31

Re: Basri Bajrami

Bajrami in beroep veroordeeld tot 9 jaar

Basri Bajrami, één van de luitenanten van Patrick Haemers, is dinsdag door het Hof van Beroep in Brussel veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor een indrukwekkende reeks overvallen die hij pleegde vanaf het begin van de jaren ’80. Twee van zijn medeplichtigen, André Neisen en Mauricio Amico, werden respectievelijk tot 15 jaar en 5 jaar veroordeeld.

Daarmee toonde het hof zich milder dan de rechtbank van eerste aanlag, die Bajrami eerder al had veroordeeld tot 10, Neisen tot 20 en Amico tot 7 jaar cel.

Het merendeel van de ten laste gelegde feiten zijn gebaseerd op de verklaringen van Edmond Duczyk, die na zijn arrestatie een hele waslijst overvallen bekende, die hij met behulp van de medeplichtigen pleegde.

Bajrami wordt er ook van verdacht te hebben deelgenomen aan de ontvoering van Paul Vanden Boeynants. Daarom werden in het Justitiepaleis speciale veiligheidsmaatregelen genomen, met de deelname van tot de tanden gewapende leden van de speciale veiligheidsdiensten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 November 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

32

Re: Basri Bajrami

Gangsters aangehouden te Elsene

De BOB arresteerde bij de Naamse Poort te Elsene twee gangsters, betrokken bij de overval gepleegd op 3 oktober in een bankinstelling te Luik, waarbij 3,5 miljoen fr. werd buitgemaakt. (*) Het gaat om twee Joegoslaven zonder gekende woonplaats, nl. de 33-jarige Shemsidin Salieri en de 28-jarige Basri Bajrami. Op het ogenblik van hun aanhouding bevonden beide gangsters zich in een BMW. Ze waren in het bezit van een FN (...) mm pistool en een FN 7.65 mm pistool.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Oktober 1983

(*) Dat gaat hoogstwaarschijnlijk over deze overval:

Banklopers overvallen te Luik

Maandagnamiddag werd in de Rue des Carmes 30 te Luik, een overval gepleegd op drie banklopers van de Banque du Crédit Liégeois. De mannen, die zich naar de Place Saint-Paul begaven om er 4,3 miljoen fr. te gaan afgeven, werden even voor het betreden van de Rue Saint-Paul door twee individuen overvallen. Een van hen bedreigde de bankloper terwijl de tweede de zak met het geld erin afpakte en er mee wegliep. Enkele tientallen meter verder sprongen de gangsters in een grijze auto die door een medeplichtige bestuurd werd. Ze vluchtten daarop in de richting van de Kennedybrug en verdwenen spoorloos.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

33

Re: Basri Bajrami

Boemerang wrote:

De Albanees Basri Basjrami, naast Haemers zelf en Philippe Lacroix de belangrijkste speler in de overvallen op geldtransporten van de bende-Haemers na 1985, zei na zijn arrestatie in 1989 letterlijk tegen de toenmalige Brusselse onderzoeksrechter Jean-Piere Collin, die het dossier-Haemers beheerde: "Wij waren in Overijse aanwezig, maar wij hebben dat kind niet neergeschoten."

We gaan er van uit dat Bajrami met "wij" de bende Haemers bedoelt. Maar Bajrami had heel veel misdaadcontacten en was in zijn "carrière" ook betrokken in andere bendes. De bende Duczyk is misschien het meest bekende voorbeeld. Het is dus zeker een optie dat Bajrami leden van deze bende bedoelde, en niet van de bende Haemers.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Basri Bajrami

Albanië gaf veel delinquenten. Basri Bajrami was waarschijnlijk te groot om lid te zijn van Bende van Nijvel. Maar er was geen tekort aan Albanese kleine criminelen. Ik vermoed dat de leden van het Limburgse bende gecontroleerd werden.

35

Re: Basri Bajrami

Proces-Bajrami: arrest op 20 november

In het proces van Bajri Basrami, de “luitenant” van Patrick Haemers, en van twee van zijn medeplichtigen, André Neisen en Maurizio Amico, valt het arrest van het Hof van Beroep in Brussel op 20 november. Het trio wordt beticht van een waslijst overvallen.

De zitting van woensdag was voorbehouden aan het pleidooi van mr. François, verdediger van Neisen, die de klemtoon legde op wat hij de talrijke nuances noemde in het onderzoek naar deze zaak.

“Alles berust inderdaad op de ‘bekentenissen’ van een notoir gangster, Edmond Duczyk, die door psychiatrisch deskundigen als geestelijk zwaar onevenwichtig, paranoïde en uitzinnig megalomaan werd omschreven, maar wiens verklaringen een idee zouden kunnen geven van de waarheid”, aldus mr. François.

De advocaat stelde bovendien zich niet van de mening te kunnen ontdoen dat bepaalde verklaringen van Duczyk, voor de omstandigheid door de onderzoekers werden aangepast. Daarbij bevond hij andere verklaringen weer volledig tegengesteld aan de waarheid.

Zo stelde Duczyk bv. een overval te hebben gepleegd met de ene en de andere op een agentschap van de ASLK, terwijl het om de NMKN ging, en waren ze zogezegd weggevlucht met een gestolen BMW terwijl het om de wagen van de filiaalhouder ging.

Geconfronteerd met zijn eigen tegengestelde verklaringen, reageerde Duczyk alleen door te stellen: “U heeft zonder twijfel gelijk.” “Hoe kan je dan nog de verklaringen van zo’n getuige serieus nemen”, aldus de advocaat.

De beschuldigden werden eerder door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 10 jaar voor Bajrami, 20 jaar voor Neisen en 7 jaar voor Amico. Het Hof van Beroep zal op 20 november arrest vellen.

Bajrami wordt in een andere context dan waarvoor hij hier terechtstaat, verdacht van de ontvoering - tezamen met Patrick Haemers - van gewezen eerste minister Paul Vanden Boeynants.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube