1

(110 replies, posted in 1982)

Er zijn tal van mogelijkheden hoe dit wapen finaal bij de Bende belandde. Ik heb me altijd afgevraagd of Mendez hier iets mee te maken kon hebben gehad. Dit - zeldzame - stuk was zeker interessant voor een wapenverzamelaar als Mendez.

Het zou verklaren waarom dit wapen aan de Bende gelieerd wordt, terwijl het weinig nut heeft bij een overval. Het zou verklaren waarom dit feit in Dinant plaatsvond, een locatie waar de Bende verder weinig actief was. Mendez' collectie was ook zeer groot en hij deed er alles aan om zich nieuwe wapens te kunnen aanschaffen. Vgl. volgend citaat: "In 1973 vond Tonio werk in het Brusselse, dichter bij huis. Hij kwam nog vaak stukken kopen bij zijn vroegere baas in Aalst en vertelde dat je illegaal aan wapens kon komen in het café Prince de Liège in Brussel." (Hilde Geens, pag. 322). En: "Wapens die hij kon bemachtigen in het criminele circuit, waren voor hem geen beletsel om er plezier aan te beleven." En: "[...] status van een ster [...] in het schuttersmilieu. Hij keek op gen frank, en 'bracht ons aan het kwijlen', want hij schoot honderden cartouches af en bracht zeldzame wapens mee." (p. 324)

Een denkpiste is dat Mendez het wapen liet stelen of het gewoon van iemand kocht, die verder niets met de Bende te maken heeft. Er is altijd vermoed dat Bouhouche de collectie van Mendez gestolen heeft. Dan lag het nog bij hem en kwam het zo in de zak in Ronquières terecht, met de bewuste opzet verwarring te doen ontstaan.

2

(26 replies, posted in Westland New Post)

Mero, interessante analyse, als altijd. Maar wat doe je dan met die zakken met wapens die getuigen op die moment al in het kanaal van Ronquières hebben zien gooien? Hebben ze die er terug uitgevist en stockeerden ze hun wapens waterdicht verpakt in het kanaal?

3

(24 replies, posted in Bewijsstukken)

Ik benadruk nog eens dat het wetenschappelijk onderzoek, voor zover bekendgemaakt, niet bewijst dat de vondst maar enkele dagen in het kanaal in ronquières gelegen heeft, enkel dat ze minder dan enkele dagen met water in contact kwam.

A52 oogt als een plastieken en wellicht dus waterdichte zak. Stel dat de cheques en/of ander materiaal waterdicht verpakt waren? Ivm. aantal zakken: wij (misschien de speurders wel) kunnen niet uitsluiten dat bepaalde zaken in meerdere zakken verpakt waren.

4

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Vermeulen wrote:

Ik heb waarschijnlijk zoals velen altijd gehoopt dat de vondst in Ronquières een topvonst was van de DELTA-cel. Het is jaren toch een soort houvast geweest. Maar ik zie wat ik zie.

In haar boek over de Bende schrijft Hilde Geens dat ze de vondst in Ronquières voorlegde aan Peter van Koppen. Was dit een manipulatie?  Zijn insteek ging in de volgende trant: "kan je niets over zeggen. Je moet weten hoe de wapens en de vondst verpakt waren. Als ze waterdicht verpakt waren, kunnen ze daar gerust een jaar gelegen hebben." Ik moet de exacte passage eens opzoeken, maar ze lijkt mij op z'n minst relevant.
Peter van Koppen is in die zin een nuchtere figuur (in Nederland zeer bekend) die er - terecht - van uitgaat dat een piste maar écht bewezen is, als alle andere pistes 100% zeker uitgesloten kunnen worden. En daar zit in mijn ogen nog altijd het manco. Weten we écht, maar dan écht 100% zeker dat die spullen niet verpakt waren in de waterdichte zak?  Kunnen we 100% uitsluiten dat ze niet droog en wel, waterdicht verpakt dus, een jaar in het kanaal lagen? Met het gewicht van zoveel wapens blijft zoiets wellicht wel op de bodem liggen. Zolang je geen keihard bewijs hebt, blijft er m.i. twijfel. En kan je niet uitsluiten dat net de enige speurder die in 30 jaar iets wezenlijks gevonden heeft, in de bak gestoken is.

Ik vind over de verpakking van de wapens zelf onvoldoende informatie terug om een van beide pistes te kunnen uitsluiten.

Vergelijk ook de in dit topic eerder gevoerde discussie omtrent de corrosie op het geldkoffertje, die tov. de vondst sterk toegenomen lijkt. Wat is het effect van tientallen jaren in een misschien vochtige kelder te liggen?

5

(313 replies, posted in Slachtoffers)

Merovinger wrote:

Finné zou 4 à 5 keer tegen de uitbater van de krantenwinkel gezegd hebben dat er een overval op de Delhaize van Overijse zou plaatsvinden.

Pourquoi Finné était-il devant ce magasin ?? Finné a répété 4 à 5 fois à De Jonghe qu'une attaque pourrait avoir lieu à ce Delhaize (Gend. Leuven 25/10/90 PV 104851/90)

Mero, "zou plaatsvinden": in de Franse tekst staat 'pourrait avoir lieu', 'zou kunnen plaatsvinden'. Dit is een belangrijk connotatieverschil. Finné wist m.a.w. niet met zekerheid maar meende (terecht, zou blijken) dat er wel een risico bestond (zoals bij andere Delhaizes).

6

(39 replies, posted in Bewijsstukken)

Heldere analyse. Maar de logische vraag is dan waarom de koffer toch voor een deel verroest is. Is daar een denkbare verklaring voor? Komt dat van die paar dagen/uren/... in het water, of was het al zo in 1986, of is het het gevolg van de ouderdom (32 jaar sinds 1986)? Het lijkt vreemd dat Delhaize echt een licht verroeste koffer zou gebruiken. Op de bovenste foto lijkt de koffer ook in betere staat (bv. handvaten), zelfs al komen de beige vlekken op de koffer overeen.

Nog een andere piste is dat de koffer tussen 1985 en 1986 op een plek lag waar ze licht begon te roesten. Onder de grond, in een vochtig hok, ... Maar waarom houdt men zoiets bij en andere dingen niet? Men zag in 1985 toch duidelijk zaken in het water gegooid worden, waarom dan niet die koffer?

7

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

1. Wat ik in alle eerlijkheid niet begrijp aan die getuigenis in Farouk:

  • een getuige merkt verdachten op in november 1985 en ziet een zak in het kanaal drijven. De rest van zijn getuigenis klopt (koordjes en delen van stukgesneden munitiedozen teruggevonden), dus er lijkt niets mis met die getuigenis. Er lag dus vanaf november 1985 minstens een zak in het kanaal.

  • Vraag: waarom vindt men dan niets, als men toch zo goed gezocht heeft? Farouk geeft geen antwoord op die nochtans zeer simpele vraag.

Het lijkt mij dat men bijna dient te kiezen. Ofwel is er niet goed gezocht (verschillende argumenten pleiten in die richting), ofwel had de getuige die in november '85 telefoneerde, zich vergist.

2. Vraag is of je de piste van het wetenschappelijk onderzoek (DNA dat nog bruikbaar is, enz.) kan verzoenen met de getuigenis van november '85. Heeft er iemand zicht op hoe de inhoud over de verschillende zakken verdeeld was? Wat stak in welke zak? Ik geef twee mogelijke pistes, mogelijk zijn er nog andere.

  • Is het mogelijk dat de inhoud van een van de zakken droog gebleven is (bv. lucht in de zak die bepaalde zaken droog hield), waardoor bij de analyse geconcludeerd werd dat ze niet langer dan 24 uur nat geweest zijn?

  • Voor iedereen, ook voor de bendeleden, was het makkelijker zaken in het water te gooien dan ze er uit te halen. In die zin stelt zich de vraag of het mogelijk is dat een deel van de vondst een jaar in het water gelegen heeft, en dat een ander deel er pas een paar dagen voor zoektocht 2 (november '86) werd ingegooid. Zo combineer je de getuigenis uit november '85 (die beweert dat er al een zak in het kanaal lag) met de wetenschappelijke analyse. Bekijk het vanuit het perspectief van de daders: ze weten op ene of andere manier dat er gezocht gaat worden en dat hun zak mogelijk gevonden gaat worden maar kunnen hem niet zelf recupereren. Het is dan ergens begrijpelijk dat ze kiezen voor plan b: er een arsenaal extra wapens bij smijten om de verwarring groter te maken.

8

(784 replies, posted in 1982)

In het Suske en Wiske album 'De schat van Beersel' is er een schets binnen in de herberg. Is deze waarheidsgetrouw?

Er ontbreken heel wat elementen in dit verhaal, gewoon al de basics. Heeft iemand daar zicht op?

  • Langs waar zijn de inbrekers naar binnen gekomen? Er is een vooringang en twee achteringangen. Eentje komt uit op de keuken, eentje in de gelagzaal. Waren er sporen van braak? De achteringang ligt 's nachts zeer afgelegen, in het donker kan je daar inbreken zonder dat iemand het merkt. Lijkt ergens het verwachtingspatroon, maar is het effectief zo gegaan?

  • Zijn we zeker dat er eerder reeds ingebroken werd in het gebouw? Of waren de diefstallen mogelijk intern, van personeel?

  • Wat is de rol van het pistool van Vanden Eynde geweest? Is dit teruggevonden? Je kan een scenario bedenken waarbij hij geluid hoorde en met het pistool in de hand de inbrekers betrapt/verrast heeft, maar dat ze hem alsnog overmeesterd hebben, bijvoorbeeld omdat ze zagen dat het geen echt pistool was. De stress die gepaard gaat met dergelijke situatie kan geleid hebben tot een ontlading waarin hij wreed behandeld werd en uitgerekend met een pistool omgebracht.

  • Zijn er voor de inbraken in de buurt ooit daders gevat geweest?

  • Hoe ziet het er daar boven eigenlijk uit? De open trap, die er vandaag is, laat wellicht toe dat men geluid beneden hoort. Maar waar sliep Vanden Eynde juist? Was dat in het verlengde van de trap?

  • Waar vond het gevecht juist plaats waarvan sporen gevonden werden? Was dat boven of beneden? En als het boven was, zijn er dan nog redenen om aan te nemen dat Vanden Eynde überhaupt beneden geweest is? Vanden Eynde had een pistool dat hij wellicht toch heeft meegenomen als hij beneden ging kijken. Is het dan niet raar om enkel boven sporen van een gevecht te vinden?

  • Ik begrijp niet helemaal wat ze bedoelen met kruiselings vastgebonden. Wil dat zeggen: rechterarm linksboven over de nek en linkerarm rechtsboven, ook over de nek? Of linkerarm links en rechterarm rechts?

  • Hebben we enig idee hoeveel daders er waren? Minimaal twee?

  • Zijn we zeker dat ze hem vermoord hebben en dan pas aan de drank gezeten hebben? Hoe weten we dat?

  • ...

9

(155 replies, posted in Andere Personen)

Pilarski lijkt wat op het woord dat op dit snippertje staat » Forum

Kan misschien ook gewoon Pilori zijn, zoals eerder gesuggereerd is. Maar zie ik verkeerd, of is het woord daar eigenlijk te lang voor?

Geniaal trouwens om rond te bazuinen dat je gaat dreggen, vooraleer je dat doet.

10

(76 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Klopt wat je zegt, ik heb mezelf dezelfde bedenking gemaakt. Mijn redenering: veel keuze hadden ze niet. Het lijk, de auto of de daders konden het bos niet uit, overal politie. Lijk bijhouden was riskant voor als de politie in het bos opdook. Ontdoen/begraven bleef over als beste optie. Maar waar?

Toen ik het voor het eerst las, vond ik de plek van dat graf bizar. Aan de rand van het bos! Maar in feite is het wel logisch, als je rekening houdt met de nacht (in open lucht is het nog iets lichter dan in een donker bos) en de locatie waar ze gespot werden: ze gingen zo ver mogelijk er vandaan graven. Aantal spades: een of twee, dat is even snel meegebracht. Mijn vriend heeft er drie. Ze kunnen voor hetzelfde geld met z'n vieren hebben staan spitten, dat weten we niet.