21

(140 replies, posted in Bibliografie)

Ik heb het boek besteld bij Bol en voor €5 is het te koop. Wie het nog niet besteld heeft, nu doen. Heb het in 1 dag uitlezen en allereerst wordt je geraakt wat David allemaal meegemaakt heeft, wat voor fysieke pijn hij heeft geleden en hoe hij dan behandeld wordt door de overheidsinstanties. Dat is triest. David heeft zijn situatie beschreven maar er moeten velen zijn die onder de gebeurtenissen een knak hebben gekregen.

Wat mij inhoudelijk opvalt is de herkenning van Haemers en hoe daarmee omgegaan wordt. Wat eerder al opgemerkt wordt is dat het te checken moet zijn of Haemers in de gevangenis zat ten tijde van de overval of niet. Of iemand van 9 jaar onder dit soort omstandigheden een dader later kan herkennen, is lastig te beantwoorden. Het was in ieder geval een onderzoek waard en waarom zou je aan David twijfelen? Ook vreemd is dat hij het eendenroer herkent als wapen, maar dat wordt ontkend dat het gebruikt is bij de overval. Dit is zelfs nu nog op te helderen omdat er tot de dag van vandaag kogels in het been van David zitten en de kogels die verwijderd zijn zullen toch wel onderzocht zijn? (zie pagina 213)

Verder is het opmerkelijk dat ieder lid van het gezin een nekschot kreeg. Deed de Bende van Nijvel dat bij iedereen bij de tweede reeks ovevallen? David bleef dit lot bespaard. Het is in ieder geval verdacht om een vrouw en een meisje een nekschot te geven, zeker als je daarvoor een heel eind moet lopen. Bij Leon Finne was er eerder ook sprake van een aanvullende schotenwisseling op het slachtoffer, vaak genoeg is dit al aangehaald.

Wat ik ook schokkend vind, is dar er blijkbaar BOB'ers waren ten tijde van de overval waarvan 1 man zwaar gewapend. Is dit te bevestigen uit andere bronnen? En wat hebben de aawezigen tijdens en na de overval gedaan? Ik kan me de verwarring en de angst overigens goed voorstellen. Dat kan de reden zijn dat er niet gedaan is. Maar het zou wel goed zijn dat dan vast te stellen.

De dreigingen aan de familie zijn intimiderend maar kunnen door iedereen zijn gedaan. De Bende van Nijvel handelt meer dan dat ze dreigen en het is gevaarlijk voor de daders om achteraf te dreigen. Dat kan sporen nalaten. Wat te denken van de vervalst nummerplaten? Er gebeurt te veel rond deze familie om het allemaal toeval te vinden.

Verder wordt in het boek goed beschreven wat midden jaren 80 de sfeer was in Belgie.

Beste louisfrancois, helaas heb ik nooit zo goed opgelet bij de Frans les. Als er een Nederlandse versie komt wil ik graag een boek bestellen.

23

(84 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Noorderling, ik deel je mening. een huiszoeking is geen sinecure en dan 21 huiszoekingen! Ben benieuwd wat de onderliggende reden is om dit toe te staan. Daar moet toestemming voor gegeven worden van de zijde van de opsporingsautoriteiten.

Alleen wat kan er 27 jaar na dato bij een huiszoeking naar boven komen? Borden die zijn meegenomen, kogelvrije vesten of de twee riot guns. Ik hoop het maar dat is te mooi om te geloven. Overigens weet iemand welke hypothese Eddy Vos heeft? Is daar iets van naar buiten gekomen? Ik heb dit al eerder gevraagd maar ik weet niet of in België daar geruchten over circuleren. Bekend is de veronderstelling dat de leider van de Bende van Nijvel neergeschoten zou zijn maar daar is - voor zover bekend- geen greintje bewijs voor.

24

(4 replies, posted in Bibliografie)

Ik mis in de documentatie het boek De Bende-tapes van uitgeverij Kritak. Het gaat hier om een verzameling verhalen uit de Panarama/De post. Het gaat om een aantal verhalen van namen die steeds genoemd worden als leden van de Bende van Nijvel.

25

(273 replies, posted in Speurders)

Hallo Noordeling, wat is de theorie van Eddy Vos eigenlijk buiten het feit dat hij vermoedt dat de leider bij de laatste overval is doodgeschoten en dat de aanslagen daarom ophielden? Is er meer dan dat? Als die theorie zou kloppen dan is de Bende een vrij geisoleerde groep omdat als er sprake zou zijn van een contracttheorie - hoe cru dat ook klinkt - één dood bendlid geen probleem zou moeten zijn. Zelf geloof is dat de laatste aanslag een kroon op het werk was, wat dan dan ook moge zijn. Een tweede of derde Aalst dat is toch onvoorstelbaar?

26

(273 replies, posted in Speurders)

Ik heb de indruk dar er inderdaad een spoor is maar de justiele werkelijkheid is lastiger dan de journalistieke (citaat van Eddy Vos). Wat  dan wel de vraag is wat weet men of vermoedt men met zekerheid? Ik zal het boek zeker kopen tegen die tijd maar ik ben sceptisch. Heb door de jaren heen al heel veel theorien gehoord en weinig bewijs.

Ik ben een Hollander en kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat een bende die 28 menesen doodt nog niet opgespoord is. Ik bedoel dit beslist niet hooghartig maar het is zo gruwelijk wat er is gebeurd. Ik kan me herinneren dat we naar de Belgische TV keken naar Dallas en dat de uitzending onderbroken werd. Als ik het goed heb was dat op een donderdag. Het heeft me nooit meer los gelaten.

27

(753 replies, posted in 1985)

Hallo, ik zal kijken wat ik voor jullie kan doen, heb in Leiden gestudeerd en zal contact opnemen. Wat wil je precies?

28

(389 replies, posted in Mededelingen)

Bedankt.

29

(389 replies, posted in Mededelingen)

Ben, weet niet hoe ik op nieuws moet regaren maar er staat een franstalig bericht en helaas is mijn Frans niet je dat. Het lijkt erop dat er een DNA match is. Wat is de kern van het bericht? Dank voor de moeite.

30

(99 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik heb het artikel op de site gelezen maar uit de tekst is mij niet duidelijk waarom dit spoor naar Nederland zou leiden. Kan iemand hier meer over vertellen?