311

(13 replies, posted in Andere Personen)

De garage in Eigenbrakel is van Paul Denuit.

Bron » www.voiturescout.be

312

(33 replies, posted in 1980-1989)

De aanslag werd enkele dagen later opgeëist door de Zwarte Libanon-organisatie.

Bron: Leidse Courant | 25 september 1982

313

(1,153 replies, posted in 1983)

Ik herinner me een aflevering van het tv-programma Kroongetuigen, waarin Guy Oste in de Colruyt in Aalst inbrak om spullen voor zijn café te stelen (een vergelijkbare buit met de koffie en pralines uit Nijvel). Toen twee agenten langs de winkel reden om de zaak te controleren, werden ze door Oste doodgeschoten. Daarna kroop hij in zijn auto en wist hij te ontsnappen, hoewel hij door een derde agent op de hielen werd gezeten. Uiteindelijk vonden ze hem op basis van zijn nummerplaat snel terug.

Op het eerste gezicht vertoont die overval grote gelijkenissen met de inbraak in Nijvel. En toch kan ik me niet inbeelden dat Nijvel zoals die overval in Aalst een uit de hand gelopen inbraak is.

314

(218 replies, posted in Getuigen)

Kali wrote:

Ik kan mij niet voorstellen dat de CIA een plan over drie jaar heeft waar ze beginnen met het stelen van een eendenroer, "by the way" een taxichauffeur omleggen, een restauranthouder, ... allemaal om uiteindelijk "tot in Aalst te geraken".

Je moet het niet bekijken als een goedgeschreven tv-serie, waarin alles op het einde mooi samenkomt. Het kan dat bepaalde overvallen gepleegd werden in dienst van een geheime dienst die terreur wilde zaaien of bepaalde mensen onder druk wilde zetten. Dat wil daarom niet zeggen dat elke misdaad die aan de bende gelinkt wordt, ooit uitgedokterd en goedgekeurd werd door geheime diensten.

Als ik morgen een crimineel inhuur om mijn baas te vermoorden, dan huur ik hem dus in voor één misdaad. Maar als die crimineel vervolgens op eigen houtje een wapenwinkel overvalt om aan munitie en een pistool te geraken en een auto steelt om na de huurmoord te kunnen vluchten, heeft hij dus drie misdaden op zijn geweten. Een misdaad waar ik als opdrachtgever van op de hoogte ben en twee misdaden waar ik als opdrachtgever niet van op de hoogte ben.

Ik geloof ook in de piste van geheime diensten, maar dat wil niet zeggen dat ik denk dat geheime diensten de opdracht hebben gegeven om bijvoorbeeld een eendenroer te stelen. Ik denk dat bepaalde winkelovervallen deel uitmaken van een uitgekiend (terreur)plan en dat de overige moorden en misdaden verklaard kunnen worden als zijnde voorbereiding, collateral damage en/of chantage om ervoor te zorgen dat het initiële (terreur)plan nooit aan het licht komt.

315

(389 replies, posted in Mededelingen)

Helemaal eens met Noorderling.

316

(2 replies, posted in Magistraten)

Minister van Justitie Albert Lilar, een liberaal.

317

(22 replies, posted in Politiek & Business)

Dit boek krijgt aandacht omdat het een oude zaak zo goed als volledig uitgeklaard heeft en aantoont dat er destijds heel wat gesjoemeld is om de waarheid te verbergen. Deze zaak kan de eerste stap zijn naar het oplossen van andere politieke "cold cases". Natuurlijk krijgt dit boek vandaag de dag veel aandacht in vergelijking met de Bende van Nijvel. De Bende van Nijvel blijft tot op heden immers een vat vol tegenstrijdigheden, loze beloftes, twijfelachtige getuigenissen, verdwenen bewijsmateriaal en halve waarheden. In een zekere zin is de zaak rond de Bende van Nijvel in dertig jaar geen stap dichter bij de waarheid gekomen. Logisch dus dat de media geen aandacht geven aan een zaak die inmiddels het symbool van Belgisch geklungel is geworden.

318

(21 replies, posted in Bende Haemers)

Ben wrote:

En Darville maakte op zijn beurt Patrick Haemers verdacht. In het onderzoek naar diens bende suggereerde Darville dat Haemers hem begin 1986 had willen inhuren om iemand van kant te maken die te veel van zijn oren maakte. "Ik heb hem geantwoord dat dat mijn stijl niet is, en dat ik absoluut geen huurdoder was", zei Darville aan de rechercheurs.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Bedoelt Darville hier Thierry Smars met "iemand die te veel van zijn oren maakte"? Hij werd in mei 1986 vermoord en vier maanden voor zijn dood was er een gevecht tussen bendeleden Smars en Philippe Lacroix. Het zou dus kunnen dat Haemers reeds begin 1986 met het idee speelde om Smars te laten vermoorden.

319

(218 replies, posted in Getuigen)

Heeft iemand een link naar of een betere versie van het artikel?

320

(22 replies, posted in Politiek & Business)

Deze moordzaak bevat zowat alle ingrediënten die we dertig jaar later ook terugvinden bij de Bende van Nijvel: De Koude Oorlog, een katholieke minister, het koningshuis, GLADIO, de inlichtingendienst, leugens, politiek gesjoemel, ...

De zaak Lahaut is het bewijs dat België nooit vies is geweest van een drastische ingreep om de bestaande politieke/koninklijke elite in stand te houden en te beschermen.