201

(40 replies, posted in Documentatie)

Helemaal eens dat hij hield van risico's, zeker als veel geld op het spel was. Patrick en Achille zeer slim waren met hun contacten, volgens de dossier. Maar eindelijk was hij aangepakt omdat:

  • Hij voelde zich heel goed beschermd (volgens de dossier);

  • De uitstekende operatie GAMMA van De Jonghe/Van Brussel/Van Lijsbeth;

  • Het feit dat een Belgische ploeg al op plaats was in Brazilië, ivm met een Braziliaans adres van Patrick dat de Franse had gevonden (dit is gebaseerd op Bloed Zonder Tranen, dus niet zeker) en werkende in goede overleg met de Braziliaanse politie, op het moment dat de telefoon uit Brazilië getraceerd was.

202

(40 replies, posted in Documentatie)

Renne wrote:

X58 beweert (op pag. 50) dat de Bende Haemers niet het echte brein is achter de hold-ups, dus ze werkten in dienst van een organisatie?

Dat de bende werkte voor een organisaite zit er zeker een vast, volgens de rapport, en de persoon de kontakt tussen de bende en de organisatie = Michel Van der Elst. Ik vermoed dat de echte brein Deferm is, of misschien de man achter hem, Przedborski, maar ik heb ervoor geen bewijs, behalve de dossier Atlas (zeer belangrik omdat deze politie rapport verbindingen maakt tussen Van der Elst, Deferm en Przedborski).

Renne wrote:

Ze hadden nauwe contacten met een groep Italianen;

Absoluut. Elio Ciolini is de indrukwekkendste voor mij (zeer belangrijke lid P2).

Renne wrote:

En Lacroix (de bende) zou een cassette bezitten  van VDB.

Ja, waarmee de bende probieert een deal te maken met mensen die ze kunnen laten ontsnappen. De ambassade van Zuid-Afrika zeer geinteresseerd was, volgens de informanten, en klaar was alles te regelen zodat de bende ontsnappen kunnen. Maar de bende Haemers, en de informanten, gedupieerd waren. Het was een operatie False Flag. Geen Zuid Afrikaaners. Wel Mossad.

203

(94 replies, posted in Bende Haemers)

Renne wrote:

Wat ik mij afvraag is het volgende,stel u in Haemers zijn plaats: Hij bezit een rekening van zeker al 60miljoen dollar,en dat in de jaren '80!

Ja, hij deed veel meer dan hold-ups. En volgens de document werkte Haemers voor een organisatie met gevaaarlijke politieke ideen. Ik vind het boek Bloed Zonder Tranen fascinerend. Het ziet er een beetje gek uit, maar  ik heb meer en meer het gevoel dat de schrijver informatie  doorgeeft dat niet mogelijk was in een gewone nieuwsartikle. De schrijver heeft gezegd, in a een interview, dat hij hield streng bij de feiten van de rechtzaak. Maar het is glashelder, bij voorbeeld, dat hij een hekel heeft met Van Lijsbeth (De Roover in het boek), en praat over het feit dat hij vrijmetselaar is.

Het boek praat over Zweden. Was Patrick Haemers ook een contract killer? of iemand die werkte ivm contract killers. Ik neem deze therie uiterste serieuze in verband met Olof Palme. Voor mij, het feit dat Haemers zoveel geld had, spreekt boekdelen. Ik geloof dat de "organisatie" waarvoor werkte  Patrick Haemers, P2 was, and dat hij was een belangrijke mens in de strategie van des annees de plomb.

204

(40 replies, posted in Documentatie)

Renne wrote:

Interessante informatie. Ik heb nu nog niet alles gelezen maar die X18 moet toch iemand zijn die heel dicht bij de Bende stond en vooral bij Achille Haemers. Dus Achille moet zelf toch wel weten wie de X18 is.

Absoluut, maar Achille zelf was ook een van de belangrijkste informanten. Het ziet er misschien ongelofelijk uit, maar een mens die wel informant was van de rijkswacht in met drugs en auto's, en zeer goed al deze mensen kende, was... Michel Nihoul.

205

(40 replies, posted in Documentatie)

Zoveel dingen die we niet weten

Met de vrijlating van Philippe Lacroix, woensdag, en die van Basri Bajrami, straks, is de voltallige bende rond wijlen Patrick Haemers op vrije voeten. Een meer dan bloederig hoofdstuk uit de Belgische criminele geschiedenis is afgesloten, maar heel wat vragen blijven. Douglas De Coninck overloopt er een paar. Het is het gebruikelijke tafereel sinds de creatie van de Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling. De CCC-terroristen hadden we al gehad, Madani Bouhouche en Philippe De Staerke evenzeer. Nog even en er zit buiten Freddy Horion en de ontvoerders van Anthony De Clerck geen enkele ronkende naam van weleer nog achter de tralies. De bijbehorende uitleg had ook nu weer iets ontroerends.

"In de gevangenis van Doornik heeft hij zijn diploma secundair onderwijs behaald", sprak Denis Bosquet, de advocaat van Philippe Lacroix, de pers toe. "Daarna begon hij met een universitaire studie in de letteren. Hij wil dit jaar en het volgende zijn studie en zijn scriptie afwerken. Dan wil hij werk zoeken met zijn diploma. Lacroix is vastbesloten met zijn verleden te breken." "Hij heeft zich in de gevangenis van Jamioulx voorbeeldig gedragen", prees ook advocate Carine Couquelet haar cliënt Basri Bajrami. "Hij heeft geregeld deelgenomen aan groepsgesprekken en heeft op vraag van de directie een paar gedetineerden toegesproken en tot kalmte aangemaand toen de situatie onrustig dreigde te worden." Philippe Lacroix, licentiaat in de letteren. Basri Bajrami, vredesapostel. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Daders » Bende Haemers

206

(40 replies, posted in Documentatie)

Patrick Van Brussel door Douglas De Coninck

Stank voor dank, de BOB'er die Patrick Haemers terugvond in Rio: 'Het werd ons duidelijk dat heel wat mensen binnen de magistratuur helemaal niet wilden dat Haemers werd gevonden. Er zijn heel veel dingen over de ontvoering van VdB die we niet weten, en die wij niet móchten uitzoeken'.

'Ik laat dit kloteland voor wat het is. Kijk, hier ga ik naartoe.' Een verfrommelde folder liet een huisje zien op de Maagdeneilanden. 'Dat ga ik kopen en daar ga ik een cocktailbar beginnen. Op de Caraïben. Verder weg van België kan niet, denk ik.' Verbittering is een understatement voor de gevoelens waarmee ex-BOB'er Patrick Van Brussel enkele jaren geleden terugblikte op zijn loopbaan. In een normaal land had was hij overmatig gedecoreerd. Het was hij die er in 1989 met een collega in slaagde gangster Patrick Haemers op te sporen in Rio. De rijkswacht bedolf hem onder de tuchtprocedures. De Maagdeneilanden heeft hij nooit gehaald.

Daders » Bende Haemers

207

(7 replies, posted in Bende Haemers)

swansongunsung wrote:

Ik geloof ook dat Douglas De Connick was ook slachtoffer van deze intimidatie. Hij had toegang tot de dossier Van Brussel & De Jonghe. Hij ontmoette Van Brussel bij hem, thuis, kort voordat die overleden is. Douglas schreef over enkele dingen in de dossier (in De Morgen) maar niet over de moord van Halla, de organisatie, de losgeld, de videoband VDB, ...

Ik heb nu de mening van Douglas de Coninck, over wat ik heb geschreven op deze site en de site anneedeplomb, ontvangen. Volgens Douglas:

  • Hij heeft wel de dossier ontvangen.

  • Hij schreef niet over de inhoud (behalve over hoe Patrick Haemers gevonden was in Rio De Janeiro) omdat de informatie niet bevestigd was, en hij geen tijd had om de informatie de verifiëren.

Ik heb geen tijd nu, maar wil wel zeggen dat ik blijf zeer ontevreden met deze antwoord. Ik ga zeggen waarom, later in de week. Ik heb nu er niet genoeg tijd voor.

208

(17 replies, posted in Bibliografie)

Ben wrote:

Wel een interessant feitje tegengekomen in het boek. De Zweedse politie zou een tijdje interesse hebben gehad in Haemers omdat in de aanloop van de moord op de Zweedse politicus Olof Palma er regelmatig een grote, blonde man werd waargenomen in die buurt. En er is nog een link tussen Haemers en Zweden.

Dit is zeer interessant. Volgens het dossier Van Brussel/De Jonghe had de bende Haemers opdrachtgevers met gevaarlijke politieke ideeën, misschien (maar geen bewijs) P2? Dat is, tot nu toe, compleet onbekend, en waarschijnlijk ook voor de Zweedse politie. Ik heb pas gelezen over Palme. Felle tegenstander van Amerikaanse plannen in Europa (kruismissiles, ...). Zeer kritisch over Vietnam. Zeker een mogelijk doel als extreem-rechtse mensen wilden linkse mensen met invloed laten vermoorden.

209

(7 replies, posted in Bende Haemers)

Ik ken grondig de gegevens van het rechtszaak, een ik ken de gegevens van de dossier Van Brussel & De Jonghe. Heel veel dingen moesten geheim blijven! Officieel (dus, in de rechtszaak) geen spraak over Jean-Pierre Halla, de vierde dader van een van de aanvallen en geëxecuteerd door Lacroix (jullie kunnen zijn lichaam gaan zoeken in de Zoniënwoud, als je willen het doen, de politie doen het zeker niet).

Geen spraak over wat gebeurde met de losgeld (wij weten het, lees de dossiers Van Brussel & De Jonghe). Geen spraak over "de organisatie", met gevaarlijke politieke ideeën, voor wie werkte de bende Haemers (nog een keer, lees de dossier Van Brussel & De Jonghe). Geen sprake over Thierry Smars een zijn moord (jullie weten het, ga lezen). Geen sprake over Roland Potier die de auto's voor de holds-ups leverde.

Geen sprake over een videoband VDB. Geen spraak over het feit dat de ambassade van Zuid-Afrika (maar waarschijnlijk was het in feit iemand van Mossad) was klaar de bende te 'springen' in ruil voor de cassette VDB. Waarom geen sprake? Ik geloof persoonlijk dat de organisatie was beschermd tot de hemel, waarschijnlijk door corruptie, chantage en intimidatie.

Ik geloof ook dat Douglas De Connick was ook slachtoffer van deze intimidatie. Hij had toegang tot de dossier Van Brussel & De Jonghe. Hij ontmoette Van Brussel bij hem, thuis, kort voordat die overleden is. Douglas schreef over enkele dingen in de dossier (in De Morgen) maar niet over de moord van Halla, de organisatie, de losgeld, de videoband VDB, ...

Is deze organisatie de zelfde organisatie as die waarover substituut Godbille praatte in zijn rapport? (Dat jullie kunnen vinden op de Franstalige site anneesdeplomb.) Ik vermoedt het wel: P2. Bestaat er een verband met De Bende Van Nijvel? Ik weet het niet.

Lees a.u.b. de dossier Van Brussel en De Jonghe op deze site. Ik wil heel graag weten wat iedereen erover denkt.

210

(40 replies, posted in Documentatie)

Op de site staat het rapport Godbille. Nog een keer heel veel informatie, en ook de vermoedens van Godbille zelf over de mogelijkheid dat vele criminaliteit (ook met de bende Haemers) was georchestreerd door een loge P2, met mensen als Ciolini die actief in België. Ciolini was zeer belangrijk in de P2 in Italië, en was beschuldigd van manipulatie in verband me de aanval in het station van Bologna in 1980. Ik heb veel respect voor Godbille. Ik heb zijn rapport met aandacht gelezen, en ik raad het aan je aan.

Als je leest in de dossier Van Brussel/De Jonghe over een organisatie 'met gevaarlijke politieke ideeën' dan kan men denken (alleen als hypothese, zeker) dat de geheime organisatie waarover Godbille praat, en de organisatie Van Brussel/De Jonghe is dezelfde.

En als je leest ook in de rapport Van Brussel/De Jonghe over mensen die zijn op de hoogte van de 'politieke achtergrond' achter De Bende Haemers en de Bende van Nijvel. Misschien, een het is alleen een klein mogelijkheid, zeker. Misschien hebben wij een echte doorbraak met de onderzoek Bende Van Nijvel.