1,701

(102 replies, posted in 1985)

Is het mogelijk dat op het moment van de holdup in Aalst in de Delhaize nog andere leden van de Bende rondliepen? Natuurlijk niet in de rol van overvaller, maar gewoon burger. Zoals er ook rijkswachters in burger op evenementen of in grootwarenhuizen kunnen rondlopen. Die hen eventueel aanwijzingen konden geven (personen helpen zoeken of aanduiden) of helpen als er iets misliep. Ik heb het dus niet over de hulp buiten, maar over extra hulpkrachten binnen (in geval van nood).

Hoe komt het dat Philippe De Staerke altijd toevallig overal gezien wordt kort voor feiten gerelateerd aan de Bende? Als je een overval gaat plegen, ga je als bekende gangster vlak voor de feiten geen pint gaan drinken in het plaatselijke stamcafé? Of het moet om provocatie gaan of opzettelijk verduisteren van bepaalde pistes.

Maar als hij in Waver en Aalst onschuldig was? Gaat hij dan echt een gevangenisstraf van 10 jaar aanvaarden, ondanks dat hij geen moorden heeft gepleegd.

1,702

(102 replies, posted in 1985)

Toch als je de getuigenis van David hoort. Ze kwamen vanachter het muurtje gesprongen. Dus krijg ik gewoon het gevoel dat ze hen zaten op te wachten. Waarom komt men op exact dat moment van achter het muurtje gesprongen?

Dit doet me ook vermoeden dat er bendeleden in burger kunnen rondgelopen hebben in het magazijn, die de anderen meedeelden wie zich waar bevond in het magazijn of wanneer ze richting parking, ingang of uitgang kwamen. Of is dit te ver gezocht?

In Wallonië zou men ook bepaalde neergeschoten personen nog omgedraaid hebben en nog een bijkomend nekschot gegeven hebben wat typisch is voor afrekeningen bij de maffia.

1,703

(51 replies, posted in Roze Balletten)

Heel simpel wat de video betreft. Is een archiefbeeld van reportage van RTBF over Bende Van Nijvel en Roze Baletten in jaren 90. De betrokkene had dit opgenomen met zijn video en nadien gedigitaliseerd en op internet gezet. Deze persoon is een lid van het Franstalige Années De Plomb-forum en heeft meerdere tv uitzendingen betreffende Bende van Nijvel online geplaatst. Dit filmpje was er gewoon eentje van.

De vraag is dus, hoe komt RTBF aan dit filmpje. Wat het koningshuis betreft, dit zie ik eerder als een goedkoop dreigement. Waarom zou men moord en brand schreeuwen dat Albert aanwezig is op bepaalde feestjes?

Wie ligt daar nu nog wakker van? Hij heeft toch ook een buitenechtelijke dochter en ging regelmatig vreemd. En Laurent was met Wendy. Filip bezocht vroeger regelmatig stripteasebars bij internationale missies. En dan? Alsof daar iemand wakker van ligt. Er zijn zovele mensen die een scheve schaats rijden of sex-feesten bezoeken. Op die feestjes zullen inderdaad gangsters rondlopen want die moeten hun geld van overvallen op krijgen, maar daarom zijn die anderen nog geen misdadigers.

In de reportage van "De Wortels Van Het Kwaad" heeft Leopold Van Esbroeck het hierover. We kwamen op de meest exclusieve feestjes en restaurants want de miljoenen die ze verdienden met overvallen moesten zo snel mogelijk op. Daardoor kwamen ze vaak in contact met de elite (magistraten, top-zakenlui, ...). De meesten hadden gewoon geen idee tegen wie ze wel praatten. Als je in dergelijke etablissementen komt en je draagt een mooi kostuum, behoor je tot de beau monde. De meeste mensen stellen zich gewoon geen verdere vragen.

1,704

(601 replies, posted in Hypotheses)

Zowel Bende De Staerke als Bende Haemers zijn volgens mij "gebruikt" om de vuile werkjes op te knappen met de voorwaarde dat ze vrijuit gingen gaan (bescherming van hogerhand). En waarschijnlijk ook voor een mooie som geld (geld vd overval zal de bonus geweest zijn). Iets in de aard van: we geven je genoeg geld om een "normaal" leven te beginnen buiten het milieu na je opdracht + je geniet bescherming.

De mensen die hen gerecruteerd hebben zitten nu in het buitenland of zijn dood (of hebben nieuwe identiteit, geval Bouhouche?). Enkel de "gangsters" moeten ter beschikking blijven van het parket, andere verdachten niet.

Enige troost is dat ze nooit een volledig gerust geweten zullen hebben. Zelfs niet in een nieuw leven aan de andere kant van de wereld, als je zulke daden op je geweten hebt. Kan me niet inbeelden dat je zoiets volledig uit je hoofd kan zetten. Zelfs al ben je een psychopaat.

Kenden Achille Haemers en Léon De Staerke elkaar. Moeten ongeveer generatiegenoten zijn?  En beiden heel bekend in het Brusselse milieu in jaren '70 en '80.

Is de dood van Eric Haemers (verkeersongeval) enkele maanden na Patrick's dood onderzocht? Kan het zijn dat hij wist wat Patrick wilde bekendmaken voor zijn dood?

1,705

(51 replies, posted in Roze Balletten)

Ik vind het wel spijtig dat de sensatiepers meer misbruik zal maken van dit filmpje dan dat er goed zal van voortkomen. Want nu draait het enkel om de politiekers, magistraten die op seksfuiven aanwezig waren. Volgens mij is dit maar één van de vele onderdelen van de Bende van Nijvel.

Meningen met een meer nuchtere kijk op de zaak, worden trouwens niet toegelaten bij de reacties op site van HLN. Enkel de gebruikelijke vaste clan van hln-gefrustreerden, die blijkbaar niets anders te doen hebben dan over alles hun gal uit te spuwen komen terug aan bod (met de nodige skreifvauten erbovenop).

1,706

(51 replies, posted in Roze Balletten)

Ook een recorddag voor deze website en Années De Plomb. De Vlaamse media is opnieuw wakker geschud wat betreft het Bende-onderzoek.

1,707

(65 replies, posted in Organisaties)

Denk dat het nog ergens anders was dat ik het gelezen heb. Want hier wordt niet rechtstreeks een naam gezegd. Of de post is nadien aangepast. Heb mezelf al gek gezocht maar kan het niet terugvinden.

1,708

(601 replies, posted in Hypotheses)

Natuurlijk, gewone boeven willen geen doden. Want dat zorgt enkel voor meer controles door politie. En dan kunnen ze hun "werk" niet doen, want zolang de moorden niet opgelost zijn blijven ze zoeken in het milieu. Dus mensen uit het milieu "hebben minder inkomsten" en zullen naam van "potentiële moordenaars" zelf aangeven.
Een recent voorbeeld, is die moord op die vrouwelijke rijkswachter in Lot.
Politiewerk of tipgever uit het milieu? Ik gok op het tweede.

En de tipgevers uit het crimminele milieu m.b.t. Bende Van Nijvel?

Hoeveel van die gangsters was in staat te moorden?
Patrick Haemers was gekend als iemand die graag geweld gebruikte, Léon De Staerke is verdacht geweest van moord. De meeste anderen leden van toen bekende bendes zouden enkel geweld gebruiken als het echt nodig was. En zouden zeker niet opzettelijk de confrontatie aangaan. Bv. de overval van Bende De Staerke waar de geldkoffer openging en geld in het rondvloog en Sotirios in paniek naar buiten rende. De overval van Bende Godfroid waar ze zelf beschoten werden en in volle paniek probeerden weg te vluchten...

Dit is niet de koelbloedigheid van de Bende.

De Bende Haemers en vooral Patrick gebruikte wel de grote middelen, zoals springstof bij overval op geldtransport. Liep in het honderd maar ze zijn toch weggeraakt. Maar bewijst dat hij in staat was, om als het nodig is een slachtveld aan te richten. Terwijl de Bende De Staerke goed was in voorbereidend werk (politie op verkeerde been zetten, brand of ongeval meldden aan de andere rand van de gemeente, zodat ze tijd kunnen winnen om weg te vluchten).

De enige twee die echt in staat zijn tot moorden zijn volgens mij: Léon en Patrick.
Philippe DS heeft volgens mij de straf uitgezeten die toekwam aan zijn oudere broer. Volgens mij was hij verkennerswerk aan het doen voor de "opdrachtgevers" van zijn broer. En bij die potentiële opdrachtgevers reken ik mensen zoals Bouhouche. Voor wie zij werkten dat zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Zeker niet nu het dossier in Jumet ligt, en als het ooit verhuisd zal worden, zullen er wel enkele dossiers met de verhuis toevallig verloren gaan.

1,709

(13 replies, posted in Roze Balletten)

Ik heb toch soms de indruk dat Roze Balletten eerder een afleidingsmaneuver is. Wat niet wegneemt dat er zowel criminelen en eventueel mensen met "hoog aanzien" aanwezig zullen geweest zijn. Maar het is volgens mij niet de hoofdreden van de gewelddaden. Kan best zijn, een individuele afrekening (afrekening in milieu) met iemand, maar niet bv. de aanslagen op Delhaize (meerdere personen).

1,710

(51 replies, posted in Roze Balletten)

Tja, zolang Bultot niet met minderjarigen gefilmd is, is er eigenlijk ook niets strafbaar (of reden tot chantage). Er zijn er zoveel die naar dit soort clubs gaan. Toendertijd misschien wel nog meer taboe, maar niet illegaal.