261

(116 replies, posted in Bibliografie)

Interessant boek inderdaad, niet alleen wat de Bende betreft, het schetst ook een goed beeld van het Belgische politiek-criminele milieu uit de duistere jaren '70 en '80. Nadeel vind ik wel dat er geen personenregister is, wat het na een eerste integrale leesbeurt, gezien het grote aantal namen waarmee de lezer rond de oren wordt geslagen, niet makkelijk bruikbaar maakt als naslagwerk achteraf. Ook is het natuurlijk niet altijd 100% zeker dat de gesprekspartners van Bouten de waarheid geen oneer aandoen.

262

(4 replies, posted in Bibliografie)

Dus kunnen onopgeloste zaken niet ophefmakend zijn? Trouwens zitten alle opdrachtgevers van de moord op Van Noppen nog niet achter de tralies, heeft men het raden naar waar de buit van de diamantroof in het Diamond Centre zich bevindt, zoals alle aandachtige bezoekers van de site wel zullen weten is (in verband met de motieven achter de Bende) over de CCC het laatste woord nog niet gesproken, en tast men over de werkelijke relaties binnen de familie Pàndy nog steeds in het duister.

Het ging er me bij het posten van dit bericht echt niet om om wrevel te wekken, maar gewoon om aan te tonen hoe weinig aandacht er in de media wordt besteed aan de Bende.

263

(4 replies, posted in Bibliografie)

Op dit moment loopt op Canvas op dinsdagavond de vijfdelige documentaire De Zaak, die ophefmakende Belgische gerechtszaken onder de loep neemt. Respectievelijke gerechtszaken zijn: de moord op Karel Van Noppen, de ontvoering van Anthony De Clerk, de diamantroof van de eeuw in het Diamond Centre te Antwerpen, de jacht op de CCC, en de strapatsen van onze vriend Andràs Pàndy. Heel interessant allemaal, daar niet van, maar ik stel me toch de vraag waarom er geen aflevering (laat staan meerdere afleveringen) wordt gewijd aan de Bende.

264

(52 replies, posted in Bewijsstukken)

LEO wrote:

Dat de overvallers de streek op hun duimpje kenden bewijst alleen dat er een grondige verkenning op voorhand is gebeurt.

De manier waarop ze aan de ordemachten wisten te ontsnappen getuigde van, naast een hoop lef, een geografische kennis die niet alleen de vrucht kan zijn van een spoedcursus.

LEO wrote:

En waarom zou een huurling geen Nederlands praten.

Het is nu éénmaal een vaststaand feit dat, buiten Nederlanders, weinig buitenlanders Nederlands spreken.

265

(52 replies, posted in Bewijsstukken)

LEO wrote:

De uitvoerders : b) Ingehuurde buitenlandse huurlingen (ex-legionairs, ex-militairen, soldiers of fortune zeg maar).

Hier heb ik toch mijn bedenkingen bij: de uitvoerders kenden de streek steeds op hun duimpje, en bovendien zijn er getuigen die spreken van een Nederlandstalige overvaller.

266

(116 replies, posted in Bibliografie)

Ben wrote:

Ides Debruyne is directeur van het Fonds Pascal Decroos. Onder zijn auspiciën verschenen eerder al boeken over aspecten van het Bende-onderzoek.

Weet er iemand over welke boeken het hier gaat?

267

(20 replies, posted in Organisaties)

Deze theorie is geen hersenspinsel van mijn hand (ze doet me trouwens zelf de wenkbrauwen fronsen), maar is zwart op wit op papier gesteld door Dussart in een schrijven aan Bourgeois. Ik dacht dat het het opzet was van dit forum om geen enkele denkpiste, hoe vergezocht of absurd ook, onbewandeld te laten. Het was alleszins allerminst mijn bedoeling om met het poneren van deze theorie aan de schandpaal te worden genageld en bestempeld te worden als een halvegare, een epigoon van Dan Brown en een new ager.

268

(20 replies, posted in Organisaties)

Gewezen adjudant-chef Dussart van de BOB te Waver schrijft op een gegeven moment een negentien pagina’s tellende nota aan André Bourgeois, op dat moment voorzitter van de zogenaamde bendecommissie. In de laatste drie pagina’s heeft hij het over de rol die Opus Dei mogelijk heeft gespeeld in het dossier van de Bende.

Vaste informanten van de Waverse BOB kwamen begin 1985 op de hoogte van informatie volgens dewelke ‘een geheime internationale organisatie van religieuze aard’, meer bepaald Opus Dei, zich achter de Bende zou schuilhouden met de bedoeling de staat de destabiliseren. Eén van de eerste berichten luidde als volgt: "Het behoort duidelijk tot de ideologie van Opus Dei, uit mateloos verlangen naar geld en macht, te trachten een totalitair systeem in te voeren om het land te besturen, door aan het hoofd ervan iemand met blauw bloed te plaatsen".

Dussart organiseerde een discreet onderzoek ’om te beletten dat de verschillende tamtams eventuele tegenstanders op de hoogte zouden brengen’. Dit onderzoek kwam echter tweemaal in het gedrang, toen Dussart persoonlijk werd opgebeld door twee figuren die deel uitmaakten van de Belgische hoge adel. De eerste maal gebeurde dit eind december 1985, de tweede maal in maart 1986, waarna telkens een discrete ontmoeting plaats vond, op voorwaarde dat de figuur anoniem zou blijven.

De eerste, die trouwens verklaarde verontwaardigd te zijn over de slachtpartijen, beweerde lid te zijn van een groep van negen leden van Opus Dei die de destabilisatie van de staat wilden bewerkstelligen met de bedoeling de koning als bestuurder in plaats van louter als vorst aan het hoofd ervan te stellen, hetzij een ander lid van adel indien Zijne Majesteit geen oren had naar dat plan. Toen Dussart namen eiste werd zijn gespreksgenoot de grond te heet onder de voeten en lichtte zonder verdere verklaringen de hielen.

De tweede vertelde in grote lijnen hetzelfde, maar voegde daarentegen de namen toe van ‘verscheidene opperofficieren van leger en rijkswacht die in staat waren de situatie in het land te coördineren’. Er zou al een begin gemaakt zijn met de uitvoering van het plan, gezien het feit dat de Para’s begin 1985 ter beschikking van de rijkswacht waren gesteld. Opnieuw vielen de namen die kolonel Vernaillen al had genoemd, samen met een paar andere die in 1973 waren genoemd als leden van de toenmalige Blauwe Orde. Ook deze gesprekspartner koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en weigerde ‘uit vrees voor zijn leven’ andere leden van Opus Dei bij naam te noemen.

Bij gebrek aan bewijs, gezien het feit dat niets deze informatie bevestigde, en omdat Dussart zijn woord had gegeven aan de twee figuren, werd er nooit een PV opgemaakt en hulde Dussart zich omtrent deze zaak in stilzwijgen. Een soortgelijke situatie had zich trouwens afgespeeld bij de BOB in Charleroi. Adjudant-chef Verdun was bij het onderzoek naar een ander trefpunt van Opus Dei, waarover gelijkaardige geruchten de ronde deden, op dezelfde problemen gestuit en had “de deur achter zich dichtgeslagen en de cel verlaten”.

Bron: Het Leugenpaleis van VDB, Hugo Gijssels (uitgeverij Kritak)

269

(73 replies, posted in Roze Balletten)

Ik heb bij het horen of lezen van de naam Charly De Pauw altijd een wrang voorgevoel gehad. Het heeft er misschien weining of niets mee te maken, maar ik lees hier juist dat hij ooit goudstaven met een totale waarde van een half miljard BEF aan de PS schonk, die door Guy Mathot achterover gedrukt zouden zijn.

270

(28 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Louvaert was volgens mij wel iemand die gemakkelijk gemanipuleerd kon worden.

Juist, en daarom valt hij volgens mij uit de boot als mogelijk bendelid. Een labiel en te makkelijk manipuleerbaar persoon als Louvaert zou te gevaarlijk geweest zijn voor de bende en de opdrachtgevers. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat hij werd gebruikt als kanonnenvlees.