351

(39 replies, posted in Hypotheses)

Inderdaad, de Bende heeft nooit documenten achtergelaten in de zin van: "Wij zijn de communisten". Wat wel beter zou zijn vanuit anti-communistisch standpunt.

Maar we mogen niet vergeten dat die "Gladio"-beslissingen dan (waarschijnlijk?) in Amerika genomen werden, waar men de Belgische toestand niet goed kent en dat minder belangrijke beslissingen op het terrein zelf genomen werden door mensen die niet wisten wat er boven hun hoofd was beslist of wat er in de eerste plaats de bedoeling was (misschien misschien misschien natuurlijk).

Bepaalde feiten lijken echter moeilijk in het kader van Gladio te passen. Misschien moeten we er daarom vanuit gaan dat de Bende werd opgericht door mensen binnen de Staatsveiligheid via WNP, maar ook gebruikt werd voor andere doeleinden dan zuiver anti-communistische. Het is (bijna) zeker dat ze tevens voor de Italiaanse maffia werkten (Juwelier) en voor de Libanezen (Dekaise).

Als bovenstaande waar is, dan kan het zijn dat er veel mensen individueel (dus niet in het kader van een overval) door de Bende vermoord werden, zonder dat er per sé een link te vinden is via Bende-wapens.

Commentaar welkom!

352

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Mijn excuses, ik zei dat maar voor de grap, hé! Ik wou uw grootmoeder niet beledigen. wink

353

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Eén van onze forumleden hier heeft een oud grootmoedertje met een kromme neus en een berkentakkenbezem. Zij heeft de robotfoto van Bouhouche te pakken gekregen en heeft er emotioneel met een tandenstoker op staan prikken tot er een gat in zijn hoofd ontstond, met het gevolg dat Bouhouche zijn kop ook effectief uit elkaar is gespat. Is dat nu zo moeilijk te begrijpen?

354

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Als we Chenda geloven (wat ik ook doe) niet nee. Door de typische Belgische (of Vlaamse, Waalse,...) lamzakkerij heeft men het ideaal van de rechtvaardigheid verloren en bijgevolg ook de wil om deze rechtvaardigheid te doen gelden als er tegenstand komt van een georganiseerde elite, welke de opdrachtgevers zijn van de Bende.

Zie ook de site » Robert Beijer wil moord ophelderen:

Ex-rijkswachter Robert Beijer, die vroeger in verband werd gebracht met een reeks misdaaddossiers, zegt donderdag dat hij een moord van 25 jaar geleden wil ophelderen. Het gaat om de moord op Francis Zwarts, een veiligheidsagent op Zaventem die in 1982 samen met een lading goud en waardepapieren spoorloos verdween. Beijer zit in Thailand en wil terug naar Belgie. Hij wil alleen praten als hij van minister van Justitie Onkelinx een nieuwe identiteit krijgt, maar die weigert dat. Beijer kreeg in 1995 14 jaar cel voor zijn betrokkenheid in de zaak-Zwarts. Ook zijn kompaan Madani Bouhouche werd daarvoor veroordeeld."

Onkelinx zal dat geweigerd hebben, omdat het vanuit strafprocedureel standpunt de moeite niet is en ze geen precedent wou scheppen waardoor elke crimineel zou komen aandraven om een nieuwe identiteit. Maar het zou toch fijn zijn voor de nabestaanden en wie weet dat er bij Zwarts' lichaam nog andere sporen gevonden worden.

355

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Geronimo, niet overdrijven, hé! Die wederhelft van Bouhouche is niet uit de weg geruimd, terwijl zij evenveel geweten moet hebben. Ze is ook niet samen met hem naar het buitenland vertrokken, waar ze hen toch zullen vinden. Als Bouhouche uiteindelijk tips gegeven zou hebben, zouden ze toch niet leiden naar de oplossing van het Bende-dossier (want anders stond men nu al veel verder) waarom hem dan voordelen toekennen? Hij is gewoon gestorven bij het bomen neerleggen. Het blijft een gevaarlijke klus, ook voor ervaren houthakkers.

356

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ja dat was Bouhouche en ja hij is overleden als gevolg van het omhalen van die boom. (Eddy Vos)

357

(169 replies, posted in Getuigen)

Van de site: "Het blijkt inderdaad te gaan om cheques die door de moordenaars van Nijvel gestolen werden bij hun overval in Overijse. De onderzoeksrechter laat in het bos van Houssière geen observatiepost opstellen, ook niet wanneer hij later verneemt wat zich in de loop van de avond afspeelt in Aalst. Indien Schlicker het wel gedaan had, dan ..."

Die combi's stonden dus in het zicht van de plaats waar de verbrande resten gevonden werden? Als we ervan uitgaan dat die politiemensen de ingang van het bos bewaakten en dat de VW dus niet langs daar naar binnen reed, blijven er alleen nog de Rue du Pire en Rue de la Fontaine (...) over. De auto stond met de achterkant naar de getuige, dus zijn ze (hoogstwaarschijnlijk) niet via de Rue de la Chapelle au Foya gekomen. Andere wegen waren waarschijnlijk te grote omwegen.

Misschien wilde de Bende op de plaats van de verbrande resten hergroeperen. Dat ging niet omdat de politie daar stond. De VW is dan maar naar de Rue de la Chapelle gereden, waar ze nogal ongelukkig stond. De auto waarop zij wachtten was misschien ook afgeschrikt door de politie en liet daarom op zich wachten.

358

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik respecteer zeker de moeite die ge gedaan hebt om al het bovenstaande op te zoeken.

Maar, wat hebben Vos' profilers ons geholpen? Wat levert het op door te denken te weten dat iemand al dan niet een psychopaat is? Bij pedoseksuelen is  het nog duidelijk: die zitten aan kinderen. Maar gewoon zeggen: kinderen vermoorden zonder dat het je veel doet? Veel militairen hebben dat al gedaan. Zeg gewoon "kindermoordenaar/-doder". Er zijn trouwens perfect rationele redenen te bedenken om kinderen te vermoorden. Zelfs sentimentele: ze kunnen zeggen "we hebben hun ouders al vermoord en om het voor henzelf draaglijker te maken, schieten we ook op hen". Of: de kinderen zouden wraak kunnen nemen => we schieten ook op hen. Of: ik heb tien jaar in de bak gezeten, ik heb hierdoor geen kind kunnen krijgen en omdat ik hierdoor zo verbitterd ben, gun ik dat ook een ander niet. Of: abortus is nu toch gelegaliseerd (nog niet in 83-85! maar 't vond wel vaak plaats). En dan zijn er nog massa's ander. Pas op: ik ben hier allemaal tegen hé! Maar ik betwijfel of het in dit geval veel zin heeft om met het concept "psychopaat" af te komen in deze stand van het onderzoek.

De Bende zal met de laatste twee misschien gewoon de meest spectaculaire overvallen ooit gepleegd willen hebben. Maar waarom?  Wie zegt dat die mannen trouwens geen emoties hadden? Bouhouche was ook samen met een vrouw en had ook kinderen (zei hij toch in een interview). De persoon die op David schoot glimlachte toen hij mikte (= sadisme?). Toen een andere getuige de drie moordenaars na Aalst de oprit van een villa zag oprijden was er veel commotie in de wagen. Vos zei: de Killer is een psychopaat, de psychiater zei, het is zeker geen psychopaat. Over Clottemans zeiden verschillende psychiaters: psychopaat, maar een andere psychiater zei: borderliner en zeker geen psychopaat. Als het toch zo'n helder wetenschappelijk begrip is, waarom spreken ze elkaar dan tegen?

Ik constateer samen met u : iedereen zegt maar wat hij wil. Noorderling heeft gelijk: 't is gewoon een relatief begrip. Vandaag volksheld, omdat hij zijn eigen angsten overwonnen heeft, morgen psychopaat omdat hij überhaupt geen angsten meer heeft! 't Zou kunnen dat er op een gegeven moment wel een wetenschappelijke consensus over zou ontstaan, maar ik denk dat eigenlijk niet, omdat iedereen (ook elke crimineel) nog eens zijn eigen persoonlijkheid met peilloze diepten heeft. Net omdat de wereld niet zwart/wit is 't een niksbetekenend concept. Gebruikt misschien liever een omschrijving de volgende keer; zoals "zotte doders uit Waals-Brabant en Brussel (misschien) die misschien wel een in hun hoofde bestaande (maar niet in het bijzonder dezelfde) reden hebben om andere mensen te vermoorden"? Natuurlijk is "zot" een relatief en niksbetekenend concept.

Charly wrote:

Psychopaten kunnen er niets aan doen, want het komt door hun hersenen, moreel gezien treft hen dus geen schuld. Maar wij, de gemeenschap die hen had moeten begeleiden, hebben het laten afweten. Dus : de Bende zijn de goeden, wij zijn de slechten.

Pas op: ik hang die stelling niet aan he! Ik probeer dat wat in het belachelijke te trekken. Dat het aan hun hersenen ligt is een stelling van prof. Dick Swaab. Hij stond onlangs nog in de Humo. 't Zal nog even duren tot Swaab z'n theorieën onderuit gehaald zijn (als ze natuurlijk al onderuit gehaald worden). Persoonlijk denk ik natuurlijk ook wel dat die mannen schuldwaardig zijn. En inderdaad het klinkt zeer mooi om Vermassen "psychopaat" te horen roepen tegen mensen die anders te snel weer zouden vrijkomen, om de jury de ernst van de situatie duidelijk te maken. In dat geval van het onderzoek op het proces zelf net om die jury te beïnvloeden, komt dat concept van pas. Maar ook hier is het leeg. Vanzelfsprekend.       

Nu ik er aan denk (en natuurlijk ook om de discussie van dit topic af te brengen ;p ): wordt het niet eens tijd dat iemand de kinderen van Bouhouche en de dochter van Martial Lekeu interviewt? (Als zij zeggen dat hun vader psychopaat is, dan zal dat wel zo zijn zeker, als ze het ontkennen weten ze het zelf nog niet.) De sleutel zou best wel eens bij de volgende generatie kunnen liggen die in het reine wil komen met hun vaders daden.

359

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vos had toch toegegeven dat zijn reus-killer-oude-idee voor Aalst niet opging omdat daar de reus de meeste slachtoffers maakte? Het concept "psychopaat" is trouwens een leeg begrip waarvan iedereen kan maken wat hij wil. Door aan die foute en nutteloze thesis vast te houden  zal het dossier zéker verjaren. Dank u!

Nog wat filosofische kletspraat: "Psychopaten kunnen er niets aan doen, want het komt door hun hersenen, moreel gezien treft hen dus geen schuld. Maar wij, de gemeenschap die hen had moeten begeleiden, hebben het laten afweten. Dus: de Bende zijn de goeden, wij zijn de slechten." Dank u!

Hierdoor zal iedereen wel naar de hemel mogen, maar het helpt ons geen meter verder hé.

360

(169 replies, posted in Getuigen)

Die getuige reed (vroeger althans) vaak door dat bos. Kan hij een algemene sfeerschepping geven van de activiteiten die destijds in het bos plaatsvonden: toerisme, jagers, stropers, ... Heeft hij nooit andere vreemde zaken gezien: eventueel jaren op voorhand?