Ik kan me nog vaag iets herinneren van aan de universiteit (criminologie). Ik meen dat daar ooit eens een, weliswaar kleine, uiteenzetting is geweest over de psychologie van het plaatsnemen in een taxi en vooral daar dan waar veel criminaliteit is. Chauffeurs zijn dan niet de grootste fan van het feit dat één individu in hun taxi achter hen gaat zitten. Links op de achterbank, achter de bestuurder dus. Dat is wel de plaats waarvan men hier oppert dat de kogel (van achter het oor) is afgevuurd.

Iemand als Angelou, die in dergelijke regio actief is (rond het Zuidstation) waar het niet zuiver is en gezien het feit dat er wel degelijk aanwijzingen zijn over niet zo koosjere activiteiten van onze taxichauffeur. Zo iemand moet toch al wel meer argwaan hebben dan of minder op zijn gemak zijn. Het lijkt me dan ook zeker niet uitgesloten en zeker en vast mogelijk dat er sprake kan zijn van meerdere daders (2, 3?).

Iemand gaat dan naast de chauffeur zitten en de ander(e) achteraan. Met zen drieën is het zeker niet 'raar' als iemand achter de chauffeur gaat zitten. Is enkel maar een bedenking maar wel één die op iets gestaafd is. Verder, als je de getuigenis bekijkt die hier gepost wordt over die getuige. Als dit klopt dan zag die persoon ook al meerdere individuen.

Past is een hypothese dat men wist dat Angelou dingen wist die hij in dat geval niet moest weten en dan men hem onder druk wou zetten, zeer dreigend wou overkomen om info los te peuteren, zoals bij Vanden Eynde) en men hem daarna vermoorde. (Vanden Eynde en Angelou lijken op dat vlak sterk op elkaar, buiten het feit dat ze in mijn ogen anders gecamoufleerd werden zoals alles van de Bende van Nijvel.)

Het lijkt me dan ook nog sterk dat de kogel achter het oor afgevuurd wordt in de auto. Waarom zou je dat doen? Bloedspatten die kunnen duiden op dit feit en waaruit men zou afleiden dat er dan sprake was van roofmoord. Of om Angelou te verassen?

Iemand een idee of er nog mensen zijn die een sterke band hadden met Angelou? Dichte familie, vrienden, ... Het lijkt me interessant om te weten waar Angelou zelf was de weken voor hij werd vermoord en om preciezer te zijn de weken tussen de moord op Vanden Eynde en de moord op zijn persoon.

Dit kan duiden op:

  • Hij is niet aanwezig in zijn normale omgeving (is op vakantie of dergelijke) -> de Bende moet wachten, de bende moet hem zoeken, ... Hierbij blijft het open of zij, de Bende van Nijvel, Angelou wel of niet kennen.

  • Hij is wel aanwezig in zijn normale omgeving (is thuis, zit in 'zijn' café's, is aan het werk): de Bende kent Angelou niet! Anders wacht je geen weken om iemand om te leggen die klaarblijkelijk te veel weet.

Op die manier kan ik hier linken wat die relatie met Angelou is en dat uitzoeken. (Jammer genoeg moet zoiets onmiddellijk gebeuren en geen +- 30 jaar later.)

De moordenaars van Angelou ontvreemden een brieventas, enkele tienduizenden franken, identiteitspapieren en een rijbewijs.

Was dit een uit de hand gelopen roofoverval? Of was dit een bewust dwaalspoor? Of zelfs een testmoord? Het bestelen van Angelou (en Vanden Eynde) van hun portemonnee doet mij vooral denken aan een gestoorde gek. Wat dan vervolgens wel opvalt is dat ie geen solocarriere begint als psychopatische killer, maar keurig binnen de groep blijft opereren. Dat duid uiteraard wel op enige vorm van organisatiegraad. Iedereen neemt verantwoordelijkheid voor de moorden. Voor een paar franken en wat keukengerei. Een complot valt niet uit te sluiten maar het doet mij denken aan Dutroux-achtige figuren maar dan met een nog wat extremere geweldsfascinatie vanuit een overmachtssituatie.

"Op 12 januari van dit jaar werd het lijk gevonden van een taxichauffeur, die drie klanten opgepikt had. De munitie bleek dezelfde te zijn als bij de andere overvallen."

Bron: Leidsche Courant, 19 oktober 1983

95

Mons, dichtbij de ... SHAPE.

96

Ben wrote:

Zijn handen waren geschramd en de taximeter had een rit van 92 kilometer geregistreerd, waarvoor er geen verklaring gevonden werd.

Even een paar routes tussen Elsene en Mons opgezocht via Google Maps:

De snelste weg die Google Maps voorstelt tussen het Flageyplein en de Rue de la Terre du Prince in Mons, is via de E19 en is 71,4 km lang. Een tweede optie die Google Maps geeft, is via de E411 en is 94,2 km lang. Zet je de optie "Autosnelwegen vermijden" aan, dan krijg je een route van 58 km die je via Ukkel, Lot, Halle, Lembeek, Tubize, Rebecq, Braine-le-Comte en Soignies naar Mons brengt.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Taximan bruxellois mort par balles retrouvé à Mons

Mercredi-midi, à Mons, la gendarmerie a été alertée par des habitants de la rue Terre du Prince, intrigués parce qu’un taxi bruxellois – paraissant avoir été volé – stationnait depuis dimanche matin devant leur habitation. Les gendarmes se rendirent sur place et, ayant relevé certains détails suspects, alertèrent la police judiciaire. Les techniciens de celle-ci forcèrent les portières puis le coffre du taxi où il découvrirent, baignant dans son sang, le corps d’un homme tué de trois balles dans la tête.

On identifie rapidement la victime, qui était d’ailleurs le conducteur du taxi (une Mercedes 200 diesel noire immatriculée BEY 586): il s’agissait de Constantin Angelou, un Grec âgé de 58 ans, marié et père de famille, demeurant avenue Emile Bockstael 89 à Bruxelles.

M. Angelou avait quitté son lieu de stationnement de la place Rogier, à Bruxelles, en emmenant des clients le samedi 8 janvier en fin d’après-midi. Depuis, on ne l’avait plus revu. L’enquête s’annonce évidemment fort difficile, les suspects, dans ce cas, étant très nombreux.

Diverses recherches ont lieu actuellement à Bruxelles où les compagnons de travail de M. Angelou sont interrogés afin d’essayer d’établir le signalement des derniers clients chargés par la malheureuse victime.

Bron: Le Soir | 13 januari 1983

Met heel de commotie en media-aandacht rond Bonkoffsky en Aalst in het najaar 2017 is men vergeten dat de moord op Angelou ondertussen al 35 jaar geleden is gebeurd. Tot op heden werd geen enkel dader gevat. Triest.

99

De zoon van Angelou was burgerlijk ingenieur.

Bron: Hilde Geens

Vragen daarbij: geboortejaar? waar gestudeerd? Zelfde specialiteit als Latinus? Werkte hij? waar?

Merovinger wrote:
CleverTrevor wrote:

Het is helaas geen zeldzaamheid dat taxichauffeurs worden vermoord. Zeker vroeger gebeurde dat vaak, omdat ze altijd cash bij zich hadden, eenzaam rondtoerden en veel van hun klanten onder invloed waren/zijn van drank of drugs. In Nederland waren moorden op taxichauffeurs in de jaren 80 (of was dat 90?) zowat een epidemie. Dat was toen na prostituee zowat het gevaarlijkste beroep, als het ging om de kans vermoord te worden.

Inderdaad, ook in België werden begin jaren '80 heel wat taxichauffeurs vermoord. Op den duur waren de taxichauffeurs het zodanig beu dat ze een aantal keer gestaakt en betoogd hebben voor meer veiligheid. Ik zal de artikels hieromtrent nog eens proberen op te snorren.

Hierbij alvast al een paar Nederlandse voorbeelden:

Politie zoekt twee mannen na moord op taxichauffeur

Voor de dood van de 33-jarige Rotterdamse taxichauffeur W. C. M. Stakenburg, die in de nacht van zaterdag op zondag in zijn wagen werd doodgestoken, zijn volgens de politie waarschijnlijk twee mannen verantwoordelijk.

Tegen twee uur, kort na het misdrijf en vlak bij de plaats waar later de taxi werd aangetroffen, zag een bewoner de twee bij een geparkeerde witte auto, vermoedelijk een VW 1600. Zij sloegen de rechter zijruit in en verdwenen met de wagen in de richting van de rijksweg Ridderkerk/Dordrecht. Sindsdien zijn zij spoorloos, evenals de auto. De eigenaar daarvan is niet bekend, evenmin is aangifte gedaan van diefstal. Bij de Taxitelefooncentrale was om 1.40 uur een wagen besteld voor de Noorderkerkdijk. Chauffeur Stakenburg reed erheen en aangenomen wordt dat hij zijn moordenaars daar op straat heeft opgepikt. Op het opgegeven adres woont een bejaard echtpaar, dat van een bestelde taxi niets afwist. Omstreeks twee uur werd in de Adriaan de Jongstraat in Rotterdam-IJsselmonde de moord ontdekt door een automobilist, die zag dat beide benen van de chauffeur buiten de auto hingen. In de wagen vond de politie een bebloed mes. Op straat werd later een tweede mes gevonden, waaraan ook bloed zat. Sectie heeft uitgewezen dat de chauffeur, die verscheidene messteken had in hals en arm, overleden is door bloedverlies en luchtembolie. Hij moet direct dood zijn geweest; de alarmknop in de taxi is niet gebruikt.

In de buurt

De politie heeft sterke vermoedens dat de daders moeten worden gezocht in de directe omgeving van het misdrijf. Het adres waar de chauffeur naartoe werd gelokt, is vrijwel alleen bekend bij mensen uit de buurt. In het stratenboekje komt de Noorderkerkdijk niet voor. De politie wil graag weten waar de witte auto is gebleven. Verder is er belangstelling voor een autobestuurder, die omstreeks twee uur bijna door de wagen werd aangereden. Ook wordt contact gezocht met mensen in de omgeving die na half twee hun woning hebben verlaten. En zij is op zoek naar personen die na twee uur zijn thuisgekomen met, naar alle waarschijnlijkheid, bebloede kleding.

Derde moord

De moord op de taxichauffeur is sinds 1970 de derde in Rotterdam. In dat jaar werd de 54-jarige „Kappie" Dijksman met ingeslagen schedel aangetroffen op de Mathenesserlaan. Vijf jaar later werd in Kralingseveer de 60-jarige chaffeur Bas Hartman doodgeschoten. In beide gevallen zijn de daders nog steeds spoorloos. De politie ziet geen enkel verband tussen de drie moorden.

Toen zaterdagnacht de aanslag bekend werd, hebben de taxichauffeurs in Rotterdam het werk enkele uren stilgelegd. Voor noodgevallen werd een uitzondering gemaakt. Na zeven uur kwam het taxiverkeer geleidelijk weer op gang, nadat familie van de omgekomen chauffeur daarom had verzocht. Vechtpartij Gisteravond hebben vijftien chauffeurs een gevecht geleverd met een klant die als notoire wanbetaler bekend staat en ook ditmaal weigerde een rekening van honderd gulden af te rekenen. De man raakte licht gewond, doordat hij tijdens de worsteling door een winkelruit viel.

Bron: NRC Handelsblad | 21 januari 1980

Duizend taxi's bij begrafenis

De Luxemburgse hoofddader van de moord op de taxichauffeur J. Scholts blijkt al twee jaar in Amsterdam woonachtig te zijn. Hij had hier enige tijd als schoonmaker gewerkt en genoot sindsdien een uitkering van rijkswege. Drie jaar geleden is hij in België veroordeeld wegens het plegen van een gewapende overval.

Het slachtoffer zal morgen om half elf te Westgaarde worden begraven. Naar verwachting zullen ongeveer duizend taxi's een erehaag vormen: vijfhonderd uit Amsterdam en vijfhonderd uit de rest van Nederland. De taxichauffeurs zullen zich om acht uur 's morgens op het Museumplein verzamelen.

Bron: Het vrije volk: democratisch-socialistisch dagblad | 20 oktober 1981

Twaalf jaar voor moord op taxichauffeur

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag de 25-jarige Luxemburger Mare S. en de 18-jarige Belg Bernard J. wegens moord op de 54-jarige taxichauffeur J. Scholts veroordeeld tot ieder twaalf jaar gevangenisstraf. De officier van justitie had eerder tegen de Luxemburger vijftien jaar en tegen de Belg twaalf jaar celstraf geëist.

Bron: De Waarheid | 13 februari 1982