1

(3 replies, posted in Hypotheses)

Maar wie waren het dan wel?

De laatste tijd ben ik niet meer zo actief op deze site, maar in de periode dat ik dat wel was, ging ik er regelmatig, niet systematisch, ‘diagonaal’ doorheen. Ik heb hier zo’n 125 bijdragen geleverd.

Ik heb wel een idee wat het geweest moet zijn, zonder uiteraard namen te kunnen plakken. Mijn conclusie komt voor een zeer groot deel overeen met de bevindingen van diverse profilers, ofwel forensisch psychologen, die speciaal voor deze zaak zijn ingehuurd. En zo gek is dat niet, want het gaat hier om professionals, ze staan los van de kwestie en zijn onafhankelijk. Ook qua emoties staan ze erbuiten.

Ik maak een genummerd rijtje.

1. Drie mannen

Het ging slechts om drie mannen, dus niet tien of twintig in wisselende samenstelling of zo. Dat geldt zeker voor de feiten in 1985. Heel misschien waren er in 1982 en 1983 een of twee medeplichtigen, niet meer. Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de Bende structureel groter was dan drie daders, laat staan een bewijs. Mijn vermoeden is dat het gaat om drie alleenstaande en alleenwonende mannen, alles wijst daarop. Er is dan ook niemand, die ‘meer weet’. Dus geen spijtoptanten, ook niet in ruil voor grote geldbedragen en bescherming.

2. Banditisme

Het gaat om banditisme. Er is geen enkele serieuze link die wijst naar een politieke achtergrond of sturing. Er is van alles aangedragen, maar verder dan ‘met potlood geschreven’ verbindingen zijn er niet. Het kan goed zijn dat de daders extreemrechtse denkbeelden hadden, maar er is geen enkele aanwijzing, laat staan bewijs, dat er aansturing uit extreemrechtse hoek was. Afpersing? Nee, blijkt nergens uit. Gewoon directe aanvallen, dus banditisme, uitgevoerd door marginalen annex desperado’s.

Vermelding verdient dat de Bende eigenlijk vrij rustig begon, maar het werd van kwaad tot erger. De Bendeleden zijn als het ware gegroeid in het crimineel zijn. In het begin waren ze tevreden met bonbons, koffie, bakolie, wijn en champagne. Later kwamen ze er kennelijk achter dat je die zaken gewoon kunt kopen met gestolen geld, veel efficiënter.

Ook de carrièreopbouw van de Bendeleden wijst op de afwezigheid van een politiek motief. Want dan waren de ‘aanslagen’, zoals ze soms genoemd werden, logischerwijs meer gelijkmatig van karakter.

3. Onbekende dadergroep

Geen van alle in het dossier genoemde verdachten heeft iets te maken met de Bende. Dus geen De Staerke, Haemers, Bouhouche, Beijer, Bultot, Nitelet et cetera. Het ging om een volstrekt onbekende dadergroep.

Bijzondere vermelding verdienen twee namen die uit het niets kwamen – onbekende dadergroep! - Tinck en Bonkoffsky. Het zag er in het begin goed uit, maar kennelijk waren ze het niet. Overigens waren zowel de ex-vrouw als de broer er 100% van overtuigd dat Bonkoffsky een Bendelid was. Maar volgens justitie was het juist 99% zeker dat deze er niets mee te maken had. Het grote verschil tussen plus 100 en min 99 heb ik altijd heel vreemd gevonden.

4. Wie dan wel?

Drie mannen die niet bekend waren in het criminele milieu en daar dus ook geen connecties mee hadden. Ze kenden en vertrouwden elkaar volledig. Ze lijken een paramilitaire achtergrond te hebben, waar ze elkaar ook van kenden. Vreemdelingenlegioen, spookt door mijn hoofd. Uitgezonden naar een Afrikaans land. Samen in een tentje in de rimboe slapen. Uiteindelijk afgestompt van normen en waarden die wij normaal vinden.

Een van de mannen, de killer, was een regelrechte psychopaat, maar charismatisch bij de rest van de groep en ook leidinggevend. De andere twee waren mentaal zwakkelingen en domme meelopers. Zonder killer was er nooit een Bende geweest, diezelfde Bende hield ook op toen de killer (praktisch zeker) de aanval in Aalst niet overleefde. De twee zwakkelingen bleven achter, besloten te kappen en probeerden bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Niet superprofessioneel, maar uiteindelijk toch wel doelmatig. Ze besloten hun eerdere professie van nette inbreker te hervatten (Dat laatste is een onbewezen aanvulling van mij hoor.).

5. DNA als enige oplossing

De kans is heel groot dat niemand van de Bende nog leeft. De killer overleefde Aalst niet, de 'oude' was al oud in 1982… Ik schat de kans dat de derde nog leeft op zo’n 10-20%. Toch moet het onderzoek, als was het alleen maar voor de nabestaanden, doorgaan. In sterfbedverhalen geloof ik niet meer zo, het zou althans een grote verrassing zijn, dus het enige wat nog rest is DNA-onderzoek en dan denk ik met name aan familieverwantschapsonderzoek met de meest moderne middelen. Maar… is er wel nog enigszins bruikbaar DNA? Er is werkelijk onvoorstelbaar geblunderd met dat vissershoedje dat eerst achter een radiotor verdween en na de vondst in een schijtlollige groepsbui van hand tot hand ging. Natuurlijk had dat hoedje direct met een pincet in een plastic zakje moeten worden gestopt.

Er waren eens drie mannen die...

2

(18 replies, posted in Algemeen)

Wauw, dat is snel. Dat artikel is van 3 april, dus gisteren.

3

(18 replies, posted in Algemeen)

Op de Nederlandstalige Wikipediapagina over de Bende van Nijvel worden twee feiten uit 1981(!) zonder meer aan de Bende van Nijvel toegeschreven.

Ik citeer:

25 oktober 1981: nachtelijke aanslag op Rijkswachtmajoor Herman Vernaillen en zijn echtgenote thuis in Hekelgem, Affligem.[38][39] Nog voor Vernaillen de voordeur kan openen worden hij en zijn vrouw doorzeefd met een regen van exploderende magnum-kogels afgevuurd met een Remington-jachtgeweer. Beiden worden zwaargewond maar overleven de aanslag, zij het getraumatiseerd en zijn echtgenote met een blijvende handicap.

31 december 1981: inbraak en diefstal van automatische wapens bij het speciale interventiecommando Diane in de scherp bewaakte rijkswachtkazerne te Etterbeek.[40] De buit bestaat uit vijf machinegeweren van het merk Heckler & Koch (H&K), 10 machinepistolen van H&K, 5 FN FAL-geweren en 5 automatische riotguns van FN, munitie en een auto.[41]

Ik verbaasde me een beetje toen ik dit las. Weet iemand hier meer over te vertellen?

4

(49 replies, posted in Vragen)

Zou ai (artificial intelligence) nog iets kunnen uitrichten?

5

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

‘Enorme kansen’ om onopgeloste zaken te kraken met nieuwe dna-technologie

DNA-sporen van duizenden onopgeloste zaken worden vanaf volgend jaar met behulp van nieuwe technologie nog eens door de dna-database gehaald. De verwachtingen bij politie en Openbaar Ministerie zijn hooggespannen. “We gaan hiermee allerlei strafzaken oplossen.”

De nieuwe technologie wordt in eerste instantie gebruikt voor zwaardere zaken, zoals moord, zedenzaken of roofovervallen. Het Openbaar Ministerie verwacht in de eerste helft van 2021 met het onderzoek te kunnen starten. “Het NFI legt de laatste hand aan de benodigde software”, zegt Landelijk forensisch Officier van Justitie Mirjam Warnaar.

Het gaat om strafzaken waarin geen eenduidig dna-spoor, maar zogeheten onvolledige of dna-mengprofielen zijn gevonden. Deze complexe dna-profielen kunnen niet worden toegevoegd aan de landelijke dna-databank voor strafzaken. Ze zijn vaak eenmalig vergeleken met de dna-databank, en belanden daarna op de plank. Het gaat om vijfhonderd tot zeshonderd dna-profielen per jaar.

Maar omdat de dna-databank jaarlijks groeit met 20.000 profielen, loont het om vaker een nieuwe zoekronde te doen. Voorheen moest dat handmatig gebeuren, maar nu wordt dat geautomatiseerd. “Dat biedt enorme kansen”, zegt Warnaar. “We gaan hiermee allerlei strafzaken oplossen, daar ben ik van overtuigd.”

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Het gaat om strafzaken waarin geen eenduidig dna-spoor, maar zogeheten onvolledige of dna-mengprofielen zijn gevonden."

Interessant, toch?

6

(192 replies, posted in Andere Personen)

Er wordt in de zaak Bende van Nijvel sowieso met percentages gesmeten alsof het niets is. De broer en de ex-vrouw van Bonkoffsky zijn er voor 100% zeker van dat die laatste de reus was. De speurders zijn er voor 99% zeker van dat dat niet zo is. Nu is Bouten er 100% zeker van dat Beuckels de killer is. Mag ik Bouten een fantast noemen? Als het niet mag, dan doe ik het toch. Niet omdat Bouten denkt dat Beuckels de killer is, want dan kan hij heel goed denken. Maar omdat hij er 100% zeker van zegt te zijn.

Als Bouten nu een fantast is, dan is hij dat altijd al geweest. Fantast word je niet zomaar. Met alle consequenties van dien.

7

(1 replies, posted in Nieuws)

Thailand, het land waar ik me definitief gevestigd heb, is sinds gisteren in de ban van een overvaller wiens optreden erg doet denken aan dat van de Bende van Nijvel. Hij komt, gekleed in een camouflagebroek en verder in het zwart en gemaskerd, een goudwinkeltje binnen en schiet op iedereen die in de weg loopt of beweegt.

Het duurt niet veel langer dan een halve minuut. Dan heeft hij wat goud weggegrist en verdwijnt hij op een motor zonder kenteken. Wat hij achterlaat: 3 doden, waaronder een kindje van twee jaar, en 4 zwaargewonden. De overval is met militaire precisie uitgevoerd en het lijdt, ook bij de Thaise autoriteiten, geen twijfel dat de dader een militaire achtergrond heeft.

Er is een klopjacht op de dader. De plaats waar het gebeurde, Lopburi, is afgegrendeld van de buitenwereld. De man heeft niets meer te verliezen, is bewapend en uiteraard zeer gevaarlijk. Kenmerkend: de politie vermoedt dat diefstal niet het enige motief is van de dader, gezien het grote aantal slachtoffers in verhouding tot de buit (ongeveer 500.000 baht aan gouden sieraden, zo'n 17.000 euro).

De heftige beelden (bekijken op eigen risico, ik waarschuw u!) zijn hier » www.facebook.com

Veel overeenkomsten met de Bende van Nijvel. Verschil is hopelijk dat ze deze dader wél pakken. Ook zijn er nu camerabeelden. Moraal van het verhaal: de Bende van Nijvel is niet uniek.

8

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

bkv wrote:

(...) Zelfs een zeer ver familielid van de dader in die databank volstaat hiervoor.

Precies. Daarom pleit ik ook voor een verbreding van het DNA-onderzoek, zoals ik eerder beschreef.

9

(576 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De kans op een directe DNA-match met een persoon lijkt me vrijwel nihil. Het moet echt van verwantschapsonderzoek komen en daar liggen goede kansen. Met een aantal gedeeltelijke matches bij mensen die elkaars (bet)achterneven of -nichten zijn, kan een stamboom worden ge(re)construeerd die uiteindelijk precies tot een al dan niet nog levende dader kan leiden.

Misschien is het daarom een idee om niet alleen DNA af te nemen bij mensen uit het criminele milieu, maar ook aselect, wellicht door het lot bepaald, bij anderen, dus bij 'brave' mensen. Vooral ook omdat er heel veel signalen en aanwijzingen zijn, dat de Bende niet uit het criminele milieu komt, maar een volstrekt geïsoleerde club is.

Mensen van het type Tinck en Bonkoffsky dus. Die hebben/hadden niets(?) met de Bende te maken, maar er kunnen door aselect verwantschapsonderzoek nieuwe namen opduiken. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat aflopen. Het lijkt echt de allerlaatste kans te zijn.

10

(158 replies, posted in 1983)

(...) een slachtoffer van de overval die op 7 oktober 1983 werd gepleegd in de Delhaize van Beersel, herinnert zich een opmerkelijk detail. Daniel Heysselaer, een student geneeskunde, was die dag aan de slag als jobstudent in de bewuste Delhaize. Bij de overval werd hij gegijzeld en tijdens de hele raid onder schot gehouden. Frappant: de gangsters riepen hem van alles toe in een Noord-Frans dialect.

Bron » Nieuws

Het roept vragen op.

  1. Waarom is dit 'detail' nu pas bekend? Vergelijk het met het 'detail' van die geboortevlek.

  2. Waaraan kon de gijzelaar horen dat er in een Noord-Frans dialect werd gesproken?

  3. Wat werd er gezegd, welke woorden werden er gebruikt?

  4. Hoeveel gangsters spraken in het Noord-Franse dialect? Volgens het citaat twee of drie. Dan blijft de vraag: 2 of 3 (=allemaal)? Of toch slechts één met zekerheid?

Valt er, naar aanleiding hiervan, nog wat te vorsen?