81

(1,219 replies, posted in 1985)

Dat zou zo maar kunnen. Zijn er eigenlijk getuigen die zulke activiteiten beschrijven? Want die persoon of personen waren dan natuurlijk niet gemaskerd en gewoon herkenbaar.

Toch blijf ik het in zijn geheel een moeilijke en gevaarlijke aftocht vinden. De Aalsterse politie was gelukkig zo verstandig om niet de hele opening af te sluiten, dat had vast ontaard in een enorme schietpartij met wellicht veel slachtoffers. Maar ik vraag me toch altijd af wat de bende gedaan had als de politie WEL die opening helemaal had afgesloten. Ze konden toch niet weten dat het zo zou gaan als het nu gegaan is.

Als ik het goed begrijp is die agent met die snor die je op de TV-beelden ziet aan komen rijden met die politie-Transit, waar bij hij direct onder vuur kwam te liggen. Dat zou dan wel weer te verklaren zijn omdat hij met die Transit de zaak aardig had af kunnen sluiten.

82

(211 replies, posted in 1985)

In die reconstructie, en Ben en anderen schreven er ook al over, moet een kassierster tegen de overvallen zeggen: 'En Uw geld?' Ik weet niet of dat echt zo gegaan is, maar dat ze hun geld eigenlijk vergaten zal wel waar zijn.

Is dat nu niet een beetje raar voor een bende die (ook) op buit uit is? Natuurlijk, een mens kan gehaast en afgeleid zijn, maar dat je dan vergeet waar je voor gekomen bent kan er bij mij niet in. En eigenlijk zou je verwachten dat toen de gerant uitlegde dat hij het geld niet kon geven, de boze gangster hem meteen neergeschoten zou hebben. Toch is dat - gelukkig - niet gebeurd. Ik bedoel, meneer Engelbienne werd ook zonder meer neergemaaid toen hij iets deed wat de bendeleden niet zinde, maar als ze dan meer een beperkte buit kunnen krijgen, ze dus naar eigen zeggen voor niks zijn gekomen doen ze die gerant verder geen kwaad. Het heeft misschien niets te betekenen, maar merkwaardig vind ik het toch wel.

En ik kan het helemaal mis hebben, maar dat commentaar van 'G*****, we zijn voor niks gekomen", klinkt voor mij altijd een beetje als een geleerd lesje, niet als iets wat er spontaan uitbarstte. Maar zoals gezegd, misschien heb ik het helemaal mis.

83

(1,219 replies, posted in 1985)

Dat is zeker waar, als niet telkens dezelfde wapens waren gebruikt was er voor die eerste serie overvallen en liquidaties uit 1983 waarschijnlijk niet één bendenaam gebruikt. Zeker in Wallonië was toen al veel zware criminaliteit, en als ze niet aan elkaar gelinkt waren geweest was het misschien niet eens zo erg opgevallen tussen alle andere hold-ups en liquidaties die toen voorkwamen.

84

(1,219 replies, posted in 1985)

Dank je wel voor de uitleg Clever Trevor, nu is het me allemaal wat duidelijker. Er zijn nogal wat tongen die beweren dat de Bende lang heeft gewacht met weggaan om te wachten tot de ordediensten zouden arriveren, en ze dus de confrontatie konden aangaan.
Dat zou ze inderdaad een kick kunnen geven, zoals je al zei, dat is heel aannemelijk. Mijn kennis van de bende komt voornamelijk uit de bekende boeken, en daarom dacht ik dat het de reus was die naast de wagen liep.

Bij de raids in Eigenbrakel en Overijse lijkt dat allemaal wat minder te hebben gespeeld, daar heb ik nooit gehoord van wachten op de ordediensten, maar waren ze toch snel weg, dacht ik. Wellicht had de bende toen toch ook een andere personeels-bezetting als in Aalst, en misschien was het motief toen toch ook wel anders. Uit Aalst hoor je veel geluiden dat het om een aantal regelrechte executies zou zijn gegaan, maar buiten Leon Finné heb ik daar voor de andere twee overvallen in 1985 nooit veel van gehoord. Zo leken de doden in Eigenbrakel echt alleen willekeurige klanten geweest te zijn.

En dan is natuurlijk de vraag: is Aalst uiteindelijk door een andere bende en om een ander doel overvallen? Was de overval in Aalst meer een locale kwestie, wel geregisseerd door het brein achter de bende van Nijvel maar met meer inbreng vanuit Aalst zelf?
Misschien kennen we meer en weten we maar van de 'locals' van Aalst, maar uit bijvoorbeeld Overijse hoor je eigenlijk nooit van eventuele inmenging uit de plaats zelf.

85

(1,219 replies, posted in 1985)

Die nauwe uitgang van de parking heeft mij ook altijd geïntrigeerd, maar de vraag die ik me er dan bij stel is deze: Waarom hebben ze überhaupt gebruik gemaakt van die parking. Er zal toch ergens anders, direct aan een doorgaande weg ook nog wel een plekje zijn geweest? Jezelf zo kwetsbaar maken door op een parking te gaan staan waarvan de uitgang heel snel geblokkeerd kan worden is eigenlijk al heel vreemd. En als je eerlijk bent, als ik gangster was zou de laatste winkel die ik zou willen overvallen wel de Delhaize van Aalst zijn: een rare winkel met twee in-uitgangen, een parking waar je onwijs opgesloten zit, maar nee, de Bende van Nijvel trekt zich van al die nadelen niets aan. Heb ik altijd heel merkwaardig gevonden, en dan gaan ze nog eens op hun gemak een paar minuten op de parking staan of lopen.

Zijn er buiten dhr. Pellarin nog andere getuigen van dat wachten op de parking door de bende? Wat hebben ze dan precies gedaan, is dat eigenlijk bekend? Natuurlijk, als je net hebt gezien dat die mannen 8 mensen hebben vermoord sta je niet even op en zegt: "Komaan, nu eens gaan kijken wat die mannen aan het doen zijn op die parking." Maar het blijft altijd een beetje een blinde vlek waarvan je niet veel weet of hoort, en ik zou graag willen weten wat ze precies hebben gedaan tijdens dat wachten, of het echt 'wachten' was, of dat er nog iets geregeld moest worden.

Wat ik ook altijd vreemd heb gevonden: volgens de ooggetuigen reed de Golf langzaam achteruit die parking af, met de reus er naast lopend die helemaal geen dekking zocht maar vrolijk naar alle gezagsbewaarders vuurde. Hij kon toch eigenlijk niet weten dat de agenten alleen een pistool hadden, en er stond toch een rijkswachter met een Uzi in een portiek? Een portie lood uit die Uzi zou onze reus toch wel een beetje slecht bekomen, maar daar lijkt hij zich helemaal niet druk om te maken.

Goed, het was misschien Haemers, en hij was gedrogeerd, en voelde zich misschien Superman, maar als die rijkswachter z'n Uzi had gebruikt was het gauw gedaan geweest met onze Superman, maar toch houdt hij daar helemaal geen rekening mee.

86

(760 replies, posted in 1985)

Zeker! Ik had er zelf niet aan gedacht, maar dat is een zeer goede gedachte. Alleen moeten we nu alle dader-omschrijvingen weer opnieuw bekijken, nu met in het achterhoofd dat een 'atletisch' type misschien alleen maar atletisch was door zijn kogelvrije vest.

87

(168 replies, posted in Organisaties)

De Rijkswacht als geheel zal beslist niet betrokken geweest zijn bij de bende, dat geloof ik ook niet. Maar het was toch een 'bedrijfstak' waar uiteindelijk niet zo veel controle op was, en dat kan toch gevaarlijke situaties opleveren. Zo hebben elementen uit de RW meerdere keren geprobeerd om een staatsgreep te plegen, die dan uiteindelijk werd afgeblazen omdat er niet genoeg steun voor was. Maar daardoor zou ik me toch kunnen voorstellen dat een soort 'samenzwering' van Rijkswacht-officieren best in staat geweest zou zijn om hun macht en kennis te misbruiken en zich tot criminele feiten te verlagen, uitgevoerd door een aantal militante rijkswachters aangevuld met criminelen, huurlingen en ander tuig.

En dat niet zozeer voor hun eigen verrijking, maar om de Rijkswacht meer middelen en macht te laten krijgen. Dat zou hen zelf en de uitvoerders ook het idee kunnen geven dat ze werkten voor de goede zaak, voor het belang van het land. En dat daar een aantal onschuldige burgers bij om zouden komen was dan gewoon een noodzakelijk kwaad. Niet fijn, maar helaas nodig om de staat en de dienst veilig te stellen, zeg maar.

Het is niet dat ik zozeer elementen uit de Rijkswacht als schuldigen zie, maar meer dat het criminele milieu er zo van overtuigd is. Dat zegt toch wel iets.

Zou dat niet kunnen: een aantal extremisten uit de Rijkswacht en Staatsveiligheid die samenwerkten met militanten en 'Gladio'-achtige types, aangevuld met criminelen op een soort contractbasis. Die dan, al dan niet met enige hulp vanuit de VS, zware terreur uitoefenden ter versterking van de staat en de ordediensten. Denk dan niet alleen aan de bende, maar bijv. ook het Heizel-drama.

Een soort piste zoals Guy Bouten dat stelt, maar dan meer nationaal gericht, niet bedacht in de VS, maar door foute officieren uit de diverse nationale ordediensten, die ook het onderzoek naar de moorpartijen konden beïnvloeden.

88

(168 replies, posted in Organisaties)

Tja, ze mogen dan niet zo veel aan die GTI's hebben gehad, uiteindelijk is de Rijkswacht de enige die na de bende-aanslagen er echt duidelijk op vooruit is gegaan. Volgens Guy Bouten zijn zowat alle criminelen er van overtuigd dat de Bende van Nijvel een product was van de Rijkswacht. Of in ieder geval van een bepaalde stroming bij de Rijkswacht, met het uiteindelijke doel van een sterke macht met goed materiaal.

Gerekend naar hun sippe R4-tjes kan ik me dat ook nog wel enigszins voorstellen. Het valt toch ook niet te ontkennen dat bij zowat elke bende-gebeurtenis er wel een bepaalde link naar de Rijkswacht is, en dan doel ik niet zo zeer op Bouhouche en kornuiten. Voordat ik nu alle ex-rijkswachters over me heen krijg: Ik twijfel er niet aan dat 90% van de Rijkswachters eerlijke mensen waren met hart voor de zaak. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de complete Rijkswacht 'an sich' achter de Bende heeft gezeten.

Toch waren er een heel stel die niet bang waren om de wapens op te nemen om zo een sterke staat te smeden. En als je alle gebeurtenissen rondom de bende onder de loep neemt, lees je telkens: 'er was toevallig een rijkswachter aanwezig', of: 'rijkswachter die en die werd in de buurt gesignaleerd', of 'alleen mensen binnen de rijkswacht konden hier van op de hoogte zijn'. Dat zijn toch wel veel lijntjes richting de Gendarmerie ...

Volgens mij was van den Abiel, den bompa van David Van de Steen er ook van overtuigd dat er rijkswachters achter de bende zaten, al dan niet in officiële dienst. Toen hij dat iets te kenbaar maakte kreeg hij meteen allerlei bedreigingen. Bon, ik weet het ook niet, maar als je er op let gaan er toch heel veel bende-sporen richting (ex-) rijkswachters.

89

(760 replies, posted in 1985)

Bedankt voor je reactie Merovinger, en je hypothese is zeer interessant! Ik kan in de getuigenissen niet echt iets duidelijks vinden over die evt. kogelvrije vesten. David Van de Steen had het volgens mij over een 'paravest', maar dat lijkt me niet direct een kogelvrije vest.

Maar zoals gezegd, je hypothese is zeker nog niet zo gek, van die kant had ik het helemaal nog niet bekeken. Aalst was inderdaad voor de bendeleden haast een zelfmoordactie, als er sneller meer politie was geweest met Uzi's had het er toch heel anders uitgezien.

In ieder geval bedankt voor je reactie en uitleg, kan ik weer even vooruit met nadenken over Aalst. roll

90

(760 replies, posted in 1985)

Aha, thanks Ben! Nu is het me toch wat duidelijker, en ik wist ook niet dat die overval zo lang duurde, altijd gedacht dat ze maar een paar minuten binnen zijn geweest. Natuurlijk hebben ze op de parking zelf ook wel even werk gehad voor ze hun 'zaken' hadden 'geregeld'.

Maar wat jij zegt over dat herladen is eigenlijk wel voor de hand liggend, ik zou daar niet aan gedacht hebben, maar het is zeker een logische verklaring voor die extra tijd op de parking. Jij hebt dus meer het idee dat ze niet per sé even hebben gewacht, maar meer dat ze gewoon wat extra tijd nodig hadden om alles klaar te maken voor de komende confrontatie met ordediensten. En ik begrijp dat de kans er is dat een eventuele vierde dader via het park is gevlucht, misschien wilden ze die ook nog wat extra tijd geven. Het wordt me nu allemaal wat duidelijker.

Maar wat denk jij/denken jullie er dan van dat de reus alle tijd nam om te schieten en zich ook helemaal niet haastte toen hij naast de Golf van de parking liep? Hij kon toch eigenlijk nooit weten dat de aangekomen agenten alleen met pistool (en riotgun, dacht ik) waren gewapend en niet met zwaarder materiaal? Die agenten uit Nijvel schoten toch ook met een Uzi, en misschien had onze moorddadige reus een kogelvrij vest aan, maar dan nog lijkt me een salvo van een Uzi voor je kiezen niet echt lekker. Maar nee, hij maakt helemaal geen haast, alsof hij het idee had dat de gearriveerde politie alleen met steentjes zou gooien.

Ik heb dat toch altijd een beetje raar gevonden, bij de andere overvallen op warenhuizen gingen ze er toch direct rap vandoor als ze de buit binnen hadden? Ze stoven na Aalst wel weer vol gas weg met die Golf, dat dan weer wel, dan lijkt er weer geen tijd te verliezen. Moeilijk om te doorgronden allemaal.

Of was deze reus zo overmoedig en overtuigd van z'n eigen macht dat hij helemaal geen haast had om weg te komen. Of had hij zoveel drugs op dat hij zich onoverwinnelijk voelde? Dat klinkt dan haast weer een beetje als Haemers.

Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat de operatie in Aalst toch wel verschilde met die andere twee, een warenhuis zo dicht in de bebouwing en een parking waar je maar via één straatje in/uit kan komen, dat is toch wezenlijk anders dan bijvoorbeeld in Eigenbrakel. Die eerste twee in 1985 leken nog wel op echte overvallen, maar Aalst is echt iets heel akeligs. Zou het in Aalst toch niet een beetje uit de hand gelopen zijn, dat de eventuele opdrachtgevers zoiets hadden van: 'nu wordt het te gek'?