891

Re: Nijvel: 17 September

Citaat uit » archive.org (wie o wie heeft dit heldere en overzichtelijke stuk geproduceerd?!):

17/09/1983 Nijvel. Dubbele executie op Jacques Fourez en Elise Devvit aan het Colruyt-vvarenhuis (...)

Jacques Fourez en Elise Dewit waren in het bezit van een bezwarende videocassette van de Roze Balletten. Ze wilden deze cassette gebruiken om de betrokkenen te chanteren en er zo hun eigen voordeel mee te doen. Tijdens een terugrit van Parijs worden ze door overvallers gedwongen naar het Colruyt-warenhuis in Nijvel te rijden. Daar worden ze in koelen bloede afgemaakt en de bewuste videocassette wordt meegenomen. Dan volgt het tweede deel van de operatie.

De overvallers bewerken de ijzeren poort aan de achterkant van de Colruyt met een snijbrander en stellen zo het alarm in werking. Op die manier wordt de rijkswacht gealarmeerd en komt rijkswachter Marcel Morue, die avond van wacht, samen met zijn collega ter plaatse. Wachtmeester Marcel Morue interesseerde zich iets teveel voor de gebeurtenissen in Brabant. Hij had een dossier samengesteld over rol van extreem-rechts in de recente feiten in Brabant. Morue wordt door de overvallers op gruwelijke wijze geëxecuteerd. Er worden 24 projectielen in zijn lichaam teruggevonden. Zijn collega Jean-Marie Lacroix overleeft de slachtpartij wel. Om de ware motieven van de moorden te maskeren stelen de daders nog wat sterke drank, koffie en pralines uit het Colruyt-warenhuis.

Motief: Geheimhouding Roze Balletten, executie van een al te ijverige rijkswachter
Daders: Martial Lekeu, ...

Dat politieagent Morue (samen met zijn collega Jean-Marie Lacroix) in een val is gelokt zou kunnen, waarmee de moord op Morue en het echtpaar Fourez-Dewit voor de bende een geval 'drie vliegen in een klap' zou kunnen zijn geweest. Zonder dossierkennis houd ik het er vooralsnog op dat Morue gewoonweg vreselijke pech heeft gehad, toen toevallig hij en zijn collega Lacroix die nacht met de bende werden geconfronteerd, zonder te willen beweren dat Morue niet in de val is gelokt (op basis van 'inside information').

Re: Nijvel: 17 September

Zijn de gangsters - na hun overval op de Colruyt in Nijvel op 17 september 1983 - naar l'Auberge des Trois Canards in Lasne soms niet gereden? Weet er iemand soms iets over?

893

Re: Nijvel: 17 September

Ik dacht dat ze richting Diable amoureux reden en daar een politievoertuig Golf beschoten.

Re: Nijvel: 17 September

Paul Lambert, de eigenaar van de witte wagen waar een oranje band overgeschilderd was. De persoon die hetzelfde manoevre uitvoerde als de echte politiewagen, maar waarop geen enkele kogel werd gevuurd. De piste waarbij het koppel Dewit van de snelweg naar het DATS tankstation werd geëscorteerd past hier perfect bij. De wagen van Paul Lambert had een Rijkswachtantenne (bij welke feiten heb ik dit nog gelezen ...). Hierdoor lijkt hij niet enkel op een politiewagen, maar gaf hij ook de mogelijkheid om door te geven wanneer de ordediensten opgeroepen werden.

  • Paul Lambert werd pas een jaar na de feiten ondervraagd.

  • Moord met nekschot dat Patrick Haemers steeds is blijven ontkennen.

  • Wat is er met deze antenne gebeurd?

895

Re: Nijvel: 17 September

Tueries du Brabant: deux confidences d’Alex Deloyer, ancien de l’antigang

Ancien de l’antigang de la PJ de Bruxelles, Alex Deloyer a deux choses à dire sur les tueries du Brabant.

La première: à l’arrière du Colruyt de Nivelles (trois victimes, en septembre 1983), les enquêteurs trouvèrent, accroché à du fil barbelé, un morceau de tissu pouvant provenir d’un vêtement d’un auteur: nous maintenons le conditionnel.

Sauf qu’en audition au GRB, un des suspects de la filière boraine a fourni cette précision qu’il ne pouvait connaître que s’il avait été présent. S. D., qui l’interrogeait (toujours vivant), est connu pour avoir toujours été d’une correction parfaite. "Cela fait trente ans que je m’interroge, confie Alex Deloyer. Ce détail ne s’invente pas. Il fallait se trouver sur les lieux."

Pour rappel, les membres de la bande boraine ont été acquittés pour les faits liés aux tueries du Brabant. Mais la piste est-elle écartée ? En 2015 (DH 24/7/2015), nous annoncions que le procureur Christian De Valkeneer, sachant (le chef de bande suspecté) Michel Cocu très malade, s’était rendu chez lui pour l’inviter à dire ce qu’il savait. Cocu, un ancien policier, avait refusé. Il est décédé en 2016. (...)

Bron: La Dernière Heure | Gilbert Dupont | 31 December 2020

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Nijvel: 17 September

Als ze door de bende ontvoerd zouden zijn dan slaat de plaats van hun executie en de inbraak daarna helemaal nergens op. Nee, ze kwamen daar gewoon om te tanken, dat kan niet anders.

1 + 1 = 2

897

Re: Nijvel: 17 September

» tueriesdubrabant.1fr1.net

Nog een pers artikel over de feiten in Nijvel. Opmerkbaar is dat de journalist over een "gezaagde jachtgeweer" schreef.

Re: Nijvel: 17 September

Hallo Christian, het is ook sprake van een semi-automatisch geweer. Één loop dan. Wat mogen we geloven van persartikelen? Groetjes aan Deach.

Re: Nijvel: 17 September

Marcel Morue had al zijn eigen dossier aangelegd over de toen nog onbekende “Bende Van Nijvel”. Omdat zijn collega’s roddelden dat hij veinsde ziek te zijn nam hij de dringende oproep dan toch aan. Tegen zijn vrouw zei hij dat hij misschien niet meer ging terug komen…

RIP Marcel.
Je was oprecht en dapper.
Je was echt.
Geen looser zoals het krapuul dat juichte om jouw dood.
We pakken ze samen terug.
Beloofd.

In tegenstelling tot wat het gepeupel moest geloven door het gemanipuleerde onderzoek… nee, Jacques Fourez en Elise Dewit waren daar natuurlijk NIET toevallig. Maar sommigen onder jullie hadden dit ook al door, als je de moeite neemt om de oude berichten te doornemen, stuit je op de enkele forumleden die niet zomaar alles zoals zoete koek slikken en slikten. (Op een briefing van het parket aan de slachtoffers werden er koekjes uitgedeeld.)

Niet alles is verdwenen uit het dossier. De pogingen om net deze elementen te doen verdwijnen, duiden net waarom het ging en gaat en wie daar belang bij had. Denk daar maar eens over na.

Het is aan het gerecht en de eventuele goede onderzoeksjournalist(en) om te onderzoeken of dàt gegeven klopt.
Dàt gegeven dat heel duidelijk maakt dat het koppel Fourez én De Wit daar niet toevallig waren. En nee, het gaat niet over een vermeende videocassette. Da’s spokenjacht, net om de hypothese van de dan-toch-niet-toevallige aanwezigheid van het koppel te kunnen ondermijnen.

Ah, omerta Johnny. Maar zwijgen deed hij niet altijd… Dat had er blijkbaar toch ook al iemand van jullie (her)ontdekt. Knap:

Ruf Nachtergaele wrote:

Hieronder een oud krantenartikel voor jullie; is misschien nog interessant in de context van de titel van dit subforum. Gazet van Antwerpen 13 september 1991 voorpagina:

http://i662.photobucket.com/albums/uu350/RufN/gvaphilippedestaerke130991vpkl.jpg

900

Re: Nijvel: 17 September

De eerste zin over dit topic zegt alles. Men gaat geen 3 mensen doden voor wat pralines, koffie, en wat olie. De agenten en slachtoffers hebben ook nooit schijn van kans gehad, en dit in het gehele bende dossier. Laat ons hopen dat er toch nog wat nieuwigheden uitkomen.