• In oktober 1985 vonden speurders tijdens een huiszoeking in de woning van Patrick Haemers een riot gun.

  • De rechterhand van Freddo Godfroid, Pascal De Boeck, verklaarde ooit dat hij bij een overval op een juwelier een riot gun onder zijn jas had zitten. Die riot gun zat altijd in de auto voor het geval er een achtervolging was.

22

Ik was Leopold Van Esbroeck nog vergeten:

"We gebruikten inderdaad riotguns. Ze waren vrij in de handel te koop en bijna iedereen in die tijd gebruikte Legia-munitie. We zaagden de loop af en vervingen de kolf door een open exemplaar van een gedemilitariseerd machinegeweer. Het resultaat was een klein wapen van zo'n zestig centimeter dat goed in de hand lag en er tegelijkertijd indrukwekkend uitzag. Maar opgelet: onze wapens waren geladen maar stonden nooit op scherp!"

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Ben wrote:

Een riot gun is een defensief wapen dat heel veel schade kan aanrichten en zware verwondingen veroorzaakt. Twee riot guns (door de onderzoekers aangeduid als rg1 en rg2) zijn door de moordenaars gebruikt in Temse, Nijvel, Beersel (1983), Eigenbrakel, Overijse en Aalst. De twee wapens werden waarschijnlijk gemaakt door de Italiaanse firma FABARM en zijn nooit gevonden.

In de lader zitten minstens zes patronen van het kaliber 12 3"magnum. De gebruikte patronen zijn van het merk:

  • Legia kaliber 12 - 9 of 12 ballettes (FN)

  • Winchester X cal 12 3" magnum

In het nieuwe boek van Bouten staat het volgende betreffende één van de riotguns:

De Reus hanteerde in Aalst, maar ook in Eigenbrakel en Overijse, een Winchester-riotgun met Legia-munitie kaliber 12 mm. Met hetzelfde wapen werd in 1983 in Temse bij de diefstal van de kogelwerende vesten, in Nijvel bij de moord op het echtpaar Fourez-Dewit voor de colruyt en in de Delhaize van Beersel al geschoten.

Merovinger wrote:

In de overzichtsnota van de speurders op de eerste pagina van dit topic staat:

Armes utilisées: 1. Deux Riot Gun (ou fusil semi-automatique) cal. 12 dont le chargeur peut contenir au moins 6 cartouches cal. 12 3" Magnum.

Ik ben absoluut geen wapenkenner maar hoe of waardoor kunnen de speurders stellen dat de Riot Guns een lader moesten hebben waar plaats was voor minstens 6 hulzen? Omdat getuigen verklaard hebben dat ze de schutter zijn wapen niet hebben zien herladen met nieuwe hulzen? Of is er een technische verklaring hiervoor?

Met deze post van Merovinger zou ik dan kunnen stellen dat ze:

1. Fabarm cal 12 met lange laadbuis

http://picturearchive.gunauction.com/6847212120/5424294/fab1.JPG

2. Winchester 1200 defender

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Winchester1200Def-1.jpg

Deze wapens kunnen met 6 patronen cal 12 geladen worden.

Je hoeft niet precies te mikken, alleen ongeveer richten is voldoende. Als je met zo'n wapen gaat aanvallen, ben je gewoon ziek in je hoofd.

27

Graindorge en Magnée over de vondst van een riot gun in Chaumont-Gistoux:

Un riot gun Mosberg est découvert à Chaumont-Gistoux le 12 mars 1986, qui fut vendu par Dekaise. Qu'a-t-on fait pour découvrir son proprietaire? (Notices Nivelles 28.04.527/86 et PV 22.719/89 CBW 29 mai 89 CH 48 67A)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15.565 riot guns zijn aangegeven

Sinds de verplichte registratie op 1 juli 1989 van riot guns en aanverwante vuurwapens, zijn 15.565 riot guns aangegeven bij de politie. Volgens het ministerie van justitie vertegenwoordigt dit 85% van het totaal aantal riot guns dat in ons land is verkocht vóór de vrije verkoop van dit type wapen werd verboden.

Zodra het wetsontwerp van justitieminister Wathelet in het parlement zal zijn goedgekeurd, zal ook de .22 karabijn, verantwoordelijk voor 20% van de doodslagen en moorden gepleegd met vuurwapens, niet meer vrij kunnen verkocht worden. Dat wetsontwerp en komende EG-richtlijn, zullen het toezicht op alle vuurwapens aanzienlijk verscherpen.

Bron: Het Laatste Nieuws | 1 december 1989

Begin dus maar eens te zoeken tussen die 15.565 riot guns. big_smile

29

Merovinger wrote:

Begin dus maar eens te zoeken tussen die 15.565 riot guns. big_smile

Zouden de Bende-riot guns niet eerder te vinden zijn tussen die 25% niet aangegeven riot guns? wink

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

In Aalst werden op 9 november 1985 precies dezelfde wapens gebruikt als in Eigenbrakel en Overijse op 27 september 1985. Dus niet alleen hetzelfde model, maar dezelfde wapens met eigen karakteristieken. Bovendien waren het er vier: een revolver, een machinegeweer en twee totaal verschillende riot guns. Dat betekent dat de daders meer dan waarschijnlijk met z’n vieren waren, en niet met drie zoals de getuigen dachten. Tenslotte heeft de expertise vastgesteld dat er geen sprake was van de moordende SPAS-12 noch van de Heckler-und-Koch, waarover zoveel te doen is geweest. Dat waren bakerpraatjes.

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 april 1986