Kan een wapenkenner me helpen? Klop het dat de FABARM riot guns werden gebruikt voor zwijnenjacht in Italië? En was dit een veel voorkomend wapen of merk in België toen? En had dit wapen een speciaal eigenschap dat andere riotguns niet hadden?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

In twee artikels van Le Soir van 13 en 14 november 1985 wordt gezegd dat de politie zo goed als zeker is dat de daders in Aalst een Riot Gun FRANCHI SPAS-12 gebruikt hebben. Volgens het artikel van 13 november zouden de speurders nl. onmiddellijk na de overval van Aalst getuigen op de parking geconfronteerd hebben met een foto van een SPAS-12. Die getuigen herkenden hierin het rare wapen van de daders. Op de volgende twee filmpjes wordt het wapen getoond. Met de behulp van de haak kan makkelijk op een indrukwekkende manier met één hand geschoten worden » YouTube 1 | YouTube 2

Het is dan ook interessant om weten dat WNP'ers met een FRANCHI wapen (Franchi 8?) in 1981 geschoten hebben in het bos van La Houssière:

Op 5 november 1986 halen onderzoekers Lachlan en Ruth de neo-nazi Eric Lammers uit de gevangenis en rijden met hem naar de bossen van La Houssière. Lammers voert het gezelschap naar de zandgroeve. Hij verklaart: "Die plaats werd door ons gewoonlijk 'La Carrière' genoemd als we de plaats van afspraak onder ons wilden situeren." De WNP'er stelt dat 'La Carrière' door hem en zijn vrienden gebruikt werd om te schieten. Lammers gaat verder. "De dag dat Weykamp en Van Liede werden gecontroleerd door die rijkswachter in april '81 waren Van Engeland, Nemry en ikzelf daar ook. Toen de controle gebeurde hebben wij ons verstopt. Op die dag schoot ik met een automatische riotgun Franchi 8, misschien ook met een Star-pistool kaliber 22 type M1 met een geluiddemper en bril."

"Van Engeland gebruikte een riotgun. De munitie kochten wij samen. Na de controle ben ik bij de wapens gebleven en is Van Engeland naar Brussel gaan telefoneren, om te vragen ons te komen ophalen. Van Lierde en Weykamp reden zonder de wapens terug naar huis. Dat leek veiliger." 'La Carrière', de plaats die Eric Lammers aanwees lag precies tussen de plaats waar de bendewagen werd gevonden en de plek waar de brandhaard werd ontdekt met de cheques die gestolen werden door de Bende in Overijse.

Le Soir 13.11.1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/05/14080511160914738712434480.jpg

Le Soir 14.11.1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/05/14080511163914738712434481.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2014/08/05/14080511492114738712434519.jpg
De bovenste foto is ook een SPAS-12.

Aangezien de mogelijkheid dat het onderzoek werd gemanipuleerd lijkt het mij niet mogelijk om hierop een eensluidend antwoord te formuleren.

De grote Manitou ziet alles

15

Naar het schijnt bestaat de perfecte moord niet en is er altijd wel iets te vinden. Hoe kan een bende dan minimum 28 moorden plegen in een klein land zonder dat men ook maar een iets vindt?

Het is niet omdat er op bepaalde feiten geen eensluidend antwoord kan worden geformuleerd dat er niets te vinden is aangaande de bloedige overval op de Delhaize van Aalst en/of de mogelijke manipulatie van het onderzoek.

De grote Manitou ziet alles

17

Onderstaand artikel staat hierboven al (dank u, Merovinger) maar deze versie is iets duidelijker:

http://i38.servimg.com/u/f38/11/22/12/24/riotgu10.jpg

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 november 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Hetzelfde type wapen werd ook in Vilvoorde gevonden:

http://i38.servimg.com/u/f38/11/22/12/24/riot_g11.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Een riot gun is een defensief wapen dat heel veel schade kan aanrichten en zware verwondingen veroorzaakt. Twee riot guns (door de onderzoekers aangeduid als RG1 en RG2) zijn door de moordenaars gebruikt in Temse, Nijvel, Beersel (1983), Eigenbrakel, Overijse en Aalst. De twee wapens werden waarschijnlijk gemaakt door de Italiaanse firma FABARM en zijn nooit gevonden.

In de lader zitten minstens zes patronen van het kaliber 12 3"magnum. De gebruikte patronen zijn van het merk:

 • Legia kaliber 12 - 9 of 12 ballettes (FN)

 • Winchester X cal 12 3" magnum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

20

Ik heb eens geprobeerd om op te lijsten welke verdachten in het bezit waren van een riot gun (of er ooit één hebben gehad). Onderstaande lijst is onvolledig en mag aangevuld worden.

 • Een getuige zag Philippe De Staerke een maand voor de aanslagen op Delhaizes van Overijse en Eigenbrakel drie riot guns kuisen. Dit was bij Bob Eckhardt thuis.

 • Bij Alain Moussa thuis werden riot guns teruggevonden.

 • Philippe De Staerke ging soms met wapens oefenen in Humbeek. Daar werden ook riot guns gebruikt.

 • Een lid van de Bende van Waterloo - een houthakker van 1m90 groot - had onder zijn bed een geladen riot gun liggen.

 • Jean Bougerol beschikte ook over twee riot guns. Wanneer speurders aan Bougerol vroegen wat er met de wapens was gebeurd, hing telkens een warrig verhaal op dat hij de geweren had weggeschonken. Op enkele foto’s van zijn slaapkamer kon je de riotguns nog zien staan, verpakt in een zelfgemaakte tas in bruin skai.

 • Net voor zijn vlucht deed het parket een huiszoeking bij Paul Latinus en ontdekte men onder andere een riot gun. In die tijd nog een zeldzaam wapen.

 • Leden van WNP gingen soms in het Bois de la Houssière oefenen met wapens. Daarbij werden ook riot guns gebruikt. De munitie die men daarvoor gebruikte was Franchi 8 en Legia munitie van kaliber 12.

 • In 1984 kocht Robert Beijer bij Dekaise twee riot guns. Hij zou die hebben doorverkocht aan een oude schoolkameraad in Chaumont-Gistoux.

 • Door de diefstal bij het SIE hadden Bouhouche en Beijer de beschikking over 5 riot guns.

 • Tijdens een huiszoeking bij de broer van Nicolas Karafilis trof men een riotgun kaliber 12

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube