1

Topic: Guido Bellemans

Bijgenaamd "sherrif". Hij was als onderzoeksrechter belast met het onderzoek naar de overval in Beersel. Hij ging in 2007 op pensioen » Afscheid in mineur voor Guy Bellemans

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | YouTube

Re: Guido Bellemans

Zwarte geld-circuit ontdekt bij ex-Anderlechtspeler Jef Jurion (uitbater Auberge du Chevalier te Beersel waar conciërge werd vermoord) leidde tot de Kirschen-affaire met Hilaire Beelen (vriend Paul Cams en andere industriëlen en financiers: Blijweert, Blaton, De Pauw, Rossignol). Het onderzoek naar de boekhouding van Jef Jurion leidde eveneens tot de onthulling van het voetbalomkoopschandaal (Standard) en de blootlegging van het zwarte geldcircuit bij voetbalclubs en dan vooral bij Anderlecht. Bank van Loo (Ronald Rossignol) was de huisbankier van Anderlecht. De vader van de vermoorde Jacques Van Camp zat in het bestuur van Anderlecht. Bank van Loo en Ronald Rossignol waren gelieerd met de bank Copine (Blijweert). Leon Finné werkte bij de bank Copine.

Re: Guido Bellemans

En zeggen dat Guy Bellemans zelf nog bij de junioren van Anderlecht heeft gespeeld. Maar schaken kon hij niet. Guy, als je dit leest, weet je wie ik ben.

Re: Guido Bellemans

Guido Bellemans tijdens zijn getuigenis op de Tweede Bendecommissie in juni 1997:
https://nbocdn.akamaized.net/Assets/Images_Upload/2004/09/27/NBSV_C1BELLE.MM.jpg?maxheight=460&maxwidth=638&scale=both

5

Re: Guido Bellemans

Ik weet uit de de eerste hand - en dat wil in dit hele kluwen toch wel wat zeggen - dat Bellemans de enige onderzoeksrechter in België was die toen met een wapen rondliep. Hij had groot gelijk, lijkt me, met de Jurions en andere onbetrouwbare sujets. Guy, spreek me maar tegen als het niet zo is. Mijn codewoord is: 'Michel' en 'De Strijcker'.

6

Re: Guido Bellemans

Behalve onderzoeksrechter van de overval op Delhaize Beersel, was hij ook onderzoeksrechter rond de wapendiefstal bij het SIE en ook voor de aanslag op Vernaillen en de bomontploffing met de auto van de BOB (i.v.m. Goffinon). Het was ook Bellemans die Buslik onder aanhoudingsmandaat liet plaatsen.

Non semper ea sunt quae videntur

7

Re: Guido Bellemans

Bellemans was ook de onderzoeksrechter in het onderzoek naar de moord op Alfred Vlassenroot. In dat onderzoek werd hij blijkbaar met de dood bedreigd:

Onderzoeksrechter Bellemans bewaakt na doodsbedreiging

De Brusselse onderzoeksrechter Benoit Dejemeppe, die het dossier Kirschen in handen heeft, krijgt de jongste dagen steeds meer kritiek te verwerken. Zijn positie zou omwille van zijn zachte aanpak, zo omstreden zijn geworden, dat overwogen wordt de zaak door te schuiven naar de keiharde onderzoeksrechter Bellemans, bijgenaamd “de bulldozer”.

Maar Bellemans zelf zit ook in een lastig parket. Hij wordt dag en nacht door gewapende rijkswachters bewaakt nadat het gerecht ontdekte dat onbekenden hem voor een premie van 12 miljoen frank uit de weg willen ruimen.

Tijdens het onderzoek naar de moord op de schatrijke Brusselse industrieel Alfred Vlassenroot, ontdekte de gerechtelijke politie enkele geschriften, waaruit bleek dat Guy Bellemans moet worden vermoord. Men weet dat Alfred Vlassenroot, op verzoek van zijn vrouw - die veel ouder was dan hij - werd vermoord. Die vrouw deed daarvoor beroep op een detective-agentschap.

Bulldozer

Bellemans nam die bedreiging zeer ernstig op en bracht de procureur des konings op de hoogte. Vandaar dat de onderzoeksrechter een lijfwacht kreeg, die hem op elke verplaatsing vergezelt. Ook zijn woning te Lombeek wordt door de rijkswacht bewaakt. Bellemans: “Als ik ’s morgens mijn kuikens moet voederen heb ik een rijkswachter met machinepistool in mijn onmiddellijke buurt.”

Onderzoeksrechter Bellemans, die de bulldozer van het Brusselse parket wordt genoemd, is de jongste jaren vaak in het nieuws geweest. Met het blootleggen van het zwart-geld-circuit in de voetbalwereld trapte hij menigeen tegen de schenen. Dat werd hem door enkele zeer kwalijk genomen.

Nu zou aan Bellemans het dossier inzake de fraude bij het Antwerpse wisselkantoor Kirschen worden toevertrouwd. Er duikt immers een gerucht op waarbij de huidige Brusselse onderzoeksrechter in de zaak Kirschen, met name Benoit Dejemeppe, op de vingers is getikt. Dejemeppe zou een bediende van Kirschen, na haar arrestatie door de rijkswacht, hebben vrijgelaten. Die vrouwelijke bediende, eigenlijk een soort geldkoerier, zou nu spoorloos zijn. En die fout wrijft men Benoit Dejemeppe aan.

Wespennest

In de directe omgeving van voornoemde Brusselse onderzoeksrechter weet men niets af van een tuchtonderzoek. De ganse zaak-Kirchen slaat evenwel zulke kronkelwegen in, is zo delicaat dat het Brusselse parket niets officieel wil meedelen. De reden waarom ook niet is geweten wat er allemaal rond de persoon van onderzoeksrechter Dejemeppe aan het gebeuren is.

Sommigen vragen zich af, waarom rechter Bellemans, die bekend is om zijn liberale gezindheid, nu van hogerhand zou worden belast met het uitroken een wespennest dat zich grotendeels in het liberale kamp bevindt. Alles is echter mogelijk. Want van Bellemans is geweten dat hij recht door zee gaat en niet is tegen te houden. Zelfs als hij daarvoor politieke vrienden tegen het lijf zou moeten lopen.

Gelet daarop is het niet uitgesloten dat de hoogste gerechtsinstanties Guy Bellemans willen inschakelen om in de zaak van het wisselkantoor Kirschen, schoon schip te maken. Intussen lijkt het er toch ook op dat de Brusselse magistraten niet altijd de beste maatjes zijn. Dat ze elkaar meer dan eens in de wielen rijden, dat partijpolitieke benoemingen nog altijd schering en inslag zijn, dat sommigen hun collega’s hun vingers laten verbranden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Maart 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | YouTube

8

Re: Guido Bellemans

GEVREESDE BELGISCHE RECHTER AAN DE KANT GEZET

door onze correspondent JAN SCHILS BRUSSEL
De zeer succesvolle, maar vooral in hoge politieke en financiële kringen gevreesde Belgische onderzoeksrechter, Guy Bellemans, is gisteren aan de kant gezet. Minister van justitie Wathelet benoemde Bellemans namelijk tot „zetelend rechter” in echtscheidingszaken.

Bellemans heeft in de negen jaar dat hij onderzoeksrechter was in Brussel de witte boorden-criminaliteit in België zonder aanziens des persoons hard aangepakt. Hij werd wel de „schrik van de Belgische politieke en financiële maffia" genoemd, die op — haar beurt eerst minister Gol en nu diens opvolger Wathelet kennelijk met succes onder druk heeft gezet om Bellemans aan de kant te zetten.

Na de bloedige aanslagen van de beruchte Bende van Nijvel waarbij in 1985 dertig onschuldige mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord, werd Bellemans met het onderzoek belast. Toen hij succes begon te boeken, werd Bellemans plotseling van zijn opdracht ontheven en werd het onderzoek aan het parket van Nijvel toegewezen, dat de naspeuringen een heel andere richting uitstuurde en de ene blunder op de andere stapelde.
Bellemans was er achter gekomen dat achter de moordende acties van de Bende van Nijvel mogelijk financiële belangen zaten van derden. Bellemans kwam voorts het zwartgeld-circuit op het spoor in het Belgische profvoetbal. Dat leidde tot de schorsing van bekende trainers en enkele spelers van het nationaal voetbalteam. Bellemans toonde verder aan dat hoge politici steekpennningen hadden aanvaard voor het doorspelen van bepaalde overheidsopdrachten naar bevriende bedrijven.

De verwijdering van Bellemans werd in gerechtelijke kringen in Brussel al gevreesd, omdat hij behalve bewonderaars ook veel vijanden had. Collega’s reageerden gisteren verontwaardigd op wat een „politieke afrekening op zijn Italiaans” werd genoemd en waarbij een vergelijking werd getrokken met enkele in ongenade gevallen maffia-bestrijders in dat land.

Bron: Algemeen Dagblad  l  18 oktober 1988

Re: Guido Bellemans

Redelijke termijn overschreden, geen straf voor witwasser Michel Bellemans

Het Gentse hof van beroep heeft Michel Bellemans, de zakenman en voormalige raadgever van toenmalige minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven Rik Daems, geen straf opgelegd.

Bellemans werd schuldig bevonden aan witwassen, maar wegens het overschrijden van de redelijke termijn sprak het hof de eenvoudige schuldigverklaring uit. Het arrest is opmerkelijk, want in eerste aanleg kreeg Bellemans nog vier jaar cel opgelegd.

Bellemans werd vervolgd voor feiten van witwassen en fraude in een periode tussen 1995 en 2002. Tot 2000 was de man, zoon van de vroegere Brusselse onderzoeksrechter Gui Bellemans, raadgever van minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven Daems (VLD). Van 2000 tot 2006 zetelde hij in de raad van bestuur van de Belgische staatsholding, nu de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. Hij was ook zakenman en zat in de raad van bestuur van meer dan 200 bedrijven.

De Gentse correctionele rechtbank legde Bellemans eind 2010 vier jaar cel op, waarvan twee jaar met uitstel, voor grootschalige fraude en witwassen. Bellemans werd beschouwd als de leider van een criminele organisatie die vanuit Groot-Brittannië valse facturen uitschreef om zakenlui te helpen om geld te onttrekken aan hun eigen firma's.

195.000 euro verbeurd verklaard

Bellemans ging in beroep, maar het Gentse hof van beroep verklaarde de feiten vandaag grotendeels bewezen. Wegens het overschrijden van de redelijke termijn sprak het hof echter de eenvoudige schuldigverklaring uit, wat betekent dat Bellemans geen straf krijgt. Het hof bevestigde wel de verbeurdverklaring van 195.000 euro aan inkomsten uit de misdrijven en ontzette Bellemans tien jaar uit zijn burgerrechten.

Michel Bellemans krijgt ook het verbod om gedurende tien jaar zaakvoerder te zijn in België. De man woont nu in Roemenië.

Bron » www.hln.be/binnenland/

Interessant detail is dat de zoon van Guy Bellemans in hoger beroep schuldig werd verklaard aan fraude/witwassen, maar geen straf kreeg wegens overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen de strafvervolging plaats had behoren te vinden.

Alle nog levende verdachten in de zaak van de Bende van Nijvel zullen hier met vrucht een beroep op kunnen doen.

10

Re: Guido Bellemans

weetjewel wrote:

Interessant detail is dat de zoon van Guy Bellemans in hoger beroep schuldig werd verklaard aan fraude/witwassen, maar geen straf kreeg wegens overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen de strafvervolging plaats had behoren te vinden.

Alle nog levende verdachten in de zaak van de Bende van Nijvel zullen hier met vrucht een beroep op kunnen doen.

Fraude en witwassen zijn wel van een ander (crimineel) niveau dan de seriemoorden die de Bende heeft gepleegd. Dus dat lijkt me een vergelijk dat redelijk mank gaat.