1

(378 replies, posted in Andere Personen)

krsmeyer wrote:

de gelijkenissen in gelaat, postuur, modus operandi en motoriek zijn treffend

2

(378 replies, posted in Andere Personen)

interessant, het boek van Jean-Pierre Adam was best verhelderend, maar vertoonde wel enkele manco's, ik lijst even beknopt (en niet volledig) de plus en mins op:

Plus:

  • de tijdslijn van de bende sliman, hun verblijf in gevangenis en de gelijkenissen tussen activiteit en inactiviteit van de 'bende van nijvel' is opmerkelijk.

  • de gelijkenissen in gelaat, postuur, modus operandi en motoriek zijn treffend

Mins:

  • Jean-Pierre Adam geeft als motief voor een aantal moorden 'schulden ivm pokerspelen' op, dat lijkt me het zwakste element in zijn betoog, iemand liquideren omdat hij openstaande schulden heeft is nogal inefficiënt, zo ben je alleen zeker dat je je geld nooit meer zal zien.

  • Dat het de bende Sliman enkel te doen was om geld staat toch wel in contrast met de nogal drieste manier van 'werken', er vielen wel heel veel onschuldige slachtoffers.

  • Er vielen ook een deel minder onschuldige slachtoffers die duidelijk vermoord werden met een schot om te doden (de details zijn jullie wel welbekend)

  • De activiteit van de bende Sliman zou zich hebben geconcentreerd rond de 'route nationale 5' tot Brussel, ik zie de logica niet waarom dan een Delhaize in Aalst als doelwit zou worden gekozen.

  • Deze twijfel bevestigend: de overvallen op de Delhaizes van Eigenbrakel en Overijse, die op dezelfde avond plaatsvonden gebeurden in volgorde: 19u45: Eigenbrakel - 20u35: Overijse, waarbij aan te stippen valt dat Eigenbrakel op de route N5 ligt, en Overijse verder weg, veel logischer zouden de overvallen dan in omgekeerde volgorde moeten hebben plaatsgevonden, vanuit 'organisatiestandpunt' zou het veel logischer zijn geweest (voor de bende Sliman) om eerst Overijse te overvallen (zodat de politie naar daar zou worden gehaald), en dan Eigenbrakel zodat de (vermoedelijke) aftocht naar Frankrijk nog makkelijker zou verlopen.

Wat niet wil zeggen dat de Slimans niet betrokken zouden zijn, integendeel, mogelijks actief aanwezig bij de overvallen, maar volgens mij niet de opdrachtgevers;

Wat dat betreft is de uitspraak van Serge Thiry over de vraag naar schuld van Veronique Laurent (echtgenote van Piro) veelzeggend: 'Veronique Laurent was een slachtoffer.'

Graag jullie mening.

3

(53 replies, posted in Gladio)

"un train peut en cacher un autre..."

4

(107 replies, posted in Hypotheses)

Als de vlek significant groot genoeg is wel, werd me gezegd door mensen uit de professie. Ik wil er gerust van uitgaan dat een bendelid zich niet de moeite getroost om op zijn nek een moedervlek te zetten. Ik zou als rechercheur op z'n minst de moeite doen dit te checken. Of de omvang van de vlek groot genoeg is/was om te vermelden is een andere zaak. Maar als je zo een naam zou vinden heb je wel goed in handen...

5

(88 replies, posted in Algemeen)

Dat waren dé jaren van de 'Belpop', ongekende aandacht voor een resem Belgische groepen die als paddestoelen de lucht inschoten, met tal van gerateerde wereldhits: Luna Twist (Look Out/african time/oh oh oh), The Bet (Dont talk to the liar/Ela Ela Ela), Alle Allez (Allez Allez/African Queen), The Kids (there will be no next time), TCMATIC (o la la la), The Machines (I see the lies in your eyes/Don't be cruel), Toy (Suspicion)... en vele anderen.

Na enkele boeiende jaren hadden de meeste, zelfs populairste, groepen door dat je van de muziek niet kon leven, de platenverkoop was niet voldoende om rond te komen, grote platenfirma's stopten met 'Belpop' en het zaakje stortte in... In zoverre dat de populairste groepen zoals TCMATIC splitten, of al dan niet tijdelijk stopten. De Kreuners konden nog een laatste LP opnemen met hulp van een sigarettenmerk, maar dan was de kous af.

Tot x-aantal jaar later VTM de tien om te zien hype opstartte en voor een resem vlaamse zangers een bloeiperiode inluide. Een band zoals de Kreuners vond hier ook een nieuwe levensader. Tussendoor ontstond ook nog de New Beat, rond 1987, een echt underground muziekgenre met eigen kledingstijl en visuele look, dat op een jaar tijd verwaterde in een commercieel gedrocht, zoals alle goede muziekhypes. smile

6

(107 replies, posted in Hypotheses)

Een heel long shot... van de weinige dingen waar we zeker van zijn, is dat één van de daders een geboortevlek had in zijn nek. Groot genoeg om op te vallen. Wellicht is dit al eerder geopperd, maar bij de geboorte worden zo'n 'afwijkingen' meestal wel genoteerd (tenzij men het niet waard vonden neer te schrijven). Gezien de ernst van de feiten zou het wel een optie zijn te proberen checken of er ergens een baby is geboren tussen ± 1945-1965... long shot... Waar begin je te zoeken uiteraard... alle moederhuizen in belgie en frankrijk aanschrijven, of gerichter.

7

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Mogelijks is dit al eerder geopperd, negeren dan maar, indien niet is alle feedback welkom: ivm de opgeviste zakken in Ronquières. Daar is zoveel aan de hand dat er volgens mij elementen inzitten die Agatha Christie gewijs wel eens enkele belangrijke aanwijzingen zouden kunnen bevatten.

De begeleider van de - volgens diens zeggen - heel ervaren duiker vertelde dat er een zak was bovengehaald met 'ijzeren buizen', die door 3 mannen werden opgehaald, nog voor de BOB arriveerde, bij de eerste duik. Het verhaal van de tweede dregging kent iedereen, waarbij de opgeviste zakken er nog maar net lagen.

Iemand intern (BOB, bende?) wist dus dat er werd gedregd, en vond het nodig vooraf iets te laten verdwijnen. De eerste bewijsstukken, en de zakken bij de tweede duik, zijn bovendien enkel gevonden na een 'anonieme tip'. Het lijkt dus wel alsof er ergens een interne strijd woed (BOB, politie, rijkswacht, of Bende zelf) om sommige stukken te openbaren, dan wel te verdoezelen.

Denkpiste: iemand uit de 'kern' van 'de bende' (of BOB) had er alle belang bij dat er een link zou zijn tussen de twee bendeperiodes. Hypothese: stel dat er iemand bij de eerste benderoven betrokken was en zijn betrokkenheid wou verdoezelen, door zijn schuld in te ruilen met die van de tweede reeks bende-overvallen, dan zou het linken van beide periodes wel een motief zijn om bewijsstukken te laten vinden.

En dat er dan intern daar achter komt en vooraf weer stukken laat verdwijnen. Waarop er jaren later plots weer zakken worden gedropt...

Niet onwaarschijnlijk dezelfde zakken die eerst al waren bovengehaald, maar nu werden gemanipuleerd om weer andere sporen te leggen.

It's complicated. smile

8

(100 replies, posted in Politiek & Business)

Op een andere foto is VDB in het stemlokaal zelf te zien, met volgens mij dezelfde man naast hem. Deze keer draagt de man geen zonnebril, die lijkt hier in zijn borstzak te steken. Het lijkt me niet Madani Bouhouche te zijn. Die was immers 16 jaar in 1968. Om te mogen stemmen in 1968 moest je minstens 21 jaar zijn. Het lijkt me ook geen lijfwacht, zoals eerst gedacht, aangezien hij voor de ogen van de pers naast VDB mag pronken en op hetzelfde moment zijn stembrief in de bus mag droppen. Een jonge partijgenoot? Een schoonzoon? Nergens heb ik een naam kunnen terugvinden.

Deze foto (VDB met links van hem een jongeman) is genomen op 9 februari 1972, wie de jongeman is staat niet vermeld, vermoedelijk een toevallige passant. (?)

https://cdn.imago-images.de/bild/st/0061879363/m.jpg

9

(107 replies, posted in Hypotheses)

Hier aub niet teveel aandacht aan besteden, maar wel interessant: de (overleden) Antwerpse zakenman/avonturier Marc Sluszny heeft in 2007 een boek ('fictie gebaseerd op ware feiten') geschreven getiteld 'De Bende' (over 'de bende van nijvel', ism schrijfster Ann Van Loock). Op zich niet zo speciaal, al was Marc wel van Israelische afkomst, goed geinformeerd, en werd er gezegd dat hij zelf lid was geweest van de Mossad..., of dat waar is heb ik nooit kunnen achterhalen. Hij was van heel goede komaf (zijn vader was gewezen bestuurder van de Antwerpse Diamantbeurs) en jammerlijk overleden in verdachte omstandigheden (hij was een bijzonder goed 'technisch duiker', had zijn 'stuntleven' vaarwel gezegd en ging het rustig aan doen, in de laatste 3 maanden voor zijn dood stond hij onder grote druk, reden heeft hij me niet willen/kunnen zeggen). Tijdens een standaard duik is hij om het leven gekomen, al werd zijn lichaam niet meteen gevonden. Zijn finse co-duiker was niet in staat om uitleg te verschaffen, een zoekactie leverde niets op (er kwam zelfs een reddingsduiker om het leven), en de bergingsoperatie werd afgelast. Pas enkele weken later kwam het nieuws dat een 'anonieme' duiker(s) zijn lichaam opnieuw waren gaan zoeken en werd hij meteen 'overnight' (maar wel volgens de joodse gebruiken) naar Israel overgebracht en begraven.

10

(532 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Tiens wrote:

In Het Laatste Nieuws staat dit zinnetje (dat in andere kranten niet staat):

Zo gaf hij (Robert Beijer) toe een bom te hebben geplaatst in de koffer van een auto van de Brusselse rijkswacht.

Had hij ook zelf al in zijn (ahum...) "biografie" geschreven.