41

(47 replies, posted in Wapenhandel)

Ben wrote:

Uit het rapport Godbille:

(...) Mais il y a peut être lieu d'avoir l'attention attirée sur le fait que Jacques Monsieur fut administrateur en 1980 de la SA COSS (Close Out Sales Systems) déclarée en faillite (dossier 75.603/83), avec Pierre Ceulemans (2.12.34) qui a été signalé à rechercher par la BSR de Wavre dans le cadre de l'affaire Mendez.

Iemand meer informatie over Pierre Ceulemans?


Ik ga er van uit dat onderstaande P. Ceulemans dezelfde is als Pierre Ceulemans...


Kamer van volksvertegenwoordigers; Parlementair onderzoek naar de Belgische leveringen van wapens en munitie aan landen die in een gewapend conflict verwikkeld zijn of waartegen een wapenembargo geldt. (Tussentijds verslag.)
Vrijdag 2 oktober 1987:
De heer P. Ceulemans, Directeur-generaal Volcanair.

Dus P. Ceulemans moet voor de onderzoekscommissie verschijnen maar een vervolg op deze Pdf heb ik niet.

Verder zoekende naar Volcanair is het volgende te vinden;
Volcanair Fleet Details and History;
Country: Zaïre.
Airline Founded: 1982.
Started Operations: 1985.
Ceased Operations: 1988.

Fleet Matrix;
Aircraft type: 1 x Douglas DC-8.
Registration nr.: N902R.
Aircraft type: Douglas DC-8-55F.
Construction nr.: 45767
Configuration: Cargo.
Delivered: Augustus 1986.
Exit date: Februari 1988

http://1.bp.blogspot.com/_ocsYp7lzFnM/TCzYmsPUBdI/AAAAAAAADdo/6ko2wGi_brA/s1600/0418-017_album_1024px.jpg
Deze foto is van augustus 1986, onbekend waar.
Verder:
September 1986 gefotografeerd Oostende.
30-4-1987 gefotografeerd Schiphol Amsterdam.

In februari 1988 werd het vliegtuig verkocht aan "Kalitta American International Airways" en kreeg het een nieuw registratienummer (N807CK).


Het lijkt er dus op dat Ceulemans als "vervoerder" fungeerde voor illegale wapenhandel.
Gezien het bedrijf als Zaire als thuisbasis zou hebben zal een deel van de handel wellicht met Zaïre te maken hebben.

Gezien het rapport Godbille uit 1990 komt (maar misschien toch oudere of verouderde info kan bevatten) is het lastig te bepalen hoe dat met de signalisatie van de BSR zit (welk jaar gesignaleerd ?). Allicht zal de desbetreffende onderzoekscommissie hebben geweten waar Ceulemans zich bevond, aangezien hij werd opgeroepen te getuigen. Waarschijnlijk is hij dus ook op vrijdag 2 okt 1987 aldaar verschenen. Het kan ook zijn dat die signalisatie van na 1987 is...

Heeft iemand dat volledige verslag van de "Parlementaire onderzoekscommissie naar de Belgische leveringen van wapens en munitie aan landen die in een gewapend conflict verwikkeld zijn of waartegen een wapenembargo geldt" ?

Er komen vast meer interessante zaken aan bod in dat verslag gezien de namen van de lieden die voor de commissie moeten verschijnen...

42

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ludwig

43

(148 replies, posted in Andere Personen)

Ben... mag ik je verzoeken om nog even de tekst van het artikel in van mijn vorige bericht op schuine letters te zetten.

Ben wrote:

Het verschil is dat ik wel weet hoe Baugniet er in die periode uit zag.

Kan ik je overhalen om nog even te verduidelijken waarom de man op de eerder door mij geplaatste foto niet Baugniet zou zijn?
Heb je een foto van deze man of ben je hem ooit eens persoonlijk tegengekomen?

robert wrote:

Is er iemand die weet hoe groot jean-luc Baugniet is? Insider zegt dat er een Luc verschillende vesten over elkaar aandeed om de reus zijn in de WNP oefeningen. Zou het deze Luc kunnen zijn?

Al trek je 4 vesten over elkaar heen... langer zul je er niet van worden, hooguit zul je er erg vreemd uitzien. Het klinkt in mijn oren niet echt geloofwaardig.

44

(148 replies, posted in Andere Personen)

Ook in latere jaartallen had deze man zijn streken nog niet afgeleerd...

]Six mille armes de guerre

Les principaux trafiquants ont été condamnés à un total de neuf ans de prison ferme

La 57e chambre du tribunal correctionnel de Bruxelles s'est prononcée jeudi le procès à charge d'une dizaine de prévenus poursuivis pour trafic d'armes international.

Le tribunal a sévèrement condamné jeudi les organisateurs du trafic portant sur quelque 6.000 armes. Les deux principaux prévenus, Jean-Marie Creton et Bert Robberecht, ont respectivement pris 5 ans et 4 ans ferme. Le tribunal a ordonné l'arrestation immédiate du premier qui faisait défaut. Autre figure connue dans la sphère du trafic d'armes: Geza Mezosy s'en tire avec 18 mois de prison avec sursis. Roger Schoep et Eric Van Nimmen, eux, essuient chacun 42 de mois de prison avec sursis. Trois des 14 prévenus sont acquittés.

Bert Robberecht et Eric Van Nimmen sont des armuriers. Les faits jugés ce jeudi sont très anciens puisqu'ils remontent à près de dix ans (1992-1996). Globalement, l'affaire se subdivise en deux volets. Le premier concerne un trafic d'armes à destination de la République centrafricaine au sein duquel différents documents d'exportation provenant de l'ambassade de Centrafrique ont été falsifiés. En outre, le tribunal a estimé que certains des prévenus ont trempé dans une escroquerie à la TVA. Quant au second volet, il s'agit d'un commerce d'armes entre la Belgique et les Pays-Bas, trafic pour lequel les prévenus n'avaient aucune autorisation légale pour exercer une vente d'armes. Au total, pour les deux filières, pas moins de 6.000 types d'armes ont été saisis (Uzi, FAL, M-16, etc.).

Les opérations frauduleuses remontent pour la plupart à 1993 et étaient organisées depuis la Belgique. Le modus operandi a consisté à faire croire aux autorités que les commandes étaient passées par l'ambassade de la République centrafricaine à Bruxelles.

Dans son jugement, la présidente Anne Carlier a souligné que les prévenus ont utilisé de faux bons de commande de l'ambassade, des fausses factures pour solliciter l'exportation des armes afin de les vendre à des pays sous embargo ou à des particuliers.

Enfin, le récidiviste Jean Baugniet, considéré comme celui qui procurait les faux documents de l'ambassade centrafricaine, écope, lui, de 2 ans de prison avec sursis.

Bron: La Dernière Heure | 22 Maart 2002

Een van de terugkerende handlangers van Baugniet is/was wapenverzamelaar Roger Schoep. Dit is de schoonvader van Patrick Baudry. Roger Schoep zijn DNA werd gevonden op het hoedje dat de daders verloren te Aalst. (Er zat ook van andere personen nog DNA op dat hoedje).

45

(46 replies, posted in Bibliografie)

Hoi Laure en KableW, welkom op het forum.
Afhankelijk van wat de vraag is zijn er verschillende topics om die vraag te stellen.
Voor algemenere vragen is er het topic >> https://www.bendevannijvel.com/forum/viewforum.php?id=55
Maar als het over een specifiek onderwerp gaat kun je ook in een van de bestaande topics je vraag stellen. Zo zijn er topics over Aalst (vooraf, tijdens, vlucht en achteraf) die je vanaf de Hoofd-forumpagina (index) kunt vinden in de katern "1985".
David heeft in de katern "Getuigen" een topic dat specifiek zijn getuigenis(en) behandelt.

Laure wrote:

Ik heb ook zoveel vragen die ik zou willen stellen, maar ben bang om dom over te komen. Is er ergens een topic voor leeks om vragen te stellen?

Niet bang zijn om vragen te stellen.... het is altijd dommer om geen vraag te stellen en zodoende ook nooit het antwoord te weten. Natuurlijk zijn er soms vragen waarop het antwoord al ergens in de bendelectuur of op het (ondertussen immense) forum te vinden is maar daar verwijzen mede-forumisten je dan wel naartoe. Sommige vragen (meer technische) zijn in een paar woorden gevraagd maar vereisen van iemand die erop zou willen antwoorden dat deze eerst zowat een boekwerk moet schrijven.... die vragen moet je wel zien te vermijden aub wink. Bezig zijn met de bende van Nijvel vereist van jou dan weer op zijn beurt dat je van lezen moet houden. Als je je er echt serieus in wil gaan dan raad ik je aan om info die je her en der tegenkomt over een bepaald onderwerp waar je alles van wilt weten, te bundelen in je eigen dossiertjes,,, dan kun je het altijd makkelijk terugvinden.
Grts en succes. Boem.

46

(77 replies, posted in Bewijsstukken)

Insp. Witse wrote:

Boemerang, begrijp ik het goed dat met betrekking tot Willy Pourtois, Robert Gray & Montgomery Kee de firma Nutribel (NII) en in een verdere lijn Kintex achter deze operatie zat?

Ook Bouhouche & Beijer konden het nadien schudden als onderzoeker.

Ik weet ook niet hoe de vork precies in de steel zit, Ik denk dat Bihay en Balfroid vastliepen op alle fronten, de Libanezen met hun machtige connecties en de lijnen naar Robert Gray en dus de CIA. Pourtois had banden met de staatsveiligheid (meen ik, vind de bron zo snel even niet terug). Zonder dergelijke rugdekking kun je je beter niet in het wereldje van de internationale wapenhandel te begeven. Misschien is dat waar ook Dekaise destijds achter kwam...

Wat betreft Kintex moet ik opmerken dat de Libanezen naar het mij toeschijnt die Bulgaren niet perse nodig hadden, die Rachid Abed kwam bij Pourtois terecht via Walter Schoefer (de assistent van Robert Gray) en toen Bihay en Balfroid tegen Maroen Hage aanliepen wisten dat hun onderzoek in die richting van de Libanezen daar ophield...

https://lh3.googleusercontent.com/veTAbB-BpAQ87vdMHyfZjU-7p_GYAHtpkDTJvMjtDtsXI4pD259japr8efBxtvOQEwXpnh_F6ljmg4eiNjfbbAZp-kr_VzJ7pN2ZgMeMG6MMbq7FpFXT2IymQ0DnHiXynhY0Zv8SmvzReg9nsHRpZ4kgENOUWwu1zzc43Nagw1T4aSHf4X7ywW4T2G1ZGyVxI2FyAuZ-vW6CSjv33-Ho8hv_yVh12EVqdGws2CnqXNhy7kZREKjbr5Fa0Fj-k4yYcKtKakwv6F9IL4t7dMHKTWF1GsnVfJPZMIouwr8HxjnjrK735ryoZ4Y0trT1EyboKymDI6fLxgfl-8d9OeumLJ-ZKA14GMdJbM0mLLOe_NFDRWldlSF1rDfeqcCyeqnqpaY0Ej2jW_mcTgd6-Z_TQdJKOeMYHXQSF4k4E0In_IbN5mUNNxMWeiTL0RYZLZWczd20vyRIbhIhS1I522Tt7YtQK8aexOnbgOwtYEwSG__VqZ6687Dd_tLd3sg7ilPMxvjh5_GtUQw9bdQuJ4MZxLC4G0k9gHzpSicY-1KJugHFSnLDxo4wAbKAaTnfw5dhsKfqD0r795saCnDUEdaQJZAsVT7SddcROJVALYTDdl3LdDVAcQe2iu2-7zsbobLEygClJtvc68778K1lv63nCtUDBUobK4sgPkOWM6Wr8hkQXvNrOLxq8ZXmeAJf=w640-h914-no?authuser=0

Voor de motieven voor de overval op Dekaise zijn meerdere mogelijkheden. Het is voor mij slechts speculeren, ik weet het net zo min als ieder ander hier (of de meeste anderen hier ?). Die deal voor de geluidsdempers heeft er de meeste schijn van dat daar iets is misgelopen. Dekaise bevond zich mogelijk zonder rugdekking in een wereld die bestaat uit schimmige figuren die namens schimmige bedrijven en gedekt door schimmige geheime diensten uiterst schimmige zakendeals doen... en daar soms weer andere schimmige mensen/bedrijven mee dwars zitten. Dekaise wou dempers voor Ingrams gaan produceren maar er was natuurlijk al een bedrijf dat die dempers maakte...

Waar wapenhandel met landen als Colombia en Libanon plaatsvind is drugshandel natuurlijk ook nooit ver weg.

De latere berichten van "the end" over de achtergrond van de roof op Dekaise zijn natuurlijk interessant maar hoe Mendez nu precies in het plaatje past is voor mij onduidelijk.

Howitzer wrote:

Het enigste feit dat dit alles verbind is de fameuze zak uit het kanaal

Beste, ook zonder Ronquiéres is alles met elkaar verbonden.

Mincky wrote:

Hier nog een zeer heldere uitleg over de Ingrams » YouTube

Inderdaad (eens) een fatsoenlijk gemaakt filmpje. Dank je Mincky, de serienummers zijn op dit filmpje trouwens nog anders dan toen deze wapens later door RPB werden geproduceerd.

Overigens weten we dat, gezien het aantal bij de feiten gevonden hulzen en kogels, de schutter geen salvo's heeft afgevuurd of anders hele korte salvo's van enkele tot hooguit 4 kogels. Het wapen heeft niet zo'n goede naam qua zuiverheid omdat het door de terugslag omhoog afwijkt bij het vuren van salvo's, gezien er geen demper op zat zal de controle van de schutter over dit wapen ook niet optimaal geweest zijn (in het geval van een salvo).

Gevonden hulzen van bendewapen 9mm-Nr.3 (een Ingram M10-9 (9mm 9x19));

  • Eigenbrakel : 6 hulzen en 4 kogels (1 huls is verloren geraakt).

  • Overijse : 5 hulzen en 2 kogels.

  • Aalst: 4 hulzen en 2 kogels.

  • Totaal 15 hulzen en 8 kogels (minimum aantal geloste schoten dus 15).

Mogelijk zijn er meer sporen verloren gegaan op de PD of verloren geraakt bij de onderzoekers. Kogels kunnen ook in de lucht verloren zijn gegaan of compleet versplinterd zijn geweest. Bij sommige autopsies (inclusief andere feiten) werden wel kogelsporen veiliggesteld en bij andere autopsies schijnbaar dan weer niet. Enfin, er is een kans dat 9mm-Nr.3 meer dan 15 maal gevuurd heeft maar dat zullen dan hooguit enkele schoten meer zijn geweest ipv bijvoorbeeld tientallen schoten meer.

De onderdelen van de M11 van Ronquiéres.

https://lh3.googleusercontent.com/Hit6KsD6CSM2Zr22daHyAUNwTa2dG034okCQrM2wagIBnVimfzNWVfdenx-kNDg9u8u2QJBjT7wbp6cNfKo_JakeFIwyufi1dBb5rRObd8UrqIjzhU6uO6BYMN6FpCM3ZzghnRSEWoHqTpq-kzeo2KRuzeFN3M1uDCIv72lVbvO8iMOJHXs4cKcVP8wLluoG8AoB9ziNIl6S-BPk7UwFQhhX_7QU4wMXhjivJSaqCqWbwwQJoLKSLo-k5iAVLZFR7OTIfPiOkEPgirGsyKhPumoi8V5I1TlD9TlAqsI9xFaeRpQLOmIJy_2ebBGa5k8zqssz9D8GcEv8omRr7Hs_uXi9rQ7nk6WXPOuhtZkIXvn1t954jvQImtai7jXULD4VpKPt309OmtomNY9MGKJf22rxNYcLcUx2jG60VDKSiJjAgGOHMkYvx9ON-4QghsyCOSC0bmMcRBR3x1Fsfp_CvduuFABVzA0eyEoFXiozi51YkLJtqEHlkA1wXtMMgih-iBzLKQpOibQ5NT-0dJsrmnDTiZkRfjdj0AcStAW71kyrmzeiEBxfwogVDq9m4VGsRTEpNA_7cdzUEqaoylREeRN-Od6neYBFUeKWwfDadXM3gMrirH8zkBC9CWeS4KM-OogIX1KDxad71v2fJbdzvwN9AqbO1dFbupQybtlEXGtTs24BBzIjYOGk96tg=w881-h553-no?authuser=0

B25 - Deel van een neerklapbare schoudersteun MAC Ingram model11 9mm-kort

Dit onderdeel wordt in de gebruiksaanwijzing van de INGRAMS de "Wire Form Butt" genoemd. De Wire Form Butt van het model M11 heeft een ander onderdeelnummer dan deze van een model M10-9 of M10-45. Het is dan ook een maatje kleiner dan de Wire Form Butt van een model M10-9 of M10-45. Daardoor heeft men kunnen bepalen dat de Wire Form Butt die in het kanaal werd gevonden afkomstig moet zijn van een model M11.

Het bewijsstuk is door de daders duidelijk verbogen/ rechtgebogen. Dit moeten ze wel expres gedaan hebben, stel er was bijvoorbeeld een auto over dit onderdeel gereden dan zou dit onderdeel ineengedrukt zijn ipv rechtgebogen.

B26 - Onderdeel van een schoudersteun van een MAC Ingram model11 9 mm-kort.

Dit onderdeel wordt in de gebruiksaanwijzing van de INGRAMS de "Stock Rail" genoemd. De Stock Rail van het model M11 heeft een ander onderdeelnummer dan deze van een model M10-9 of M10-45. Het is dan ook een maatje kleiner dan de Stock Rail van een model M10-9 of M10-45. Daardoor heeft men kunnen bepalen dat de Stock Rail die in het kanaal werd gevonden afkomstig moet zijn van een model M11.

Ook dit bewijsstuk is verbogen, maar anders dan bij de gevonden Wire Form Butt zou dit hier nog op andere wijze dan expres gebeurd kunnen zijn. Het is ook slechts een beetje verbogen in vergelijk met de Wire Form Butt.

B32 -A. Een aanbrengveer voor magazijn MAC Ingram.

Dit onderdeeltje wordt in de gebruiksaanwijzing van de INGRAMS de "Compression Spring - Magazine Catch" genoemd. De Compression Spring - Magazine Catch van het model M11 heeft hetzelfde onderdeelnummer als deze van een model M10-9 of M10-45. Daarom is dit onderdeeltje niet aan een specifiek model toe te wijzen.

Anders dan de Wire Form Butt en de Stock Rail is dit onderdeeltje, hoe klein dan ook, nodig om het wapen naar behoren te kunnen gebruiken. Nu heb ik nog nooit in mijn leven een INGRAM in de handen gehad maar ik ga er van uit dat zonder dit onderdeeltje het magazijn uit het wapen valt. Om aan de Compression Spring - Magazine Catch te geraken zul je de kolf (greep) moeten verwijderen en zonder de Compression Spring - Magazine Catch valt volgens mij het onderdeel "Magazine Catch" uit het wapen (en daarmee het magazijn).
Het is dan ook een indicatie dat de INGRAM M11 door de bende verder uit elkaar werd gehaald en waarschijnlijk het wapen dus, waar het zich ook bevinden mag, in gedemonteerde staat verkeerd.

47

(77 replies, posted in Bewijsstukken)

Robertvandeurnen wrote:

Beste Boemerang, heeft u hiervóór een bron?

Zeker RobertvD, wat jij specifiek quoteert haal ik uit documenten van de BSR Waver uit 1985 gevat in een pdf genaamd "Dekaise Duo Incomplet". Ik zet even de directe quotes neer en omdat ik daarvoor nog eens ging overtypen vanuit het originele document moet ik meteen nog even een correctie bijvoegen, een reminder aan hoe foutjes op de loer liggen ... ook bij mij.

Pourtois:

  • Il s'est fait remettre les 05 INGRAM par l'épouse de Dekaise le 01 ou 02.10.82.

  • Il a vendu les 05 PM INGRAM au septembre ou octobre 1982 à un Libanais, Abed Rachid
    ayant une résidence à Athenes (Greces) et Beyrouth (Liban) probablement le 17 octobre 1982 N.D.R.

  • Il a au contact avec Rachid par l'intermédiare d'un américan Walther Schoefer. Pourtois n'aurait jamais traité avec Schoefer, selon lui Schoefer aurait entendu parler de Pourtois par la firme International Security Associates de New-York.

Montgomery Kee:

Il s'est fait preter une mitraillette INGRAM (prototype canon long) par Dekaise et l'a emporte on Angleterre, cette arme n'est pas enregistrés chez Dekaise et le numéro est inconnu.

Bij het nachecken van die laatste quote ben ik even wat aan het hervertalen gegaan, het woord "Preter" is een van de woorden die niet goed leesbaar zijn en dat ik (of Google Translate) misschien verkeerd heb gezien in mijn aanvankelijke vertaling). De letter M van het woord Emporte is ook een brei, ik heb dit aanvankelijk verkeerd ingetypt als een x (exporte). Ik heb dit jaren geleden eens allemaal overgezet naar Nederlands omwille dat mijn Frans niet is wat ik zou willen dat het was. Daar waar ik in Duits of Engels makkelijk de context van een zin zie en dus automatisch weet wat er op de plaats van een slecht of onleesbaar woord zou moeten staan, daar ontbreekt me de kunde met de Franse taal met helaas dit vertaalfoutje als gevolg.

Enfin, bij nader inzien lijkt mij dus dat het wapen al van Dekaise was en dat Kee het leende en naar Engeland bracht. Dan is het de vraag of dat wapen daarna ooit weer is teruggekomen bij Dekaise of in Engeland is gebleven of wat er mee gebeurt is.

48

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

De vader van "Koen" was dan niet de enige die daar verdachte zaken opmerkte, zie ook de berichten van forumlid "Skyper" » Getuigenis regio Overijse

49

(753 replies, posted in 1985)

zie ook Getuigenis regio Overijse

50

(77 replies, posted in Bewijsstukken)

Trobken, let op! De partij van 5 stuks Ingrams M10-9 die ik opnoemde werden ingevoerd in 1982. Het kan goed zijn dat er in '83, '84 of '85 nog meerdere werden ingevoerd... geen idee.

Daarnaast werden er ook nog meerdere Ingrams M11 ingevoerd, Dekaise had er zeker 1 want die lag in zijn vitrine en werd gestolen door de bende.

Pourtois heeft een serie van 5 stuks Ingram M11 via PRB ingevoerd en eveneens aan Dekaise gegeven met als doel er geluidsdempers voor te maken (de deal met Robert Gray/ISA). Deze heeft Pourtois kort na de overval weer opgehaald bij Mevr. Dekaise terwijl Dekaise zelf nog in het ziekenhuis lag. Deze 5 Ingrams heeft Pourtois later verkocht aan de Libanees Rachid Abed uit Beirut/Athene.

Ergens in de eerste helft van '82 heeft Dekaise van Montgomery Kee (Nutribel) een prototype Ingram gekregen, aangepast en vervolgens is het wapen geëxporteerd naar Engeland. Het model is mij niet bekend, dit wordt niet beschreven. Het wapen werd nooit door Dekaise geregistreerd en het serienummer is onbekend gebleven. Dit betekent dat het wapen een illegaal wapen was dat niet bij de Proefbank voor Vuurwapens werd geregistreerd.

Om het complexe beeld nog even compleet te maken bestaat er ook nog de Ingram M10-45 (niet te verwarren met de M10-9!) Een exemplaar van deze Ingram (in kaliber .45) lag ook in de vitrine bij Dekaise en dit wapen lieten de daders liggen.

Zoals ik al eerder schreef hadden de 2 Ingrams M10-9 die bij Bouhouche en Beijer in beslag werd genomen een serienummer. Het zou dus eenvoudig zijn om het serienummer op het rondslingerende wapen te lezen en het terug te stoppen in de zak waar het vandaan kwam. Op basis van slechts dat artikel van Geens zou ik niet zomaar stellen dat dit een bijkomend exemplaar is.

WaA140 wrote:

Inderdaad met weinig kennis van zake. Een Ingram in 9mm Kort is een Mac11. De nummers zijn waarschijnlijk de nummers uit het dossier van de diverse stukken. Een Ingram M11 en een Ingram M10 kunnen nooit opvolgende nummers hebben,het zijn immers verschillende modellen. De opeenvolgende fabrikanten van Ingram, MAC, Cobray, SWD hebben dan ook nog eens verschillende manieren van nummeren.

Trobken wrote:

Op de website van de Federale Politie (Killersbrabant) is er wel degelijk sprake van 2 gestolen Ingrams bij Dekaise... Een machinepistool van het merk Ingram Kal. 9 mm kort Ingram M10 en een machinepistool van het merk Ingram Kal. 9 mm para Ingram M10

P-Magazine claimt met een citaat van een of andere Boemerang via een of ander forum dat er slechts 1 (!) Ingram exemplaar zou gestolen zijn bij Dekaise

Het is de officiële website van CBW die foutief beide modellen een M10 noemt. In die zin valt de journalist niets te verwijten, hij heeft dit zo overgenomen van een website waar je op zou moeten kunnen vertrouwen wat betreft dit soort details. Er staan meer foutjes in de opsomming van de wapens op die website.

De M10-9 en de M11 die de bende stal waren feitelijk geproduceerd toen de naam van RPB werd gehanteerd, de serienummers komen overeen met de wijze waarop zij ze nummerden in de periode 1977-1982. Voor het produceren van deze wapens gebruikte men onderdelen die nog in stock lagen van toen het bedrijf MAC heette en waar deze naam ook al in het staal gestansd waren. Het betreft dus zogenaamde "Double Stamped" wapens met zowel de naam Military Armament Corp als ook de naam RPB in het staal gestansd.

De serienummers begonnen met een letter.

  • A = INGRAM M11

  • B = INGRAM M10-9

  • C = INGRAM M10-45

Ben wrote:

Stel je eens voor dat die TV-ploeg toen in 2010 bij dat West-Vlaams bedrijf dat wapen heeft gehuurd als rekwisiet en dat nu zou blijken dat het wel degelijk een gebruikt bende-wapen uit 1985 is. En dat Vos er toen gewoon stond op te kijken.

Pfohh... dat zou zo'n blunder zijn dat ik 't me liever niet voorstel. Straks eens op de aftiteling kijken. big_smile