1,151

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Zowel Haemers als De Staerke zijn verschillende keren herkend bij verschillende feiten, zowel tijdens de eerste als de tweede golf. Wat David gezien heeft zal zich in zijn netvlies gebrand hebben en na lees wat hij heeft moeten doorstaan vind ik het ongepast om ook nog eens zijn getuigenis in twijfel te trekken.

1,152

(216 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

En dan zegt Vos het volgende: "We konden er de hand leggen op een wapen dat vermoedelijk afkomstig was van de overval van de Bende in september 1982 bij de Waverse wapenhandel Dekaise."

Het wapen, vermoedelijk afkomstig van Dekaise, zou dit het wapen kunnen zijn dat aan Van Obbergh gelinkt kan worden of het wapen dat in het handschoenenkastje van de wagen van Vandeuren is aangetroffen? De bende Farcy past ook wel in deze piste.

1,153

(207 replies, posted in Andere Personen)

Na de moord op Ghislain Hinderijckx zou Vandeuren een intieme relatie hebben gehad met zijn weduwe. In gerechtelijke kringen werd hij getipt als mogelijke moordenaar (door wie?). Ook toen gemeld werd dat de Veurnse garagist een en ander wist over de identiteit van de Bende van Nijvel en dat hij precies om die reden het zwijgen werd opgelegd. Een tijd lang werd Kapllan Murat verdacht de dader geweest te zijn van deze executie.

Bron: De Zeewacht | 30 December 1988

1,154

(207 replies, posted in Andere Personen)

Volledig mee eens dim. Hier heb je twee hoofdverdachten van de overval op Dekaise die kort na elkaar geliquideerd werden. Beiden verkeerden in dezelfde kringen. De gebeurtenissen in 1988-89 kunnen bijna als een derde golf van de Bende van Nijvel beschouwd worden, een golf die minder media aandacht kreeg omdat ze niet zo spectaculair was maar wel interessant omdat we voor deze feiten over concrete verdachten beschikken. Het lijkt erop dat hoger geplaatste leden in de bendestructuur een paar hinderlijke getuigen in de weg wilden ruimen. Een mogelijkheid is dat Vandenabeele als huurmoordenaar werd aangetrokken. Als hij zou willen spreken stond het onderzoek misschien een stap verder.

1,155

(207 replies, posted in Andere Personen)

"Oostendse moord heropent onderzoek Veurnse moord"

Oostende. het onderzoek in de moordzaak op de 26-jarige Bruno Van Deuren, die zaterdagmorgen vermoord werd aangetroffen in het Koningspark nabij de ex-koninklijke familie in Oostende vordert gestadig. Drie personen werden al opgepakt. Onder hen de 23(sic) jarige oostendenaar Jean Vandenabeele die sinds kort handel drijft in de wijk Mariakerke.

Alhoewel uitgemaakt werd dat Vandeuren bij hem overnachtte ontkent hij elke betrokkenheid bij de moord. Hij gaf wel toe dat hij Van Deuren vergezelde naar het park, maar ook niet meer dan dat.In het Koningspark vonden de speurders nabij de vermoorde een stuk papier waarop de naam Vandenabeele voorkomt.

Wel kent Vandenabeele de twee Brusselse zware jongens Patrick Anecart en Patrick Hendrycks (Henderickx) die in het voorbije weekend in de hoofdstad werden opgepakt. Dit tweetal voerde vorige week een overval uit op een juwelier in Sint-Aghata-Berchem. De buit leverde 8 miljoen fr op. Van Deuren nam aan de overval deel. Het is zelfs niet uitgesloten dat Van Deuren de buit in zijn bezit had en dat Vandenabeele met de juwelen naar zijn woonplaats in de Distellaan terugkeerde.

Bij huiszoeking in de Distellaan werd de buit van de roof teruggevonden en ook de riotgun die bij de overval werd gebruikt. het pistool, een 7,65 mm waarmee Van Deuren werd vermoord werd niet ver van de plaats van de misdaad teruggevonden. Inmiddels is ook aangetoond dat de aangehouden kerels en ook de vermoorde Van Deuren heel goed de 32-jarige Brusselse garagist Ghislain Hinderijckx kenden. Die werd op 2 juli 1988 op gelijkaardige wijze met een nekschot afgemaakt en op een verlaten terrein nabij de autoweg in Veurne aangetroffen. De daders van deze afrekening werden nooit gevonden. Tussen beide moorden zou een verband kunnen bestaan."

Bron: Het Nieuwsblad | woensdag 28 december 1988

Deze late afrekeningen vormen een soort epiloog in het verhaal van de Bende van Nijvel. Het was Patrick Henderickx die het verhaal op de Franstalige site postte over het wapen gevonden in de wagen van Vandeuren dat aan de bende gelinkt zou zijn. Ik hoop dat de cel Waals Brabant ook de hoofdrolspelers van deze epiloog nog eens op de rooster legt.

1,156

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

Ben wrote:

Op 25 juli 1986 werden ze aan een grafologische test onderworpen maar in het verslag wordt alleen de vergelijking met het handschrift van Michel Cocu gemaakt.

Betekent deze passage dat het handschrift op dat van Cocu leek of dat er enkel een vergelijking werd gemaakt?

1,157

(108 replies, posted in Politiek & Business)

Is er iemand die mij het artikel "Jean Pierre van Rossem, de Bende van Nijvel, de namen (1998)" verschenen in Humo, kan bezorgen of weet waar ik het kan vinden? Dank bij voorbaat.

1,158

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik zeg nu maar wat maar stel dat de wapens die gebruikt werden bij de eerste overvallen in handen gevallen zijn van Bouhouche & co en daarna voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De wapens werden daarna gedumpt om een artificiële link te leggen. Ik blijf het verdacht vinden dat Lammers de dag voor de vondst met Ruth in de nabijheid was. Ik ben er van overtuigd dat hij de informant moet zijn.

1,159

(207 replies, posted in Andere Personen)

Met die vervroegde vrijlating van Vandeuren klopt iets niet. Ik vraag me af of alles niet in scene gezet is om hem als lastige getuige te liquideren voor hij opnieuw ondervraagd zou kunnen worden. Bij zijn lichaam werd een briefje gevonden met de naam van Vandenabeelde. De episode Vandeuren toont volgens mij aan dat er zeker ook in het criminele circuit geronseld werd. Het zou goed kunnen dat Vandenabeele als huurmoordenaar ingezet werd om vervolgens het jaar daarop bijna zelf uit de weg geruimd te worden om alle sporen te wissen. De vraag is: wie had de macht en de connecties om Vandeuren vervroegd in vrijheid te stellen?

1,160

(207 replies, posted in Andere Personen)

De man die tijdens het voorbije weekend vermoord werd aangetroffen in Oostende, is de 26-jarige Brusselse gangster Bruno Van Deuren. Woensdagavond nam hij deel aan een overval op een juwelierszaak in Sint-Aghata-Berchem. Twee mannen en een vrouw die ook deelnamen aan die overval zijn eind vorige week door de Brusselse groep voor bestrijding van groot banditisme gearresteerd. Het Brugse gerecht deelde gisterenavond mee dat de 28-jarige Oostendse verkoopszaaluitbater Jean Vandenabeele is aangehouden.

Hij wordt van de moord verdacht, maar ontkent formeel. In zijn appartement werd de buit van de juwelenroof teruggevonden. Verlenden week woensdagavond drongen twee overvallers de juwelierszaak van Hendrik Devillé binnen aan de Koning Albertstraat in Sint-Aghata-Berchem. Ze droegen carnavalsmaskers en waren gewapend met een riot gun. Ze hielden de juwelier en zijn schoondochter in bedwang en verplichtten een vrouwelijke klant een plastieken zak te vullen met uurwerken en sieraden ter waarde van 8 miljoen frank.

De gangsters sloegen op de vlucht met een volkswagen Golf die ze kort voordien gestolen hadden in Sint-Jans-Molenbeek en die ze enkele minuten na de hold up achterlieten op het Schoolplein in het centrum van Sint-Aghata-Berchem... Na de overval ondervroeg de politie ondermeer de vrouw die als klant in de winkel was. De vrouw, Marie Rose slaagde er niet in haar zenuwen te bedwingen en gaf toe dat ze met de gangsters samengewerkt had…. Tengevolge van de verklaringen van Marie Rose arresteerde de GBB Patrick Hannecart (26 sinds vorige zaterdag) en Patrick Henderickx. De twee mannen werden gevat in hun schuilplaats in Molenbeek, de derde dader Bruno Van Deuren bleef spoorloos.

Tijdens het voorbije weekeinde werd het lijk van Van Deuren gevonden in Oostende. Hij was afgemaakt met een nekschot. Het moordwapen, een pistool lag naast het lijk. In verband met de moord werd Jean Vandenabeele al zaterdag door de gerechtelijke diensten opgepakt en wegens zwaarwichtige vermoedens door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Vandenabeele geeft toe dat hij samen met Van Deuren op zoek is geweest naar kandidaat-kopers maar blijft met klem de verantwoordelijkheid voor de moord ontkennen. Vandenabeele verschijnt dinsdag voor de Brugse raadkamer…. Twee jaar geleden was Van Deuren nog gearresteerd door de politie van Vorst toen hij rondtoerde in een wagen waarin maskers en munitie gevonden werden. Van Deuren die zich graag ‘Le Gitan’ liet noemen werd een tijdje geleden nog veroordeeld tot 4 jaar celstraf.

Die straf moest hij uitzitten in de Lantin gevangenis nabij Luik. Dankzij zijn voorbeeldig gedrag kreeg hij enkele dagen penitentiair verlof. Hij maakte er gebruik van om onder te duiken bij Henderickx en Hannecart. De politie meent dat na de overval ruzie ontstond tussen Van Deuren en zijn spitsbroeders en dat deze besloten om de gangster uit de weg te ruimen. Tijdens het onderzoek naar de moord op Van Deuren, die geleid wordt door de Oostendse rijkswacht en de Brugse gerechtelijke politie werd ondermeer een BMW onderzocht die zondagnamiddag werd aangetroffen in de Toekomststraat in Wulpen-Koksijde. In het voertuig waarop Franse nummerplaten bevestigd waren werden bloedsporen aangetroffen. Het zou dus kunnen dat Van Deuren vrijdag of de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit Brussel naar Oostende werd gevoerd waar hij uiteindelijk werd terechtgesteld.

Bron: Het Nieuwsblad | 27 December 1988