41

(35 replies, posted in Nieuws)

Sinds maandag geleden zijn er geen overvallen op de Aldi of Lidl meer gemeld door de Nederlandse en Belgische pers. Of ze hebben een rust pauze ingelast of ze voelen de hete adem van de politie in hun nek en houden zich nu low profile.

42

(19 replies, posted in Wapenhandel)

De waarheid volgens Viktor Bout

De ooit vanuit België opererende en nu in Thailand gearresteerde Russische wapenhandelaar Viktor Bout heeft zijn verhaal gedaan: hij is onschuldig. Sinds begin maart van dit jaar zit de Russische wapentrafikant Viktor Bout in een cel in Thailand. Hij werd er gearresteerd nadat hij door undercoveragenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst in de val was gelokt. Bout dacht dat hij zware wapens zou verkopen aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, die een groot deel van haar inkomsten uit de cocaïnehandel puurt.

http://cmp.roularta.be/cmdata/Images/site72/nieuws/wereld/azie/viktorbout2300.jpg

De verwachting was dat hij vrij snel zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Dure Russische advocaten voeren zijn verdediging, en naar verluidt voert ook de Russische regering de druk op Thailand op om de man niet uit te leveren, maar in Rusland te laten berechten.

Bouts advocaten hameren op de tere kwestie van de uitlokking van een misdrijf. Ze hameren er ook op dat hun cliënt geen eerlijke kans op verdediging krijgt, zolang hij niet de namen kent van de mannen die hem in de val lokten _ namen die uiteraard niet kunnen worden prijsgegeven, omdat het om undercoveragenten gaat. Bout heeft vanuit zijn Thaise cel voor het eerst zijn visie op de feiten gegeven, in een lang interview met een journaliste van het Russische blad Kommersant.

http://cmp.roularta.be/cmdata/Images/site72/nieuws/wereld/wereld8/viktorbout300.jpg

Hij schreeuwt - zoals verwacht kon worden - zijn onschuld uit, hij is een van de vele slachtoffers van het 'fascistoïde' regime van de VS, hij was gewoon op 'gezondheidsvakantie' in Thailand, maar hij sluit niet uit dat een of ander dubieus sujet van zijn naam misbruik maakte om zich interessant te maken. Hij herhaalt zijn stelling dat hij een zakenman is uit de transportsector, en dat hij wapens vervoerde, maar uitsluitend met de juiste papieren.

http://cmp.roularta.be/cmdata/Images/site72/nieuws/wereld/wereld6/bout300.jpg

Hij benadrukt dat hij alle troepentransporten verzorgde van Belgische blauwhelmen voor de vredesoperaties van de Verenigde Naties in Somalië, en voor het Franse leger in het kader van de operaties naar aanleiding van de genocide in Rwanda.

Voorts heeft hij geen goed woord over voor de Belgische onderzoeker Johan Peleman, en voor Knack-journalist Dirk Draulans en fotograaf Wim Van Cappellen, die mee hebben samengezworen om hem in diskrediet te brengen door bewust foutieve informatie over hem de wereld rond te sturen. Halverwege de jaren negentig opereerde Bout een tijdje vanuit Oostende.

Bron » Knack

43

(19 replies, posted in Wapenhandel)

Heb de reportage gezien en vond dat het fel leek op het verhaal van de "Lord of War (2005)" film met Nicolas Cage in de hoofdrol. De film start met de cynische openingszin:

"There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That's one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other eleven?"

Meer over deze film kan hier gevonden worden » www.filmsalon.be

44

(35 replies, posted in Nieuws)

Stukje bij beetje komen er meer details vrij van de overvallers:

Overvallers van Aldi bedreigden personeel

dinsdag 03 maart 2009 ENSCHEDE - Drie mannen hebben supermarkt Aldi aan de Posten maandagochtend overvallen. De daders gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor. De overvallers sloegen vlak voor openingstijd toe en ze bedreigden het aanwezige personeel met een steekwapen. Volgens de politie spraken de daders Nederlands met een Surinaams accent en zijn ze tussen de 18 en 20 jaar oud. De politie zoekt getuigen en/of mensen die een rode auto op de avond voor de overval bij de Aldi zagen staan.

45

(78 replies, posted in Andere Personen)

club_le-happy-few wrote:

Na hoeveel jaar kan Habran vrijkomen bij goed gedrag? 5 jaar?

Zijn voorarrest moet je er al van aftrekken (was 2 jaar) dus zou hij wel eens vrij snel terug buiten de poorten van het gevang kunnen zijn wegens plaatsgebrek.

46

(78 replies, posted in Andere Personen)

Peetvader Habran krijgt 15 jaar cel

Het Luikse assisenhof heeft dinsdag de strafmaat bepaald voor de veroordeelden in het proces van Marcel Habran en zijn bende. Habran zelf kreeg vijftien jaar cel. Twee bendeleden kregen levenslang, drie anderen dertig jaar.

Nieuwsdossier » Proces Habran

47

(78 replies, posted in Andere Personen)

Arrest-Habran komt er niet voor 14.00 uur

In het proces tegen bendeleider Marcel Habran en zijn handlangers, zal het Luikse hof van assisen pas dinsdag na 14.00 uur een arrest uitspreken. Het arrest was oorspronkelijk voorzien voor 11.00 uur, maar de deliberaties over de strafmaat zijn nog niet afgerond. Van zodra de deliberaties erop zitten, moet er nog drie uur voorzien worden voor het opzetten van de veiligheidsvoorzieningen.

48

(316 replies, posted in Onderzoeksdaden)

LEO wrote:

Een lijk kan herbegraven worden, een skelet niet. Een skelet is een samenstelling van honderden knookjes die in een bepaalde orde moeten neergelegd worden. Een titanenwerk dat weken duurt.

Van het skelet dat zich op 1 meter diepte bevond lagen de beenderen door elkaar wat erop wees, en een sterk vermoeden gaf, dat het skelet/lichaam verplaatst geweest is waardoor alle heisa ontstaan is rond deze opgravingen. Wat me opvalt is dat men de skeletten als overblijfsels van de Merovingers beschouwd maar ik heb tot nu toe nog geen echte signalen gezien dat dit ook zo het geval is zoals dat de meeste Merovingische graven een ZZW-NNO oriëntatie hebben om een voorbeeld te geven. Een beetje diepere geschiedenis over de Merovingische graven...

Hoewel de titels graaf en baron de meeste mensen onmiddellijk doen denken aan mooie kastelen en roemrijke veldslagen, stammen deze benamingen uit de Merovingische periode. De toenmalige koningen benoemden graven, baronnen en zomeer als hun vertegenwoordigers in de verschillende gebiedsdelen. Deze edellieden benoemden op hun beurt hun eigen lokale vertegenwoordigers. Men had verschillende klassen in de bevolking: elite, vrijen, halfvrijen en slaven. Er bestonden met ander woorden grote verschillen in rijkdom en status. Dit komt mooi tot uiting in de graven.

De overledenen werden gekleed in hun mooiste gewaden en kregen hun bezittingen mee in hun doodskist. Voor de vrouwen waren dit vooral hun sieraden en voor de mannen hun wapenrusting. Van de kledij is vrijwel alles verdwenen, enkel de mooi versierde gespen en andere metalen ornamenten bleven bewaard doorheen de tijd. Rijke mensen konden vanzelfsprekend meer voorwerpen meekrijgen in het graf dan arme. Wegens de rijkdom van sommige graven had men al in die periode te kampen met grafplunderaars.

http://www.kmkg-mrah.be/nl/sites/default/files/imagecache/header/headerimages/harmignies.jpg
Het graf van een rijke Merovingische man

De rijkste mannen kregen hun ganse wapenrusting mee. Zij bestond uit een langzwaard (spatha), een kortzwaard (scramasax), een lans (ango) en een schild. De rijkste vrouwen werden begraven met een hele set juwelen zoals haarspelden, oorringen, halssnoeren, mantelspelden, ringen en armbanden.

Daarnaast werden vaak nog terracottapotten, bronzen en glazen vaatwerk en werktuigen meegegeven in het graf. De middenklasse moest het stellen met slechts een beperkt aantal van deze zaken en de armste mensen kregen niets of slechts één enkele pot mee.

49

(35 replies, posted in Nieuws)

Deze zou wel eens bij het lijstje aangevuld kunnen worden alhoewel ik sterke twijfels heb omdat ze op de vlucht gingen voor de toekomende leverancier. Normaal gezien, bij de andere overvallen, gijzelden ze gewoon iedereen die in de weg stond op hun rooftocht. Het zal hier volgens mij over een mislukte copycat situatie kunnen gaan.

Overvalpoging Aldi Stationsplein te Leiden

27 februari 2009 - leiden - Twee gemaskerde mannen hebben vrijdagochtend rond 07.30 uur geprobeerd de Aldi aan het Stationsplein te overvallen. Bij het openen van de winkel kwamen de twee mannen binnen rennen. Zij bedreigden de twee medewerkers van de supermarkt die op dat moment binnen waren met een wapen en eisten geld. Zij gingen er echter zonder buit vandoor toen een leverancier van de winkel arriveerde. De overvallers vluchtten via dezelfde weg als zij gekomen waren, namelijk aan de kant van de parkeerplaats van het Morssingelterrein.

50

(35 replies, posted in Nieuws)

Ze komen er laat mee af maar de pers ziet er ondertussen wel een verband in betreffende de overval golf in Nederland en België. Zoals gebruikelijk communiceren de beide landelijke politie diensten niet met elkaar.

(Persoonlijke noot: Volgens mij maken de politie diensten er een zooitje van en in speciaal als ze weigeren te communiceren met elkaar. Aldi treft natuurlijk ook enig schuld want ze beweren wel dat ze er zelf alles aan om de winkels en het personeel te beveiligen maar als je de rekensom maakt van de afgelopen maanden dan zie je dat er niet veel van in huis gekomen is van hun statement. Lidl is ondertussen wel al begonnen met het uitvoeren van hun veiligheidsplan in de vorm van het installeren van nieuwe kluizen. Qua beveiliging van personeel is er voorlopig bij beide supermarkten groep nog geen sprake.

Aldi's nu ook in België doelwit van overvallers

BREDA - In België zijn in de afgelopen zes weken vier filialen (in Geel, Eeklo, Wondelgem en Lichtervelde) van supermarktketen Aldi overvallen. In alle gevallen zou sprake zijn geweest van daders die met een 'Hollands' accent spraken. De afgelopen maanden werden er ook zeven Aldi's in West-Brabant overvallen. De laatste overval vond afgelopen dinsdag plaats aan de Hoge Ham in Dongen. Enkele media in België suggereren dat er een verband is tussen de vier recente Aldi-overvallen bij onze zuiderburen, maar de Belgische autoriteiten willen dat niet bevestigen.

Navraag bij het Korps Landelijke Politiediensten en de Bovenregionale Recherche in Brabant leert dat bij de politie in Nederland niet bekend is dat de overvallen in België in verband worden gebracht met Nederlanders. In ons land zouden winkelovervallen vaak ad hoc plaatsvinden en zou er geen reden zijn om aan te nemen dat een georganiseerde bende verantwoordelijk is voor de overvallengolf op bijvoorbeeld de filialen van Aldi. Niettemin stelt een woordvoerder van de politie Midden- en West-Brabant dat er binnen de eigen regio wel degelijk gekeken wordt naar een mogelijk verband tussen de verschillende Aldi-overvallen.

Opmerkelijk is dat de overvallen op de Aldi zich lijken te verschuiven van noord naar zuid. Tot de zomer van vorig jaar was er sprake van een overvallengolf in Noord-Holland en Flevoland. Na de zomer verplaatste deze golf zich naar Brabant, om vervolgens af te zakken naar België. Het Platform Detailhandel vindt dat de Bovenregionale Recherche meer aandacht zou moeten hebben voor dit soort 'overvalbewegingen'. "Vooral als de overvallers de grens van een politieregio overgaan, duurt het vaak lang voordat er actie wordt ondernomen. En dat geldt zeker als de overvallers zich verplaatsen naar het buitenland", zegt Van Golberdinge.

Woordvoerder Leon Kuijs van de Raad van Hoofdcommissarissen vindt de kritiek wat kort door de bocht. "Sinds enige tijd hebben we een landelijke overvalcoördinator die alle overvallen bijhoudt. Ook Europees gezien is er veel aandacht voor dit soort overvallen."

Aldi-woordvoerder Vink meent dat een goede coördinatie tussen de verschillende overheidsdiensten cruciaal is voor het oplossen van de overvallen. Volgens hem doet Aldi er zelf alles aan om de winkels en het personeel te beveiligen. "Dat wij een winkelformule hanteren waarbij een hoge kwaliteit wordt aangeboden tegen een lage prijs, wil absoluut niet zeggen dat Aldi bezuinigt op de beveiligingskosten. Daarnaast hebben wij zelf een systeem waarbij wij de overvallen in kaart brengen en informatie verzamelen. Die informatie delen wij met de politie, maar ik heb niet het gevoel dat daar nu iets mee gebeurt."