1

Topic: BIOS

BIOS was een farmaceutisch bedrijf dat gelegen was in Schaarbeek. De fabriek produceerde als enige in België cocaïne en morfine voor medisch gebruik. De Belgische politiediensten lieten in die periode hun in beslag genomen drugsvangsten bij BIOS onderzoeken.

Gegevens:

  • Volledige naam: Bios Coutelier NV

  • KBO-nummer: 0401.947.907

  • Gestart op: 1 januari 1968

  • Gestopt op: 31 mei 2001 (fusie door overneming)

  • Adres: Route de Lennik 437, in Anderlecht (sinds 3 april 1998)

(...) De BOB’er van Halle vertelde verder: "Daar was opeens een reden voor. Kort na de moord bij Jurion zei iemand dat we de daders in de omgeving van de clan [De Staerke] moesten zoeken. De getuige bracht de liquidatie van de nachtwaker in verband met een oude heroïne- en cocaïnesmokkel. De schoondochter van de vermoorde nachtwaker was getrouwd geweest met een zekere Fernand, een conciërge in het farmaceutische bedrijf BIOS in Schaarbeek, waar de politiediensten in die periode hun in beslag genomen drugsvangsten lieten onderzoeken. De schoondochter had daar zelf ook gewerkt."

De fabriek produceerde als enige in België cocaïne en morfine voor medisch gebruik. Het spul werd legaal uitgevoerd met certificaten van het ministerie van Volksgezondheid. De firma werkte nauw samen met het Nationaal Drugsbureau van de rijkswacht, dat er onder de leiding van rijkswachtcommandant Léon François mannetjes liet opleiden om te infiltreren in de labs van de Cosa Nostra.

Op een bepaald ogenblik waren er zowat 10 kilo morfine en 5 kilo zuivere cocaïne van BIOS gaan zwerven op de zwarte markt in Pakistan. Tienduizend comprimés werden in Karachi te koop aangeboden met het label van de Brusselse fabriek, die er sinds 1965 geen meer leverde aan dat land. Op verzoek van de Pakistanen belastte de Brusselse onderzoeksrechter Francine Lyna commissaris Frans Reyniers met een onderzoek.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

In 1976 werd bij BIOS 4kg cocaïne en 10 kg derivaten van morfine gestolen. De daders, waaronder Charles De Staerke - werden in 1977 veroordeeld:

Zware straffen voor drughandelaars te Brussel

De correctionele rechtbank te Brussel velde donderdag een vonnis tegen verschillende betichten, beschuldigd van handel in verdovende middelen.

Bij de NV Bios, de enige instelling in België, gemachtigd om drugs uit het buitenland in te voeren en ze na bewerking aan de farmaceutische industrie over te maken, werden in 1976 4kg cocaïne en 10 kg derivaten van morfine gestolen.

De hoofdbetichte in de zaak, de zigeuner Ch. D.S., van Sint-Pieters-Leeuw, die verstek liet gaan, lief vijf jaar cel op; de 25-jarige Fernand P., die bij de firma Bios als arbeider in het laboratorium werkte en er de drugs in kleine hoeveelheden wegnam, drie jaar; een andere betichte, de 24-jarige Jules M. van Evere, twee jaar; de 39-jarige Louis V.B., restaurantuitbater te Tervuren, in wiens instelling de onderhandelingen over de verkoop van het goedje werden gevoerd, twee jaar; de 33-jarige Walter E., van Sint-Jans-Molenbeek, ten huize van wie een grote hoeveelheid gestolen drugs werden teruggevonden, eveneens twee jaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 juni 1977

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: BIOS

NV Bios lag destijds denk ik op de Aarschotstraat in Schaarbeek, in het midden tussen de Liedtsstraat en de De Potterstraat, met ook een garage/uitgang in de De Potterstraat. Boven beide in- en uitgangen kan je nog 'BIOS' zien staan op Google Maps.

3

Re: BIOS

Maar vooral niet vergeten dat sommige rijkswachters "stage" liepen in dat bedrijf. En dat was dan blijkbaar niet het enige labo waar BOB binnen en buiten liep. Ik kan mij niet indenken dat dit de dag van vandaag nog zo is.

Re: BIOS

Het officiële verhaal rond die 'stage' was dat de Rijkswacht wilde infiltreren in de 'French Connection' die indertijd de trafiek van heroïne organiseerde. Toen kwam een deel daarvan niet binnen als heroïne maar als opium of morfine. De maffia runde labo's waarin uit opium de morfine werd gehaald en de morfine vervolgens werd geacetyleerd naar heroïne.

Natuurlijk, als je zo'n 'cook' in dat milieu wil binnenkrijgen dan moet die wel weten wat te doen, anders zal het een operatie van korte duur zijn die een brutaal einde kent. Vandaar de 'opleiding' door gekwalificeerde apothekers en chemici.

Tot zover de officiële uitleg waar m.i. een oerwoud aan vraagtekens mag worden naast geplaatst.

Er bestond toen ook geen enkel wettelijk kader dat dat soort van activiteiten, die eigenlijk neerkomen op infiltratie, regelde. De wetshandhavers werden de facto grote dealers. Eerst onder het mom van 'een kleine vis laten gaan om een grotere te vangen' maar daarna gewoon voor het grote geld. Zie de goed gedocumenteerde zaak François en wat Hilde Geens daarover schreef. Dat kon allemaal in een periode waar zeer vaderlandslievende en totaal transparante en oprechte democraten als VDB de dienst uitmaakten. Alles zal ongetwijfeld goed in orde geweest zijn.

Re: BIOS

Ben wrote:

In 1976 werd bij BIOS 4kg cocaïne en 10 kg derivaten van morfine gestolen. De daders, waaronder Charles De Staerke - werden in 1977 veroordeeld:

(...) Op een bepaald ogenblik zijn er zowat 10 kilo morfine en vijf kilo zuivere cocaïne van BIOS gaan zwerven op de zwarte markt in Pakistan, terwijl de Brusselse fabriek er daar sinds 1965 geen meer levert. Er komt een onderzoek en de drugslijn wordt opgerold. De ex van de schoondochter wordt in 1977 samen met een drietal anderen veroordeeld. Twee broers De Staerke, Charles en Julien, zitten enkele maanden in voorarrest in de zaak, maar worden vrijgesproken. (...)

Re: BIOS

Hoe wordt morfine geproduceerd en waar (welke bronlanden)? De straatprijs in Pakistan is minder dan 10% van wat hij hier is. En dat was ook in 1976 het geval. Waarom zou je iets wat hier kan verkocht worden aan 100 smokkelen naar een plek waar je er 10 voor krijgt? Antwoord: niet. Die morfine was nooit bestemd voor de illegale markt ginds.

Re: BIOS

(...) Bios produceert als enige in België cocaïne en morfine voor medisch gebruik. Het spul wordt legaal uitgevoerd met certificaten van het ministerie van volksgezondheid (...)

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

Dat die morfine is gaan zwerven op de Pakistaanse markt is waarschijnlijk een ironische verwoording van de feiten.

Re: BIOS

Xenophon wrote:

Hoe wordt morfine geproduceerd en waar (welke bronlanden)? De straatprijs in Pakistan is minder dan 10% van wat hij hier is. En dat was ook in 1976 het geval. Waarom zou je iets wat hier kan verkocht worden aan 100 smokkelen naar een plek waar je er 10 voor krijgt? Antwoord: niet. Die morfine was nooit bestemd voor de illegale markt ginds.

(...) Op een bepaald ogenblik waren er zowat 10 kilo morfine en 5 kilo zuivere cocaïne van BIOS gaan zwerven op de zwarte markt in Pakistan. Tienduizend comprimés werden in Karachi te koop aangeboden met het label van de Brusselse fabriek, die er sinds 1965 geen meer leverde aan dat land. Op verzoek van de Pakistanen belastte de Brusselse onderzoeksrechter Francine Lyna commissaris Frans Reyniers met een onderzoek (...)

Bron » Forum

Re: BIOS

Ulrasoon: ik kan lezen. Maar ook nadenken over wat er staat.

Re: BIOS

Bedoelt u dan dat het niet klopt dat onderzoeksrechter Francine Lyna commissaris Frans Reyniers met een onderzoek heeft belast op verzoek van de Pakistanen?