1,441

(147 replies, posted in Andere Personen)

Lekeu is een meedanser in de marge. Trouwens de Mossad draait er zijn hand niet voor om om een Jodenhater te gebruiken als het in hun kraam past.

1,442

(32 replies, posted in Onderzoekspistes)

Mooi werk dim, een mooi schema om verder te brainstormen. Proficiat.

1,443

(154 replies, posted in Hypotheses)

Overzicht cellenstructuur

Om een duidelijker beeld te krijgen van de gebeurtenissen zou ik willen voorstellen om het ganse drama op te splitsen in vijf onderdelen, nl.:

  1. De opdrachtgevers.

  2. De hulpjes.

  3. De uitvoerders.

  4. De coördinator.

  5. De gevolgen.

Laat me beginnen met de opdrachtgevers (1).

Kapitaalkrachtige personen met een sterke achterban in zowel de bancaire, politionele als de juridische wereld. Personen die zich volgens hun kapitaal vrijgevochten voelen en aan niemand verantwoording schuldig zijn. Bijvoorbeeld, Ministers van Landsverdediging, Binnenlandse Zaken en hun entourage, die zowel militair als politioneel goed ingedekt waren. Met goede bindingen in de politiek benoemde magistratuur.

Zij die vergaderen in de achterkamers van Val Duchesse (Hertoginnedal) in Tervuren. Zij die onder druk staan om kruisraketten te plaatsen. Zij die willen gedaan maken met dat klootjesvolk en zijn vakbonden. Zij die willen betonstorten en ganse wijken doen verdwijnen. Zij die zich in de donkere nachturen, vergezeld van hun chauffeurs, gaan uitleven in selecte nachtkroegen. Zij hadden de macht, het geld en de connecties om de Bende van Nijvel raids te laten uitvoeren.

Morgen gaan we verder met de hulpjes (2). Opmerkingen zijn welkom.

1,444

(4 replies, posted in Bibliografie)

Bovengenoemde zaken zijn opgeloste zaken, de Bende van Nijvel is dat niet.

1,445

(16 replies, posted in Robotfoto's)

En wie woonde in de Franklin Rooseveltlaan? Juist, Vanden Boeynants en advocaat Van Der Elst.

1,446

(52 replies, posted in Bewijsstukken)

Om nog even in te spelen op Club's bedenkingen. Als De Staerke in Aalst gezien is, dan is dat geen strafbaar feit, alleen een aanwijzing. Als Beijer in Groot-Bijgaarden gezien is, dan is dat geen strafbaar feit, alleen een aanwijzing. Of wilden de hulpjes, los van elkaar, nachecken waarvoor hun demarches gediend hadden? Een beetje afpersing is snel meegenomen.

1,447

(52 replies, posted in Bewijsstukken)

Renne, het is niet meer dan normaal als je een supermarkt in het Vlaamse landsgedeelte overvalt dat je roept "kom geld" en niet "give me your money". Hou goed in het achterhoofd dat de getuigen van de drama's een verklaring moesten afleggen na een zeer onverwachte en stresserende ervaring. Als ze dagen, soms weken, later de feiten voor zichzelf op een rijtje zetten betrappen ze zich op foutjes. Maar geen enkele getuige komt terug op zijn eerst afgelegde verklaring. Daarmee zou hij zichzelf ongeloofwaardig doen overkomen. Hou er rekening mee dat een gewone burger niet getraind is in het opslagen van belangrijke feiten of details.

Biggus Dickus, ontsnappen na een massamoord en gebruik maken van de heersende paniek is een koud kunstje als je kunt beschikken over een op elkaar ingespeeld team. Het probleem stelt zich als je moet blijven ontsnappen. M.a.w, als je na een overval in de ruime omgeving wil verder leven, krijg je het ganse gerechterlijke kluwen over je heen. Zo is het niet gebeurt bij de warenhuisovervallen.

De daders, dus de overvallers, de killers werden weggeholpen door de plaatselijke criminelen (die ook de verkenningen deden). Auto's werden gewisseld en de daders (ik hou het op ingehuurde huurlingen) werden afgevoerd
naar luchthavens, treinstations, havens. Wapens en voertuigen werden achtergelaten en gedumpt door de hulpjes. Maar wat voor mij de belangrijkste vraag is: Wie is de coördinator van dit alles?

  • Niet de opdrachtgevers.

  • Niet de uitvoerders.

Wie is de persoon die contacten heeft met zowel de opdrachtgevers als de uitvoerders?
Wie is de persoon die contacten heeft met plaatselijke zware jongens?
Wie is de persoon die contacten heeft met huursoldaten?
Iemand enig idee?

1,448

(52 replies, posted in Bewijsstukken)

Biggus Dickus wrote:

Hier heb ik toch mijn bedenkingen bij: de uitvoerders kenden de streek steeds op hun duimpje, en bovendien zijn er getuigen die spreken van een Nederlandstalige overvaller.

Dat de overvallers de streek op hun duimpje kenden bewijst alleen dat er een grondige verkenning op voorhand is gebeurt. En waarom zou een huurling geen Nederlands praten. En als hij Nederlands sprak, wat heeft hij dan gezegd?

1,449

(52 replies, posted in Bewijsstukken)

Sorry voor het late antwoord, maar ondertussen is het boek van Guy Bouten uitgegeven en ik wil niet nagewezen worden voor na-aperij. Maar mijn formulering van de Bende van Nijvel komt in grote lijnen overeen met zijn bevindingen:

  • De opdrachtgevers: Kapitaalkrachtige personen met rechtse bindingen.

  • De reden: Destabilisatie van het land.

  • De bedoeling is tweevoudig:

  1. Het uitlokken van een machtsovername tot het vormen van een autoritaire politiestaat.

  2. Het terloops doen verdwijnen van afpersers van hooggeplaatste personen.

De uitvoerders, twee groepen:

  1. Plaatselijke criminelen. Zij zorgen voor de verkenning van het terrein, huren huizen/garages/onderduikadressen. Zij zorgen voor de voertuigen, de wapens en de hulpmiddelen. en dumpen wapens en voertuigen na de feiten.

  2. Ingehuurde buitenlandse huurlingen (ex-legionairs, ex-militairen, soldiers of fortune zeg maar).

  • Wie is de contactman met de huurlingenleider? Keuze genoeg, Bouhouche, Bijer, Bultot en zelfs Mendez.

  • Wie werkt met huurlingen? Regeringen, inlichtingdiensten, CIA, Mossad, KGB en vermoedelijk ook politiediensten.

  • Was er bewaking van spoorwegstations of luchthavens ten tijde van de Bende van Nijvel overvallen? Bij mijn weten niet. Het is een geijkte werkwijze van huurlingen. Invliegen, de daden plegen en wegwezen. Daarom bleven ook de wapens in het land.

Dat het iets te maken had met de schrik voor de Sovjets kan ik moeilijk aannemen. Reeds in oktober 1979 trok Rusland 1000 tanks en 20.000 militairen terug uit de Oostbloklanden. De oorzaak ligt hier, in België. Er circuleren genoeg namen van personen die mooi in dit plaatje passen. Wie opmerkingen of aanvullingen heeft, graag antwoorden aub.

1,450

(116 replies, posted in Bibliografie)

Heb het boek nog niet in mijn bezit, maar toch heb ik mijn twijfels over de bewering van Guy Bouten dat het Rode Gevaar de reden zou zijn voor een destabilisatie van het land. Het Communisme was op sterven na dood. Dit neemt niet weg dat er in die periode machtige, en kapitaalkrachtige opdrachtgevers waren voor wie een destabilisatie goed uitkwam. Het vormen van een autoritaire politiestaat die onder toezicht stond van?

Maar ik ga eerst het boek eens uitpluizen.