Tja ze spreken ook over de bende van Nijvel, maar ze waren van Halle. Café Bistro in het centrum van Halle, daar pakt voormalig BOB'er François Achten regelmatig uit met details over de Bende (meestal wel na een fles whisky maar vermits hij altijd hetzelfde verteld neem ik aan dat er toch iets van waar moet zijn).

2

Mardec, weet jij zelf wat die geruchten zijn of kan je er iets meer over vertellen?

3

mardec wrote:

Cafe bistro in het centrum van Halle, daar pakt voormalig BOB'er François Achten regelmatig uit met details over de bende (meestal wel na een fles whisky maar vermits hij altijd hetzelfde verteld neem ik aan dat er toch iets van waar moet zijn).

De insinuaties steunen op niets. sad

4

Is het dezelfde "François Achten"?

Niemand weet nog of commissaris al dan niet krankzinnig is » www.nieuwsblad.be
Politiechef bedreigt baas met de dood » www.zita.be

5

De Brusselse onderzoeksrechter Kesteloot, die de dag van de moord belast werd met het dossier, heeft voor de tweede Bendecommissie verklaard dat hij in hoofdzaak samenwerkte met een BOB-adjudant uit Halle, François Achten, die uit de BOB van Brussel kwam, waar hij optrok met de latere Bende-verdachte Madani Bouhouche en Robert Beijer.

Bron » Feiten

In de reportage van Devoir d'enquête van de RTBF wordt verteld dat François Achten de BOB'er is die vanuit Nijvel het PV over de getuigenissen uit november 1985 aan Vermeersch van de Delta-cel heeft overgemaakt. Bij een eerste bevraging zou Vermeersch verteld hebben dat Achten hem het PV had overgemaakt. Achten ontkende dit echter. Volgens Freddy Troch heeft men anderhalf jaar gewacht om Vermeersch met Achten te confronteren. Bij die confrontatie zou Achten uiteindelijk toch toegegeven hebben dat hij het PV aan Vermeersch had bezorgd.

7

HERVE wrote:

Is het dezelfde "François Achten"?

Het gaat hier niet over dezelfde persoon. 

Wel een andere detail: François Achten werkte bij de BOB van Halle. Dit wil zeggen dat hij en Eddy Vos nog een tijdje collega's zijn geweest (Eddy Vos is zijn carrière begonnen bij de BOB van Halle). Dit zegt natuurlijk niets over hun graad van samenwerking of hoe goed ze elkaar kenden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

François Achten is één van de rijkswachters die toevallig in de rijkswachtauto (Peugeot 404) zat die Beijer & co in 1981 hebben doen ontploffen (de vermeende aanslag op Goffinon). Volgens Beijer was Achten een ancien van de BND dienst van Commandant François die nadien aan de slag is gegaan bij de dienst drugzaken van de BOB in dezelfde sectie als Beijer nl. de Aziatische drugstrafieken.

Ensuite le véhicule a été repris par une autre équipe dans laquelle se trouvait effectivement le Vangansberg que vous citez, ainsi que F. Achten et un certain Feyarts. (mais pour ce dernier, je suis moins sur!). Achten était un ancien du BND du Cdt Francois qui avait passé à la BSR Stup, après la dissolution du BND. Il travaillait même dans ma section, c’est-à-dire dans la section “trafic asiatique”.

Bron » Forum Tueries du Brabant

Later is François Achten van de BOB van Brussel verhuisd naar de BOB van Halle waar hij o.a. meegewerkt heeft aan het onderzoek op de moord van José Vanden Eynde in Beersel.

Toch wel een zeer interessant gegeven, waarom dat mysterieus gedoe rond die pv's die naar de zakken leiden. Dit is niet zomaar een puzzelstuk die op zijn plaats valt, het BND-dossier komt nu toch wel sterk op de voorgrond. Heel merkwaardig allemaal een onderonsje? Philippe Vermeersch was eigenlijk lid van de BOB van Gent, sectie verdovende middelen (dit was zijn specialisatie)! Over de rol van Vermeersch en zijn plaatsing in Delta cel door de rijkswacht en de rol van Lhost stel ik me al geruime tijd vragen, het word toch wel heel heet in die hoek.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

10

(...) Het blijkt dat een lid van de Delta-groep, met name Philippe Vermeersch wel degelijk het PV (over de getuigenis over de gebeurtenissen in de nacht van 10 op 11 November 1985, aan de draaikom van het kanaal Brussel-Charleroi), overhandigd kreeg van een lid van de toenmalige onderzoeksgroep in Nijvel, François Achten, en er dus geen sprake was van een "manipulerende" informant (De coninck, 2014).

Bron: Loden jaren: De Bende van Nijvel gekaderd | Paul Ponsaers