurt dat de hele analyse. Daarom dat ik ook schreef 'indien je louter de materiële elementen bekijkt los van enige theorie die er daarna rond werd geconstrueerd'.

Bouhouche kende zeker Dekaise en ook een paar personen gelinkt met het schuttersmilieu in Aalst. Maar - om te illustreren dat je voorzichtig moet zijn met dergelijke redeneringen - dat kan bv. ook van mij gezegd worden, heden ten dage. Ik ben klant bij Dekaise (nog steeds in Waver maar andere locatie dan toen en Daniël staat er nog deeltijds) en ken ook practical shooters in Aalst (en ik was 12 in 1985 dus kom niet in aanmerking als verdachte). Correlatie wil niet altijd zeggen verband.

Ik denk ook niet dat het absoluut vaststaat dat Bouhouche in Aalst was de dag van de feiten.

Voor alle duidelijkheid: ik acht het persoonlijk waarschijnlijk dat er een link was tussen o.a. Bouhouche en bepaalde bendefeiten, maar kan je dat zeker voor de eerste feiten hardmaken op basis van objectieve, feitelijke elementen? Ik denk het niet.

Voor het onderzoek: één van de grote methodologische problemen is dat er personen in gewerkt hebben met toegang tot overtuigingsstukken die achteraf niet helemaal clean bleken te zijn zoals Amory (maar er zijn er nog) of waar vragen kunnen bij gesteld worden omdat ze Bouhouche en Beijer persoonlijk kenden en bv. ook gelinkt kunnen worden aan de zaak rond het NBD. Dat wil niet zeggen dat ze misdrijven gepleegd hebben, maar het is gewoon altijd een vraagteken dat blijft hangen. Alleen, dat weten we nu.

26

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bossi wrote:

Ik geloof geenzins in gewoon banditisme of amateurbandieten. De modus operandi 's lenen zich daar niet toe. Onmogelijk.

Dat kan je toch moeilijk volhouden voor de eerste feiten (minstens Dinant, Maubeuge, Auberge du Chevalier, Angelou, Genval, Ukkel)? Toch niet indien je louter de materiële elementen bekijkt los van enige theorie die er daarna rond geconstrueerd werd?

De eerste golf lijkt mij op één feit na perfect verklaarbaar vanuit het oogpunt van weliswaar extreem gewelddadige daders uit het klassieke banditisme.

Met respect voor de slachtoffers maar elk van die feiten op zich was in de tijdsgeest bijna banaal te noemen, open de kranten uit die periode en je vindt tientallen gelijkaardige voorvallen. Ben publiceert er hier regelmatig.

27

(48 replies, posted in Bende Farcy)

Correctie op hierboven: niets zegt natuurlijk dat de P7 gekocht door ‘Van Vliet’ het wapen is waarmee Pans werd gedood. Die P7 werd nooit teruggevonden. Maar het was een zeldzaam wapen, met unieke kwaliteiten maar ook zwakheden.

28

(48 replies, posted in Bende Farcy)

Ik zeg niet dat ze uit de RW werden gezet, wel uit de BOB. Voor hen was dat een enorme degradatie. En als 'straatgendarme' waren hun vleugels ook geknipt.

Die SIE-locatie, de veiligheid hangt af van je perspectief. Als je niet wist hoe die kazernes georganiseerd waren, hoe het zat met de toegangscontroles, waar het materiaal lag ... vergeet het dan maar. Dat zou nooit gelukt zijn voor iemand die 'het huis' niet kende. Je mocht nog weten waar alles lag en hoe het beveiligd was, het was ook een kwestie van weten hoe je een houding te geven en er 'naturel' uit te zien wanneer een aanwezige je zag, een kans die steeds bestond.

Als je de details kende én je was toevallig zelf ook Rijkswachter, dan zag het er al anders uit.

Weinig veiligheidssystemen zijn bestand tegen een aanval van binnenuit. Zwarts werd overvallen door personen die noodzakelijkerwijs de procedures op de luchthaven tot in detail moesten kennen, anders onmogelijk. Vóór de overval op Pans kwamen 'rijkswachters' vragen stellen over de beveiliging. Later bleek niemand zo'n opdracht te hebben gekregen. Net vóór de feiten kwam er een bommelding binnen bij Walibi, de ploeg die ter plaatse kwam miste op een haar na de daders. Wilde iemand een stok in de wielen steken?

Het wapen waarmee Pans werd doodgeschoten was een HK P7 gekocht door 'Van Vliet', een bekend alias van Bouhouche. Wat (voor mij) nog significanter is: dat was indertijd een innovatief wapen, zowel door de manier waarop de terugslag gedempt werd als door de afwezigheid van externe veiligheid uitgenomen de 'knijpveiligheid' op de kolf. Exact iets dat iemand als Bouhouche zou geapprecieerd hebben.

29

(48 replies, posted in Bende Farcy)

Heel veel personen binnen de rijkswacht waren niet gelukkig met hetgeen gebeurde in het onderzoek rond de zaak François. Het is één van de weinige zaken waar Beijer bv. zich nog steeds over opwindt. In hun opinie heeft François gewoon pech gehad en is al wat daarna gebeurde het gevolg van die pech en het feit dat de generale staf geen verantwoordelijkheid wenste te nemen.

De generale staf was niet blij want hopen negatieve publiciteit. De Rijkswacht als grootste dealer pour les besoins de la cause, dat was één. Dat in de gazet zien staan iets totaal anders.

Sommige rijkswachters en GP'ers niet blij want die drugs en hun manier van 'drugsbestrijding' dat schoof niet slecht.

Het milieu niet blij want hun mooi opgezette lijnen werden ineens minder zeker.

De DEA ook niet blij want negatieve publiciteit en een eind aan de vlotte samenwerking.

Bouhouche en Beijer razend toen ze uit de BOB werden gezet door dezelfde Vernaillen die eerst François had getorpedeerd. Zo razend dat ze een aanslag pleegden. Denk daar eens over. Zo razend tegen de rijkswacht dat ze hen ridiculiseerden door de wapens van het SIE te gaan pikken op de best bewaakte plek van België. Voor zover we weten werden die wapens nooit verkocht, al dat risico werd genomen met als enkel doel: wraak op de rijkswacht die hen uitgerangeerd had.

Het verlies aan inkomsten moest gecompenseerd worden, over naar Zwarts (en vermoedelijk een paar andere zaken die niet aan hen worden toegeschreven).

Maar of ze rechtstreeks iets te maken hadden met de diefstal van de Centaure in Dinant, de feiten in Maubeuge, de moord op een conciërge en op een taxichauffeur, ik betwijfel het. Ze waren technisch beter dan dat en ik vermoed dat het (althans voor Beijer) tegen dan enkel een kwestie van geld was.

Wie de 'connector' vindt tussen de eerste feiten en 'de bende(s)' van toen / de wapens en de 'tweede golf' die lost het mysterie op.

Wie deed Pans aan Walibi? Waar is al het geld heen dat gegenereerd werd door hun aangetoonde criminele feiten? Bouhouche stierf als een pauper.

30

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

fenix wrote:

Wat doen wij hier dan eigenlijk?

Wij discussiëren hier en trachten reconstructies te maken over/van feiten die zich tussen de 43 en 39 jaar geleden afspeelden en waar een heel legioen personen die in tegenstelling tot ons wél toegang hadden tot alle documentatie en die in tijd dichter bij de feiten stonden nooit wijs uit geraakt zijn.

Ik laat het aan iedereen over om voor zich de kans te bepalen dat daar ooit iets uitkomt dat bijdraagt aan het -niet oplossen want dat is onmogelijk- maar laten evolueren van de zaak.

Ik heb onlangs een aantal oude nieuwsuitzendingen en documentaires uit de tijd van de feiten bekeken en wat me daarbij frappeert is een zekere naïviteit van toen gekoppeld aan het feit dat bepaalde zaken inmiddels toch wel uitgeklaard raakten zoals de aanslag op Vernaillen. Wat me ook opvalt: in hoeverre de tand des tijds doorknaagt: bepaalde zaken waar wij hier soms over discussiëren werden door toenmalige ooggetuigen glashelder beschreven en zijn nog te zien in die documentaires.

Ik blijf erbij: men had er beter een punt achter gezet, de definitieve verjaring uitgesproken en dan wetenschappers toegang gegeven tot het hele dossier. Dan was er mogelijks nog iets goeds uitgekomen.