1,121

Re: Nijvel: 17 September

Wat ik gelezen heb over die vingerafdrukken is dat hetgeen gevonden en ontwikkeld werd allemaal 'partials' waren. Er is wel degelijk onderzoek op geweest, alleen waren er niet voldoende bruikbare vergelijkingspunten om statistisch met enige mate van betrouwbaarheid een vergelijking met referentiemateriaal te kunnen maken.

Hoe dat zich technisch vertaalt weet ik niet, dat zouden we moeten horen van een specialist terzake en ik ben dat beslist niet.

Uit de synthesenota van de onderzoeksrechter (Wezel) naar het parket over de feiten te Nijvel:

'On a pu relever des empreintes fragmentaires sur les reproductions de plaques d'immatriculation et le crick de la SAAB. [....] Toutes les comparaisons qui ont été effectuées à ce jour n'ont donné aucun résultat.'

De nota dateert van 20 februari 1984. Ik concludeer dus dat er wel gezocht werd en dat het resultaat maximaal 5 maand op zich laten wachten heeft en vermoedelijk veel minder (het is een lange nota die veel zaken behandelt, o.a. de 'bekentenissen' van de borains en ballistische verslagen. Wat is daar vreemd aan?

In elk geval werd er wel gezocht naar afdrukken: op foto's van de bussen olie zie je bv nog sporen van het poeder dat gebruikt werd om ze zichtbaar te maken.

Persoonlijk vind ik het bizar dat in die 2 wagens en op al die goederen geen bruikbare afdrukken werden gevonden maar zoals gezegd, ik ben geen specialist en kan dus niet inschatten hoe (a)typisch zoiets is.

Het verschil tussen ons is: jij ziet daar iets achter, ik constateer enkel het feit. Is er vanalles misgelopen in het onderzoek? Ja. Maar zoals ik nog schreef bij de Franstalige collega's: Ik zie geen manipulatie waar menselijke stupiditeit en luiheid een verklaring kunnen bieden.

Maar ieder zijn mening en vrede voor allen hé!

1,122

Re: Nijvel: 17 September

Mocht het bij enkele fouten of vergetelheid blijven of desnoods luiheid zou ik er ook geen complot of manipulatie in zien. Bij de uiteindelijke arrestatie van Haemers bijvoorbeeld waarvan bijna niemand op de hoogte was lukte plots wat al heel lang niet kon.

Van Brussel: “Bepaalde personen waren met vakantie, of op buitenlandse missie, en bepaalde personen zijn niet kunnen tussenkomen. Te weinig mensen hebben ook geweten dat wij meteen konden overgaan tot de aanhouding van Patrick Haemers en co. Ze dachten wellicht dat het weer een rogatoire commissie op z’n Belgisch zou warden, een betaalde vakantie in de zon die toch niks zou opleveren. Vrijwel niemand wist dat wij precies wisten waar we in Rio moesten zijn.”

“Wij hebben toen iedereen in snelheid genomen. De verrassing was zelfs zo groot dat commissaris Fons Van Rie, nu de chef van de Algemene Politie Steundienst, openlijk het nut van de 23ste brigade van de gerechtelijke politie in twijfel trok. Hij begreep niet dat twee eerste wachtmeesters van de rijkswacht zoiets voor elkaar konden krijgen, terwijl de zogezegde topspeurders van de 23ste brigade, die is opgericht om het groot banditisme te bestrijden, en die al jaren achter Haemers aan zat, er niks van hadden gebakken. Niks hadden die: nul, zero.”

Dus neen, ik noem het geen luiheid.

Een ander voorbeeld van een luie man die plots Vleugels kreeg is mij altijd bij gebleven. Zal het ook nog eens herhalen:

"Bij het tweede incident brak adjudant Serge Klingels van de drugssectie van de Brussel BOB zijn been. Oud-BOB'er François Raes heeft Klingels zeer goed gekend:

"De adjudant was getrouwd met een nicht van een generaal, en daarvoor kon hij zich veel veroorloven. Om acht uur 's ochtends kwam hij op kantoor, en een uur later was hij al 'moe'. Hij had de naam dat hij extreem-rechts was, al heb ik daar persoonlijk nooit iets van gemerkt."

Op 19 februari 1986, de dag nadat de Delta-cel de hele clan De Staerke had opgerold, was adjudant Klingels helemaal niet moe. Hij had een afspraak met één van de De Staerkes, zo zou hij tegen een collega hebben gezegd. Hij had die ontmoeting vooraf met een procureur besproken. Tijdens de afspraak zou er een vechtpartij zijn ontstaan, waarbij Klingels over een tafel was geduwd en zijn been gebroken had.

Als de speurders in Dendermonde dit verhaal veel later horen, gaat er een belletje rinkelen. Een lid van de clan De Staerke had hun eerder verteld dat er een rijkswachter met een gebroken been in het militair hospitaal lag, en dat die rijkswachter Johnny De Staerke destijds gewaarschuwd had over een nakende huiszoeking. '

Adjudant Klingels, ik zal hem nooit vergeten.

1,123

Re: Nijvel: 17 September

De verklaringen van Philippe De Staerke:

Valse rijkswachters dwongen slachtoffers naar Nijvelse Colruyt

De slachtpartij aan de Colruyt in Nijvel in de nacht van 16 op 17 september 1983, waarbij Jacques Fourez en Elise Dewit werden doodgeschoten, was geen toeval maar een goed voorbereide executie. Daarbij waren valse rijkswachters betrokken, die Fourez en Dewit onder bedreiging van wapens naar de bewuste Colruyt dwongen. Het paar werd vermoord omdat het uiterst belangrijke documenten bij zich had. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube