31

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Hoe kan een'' profiling' techniek' ooit wetenschappelijk worden bepaald? Net zoiets zoals een psychiater de ene zot verklaart terwijl het voor zijn collega gene zot is. Nochtans hebben beiden dezelfde studies gedaan en diploma's behaald. En de acceptatie van zoiets heeft alles te maken met politiek, gedachtengang, overtuiging, ... en de centen.

32

(39 replies, posted in Algemeen)

Een theorie of een vermoeden blijft een theorie of een vermoeden zolang er geen bewijzen zijn. Zo simpel is het! Hoe langer het duurt vooraleer er daders zijn aangehouden, hoe meer verhalen, theorieën er zullen opduiken. Complottheorieën horen erbij. Bij vele onopgeloste zaken en zelfs enkele opgeloste zaken steken allerlei complottheorieën de kop op (bv. aanslag op Kennedy, aanslagen 9/11, UFO's, HIV, ...). 'Complotdenkers' zijn van alle tijden. Deze zijn terug te vinden in alle lagen van de bevolking.

De juistheid van een complottheorie is echter niet te bewijzen ( daarom ook complottheorie.) Complottheorieën worden dikwijls gesmeed door mensen, dikwijls deel uitmakend van politieke en/of religieuze strekkingen teneinde er voordeel (geldelijk, macht, ...) uit te halen of anderen nadeel te berokkenen. In het verleden gebeurde wel eens dat deze theorieën verspreid werden door bepaalde kranten, tijdschriften, boeken, reportages, ... zodanig dat een bepaalde opinie onder het volk werd bekomen. Ook het web is een ideale verspreidingswijze, ook deze site. wink

Een onderzoeker moet zich aldus houden aan de vastgestelde feiten, de wetenschappelijke onderzoeken, slachtofferonderzoeken, de (niet-gekleurde) getuigenverklaringen, de waarheidsvinding. Een onderzoeker moet zeker niet op eigen houtje handelen. Ik las hier dat (een) bepaalde onderzoeker(s) op eigen houtje een verdachte ging opzoeken in de gevangenis, vertrouwelijke verslagen opstellen doch deze niet overmaken aan de bevoegde magistraat waarop dan later de nietigheid ervan werd ingeroepen, wapen(s) 'vergeten' te deponeren op de griffie, ... dit alles geeft enkel de volgende resultaten: procedurefouten, complottheorieën, ... Indien een bepaalde onderzoekspiste niets oplevert, een andere piste gaan onderzoeken, ...

Wat betreft de ons gekende feiten: diefstal van voertuigen dewelke dan gebruikt werden om andere diefstallen te plegen met als buit: wapens, geld, etenswaren, drank, kogelwerende vesten, ... waarbij er wapens werden gebruikt en er (veel) mensen werden vermoord. Wat zou het motief hierbij dan zijn? (rekeninghoudend met wat ik hierboven schreef) Eén feit zou (volgens mij en voortgaande op hetgeen ik hier reeds las) een 'afrekening' kunnen zijn waarbij de eigenaar, alvorens zijn voertuig werd gestolen, naar buiten werd verplicht en daar werd afgemaakt.

33

(39 replies, posted in Algemeen)

Heeft volgens mij weinig te maken met de grote van de buit. Er gebeuren genoeg roofmoorden voor enkele euro's. Heeft te maken met andere factoren zoals de gemoedstoestand van de dader(s), het onder invloed zijn van drugs /drank, het herkend worden door het slachtoffer, het vergemakkelijken van de uitvoering van de diefstal,  betrapt worden tijdens de feiten, ... niet in handen willen vallen van het gerecht.

Een goed voorbeeld hiervan is de moord op twee politieagenten op de parking van de Colruyt te Aalst in 1992. De buit was hier ook minimaal, het geweld maximaal. Wat Nijvel betreft werden de daders (tot tweemaal toe) op heterdaad betrapt waardoor ze hun handelingen moesten stopzetten. Misschien was de buit hierdoor zo gering.

Hier is het belangrijkste motief om te moorden volgens mij: het niet in handen willen vallen van het gerecht.

34

(39 replies, posted in Algemeen)

Ook diefstal kan een perfect motief zijn om moorden te plegen.

35

(156 replies, posted in 1980-1989)

Misschien kunnen ze hier helpen met luchtfoto's van de toenmalige plaatsgesteldheid » www.ngi.be

36

(39 replies, posted in Speurders)

Hoe kan men het alibi van een persoon nagaan zonder die te verontrusten? 'Whereabouts"? Geen GSM's, geen internet, geen GPS of camera's, laat staan een semafoon. Lijkt me onmogelijk en onbetrouwbaar, in die tijd, een alibi na te gaan van een persoon zonder die persoon rechtstreeks of onrechtstreeks te verontrusten.

Al het personeel van dr Groep Diane? Over hoeveel personen spreekt men dan? En met hoeveel zouden de onderzoekers dan moeten zijn om op twee dagen al die mensen hun alibi (sluitend) na te gaan (zonder deze te verontrusten!)? Stel dat er toch mensen van deze groep zouden betrokken zijn... zouden deze zich dan niet kunnen indekken?

Maar als generaal Bernaert zegt dat het onderzoek negatief is, dan is het ook negatief. Ook voor Pint moest dat volstaan blijkbaar.

37

(39 replies, posted in Speurders)

Merovinger wrote:

"In het weekend is dat onderzoek naar de Groep Diane gebeurd. Men heeft al het personeel doorgelicht, alle alibi's onderzocht. Ze hebben dat allemaal manueel gedaan, omdat het personeel het anders 's maandags gemerkt zou hebben aan het computerbestand."

En dat allemaal in twee dagen... Fameus onderzoek zou ik zo zeggen! wink

38

(13 replies, posted in Plaatsen)

Rue Cala 17 te 1473 Glabais: Le Cala - camping » geoportail.wallonie.be

Even inzoomen, in 'catalogue': Ortho-imagerie. Leuke site trouwens...

39

(40 replies, posted in Wagens)

K& wrote:

De heer Culot had ooit nog met Jurion gespeeld in eerste klasse internationale ploeg en de overval waar de Audi beschoten werd was in Genval.

Culot speelde samen met Jurion bij RSCA.

40

(147 replies, posted in 1983)

De speurders weten toch welk kaliber er gebruik werd! Zou erg zijn indien dit niet zo is!