1

(446 replies, posted in Onderzoeksdaden)

‘Enorme kansen’ om onopgeloste zaken te kraken met nieuwe dna-technologie

DNA-sporen van duizenden onopgeloste zaken worden vanaf volgend jaar met behulp van nieuwe technologie nog eens door de dna-database gehaald. De verwachtingen bij politie en Openbaar Ministerie zijn hooggespannen. “We gaan hiermee allerlei strafzaken oplossen.”

De nieuwe technologie wordt in eerste instantie gebruikt voor zwaardere zaken, zoals moord, zedenzaken of roofovervallen. Het Openbaar Ministerie verwacht in de eerste helft van 2021 met het onderzoek te kunnen starten. “Het NFI legt de laatste hand aan de benodigde software”, zegt Landelijk forensisch Officier van Justitie Mirjam Warnaar.

Het gaat om strafzaken waarin geen eenduidig dna-spoor, maar zogeheten onvolledige of dna-mengprofielen zijn gevonden. Deze complexe dna-profielen kunnen niet worden toegevoegd aan de landelijke dna-databank voor strafzaken. Ze zijn vaak eenmalig vergeleken met de dna-databank, en belanden daarna op de plank. Het gaat om vijfhonderd tot zeshonderd dna-profielen per jaar.

Maar omdat de dna-databank jaarlijks groeit met 20.000 profielen, loont het om vaker een nieuwe zoekronde te doen. Voorheen moest dat handmatig gebeuren, maar nu wordt dat geautomatiseerd. “Dat biedt enorme kansen”, zegt Warnaar. “We gaan hiermee allerlei strafzaken oplossen, daar ben ik van overtuigd.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Het gaat om strafzaken waarin geen eenduidig dna-spoor, maar zogeheten onvolledige of dna-mengprofielen zijn gevonden."

Interessant, toch?

2

(193 replies, posted in Andere)

Er wordt in de zaak Bende van Nijvel sowieso met percentages gesmeten alsof het niets is. De broer en de ex-vrouw van Bonkoffsky zijn er voor 100% zeker van dat die laatste de reus was. De speurders zijn er voor 99% zeker van dat dat niet zo is. Nu is Bouten er 100% zeker van dat Beuckels de killer is. Mag ik Bouten een fantast noemen? Als het niet mag, dan doe ik het toch. Niet omdat Bouten denkt dat Beuckels de killer is, want dan kan hij heel goed denken. Maar omdat hij er 100% zeker van zegt te zijn.

Als Bouten nu een fantast is, dan is hij dat altijd al geweest. Fantast word je niet zomaar. Met alle consequenties van dien.

3

(1 replies, posted in Nieuws)

Thailand, het land waar ik me definitief gevestigd heb, is sinds gisteren in de ban van een overvaller wiens optreden erg doet denken aan dat van de Bende van Nijvel. Hij komt, gekleed in een camouflagebroek en verder in het zwart en gemaskerd, een goudwinkeltje binnen en schiet op iedereen die in de weg loopt of beweegt.

Het duurt niet veel langer dan een halve minuut. Dan heeft hij wat goud weggegrist en verdwijnt hij op een motor zonder kenteken. Wat hij achterlaat: 3 doden, waaronder een kindje van twee jaar, en 4 zwaargewonden. De overval is met militaire precisie uitgevoerd en het lijdt, ook bij de Thaise autoriteiten, geen twijfel dat de dader een militaire achtergrond heeft.

Er is een klopjacht op de dader. De plaats waar het gebeurde, Lopburi, is afgegrendeld van de buitenwereld. De man heeft niets meer te verliezen, is bewapend en uiteraard zeer gevaarlijk. Kenmerkend: de politie vermoedt dat diefstal niet het enige motief is van de dader, gezien het grote aantal slachtoffers in verhouding tot de buit (ongeveer 500.000 baht aan gouden sieraden, zo'n 17.000 euro).

De heftige beelden (bekijken op eigen risico, ik waarschuw u!) zijn hier » www.facebook.com

Veel overeenkomsten met de Bende van Nijvel. Verschil is hopelijk dat ze deze dader wél pakken. Ook zijn er nu camerabeelden. Moraal van het verhaal: de Bende van Nijvel is niet uniek.

4

(446 replies, posted in Onderzoeksdaden)

bkv wrote:

(...) Zelfs een zeer ver familielid van de dader in die databank volstaat hiervoor.

Precies. Daarom pleit ik ook voor een verbreding van het DNA-onderzoek, zoals ik eerder beschreef.

5

(446 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De kans op een directe DNA-match met een persoon lijkt me vrijwel nihil. Het moet echt van verwantschapsonderzoek komen en daar liggen goede kansen. Met een aantal gedeeltelijke matches bij mensen die elkaars (bet)achterneven of -nichten zijn, kan een stamboom worden ge(re)construeerd die uiteindelijk precies tot een al dan niet nog levende dader kan leiden.

Misschien is het daarom een idee om niet alleen DNA af te nemen bij mensen uit het criminele milieu, maar ook aselect, wellicht door het lot bepaald, bij anderen, dus bij 'brave' mensen. Vooral ook omdat er heel veel signalen en aanwijzingen zijn, dat de Bende niet uit het criminele milieu komt, maar een volstrekt geïsoleerde club is.

Mensen van het type Tinck en Bonkoffsky dus. Die hebben/hadden niets(?) met de Bende te maken, maar er kunnen door aselect verwantschapsonderzoek nieuwe namen opduiken. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen. Het lijkt echt de allerlaatste kans te zijn.

6

(149 replies, posted in 1983)

(...) een slachtoffer van de overval die op 7 oktober 1983 werd gepleegd in de Delhaize van Beersel, herinnert zich een opmerkelijk detail. Daniel Heysselaer, een student geneeskunde, was die dag aan de slag als jobstudent in de bewuste Delhaize. Bij de overval werd hij gegijzeld en tijdens de hele raid onder schot gehouden. Frappant: de gangsters riepen hem van alles toe in een Noord-Frans dialect.

Bron » Nieuws

Het roept vragen op.

  1. Waarom is dit 'detail' nu pas bekend? Vergelijk het met het 'detail' van die geboortevlek.

  2. Waaraan kon de gijzelaar horen dat er in een Noord-Frans dialect werd gesproken?

  3. Wat werd er gezegd, welke woorden werden er gebruikt?

  4. Hoeveel gangsters spraken in het Noord-Franse dialect? Volgens het citaat twee of drie. Dan blijft de vraag: 2 of 3 (=allemaal)? Of toch slechts één met zekerheid?

Valt er, naar aanleiding hiervan, nog wat te vorsen?

7

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Gewoon op deze draad, enkele pagina's terug.

8

(1,065 replies, posted in Andere)

Het is maar wat je zwaarder wilt wegen: de 99% van de huidige speurders of de 100% van de familie Bonkoffsky. Volgens mij wordt er te gemakkelijk met procenten gesmeten. Aan beide kanten trouwens.

9

(1,065 replies, posted in Andere)

Wat Bonkoffsky betreft: ik ben wel geïnteresseerd in interviews met zijn broer, ex-vrouw en ex-vriendin, zodat ik zelf een oordeel kan vormen. Ook in 'Andere tijden' werd er weer gesproken met Van der Steen et cetera, maar dat leverde niets nieuws op. Ik ben meer benieuwd naar mensen uit Bonkoffsky's directe omgeving.

10

(277 replies, posted in Politiek)

Misschien zeg ik iets verkeerds, maar (weer?) een anonieme brief, wat zegt dat eigenlijk? Niets toch? Tenzij er in die brief traceerbare aanwijzingen staan die nog niet algemeen bekend waren. Maar dat lijkt hier toch niet het geval te zijn.