31

(68 replies, posted in Bende Haemers)

patrick111 wrote:

Verder staat dan weer dat Van Camp zich "nogal vreemd" gedroeg toen hij in maart 1983 te horen kreeg dat zijn auto mogelijk opnieuw was gestolen.

(...) Volgens hetzelfde artikel: toen Van Camp van politieagenten te horen kreeg dat Murat achter de diefstal zat, werd hij 'verdacht zenuwachtig'.

Nog een kleine aanvulling: in de nota's van de BOB van Waver staat te lezen dat 'het leek alsof Van Camp de "diefstal" van zijn Porsche wilde toedekken'. (Merk op: de speurders zetten het woord "diefstal" tussen haakjes. Insinueren ze hier dat de diefstal eigenlijk opgezet spel was?)

32

(68 replies, posted in Bende Haemers)

Xenophon wrote:

De nummerplaat van Mej. Van Camp werd intussen op een Porsche in de streek van Parijs aangetroffen.

Heeft iemand hier meer info over?

Het is niet makkelijk om de exacte gebeurtenissen te achterhalen, want veel bronnen spreken elkaar tegen en lijken de (verwarrende) feiten door elkaar te halen. Er zijn drie grote gebeurtenissen rond de Porsche van Van Camp:

1) In Parijs vindt men een in Brussel gestolen Porsche terug, met daarop de nummerplaat (BEL 310) van de Porsche van Van Camp.

Sommige bronnen spreken van de auto van de echtgenote van Van Camp. Dat verklaart mogelijk ook waarom er in jouw quote sprake is van "Mej. Van Camp". Mogelijk stond de auto dus ingeschreven op naam van Van Camps echtgenote.

Het gaat hier dus niet om de auto, maar wel om de nummerplaat van Van Camp. Volgens het artikel 'De vrienden van Patrick Haemers' (te lezen op deze site) werd de gestolen auto met daarop de nummerplaat van Van Camp op 25 april 1983 teruggevonden in Parijs.

In het verslag van Bendecommissie II staat te lezen dat een kopie van de nummerplaat van Van Camp bevestigd was op een Porsche die in 1982 te Parijs werd verkocht. Bouten spreekt van 25 april 1982.

2) De diefstal van de Porsche van Van Camp in Sint-Lambrechts-Woluwe en vrijwel meteen daarna de vondst van diezelfde auto.

Volgens een Humo-interview uit 2004 met de dochter Van Camp vond dit feit plaats in januari 1983. De auto werd gestolen, waarna de daders enkele uren Brussel doorkruist hebben en de auto achtergelaten hebben op een paar honderd meter van de plek waar hij tevoren geparkeerd stond. Er werd haar door de speurders verteld dat de daders uit de clan-De Staerke kwamen. De interviewster, Hilde Geens, merkt op dat Kapllan Murat deze diefstal bekend heeft. Voor zover ik weet werd Murat nooit tot de bende-De Staerke gerekend. Wel was hij een misdaadkompaan van Daniel Van Cutsem en werkte hij samen met garagisten als Maurice Lammers en Alain Weykamp. Dus ofwel bedoelt de dochter iemand anders ofwel vergist ze zich. Mogelijk verwart ze het feit dat Philippe De Staerke (samen met Mohammed El Bourajradji) verdacht werd van de moord op haar vader met de diefstal van de Porsche. Ook haar beschrijving van de diefstal lijkt niet helemaal correct te zijn.

Volgens Ponsaers & Dupont werd de auto enkele maanden voor de moord op Van Camp gestolen voor zijn woning in Sint-Lambrechts-Woluwe. In zijn boek Loden Jaren neemt Ponsaers dan weer grotendeels het hierboven beschreven Humo-interview over en plaatst hij Murat - vermoedelijk om het verhaal te doen kloppen - zonder verpinken in de entourage van Philippe De Staerke.

Volgens de voorgaande post van C.P. werd de auto in Sint-Lambrechts-Woluwe gestolen en pas na een paar dagen in Molenbeek teruggevonden, mét de gestolen nummerplaten van een in Molenbeek gestolen Golf in de auto. Hij plaatst dit feit in maart 1983. Anderlecht en buurgemeente Molenbeek waren in die dagen de thuisbasis van Murat en Van Cutsem, dus dat zou me niet verbazen.

Bouten schrijft dat Murat eind maart 1983 geïdentificeerd werd als de dief van de in Sint-Lambrechts-Woluwe gestolen Porsche van Van Camp.

Volgens het verslag van Bendecommissie II werd de auto (vermoedelijk) in 1981 (!) gestolen in Sint-Lambrechts-Woluwe. Een jaar vóór feit#1 dus. Ik begrijp niet waarom men over 'vermoedelijk' spreekt in het verslag. Van Camp heeft toch aangifte gedaan en de auto is ook meteen teruggevonden; waarom dan twijfel over de datum? Ook leuk om te lezen:

"Nader onderzoek naar de omstandigheden waaronder de Porsche in 1981 was ontvreemd, werd door de verbalisanten wel aanbevolen, maar werd, volgens de stukken, niet daadwerkelijk verricht. In december 1983 werd er alleen de aandacht op gevestigd dat een zeer beruchte Brusselse overvaller wel eens betrokken kon zijn (geweest) bij die diefstal."

Verder staat dan weer dat Van Camp zich "nogal vreemd" gedroeg toen hij in maart 1983 te horen kreeg dat zijn auto mogelijk opnieuw was gestolen. Dus volgens het verslag werd zijn auto gestolen in 'vermoedelijk' 1981 en in maart 1983 'mogelijk nog eens'? Zeer verwarrend verwoord.

Ook het artikel 'De vrienden van Patrick Haemers' plaatst de diefstal vóór het incident met de gekopieerde nummerplaat. Volgens het artikel werd de auto van Van Camp gestolen in maart 1983, en vond het incident met de gekopieerde nummerplaat in Parijs een maand later, in april 1983, plaats. Volgens hetzelfde artikel: toen Van Camp van politieagenten te horen kreeg dat Murat achter de diefstal zat, werd hij 'verdacht zenuwachtig'.

Murat bekende de diefstal van de Porsche in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar ontkende Van Camp te kennen, staat dan weer te lezen in het boek "L'enquête Criminelle Sur Les Tueurs du Brabant". Met als bron voor die stelling een pv van de BOB van Waver uit maart 1985.

3) De moord op Jacques Van Camp, waarbij de VW Golf van zijn dochter gestolen wordt.

Ze kwamen voor de Porsche, maar moesten zich tevreden stellen met de VW Golf van dochter Van Camp. Volgens de dochter van Van Camp in het Humo-interview had zij van haar ouders de sleutels van de Porsche gekregen omdat haar ouders van plan waren om de dag na de overval op vakantie te vertrekken met de Golf. Van Camp had dus op het moment van de overval enkel de sleutels van de Golf op zak. De sleutels van de Porsche had zijn dochter ergens op de bovenverdieping gelegd, waar de daders niet geweest zijn.

In het boek "Les grands dossiers criminels en Belgique" van René Haquin en Pierre Stéphany wordt dat vakantieverhaal anders verteld. Daar is de Porsche tijdens de overval zelfs niet aanwezig aan het restaurant, maar bevindt de auto zich op dat moment aan de woning van Van Camp in Sint-Lambrechts-Woluwe, om er een dag later mee op vakantie te kunnen vertrekken.

Dat lijkt onwaarschijnlijk omdat onder meer in het verslag van de Bendecommissie te lezen staat dat de banden van de andere auto's op de parking werden stukgeschoten. Waaronder de band van de Porsche. Het zou bovendien ook zeer raar geweest zijn van de daders om voor een auto te komen die er niet was.

33

(35 replies, posted in Bende Farcy)

Zware straffen wegens geldafpersing in Brusselse onderwereld

Twee mannen die tussen 26 april en 4 mei onder bedreiging of met geweld 50.000 fr. wisten af te persen, dienden zich dinsdag te verantwoorden voor de Boetstraffelijke rechtbank van Brussel.

Het betreft de 42-jarige Antoon Scheers, baruitbater uit Anderlecht, die drie jaar gevangenisstraf opliep en de 34-jarige Guillaume Vogeleer, handelaar uit Tervuren, die twee jaar gevangenisstraf, waarvan de drievierden met uitstel, kreeg.

Het slachtoffer in deze zaak, W.R. (*), kwam aan de kost door het plaatsen van jackpots en elektrische biljarten in drankgelegenheden. Doorgaans wordt bij het plaatsen van dergelijke toestellen een kommissieloon van 5 tot 10.000 fr. uitgekeerd aan de aankoper. Aangezien hoofdbetichte Scheers zich een zevental van deze toestellen had aangeschaft, was het dan ook normaal dat hem een zeker kommissieloon werd uitbetaald. Scheers eiste evenwel dadelijk 100.000 fr. op met de bewering dat hij een paar dakloze jonge Fransen in het Brusselse wilde helpen.

VERDIENSTELIJK
Er waren twee afspraken nodig vooraleer R. er tenslotte mee instemde de helft van de gevraagde 100.000 fr. uit te betalen. Scheers had er voordien mee gedreigd dat hij zou schieten indien hem het geld werd geweigerd.

De tweede betichte Vogeleer - het gaat hier om een zware jongen die fier is op zijn lichaamskracht - had R. gedreigd hem een "dik hoofd" te slaan zo hij bleef weigeren het geld aan Scheers uit te betalen.

Nadat R. zijn toestemming tot het uitkeren van de 50.000 fr. aan Scheers had gegeven, verwittigde hij de politie. Op het ogenblik dat R. het geld via Vogeleer aan Scheers liet geworden, was een politieman in burgerpak in de herberg aanwezig. Toen Vogeleer in het bezit van het geld de drankgelegenheid verliet, werd hij aangehouden. Evenals Scheers die even later werd gegrepen, beweerde hij dat het om een normaal kommissieloon ging dat R. nog verschuldigd was.

In zijn rekwisitoor betoogde substituut Deprêtre dat het hier ging om een zaak van "racket" in het Brussels milieu. Voor Scheers zijn de feiten des te erger gezien zijn strafregister. Hij werd immers reeds veroordeeld als pooier, wegens zware diefstal en valsmunterij. Vogeleer speelde een meer ondergeschikte rol in de zaak. Hij maakte zich daarbij vroeger verdienstelijk een eerste maal in Stanleystad, waar hij een tiental mensen wist te redden en later bij de brand van de "Innovation" te Brussel, waar hij twee bejaarde mensen uit de vuurpoel wist te halen.

Vervolgens pleitte de verdediging bij monde van Mr. Eric Vergauwen en Xavier Magnée verzachtende omstandigheden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 juni 1971

(*) Naam zelf afgekort.

34

(7 replies, posted in Andere Personen)

Spectator Of Life wrote:

De rijkswacht was van mening dat de moordenaars, na de schietpartij in Hoeilaart, zijn ondergedoken bij een carrosserieherstelier in Elsene. Deze laatste was toen vijfendertig, had een werkplaats in Hoeilaart en kende Robert D.V. heel goed

Zou hier Hendrik Rauwens mee bedoeld worden? Er zijn alleszins veel elementen die daar op wijzen: de leeftijd klopt, hij was een garagist die in beeld kwam tijdens het onderzoek naar de overval bij Dekaise, net als De Vos bekend voor drugsfeiten, volgens een artikel van 1971 dat in het topic van Rauwens terug te vinden is lag zijn garage inderdaad op het grondgebied van Elsene en we weten uit dat topic ook dat hij ten tijde van de overval een woning in de Brugstraat in Hoeilaart had.

35

(504 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Ben wrote:

Volgens mijn informatie hebben Mendez en Dekaise elkaar pas leren kennen in 1984.

Wat ook opvalt over Mendez is het feit dat hij drie of vier keer (zowel tijdens de overval in Waver als bij de fusillade in Hoeilaart vlak daarop) formeel wordt herkend door ooggetuigen. Waarom is hij dan nooit ondervraagd en de bak ingedraaid? Twee gangsters die na de overval eveneens 'herkend' zijn, en in beide gevallen was het info die later fout bleek, zijn weken achter de tralies gevlogen.

Het zou me verbazen mochten de speurders in 1982 foto's van Mendez hebben voorgelegd aan getuigen van de overval op Dekaise. Hij stond in die dagen op niemand zijn radar, hij was gewoon een ordinaire vertegenwoordiger van FN en voor zover ik weet zonder strafblad. Zijn foto zal dus niet in het bandieten-smoelenboek van de rijkswacht gestoken hebben.

Ik ga ervan uit dat de herkenning van Mendez door getuigen pas jaren later zal gedaan zijn, toen Mendez door zijn dood van de ene op de andere dag berucht werd en zijn gezicht op tv kwam. Van Bernard Sartillot, de rijkswachter die bij de schietpartij in Hoeilaart betrokken was, weten we dat. Hij herkende Mendez pas in 1988 als een van de daders omdat toen een foto van Mendez op tv werd getoond. Maar toen was Mendez al twee jaar dood, dan kan je hem natuurlijk moeilijk arresteren of ondervragen.

36

(100 replies, posted in Politiek & Business)

krsmeyer wrote:

Deze foto (VDB met links van hem een jongeman) is genomen op 9 februari 1972, wie de jongeman is staat niet vermeld, vermoedelijk een toevallige passant. (?)

Ik heb in post #77 van dit topic de foto's al eens besproken. Beide foto's horen duidelijk bij elkaar gezien dezelfde man in dezelfde kledij op de twee foto's staat (telkens met licht pak en donkere das, zonnebril, paraplu, VDB naast hem...) en dezelfde gebeurtenis afgebeeld wordt (verkiezingen).

In februari 1972 waren er geen verkiezingen waarbij je kon stemmen voor de Kamer en Senaat. Op 31 maart 1968 wel. Bovendien stond een van de twee foto's in 1968 bij de verslaggeving rond de verkiezingen ook in de krant van maart 1968 (zie archief van GvA), dus kan hij niet in 1972 genomen zijn. De foto wordt ook op ebay aangeboden met de titel '1968 Press Photo Ex-Belgian Premier Paul Vanden Boeynants leaves polling bureau'. Op de achtergrond zijn verkiezingsaffiches te zien, ook die zijn van de verkiezingen van maart 1968. Andere, gelijkaardige foto's van VDB in hetzelfde stemlokaal die je online kan terugvinden, hebben vaak wel de juiste datum: 31 maart 1968. Aangezien beide foto's bij elkaar horen, moeten ze dus allebei van 1968 zijn.

Maar die datum staat er inderdaad niet bij online. Wel '9 february 1972'. Dat verwijst dus vermoedelijk eerder naar het moment waarop de foto aan een bepaalde fotodatabank is toegevoegd, bij een pers- of fotoagentschap beland is, van België naar het buitenland verstuurd is (want het is een foto van een buitenlandse fotograaf)... of het is gewoon een fout.

Wie de mysterieuze man is, weet ik niet, maar eigenlijk doet het er niet toe. Het belangrijkste is dat het duidelijk geen Bouhouche is, wat toch jarenlang een internetgerucht was. (Je vraagt je toch af wie zo'n fabeltjes toch weer telkens lanceert...)

37

(20 replies, posted in Organisaties)

Xenophon, je analogie doet een beetje denken aan dit verhaal over André Dehaut, die in 1982 in België gepakt werd met "Zaïrese" ampullen met morfine:

De ampullen blijken na eerste onderzoek afkomstig te zijn uit Zaïre. Meer dan waarschijnlijk werden deze geneesmiddelen door België, in het kader van de Belgische hulp aan de gewezen kolonie, aan Zaïre gegeven. Daar worden zij blijkbaar door gewetenloze ambtenaren verduisterd om opnieuw naar België te worden gestuurd, waar zij dan op de zwarte markt van de drughandel belanden.

38

(20 replies, posted in Organisaties)

NV Bios lag destijds denk ik op de Aarschotstraat in Schaarbeek, in het midden tussen de Liedtsstraat en de De Potterstraat, met ook een garage/uitgang in de De Potterstraat. Boven beide in- en uitgangen kan je nog 'BIOS' zien staan op Google Maps.

39

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Op 10 september 1985 gaan Madani Bouhouche en Buslik naar Mechelen, zogenaamd om een jeep 4x4 te huren voor één dag bij de verhuurfirma Whitestone. In feite ligt het in hun bedoeling de wagen te stelen. Bouhouche wacht buiten terwijl Buslik de formaliteiten vervult. Buslik legt een ID-kaart voor en een rijbewijs op naam van Wilfried Gees (*). Er wordt een waarborg gegeven van 10.000 Bfr. (248 euro). Thuis gekomen in Brussel plaatst Bouhouche reproducties van nummerplaten op de jeep die overeenkomen met een identiek voertuig van de firma Abelag, de maatschappij waar Buslik zich als piloot vervolmaakte. Bouhouche maakt een vals immatriculatiebewijs op met een formulier dat hij bekwam via een rijkswachter van de brigade van Oudergem. Hij vervalst tevens het verzekeringsbewijs en het conformiteitscertificaat. Vanaf nu zal Bouhouche "ongehinderd" gebruik maken van de jeep.

(*) Op 1 september 1982 werd een identiteitskaart en een rijbewijs op naam van Wilfried Gees gestolen in de parking "Albertine".

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

40

(75 replies, posted in Bewijsstukken)

Xenophon wrote:

Een bevriend garagist (Weykamp) zou er valse documenten voor geregeld hebben.

In deze post van Boemerang staat te lezen dat de papieren afgeleverd werden door de rijkswachtbrigade van Oudergem, waar Beijer nog een tijdje straatgendarme was.