1

(731 replies, posted in 1982)

Officieel was er dus toch wel iets.

2

(731 replies, posted in 1982)

Xenophon wrote:

Vergeet niet: ze hadden gelijk waar een riotgun met capaciteit van 5-7 schoten kunnen kopen voor (prijzen van toen) rond de 200-250 Euro, no questions asked. Waar is de logica?

Mits vertoon van een identiteitskaart en aankoop registreren via document model 9 bij de lokale politie (roze kaart met serie nr). Sport- en jachtwapens waren tot 2006 registratieplichtige vuurwapens.

Tenzij je de zwarte markt bedoeld. Maar dat kunnen dan terug hete wapens zijn.

3

(504 replies, posted in Algemeen)

Ik heb nog in geen 10000 km ver de kennis van wat sommige forumleden hebben. Maar wat ik wel vaststel ...
de laatste 3 warenhuis overvallen waren geen heimelijke sluipmoorden maar een brutale slachting met heel veel slachtoffers en getuigen daar van. Mij krijg je het niet uitgelegd dat er na 40 jaar in een West Europese staat en democratie nog geen enkele doorbraak is in zo een dossier.

4

(99 replies, posted in Andere)

ctrix wrote:

Ik kan met de beste wil van de wereld niet geloven dat dit alleen om geld ging.

Als het puur banditisme is, waarom zijn ze dan nooit gevat? Waren onze diensten dan werkelijk zo achterlijk? Of waren die moordlustige criminelen zo ongelooflijk slim?

Volledig mee eens.

5

(92 replies, posted in Onderzoekspistes)

Trobken wrote:

Je kan echt niet, je kan echt niet (dubbel, maar ik meen het) zoveel mensen - schijnbaar zonder reden - neerknallen en zoveel ellende (!, lees absoluut het aangrijpende verhaal van David of bekijk de film “Niet Schieten”) bezorgen zonder dat je daarvan sporen nalaat. Het is aan het gerecht om deze te verifiëren en op basis daarvan uiteindelijk (en veel te laat) een oordeel te vellen. Niet door ons.

Helemaal akkoord.

6

(14 replies, posted in Hypotheses)

Vergeet niet dat toenmalig majoor Herman Vernaillen nog heeft samengewerkt met onderzoeksrechter Giovanni Falcone.

7

(14 replies, posted in Hypotheses)

ça va sans dire.

8

(14 replies, posted in Hypotheses)

Xenophon wrote:

Als de maffia of beroepscriminelen iemand uit de weg willen ruimen dan sturen ze een paar kerels naar diens adres en *bang* probleem opgelost. Als je zwaar bewaakt wordt dan begraven ze desnoods een ton explosieven om je te krijgen wanneer je voorbij rijdt. Maar ze moorden niet voor niets (niet uit menselijkheid maar uit risico/geld overwegingen), maken het ook niet moeilijker dan nodig en vooral: ze willen dat iedereen weet van waar de wind waait, pour encourager les autres.

Professionals stelen geen tweeloop, beroven geen voedingswinkel en schieten geen taxichauffeurs neer. Ze gaan ook niet op hun gemak pintelieren en schransen in een restaurant waar ze net de conciërge vermoord hebben en ze pikken geen waardeloze kitschborden mee want een bord van 5 euro zou kunnen leiden tot een leven achter tralies indien het gevonden wordt.

Toegegeven, Dekaise is minder evident (voor mij). Als je kijkt naar de gebeurtenissen in 1985 en zegt dat de aanslagen toen kaderden in een afpersingsstrategie en door professionals gerund werden, dat is een andere kwestie.

Waar ik de zaken wel enigszins zie zoals jij is voor wat betreft de rijkswacht (die m.i. zo bang waren dat er eigen volk bij betrokken kon zijn dat ze proactief alles deden wat ze konden om elk onderzoek in die richting te stoppen) en de VSSE die niet zeker waren dat ze de lont niet hadden aangestoken door hun domme stoten ivm WNP (Christian Smets heeft niet lang voor z'n overlijden zelf nog gezegd dat hij liefst alles had kunnen uitleggen en zijn gepruts op tafel leggen maar dat zijn baas en de minister van justitie het hem verboden). Dat soort toestanden trok aandacht, leek op sabotage van het onderzoek terwijl de diensten zelf waarschijnlijk helemaal niets met de bendefeiten te maken hadden. Maar ze bereikten net het omgekeerde van wat ze beoogden.

Ik zit met de idee - maar kan er niets van bewijzen, het is niet meer dan een gevoel - dat de waarheid wel eens veel simpeler zou kunnen zijn.

Georganiseerde misdaad doet nogal eens vaak beroep op gehuurde krachten. Ik begrijp je stelling, maar de realiteit komt niet uit Hollywood scenes met strak in het pak maffia huurmoordenaars. Sommige verdachten hadden banden met Marseille en werden ook verdacht van daar zware feiten te hebben gepleegd. Daar zoek ik de link met georganiseerde misdaad. die stad heeft een reputatie.

Maar goed  dat er interactie is en iedereen zijn mening kan en mag formuleren op dit forum.

9

(14 replies, posted in Hypotheses)

dankuwel thomas2

Wat ik nog kwijt wil: Sinds de jaren-80 werken de Cosa Nostra, de Camorra, de 'Ndrangheta en de Sacra Corona Unita in vrijwel volmaakte symbiose samen. De maffia is in Italië, maar ook in andere landen in de politiek geïnfiltreerd. Zo beheerst zij vele stemmen en heeft zij soms zelfs eigen kandidaten die aan verkiezingen meedoen.

Zou mij dan ook niet verwonderen dat de feiten in 82 en 83 huurmoorden waren en dat ze in 85 iemand of meerderen een kloot hebben willen afdraaien die zijn of haar afspraken niet meer nakwam. Ik vergelijk het met de moord op JFK... waren het geheime diensten of was het de maffia.

10

(147 replies, posted in Andere Personen)

De Amerikanen verlenen niemand zomaar onderdak en nieuwe identiteit, en op de koop toe nog een vergunning van privé-detective en een vergunning om vuurwapen te dragen. Te zot voor woorden. Yankees doen alleen iets als ze er zelf beter van worden... Anders hadden we hier allemaal Duits gesproken en bradwurst gegeten.