Re: Ingram 9x19 mm

Insp. Witse wrote:

Boemerang, begrijp ik het goed dat met betrekking tot Willy Pourtois, Robert Gray & Montgomery Kee de firma Nutribel (NII) en in een verdere lijn Kintex achter deze operatie zat?

Ook Bouhouche & Beijer konden het nadien schudden als onderzoeker.

Ik weet ook niet hoe de vork precies in de steel zit, Ik denk dat Bihay en Balfroid vastliepen op alle fronten, de Libanezen met hun machtige connecties en de lijnen naar Robert Gray en dus de CIA. Pourtois had banden met de staatsveiligheid (meen ik, vind de bron zo snel even niet terug). Zonder dergelijke rugdekking kun je je beter niet in het wereldje van de internationale wapenhandel te begeven. Misschien is dat waar ook Dekaise destijds achter kwam...

Wat betreft Kintex moet ik opmerken dat de Libanezen naar het mij toeschijnt die Bulgaren niet perse nodig hadden, die Rachid Abed kwam bij Pourtois terecht via Walter Schoefer (de assistent van Robert Gray) en toen Bihay en Balfroid tegen Maroen Hage aanliepen wisten dat hun onderzoek in die richting van de Libanezen daar ophield...

https://lh3.googleusercontent.com/veTAbB-BpAQ87vdMHyfZjU-7p_GYAHtpkDTJvMjtDtsXI4pD259japr8efBxtvOQEwXpnh_F6ljmg4eiNjfbbAZp-kr_VzJ7pN2ZgMeMG6MMbq7FpFXT2IymQ0DnHiXynhY0Zv8SmvzReg9nsHRpZ4kgENOUWwu1zzc43Nagw1T4aSHf4X7ywW4T2G1ZGyVxI2FyAuZ-vW6CSjv33-Ho8hv_yVh12EVqdGws2CnqXNhy7kZREKjbr5Fa0Fj-k4yYcKtKakwv6F9IL4t7dMHKTWF1GsnVfJPZMIouwr8HxjnjrK735ryoZ4Y0trT1EyboKymDI6fLxgfl-8d9OeumLJ-ZKA14GMdJbM0mLLOe_NFDRWldlSF1rDfeqcCyeqnqpaY0Ej2jW_mcTgd6-Z_TQdJKOeMYHXQSF4k4E0In_IbN5mUNNxMWeiTL0RYZLZWczd20vyRIbhIhS1I522Tt7YtQK8aexOnbgOwtYEwSG__VqZ6687Dd_tLd3sg7ilPMxvjh5_GtUQw9bdQuJ4MZxLC4G0k9gHzpSicY-1KJugHFSnLDxo4wAbKAaTnfw5dhsKfqD0r795saCnDUEdaQJZAsVT7SddcROJVALYTDdl3LdDVAcQe2iu2-7zsbobLEygClJtvc68778K1lv63nCtUDBUobK4sgPkOWM6Wr8hkQXvNrOLxq8ZXmeAJf=w640-h914-no?authuser=0

Voor de motieven voor de overval op Dekaise zijn meerdere mogelijkheden. Het is voor mij slechts speculeren, ik weet het net zo min als ieder ander hier (of de meeste anderen hier ?). Die deal voor de geluidsdempers heeft er de meeste schijn van dat daar iets is misgelopen. Dekaise bevond zich mogelijk zonder rugdekking in een wereld die bestaat uit schimmige figuren die namens schimmige bedrijven en gedekt door schimmige geheime diensten uiterst schimmige zakendeals doen... en daar soms weer andere schimmige mensen/bedrijven mee dwars zitten. Dekaise wou dempers voor Ingrams gaan produceren maar er was natuurlijk al een bedrijf dat die dempers maakte...

Waar wapenhandel met landen als Colombia en Libanon plaatsvind is drugshandel natuurlijk ook nooit ver weg.

De latere berichten van "the end" over de achtergrond van de roof op Dekaise zijn natuurlijk interessant maar hoe Mendez nu precies in het plaatje past is voor mij onduidelijk.

Howitzer wrote:

Het enigste feit dat dit alles verbind is de fameuze zak uit het kanaal

Beste, ook zonder Ronquiéres is alles met elkaar verbonden.

Mincky wrote:

Hier nog een zeer heldere uitleg over de Ingrams » YouTube

Inderdaad (eens) een fatsoenlijk gemaakt filmpje. Dank je Mincky, de serienummers zijn op dit filmpje trouwens nog anders dan toen deze wapens later door RPB werden geproduceerd.

Overigens weten we dat, gezien het aantal bij de feiten gevonden hulzen en kogels, de schutter geen salvo's heeft afgevuurd of anders hele korte salvo's van enkele tot hooguit 4 kogels. Het wapen heeft niet zo'n goede naam qua zuiverheid omdat het door de terugslag omhoog afwijkt bij het vuren van salvo's, gezien er geen demper op zat zal de controle van de schutter over dit wapen ook niet optimaal geweest zijn (in het geval van een salvo).

Gevonden hulzen van bendewapen 9mm-Nr.3 (een Ingram M10-9 (9mm 9x19));

  • Eigenbrakel : 6 hulzen en 4 kogels (1 huls is verloren geraakt).

  • Overijse : 5 hulzen en 2 kogels.

  • Aalst: 4 hulzen en 2 kogels.

  • Totaal 15 hulzen en 8 kogels (minimum aantal geloste schoten dus 15).

Mogelijk zijn er meer sporen verloren gegaan op de PD of verloren geraakt bij de onderzoekers. Kogels kunnen ook in de lucht verloren zijn gegaan of compleet versplinterd zijn geweest. Bij sommige autopsies (inclusief andere feiten) werden wel kogelsporen veiliggesteld en bij andere autopsies schijnbaar dan weer niet. Enfin, er is een kans dat 9mm-Nr.3 meer dan 15 maal gevuurd heeft maar dat zullen dan hooguit enkele schoten meer zijn geweest ipv bijvoorbeeld tientallen schoten meer.

De onderdelen van de M11 van Ronquiéres.

https://lh3.googleusercontent.com/Hit6KsD6CSM2Zr22daHyAUNwTa2dG034okCQrM2wagIBnVimfzNWVfdenx-kNDg9u8u2QJBjT7wbp6cNfKo_JakeFIwyufi1dBb5rRObd8UrqIjzhU6uO6BYMN6FpCM3ZzghnRSEWoHqTpq-kzeo2KRuzeFN3M1uDCIv72lVbvO8iMOJHXs4cKcVP8wLluoG8AoB9ziNIl6S-BPk7UwFQhhX_7QU4wMXhjivJSaqCqWbwwQJoLKSLo-k5iAVLZFR7OTIfPiOkEPgirGsyKhPumoi8V5I1TlD9TlAqsI9xFaeRpQLOmIJy_2ebBGa5k8zqssz9D8GcEv8omRr7Hs_uXi9rQ7nk6WXPOuhtZkIXvn1t954jvQImtai7jXULD4VpKPt309OmtomNY9MGKJf22rxNYcLcUx2jG60VDKSiJjAgGOHMkYvx9ON-4QghsyCOSC0bmMcRBR3x1Fsfp_CvduuFABVzA0eyEoFXiozi51YkLJtqEHlkA1wXtMMgih-iBzLKQpOibQ5NT-0dJsrmnDTiZkRfjdj0AcStAW71kyrmzeiEBxfwogVDq9m4VGsRTEpNA_7cdzUEqaoylREeRN-Od6neYBFUeKWwfDadXM3gMrirH8zkBC9CWeS4KM-OogIX1KDxad71v2fJbdzvwN9AqbO1dFbupQybtlEXGtTs24BBzIjYOGk96tg=w881-h553-no?authuser=0

B25 - Deel van een neerklapbare schoudersteun MAC Ingram model11 9mm-kort

Dit onderdeel wordt in de gebruiksaanwijzing van de INGRAMS de "Wire Form Butt" genoemd. De Wire Form Butt van het model M11 heeft een ander onderdeelnummer dan deze van een model M10-9 of M10-45. Het is dan ook een maatje kleiner dan de Wire Form Butt van een model M10-9 of M10-45. Daardoor heeft men kunnen bepalen dat de Wire Form Butt die in het kanaal werd gevonden afkomstig moet zijn van een model M11.

Het bewijsstuk is door de daders duidelijk verbogen/ rechtgebogen. Dit moeten ze wel expres gedaan hebben, stel er was bijvoorbeeld een auto over dit onderdeel gereden dan zou dit onderdeel ineengedrukt zijn ipv rechtgebogen.

B26 - Onderdeel van een schoudersteun van een MAC Ingram model11 9 mm-kort.

Dit onderdeel wordt in de gebruiksaanwijzing van de INGRAMS de "Stock Rail" genoemd. De Stock Rail van het model M11 heeft een ander onderdeelnummer dan deze van een model M10-9 of M10-45. Het is dan ook een maatje kleiner dan de Stock Rail van een model M10-9 of M10-45. Daardoor heeft men kunnen bepalen dat de Stock Rail die in het kanaal werd gevonden afkomstig moet zijn van een model M11.

Ook dit bewijsstuk is verbogen, maar anders dan bij de gevonden Wire Form Butt zou dit hier nog op andere wijze dan expres gebeurd kunnen zijn. Het is ook slechts een beetje verbogen in vergelijk met de Wire Form Butt.

B32 -A. Een aanbrengveer voor magazijn MAC Ingram.

Dit onderdeeltje wordt in de gebruiksaanwijzing van de INGRAMS de "Compression Spring - Magazine Catch" genoemd. De Compression Spring - Magazine Catch van het model M11 heeft hetzelfde onderdeelnummer als deze van een model M10-9 of M10-45. Daarom is dit onderdeeltje niet aan een specifiek model toe te wijzen.

Anders dan de Wire Form Butt en de Stock Rail is dit onderdeeltje, hoe klein dan ook, nodig om het wapen naar behoren te kunnen gebruiken. Nu heb ik nog nooit in mijn leven een INGRAM in de handen gehad maar ik ga er van uit dat zonder dit onderdeeltje het magazijn uit het wapen valt. Om aan de Compression Spring - Magazine Catch te geraken zul je de kolf (greep) moeten verwijderen en zonder de Compression Spring - Magazine Catch valt volgens mij het onderdeel "Magazine Catch" uit het wapen (en daarmee het magazijn).
Het is dan ook een indicatie dat de INGRAM M11 door de bende verder uit elkaar werd gehaald en waarschijnlijk het wapen dus, waar het zich ook bevinden mag, in gedemonteerde staat verkeerd.

Re: Ingram 9x19 mm

Ingram; blijkbaar een bekend wapen voor Haemers en co... Wordt verschillende keren vermeld in de acte van beschuldiging van het proces Haemers en Co.

https://i26.servimg.com/u/f26/11/83/89/74/ingram10.jpg

Bron » drive.google.com/file/

73

Re: Ingram 9x19 mm

Er ciculeren wel meerdere Ingrams in België, nog meer dan de enkele exemplaren die sommige forumleden al eerder opgaven:

"De rijkswachtbrigade Schaarbeek en de BOB-Brussel zijn erin geslaagd een heel netwerk van heroïne-dealers in de wijk rond het Liedtsplein op te rollen. Tijdens verschillende acties werden in totaal vijftien personen opgepakt en werden 3,7 kg heroïne, een pistool en een machinepistool Ingram met laders en munitie in beslag genomen."

Bron: Het Belang van Limburg | 24 Maart 1995

Het artikel vermeldt helaas niet welk type Ingram er in beslag genomen werd...

Re: Ingram 9x19 mm

Men haalt in deze draad de Ingram M10 (in 9x19 mm) en de M11 (in .380 ACP oftewel 9x17mm) door elkaar.

Het is de M11 die zo zeldzaam is en waarvan er officieel maar 5 in België zouden zijn waarvan van 4 de whereabouts gekend zijn en de 5e met serienummer A1734 degene is die werd gestolen bij Dekaise door 'De Bende' maar waarvan voor zover bekend met de mogelijke uitzondering van het bos van Houssière nooit werd gevuurd. De in Ronquières gevonden onderdelen behoorden toe aan een M11, vermoedelijk het exemplaar gestolen bij Dekaise maar niet helemaal zeker want op de teruggevonden onderdelen staat geen serienummer. Maar 80% van het wapen werd nooit gevonden en ligt daar wie weet nog steeds ergens in het slijk.

De M10 was bijlange niet zo zeldzaam, er moeten er in België alleen al tientallen in circulatie geweest zijn. De M10 met serienummer B2529 werd gestolen bij Dekaise en vermoedelijk (maar niet mathematisch zeker) werd deze gebruikt door 'de Bende' bij de feiten van Overijse, Eigenbrakel en Aalst.

Ik bedank Tiens voor de link naar deze draad want ik wist niet dat zowel Bouhouche als Beijer elk een M10 bezaten, met respectieve serienummers B2530 en B2531. Het is me wel niet duidelijk hoe men tot de conclusie komt dat ook Mendez een Ingram ontvreemdde.

In elk geval: als een M10 gevonden werd was het een koud kunstje om te kijken naar het serienummer. En met een paar proefschoten zou duidelijk worden of dat wapen al dan niet datgene was dat gebruikt werd door 'de Bende'.

75

Re: Ingram 9x19 mm

Uit het aanklacht Proces Haemers, een andere Ingram?

3.5. Il ressort des déclarations de Georges Lacroix, frère de l’accusé - déclarations corroborées ultérieurement par ce dernier; qu’au cours de la détention préventive qu’il a subi entre octobre 1986 et mars 1987, Philippe Lacroix a chargé son frère de retirer diverses armes d'un box de garage, situé rue des Pêcheries à Watermael-Boitsfort. Philippe Lacroix précise qu’il a confié cette mission à son frère Georges afin de faire disparaître des armes "chaudes", dont l’UZI ayant tiré à Drogenbos et l’INGRAM ayant servi à Evere. Il a ajouté que c’est en apprenant, par le rapport du juge du instruction à la chambre du conseil, qu'il existait une relation balistique entre le hold-up de Drogenbos et le hold-up de Verviers, du 4 novembre 1985, qu’il aurait "pris peur" et chargé son frère Georges de faire disparaître les armes en question.

Sur les indications de l’accusé, Georges Lacroix aidé par un tiers qu’il dit ne pas connaître, enterra ces armes, ainsi que des munitions provenant du même box, à Auderghem, à proximité des étangs de Rouge-Cloître.

Georges Lacroix a en outre précisé qu'il a déterré, début 1991, le sac de plongeur qui contenait les armes. Il affirme n’avoir trouvé dans ledit sac que deux armes automatiques (un pistolet mitrailleur UZI et un pistolet mitrailleur Ingram), dont il fit usage ensuite pour une attaque à main armée commise avec le nommé Philippe Maton. Ces armes furent ensuite cédées au nommé Pascal GERITZEN. L'UZI et l’INGRAM furent effectivement saisies dans le cadre de l’enquête relative à ce fait.

Il est significatif de constater que l’UZI en question n’est pas l’arme de ce type qui a tiré à Drogenbos, Wilsele, Verviers, Neufvilles et Evere.

Rappelons toutefois que Philippe Lacroix a indiqué que le lot d’armes qui avait été enlevé par son frère, sur ses directives, du box des Pêcheries contenait deux pistolets mitrailleurs UZI, dont celui qui avait été employé à Drogenbos.

Réentendu à ce sujet, Georges Lacroix a déclaré qu'H n'avait pas eu l'occasion de détailler les armes en question lors de leur enlèvement du box, car ces armes avaient été placées dans un sac de plongée par l'inconnu qui l'accompagnait… Il maintient toutefois que lorsqu'il a déterré les armes, il a constaté la présence d'une seule UZI.

Les déclarations de Georges Lacroix apparaissent comme sujettes à caution. En effet, les sacs de plongeurs ne sont nullement étanches et ne pouvaient donc protéger les armes de la rouille; l'intéressé reconnaît au reste que le lot qu'il a déterré comprenait également un revolver, complètement oxydé, et qu'il a abandonné pour ce motif. Or, les pistolets UZI et INGRAM découverts dans le cadre de l'enquête en cause de Pascal GERITZEN ont été retrouvés en bon état, ce qui paraît indiquer qu'ils n'ont pas été enterrés dans les conditions décrites par le précité. Il n’est donc pas exclu que Georges Lacroix ait conservé les armes automatiques à un autre endroit, peut-être à l'insu de son frère.

76

Re: Ingram 9x19 mm

Xenophon wrote:

Ik bedank Tiens voor de link naar deze draad want ik wist niet dat zowel Bouhouche als Beijer elk een M10 bezaten, met respectieve serienummers B2530 en B2531. Het is me wel niet duidelijk hoe men tot de conclusie komt dat ook Mendez een Ingram ontvreemdde.

Graag gedaan.

“De ideale manier om de daders nooit te vinden, is ze het onderzoek toevertrouwen.” (Citaat Herman Vernaillen).

Re: Ingram 9x19 mm

C.P. wrote:

Uit het aanklacht Proces Haemers, een andere Ingram?

Verder in datzelfde document staat "INGRAM n° 2.2000484". Dat is dus de Ingram van Lacroix (en broer) die bij Pascal G. werd in beslag genomen in het onderzoek naar de bende Haemers. Deze Ingram werd dus niet teruggevonden in garagebox Apollon van de bende Haemers (zoals te lezen staat in Loden jaren van Paul Ponsaers).

78

Re: Ingram 9x19 mm

Hieronder een post van C.P. die oorspronkelijk in het Frans op het tueries-forum geplaatst werd. De oorspronkelijke post kan je hier lezen » tueriesdubrabant.1fr1.net

Alle Ingram MAC 10's zijn oorspronkelijk ontworpen om te worden uitgerust met een geluiddemper en hebben een loop met schroefdraad waarin de specifieke geluiddemper van de fabrikant past.

De MAC-10 was aanvankelijk gekalibreerd in .45 ACP, wat het mogelijk maakte om de M3 “Grease Gun” magazijnen te hergebruiken die in zeer grote hoeveelheden werden geproduceerd voor de Tweede Wereldoorlog en daarna voor de Koreaanse Oorlog.

De fabrikant produceerde ook versies in .380 (9 mm kort) en 9x19 (9 mm Parabellum). In het laatste geval konden Sten Gun-magazijnen worden gebruikt met dit model.

De bij Dekaise gestolen wapens zijn:

  • 1 Ingram .380 N° AL734. Van dit wapen werden sommige onderdelen teruggevonden in de zakken die werden opgevist in Ronquières in november 1986.

  • 1 Ingram 9x19 Nr. 2529

We kunnen er niet zeker van zijn dat deze wapens voorzien waren van hun respectievelijke magazijnen! De moordenaars hebben daarentegen 2 magazijnen van het kaliber .45 van Ingram meegenomen!

Samenvatting per feit:

27/09/1985 - Braine-l’Alleud

Het wapen werd door het BKA geïdentificeerd als een Ingram MAC-10 en vuurde minstens 5 keer, mogelijk 6 keer, omdat het erop lijkt dat een 9 mm patroonhuls verkeerd was geplaatst.

Details van de ter plaatse gevonden munitie:

  • 2 kogels: 1 SFM 1978 en 1 SFM Gevelot-kogel

  • 1 huls SFM Gevelot

  • 1 kogel SFM Gevelot en 1 kogel FN 78

  • 1 huls SFM Gevelot

  • 2 hulzen FN 54 en 1 huls FN 78

De gewapende dader van Ingram was degene die het kantoor binnen ging en het geld eiste. Daarna loste hij een schot in de telefoon. We hebben niet genoeg informatie om precies te weten wie de slachtoffers van dit wapen waren. Het lijkt echter 4 keer te hebben geschoten in de richting van het busje van Bozidar Djuroski. De inzittenden kunnen geraakt zijn door deze schoten.

27/09/1985 - Overijse

Hetzelfde wapen als in Braine-l’Alleud, geïdentificeerd door het BKA als een Ingram MAC-10 met uitsluiting van alle andere! Het vuurde minstens 5 keer.

Details van de ter plaatse gevonden munitie:

  • 5 FN hulzen

  • 2 kogels

Robotfoto van de Ingram-moordenaar in Overijse

Nr. 19, de beroemde "Reus met hoed en bril". Beschrijving van de drager van de Ingram:

  • Lang (+ of - 1.90 M.) (*), mager.

  • 30/35 jaar oud.

Bekijk hier de robotfoto » Forum

(*) De man was groter dan 1m90. Hij was zeker 1m95, waarschijnlijk zelfs groter.

9/11/1985 - Aalst

Ter info: In Braine-le-Comte werd de ochtend voor de gebeurtenissen in Aalst een huls FN 78 ontdekt. De huls werd toegeschreven aan verschillende wapens die werden gebruikt in zaken die samenvielen met de Bende van Nijvel.

Het BKA-laboratorium onderzocht alle projectielen opnieuw en concludeerde dat deze huls was afgevuurd door hetzelfde wapen als de twee hulzen die werden gevonden in de Santana die werd gebruikt bij de gewapende overval op Dekaise in Waver op 30 september 1982.

Details van ter plaatse gevonden munitie:

  • 2 kogels

  • 2 patronen SFM 78

  • 1 SFM huls

  • 1 WINCHESTER huls

De enige slachtoffers van dit wapen lijken het echtpaar Van den Steen-Vanden Abiel te zijn geweest, die werden "afgemaakt" met een kogel in de borst, hoewel ze al met een 12-gauge waren beschoten.

Varia

  • De 9 x 19 SFM/Gevelot lot 78 patronen waren zeer zeldzaam in België maar veel voorkomend in Frankrijk. Volgens informatie van Franse specialisten waren deze patronen krachtiger dan normaal omdat ze bedoeld waren om afgevuurd te worden door de standaard PM MAT 49 van het Franse leger, die meer kracht nodig had om optimaal te functioneren. Verzamelaars met kennis van zaken raden aan de kruitlading van deze munitie te verminderen om schade aan verzamelwapens zoals de Lüger P08, de Walter P38, enz. te voorkomen.

  • Het bovenstaande kan bevestigen dat munitie van het merk SFM soms opnieuw wordt geladen.

  • Onder de voorwerpen die in november 1986 in Ronquières werden teruggevonden, bevonden zich stukken Ingram MAC-11 kaliber 9mm kort en PM Beretta 9 para. Identieke wapens werden gestolen bij Dekaise.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube